ДЕТСКАТА ХИГИЕНА

Picture-1281-300x225

КОГА ДА ЗАПОЧНЕ?

До навършване на една година детето ви най-вероятно вече ще има няколко зъбчета. В този период то се храни основно с мляко. След хранене изплаквайте устата му с вода. Веднъж дневно ползвайте четка със силиконови пъпчици, без паста. Изтъркайте зъбките и го оставете да я дъвче и да масажира венците си с нея.

КАК ДА ГО НАУЧА?

ЛИЧЕН ПРИМЕР

Чистете зъбите си заедно.

Детето трябва да вижда, че и вие си миете зъбите. То не бива да мисли, че това е нещо, което му се случва само на него. /и то като задължителна част от “неприятното лягане”./

АЗ МОГА!

Позволете му само да използва четката. Дори и да е неумело, окуражавайте го, за да добие увереност.

Първата цел е да му е интересно и да знае, че сам се справя много добре, хигиенните резултати са на второ място.

ИМА КОЙ ДА МИ ПОМАГА!

После вземете четката и почистете там, където то не е успяло. Можете да му кажете, че с малко ваша помощ нещата ще станат още по-добре.

ВИЕ УЧИТЕ

Не забравяйте, че целта е да научите дето само да си мие зъбите добре, а не вие да му измиете зъбите добре.

ВСИЧКИ МОГАТ

Включете и другите членове на семейството в тази ежедневна процедура. По-големите братовчеди, братя и сестри са чудесни учители. Дайте на тях задачата да научат по-малкото дете. Мислите, че няма да се справят ли?

Често децата дъвчат четката или търкат само на едно място и по един и същи начин. Оставете го да се забавлява, измислете игра, направете нещата интересни. Добрите резултати не идват веднага.

Ако детето ви е “инат”, не влизайте в капана на съревнованието с него. Така само ще го амбицирате и ще му покажете, че правилната позиция е “да отстояваш своето”. Направете пауза в обучението и след 1-2 седмици отново се опитайте да подобрите техниката му.

ПРОФЕСИОНАЛИСТЪТ

Чистенето на зъбите е чудесен повод да го заведете на зъболекар. Кажете на детето, че зъболекарят това работи – помага на хората да си чистят зъбите и ги лекува, ако имат някаква болест. Можете да му кажете, че той ще обяснява някакви нови неща, които искате да чуете, но си търсите компания, за да не сте сами. Вземете четките и пастата и му кажете, че ще бъде интересно и че може да покаже как сам си мие зъбите.

ПЪРВО ПОСЕЩЕНИЕ

Нека първото посещение при зъболекаря бъде, КОГАТО НЯМА ПРОБЛЕМ. Не чакайте да има болка, за да го запознаете със зъболекаря.

 

ВАШЕТО ОТНОШЕНИЕ

Децата са го разбрали, преди да се опитате да обясните каквото и да било.

Ако като пациент сте имали негативни преживявания, добре е да се опитате да не предавате тези чувства на децата си.

Не се оплаквайте от зъболекаря в тяхно присъствие. Или от това, че ви предстои да направите нещо по зъбите си, а не ви се иска. Не разказвайте страшни истории за зъбобол и не ги плашете със зъболекари и лекари, “които с една голяма игла, клещи … , ако ти не направиш … ”

Без да имат доверие на зъболекаря, децата няма да позволят лечение. Само заедно с вас мога да спечеля тяхното доверие.

ПОДГОТОВКА

Ако вие имате негативен опит със зъбите си или със зъболекарите, опитайте се да го спестите на детето. То със сигурност ще получи по-добро лечение от това, което вие сте получили като дете.

Разкажете им какво прави зъболекарят, но започнете от нещо интересно. Покажете им своята уста – ако имате железен зъб, златен или някой оцветен. Използвайте нагледни примери от цялото семейство – баби дядовци. Сигурно разполагате с богат материал за малките изследователи. Повечето деца проявяват силен интерес към такива неща, в устата на другите, защото те нямат. После разгледайте заедно с детето си и неговата уста – с огледало и фенерче. Кажете му, че зъболекарят прави същото, но с по-голяма лампа и малко огледалце, което никой друг няма! Разкажете някаква приказна история, съобразена с възрастта и интересите на вашето дете.

Нашата професия дарява богат материал за истории : Вълшебни неща, приказни герои – Фея на зъбките, Чук и Пук, роботи, машини, специални лампи, лазери, цветни силикони, пасти от перли, инструменти от диаманти, течен камък, който се втвърдява за 1 минута, люспи от железни риби…

Чудите се какви са всичките тези неща? Ами трябва да дойдете да ги видите. И не забравяйте – имам зъб от динозавър!

Comments

 1. Паулина says

  Здравейте! Детето ми е на 2 г. и 2 м. Долният кучешки зъб е пред горния кучешки. На каква възраст може да се коригира?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Паулина!
   Има голямо значение дали кръстосаната захапка е само на един зъб, група зъби, дали е в страничния сектор или на предните зъби.
   Най-голям проблем би било, ако се дължи на неадекватни съотношения между двете челюсти. Т.е. ако долната челюст е по-напред от горната.
   Според степента на проблема се прилага и лечението. Кога ще започне то също зависи от тежестта на отклонението.
   Посъветвайте се с вашия зъболекар, ако пробллема е сериозен, той /тя сигурно ще ви насочи към ортодонт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *