БРЕМЕННОСТ

_MG_8932

По време на бременността имате нужда от по-специални грижи за зъбите и венците. В този период, в тялото ви стават редица промени, с които трябва да се съобразим, за да излезете от него здрави и със здраво дете. Какво трябва да знаете?

Прегледи

По-честите прегледи са необходими, защото промените сега настъпват много бързо. Нуждаете се от поне два прегледа – в началото на бременността и около месец преди да родите.

Повръщане

Често се случва повръщането да съпътства началните месеци на бременността ви. За да предпазите зъбите от агресивното действие на стомашните сокове, след повръщане изплакнете устата си с вода. И най-рано 30 минути след това измийте зъбите. Не бива да миете зъбите веднага след повръщането, защото те са били атакувани от киселина и повърхността им става по-рехава, така с четката и пастата може да изтъркате част от зъбния емайл. А той не може да се възстанови по естествен път.

Рентгенови снимки

Picture 1494В първия триместър на бременността не бива да се правят рентгенови снимки, освен ако не е наложително. Винаги трябва да се използва защитна престилка. Защитна престилка трябва да изисквате всеки път, когато се съмнявате или има вероятност да сте бременна. В рентгеновия кабинет ще ви бъде поставена и защитна яка, която предпазва щитовидната жлеза. Тя няма връзка с бременността и е задължителна и за мъжете.

Венците

Хормоналните промени в маточната лигавица влияят и на лигавицата в устата. Тя става много по-чувствителна, може лесно да се възпали и да се развие гингивит и парадонтит. В периода на бременността се нуждаете от още по-стриктна хигиенавкъщи и от редовно почистване на зъбния камък. Не бива да се стига до кървене от венците. Според статистиката вероятността от аборт и преждевременно раждане е седем пъти по-висока при пациентки с парадонтит.

Кариес

Често се случва през бременността да се появят повече кариеси, отколкото това би станало в друг период от живота ви. Основната причина за това е промяната в хранителните навици и хигиената. Някои бременни имат желание за повече сладки храни или хапват по-често. Този начин на хранене може да бъде причина за появата на повече кариеси. Ако искате да прочетете повече, вижте хранителен режим.

Хигиената

Понякога самото миене с четка може да предизвика гадене и това да стане причина да занемарите почистването на зъбите си. Ако вкусът на пастата ви дразни, мийте зъбите си без паста или с паста с неутрален вкус. Така или иначе най-важното нещо за доброто почистване на зъбите е правилното използване на четката и конеца, а не самата паста. За да намалите рефлекса за повръщане, мийте зъбите по-бавно, не отваряте прекалено много уста и дишайте дълбоко през носа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *