БЕЛИ ПЕТНА

Picture 1113

Съвсем нормално е здравите зъби да не са съвсем бели. Те са малко или повече жълтеникави. И това е причината белите зони по зъбите да се открояват.

Белите петна са участъци с различна структура и плътност от съседните, затова светлината преминава през тях по различен начин.

ФЛУОРОЗА

При узряването на емайла, още преди пробива на зъба, могат да се образуват дефекти. Някои от дефектите се виждат като бели петна. Това са съвсем здрави места, които представляват единствено козметичен проблем.

IMG_3602

НАЧАЛЕН КАРИЕС

Кариесът започва с намаляване на минерализацията в някой участък на зъба. През променената структура светлината преминава различно, затова се вижда като бяло петно. Ако кариесът продължи, този по-порьозен участък започва да се оцветява и тогава петното става тъмно.

IMG_3685

На снимката по-горе се вижда бяло петно на шийката на зъба. Когато до него е имало млечен зъб, е започнало развитието на кариес. След падането на млечния зъб този участък вече става по-достъпен, по-добре почистван и процесът е спрял на този етап. Сега започва да изниква постоянният зъб, който все още не е влязъл в плътен контакт с големия кътник.

Как да познаем проблема?

– Флуорозните петна са места, които винаги са били по зъбите, още при техния пробив. С времето могат да станат по-тъмни или по-плътни, но това се случва много бавно. Те са обикновено по по-изпъкналите части на зъбите (режещи ръбове, туберкули, предните гладки повърхности).

– Белите петна като стадий от кариеса са на места, които трудно се почистват – контактните зони със съседните зъби, шийките, браздите на дъвкателната повърхност.

– Зъболекарят може да различи двата вида петна, като подсуши зъба с въздух от духалката. Флурозното петни не се променя, а кариозното става по-бяло и ясно видимо.

– Кариозното петно може да се оцвети с багрила, защото е по-рехаво от здравата плътната повърхност.

– Има специални лампи, които визуализират петната лесно – отново на принципа на различната им плътност.

– На рентгенова снимка съвсем ясно се вижда начален кариес по страничните повърхности на зъбите.

Макар да изглеждат почти еднакви, разликата между кариозно и флуорозно петно е огромна. Докато кариесът е в стадий „бяло петно“, все още може да оздравее, без да се налага правенето на пломба. Възползвайте се от тази възможност, ако забележите бели петна и не пропускайте прегледите при зъболекаря си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *