КАРИЕС

 

 IMG_1128-002След хремата, кариесът е второто заболяване, което най-често се среща при хората.

Десетки бактерии се хранят с въглехидратите в нашата уста. При този процес се образуват киселини и тези киселини разрушават зъбите. Малките дупчици стават големи и ние често забелязваме кариеса, чак когато ни заболи.

Как може кариесът да бъде открит по-рано?

БЯЛО ПЕТНО

Заради променената структура на зъбите, в началото кариесът се вижда като бяло петно. То е под повърхността и се разширява на всички страни, но понеже зъбът е по-мек отвътре, отколкото отвън, кариесът напредва към нерва на зъба, още преди да се е образувала дупчица, която можем да видим. В такива случаи рентгеновите снимки ни помагат най-много, за да открием кариесите рано.

Picture 1484-003Picture 1484-002

ТЪМНО ПЕТНО

Понякога кариесът прогресира бавно, зъбът се уплътнява, за да защити разрушените тъкани и се оцветява в тъмнокафяво, дори черно. Тези кариеси се виждат лесно, даже се набиват в очи и представляват също така и естетичен проблем.

ПОЯВЯВА СЕ БОЛКА

Щом разрушаването стигне до чувствителните слоеве на зъбчето, започваме да усещаме кариеса. Появява се болка от студено, сладко, кисело. Това е моментът, в който все още имаме шанс да излекуваме зъба само с пломба. Размекнатата и инфектирана част на зъба незабавно трябва да се изчисти и да се възстанови формата му.

БОЛКАТА ЗАЧЕСТЯВА

Ако кариесът продължи да разрушава зъба, се стига до вътрешните му части – нерви, кръвоносни съдове, градивни клетки на пулпата на зъба. Тук кариесът се превръща във възпаление на тези клетки и го наричаме Пулпит.

БОЛКАТА НЕ СИ ОТИВА

Ако една пулпна тъкан е вече е възпалена, шансовете й да оздравее са много малки. Стигне ли се до тук, трябва да се изчисти вътрешността на зъба – цялата система от каналчета, в които се намират нервите и кръвоносните съдове. Изчистените канали се запълват и запечатват, за да не влиза инфекция в тях. Това наричаме Кореново лечение.

НЕЩАТА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАТ

Ако Пулпитът не се излекува, инфекцията преминава безпрепятствено в костта, която държи зъба. Зъбът отдавна не е пълноценен за дъвчене, но сега се превръща и в една тръбичка, която вкарва бактериите и техните токсини директно в костта. Започва възпаление, наречено периодонтит(гранулом).

СТИГНАХМЕ ЛИ ДО „ВАДЕНЕ“?

Все още съществува реална възможност да се спаси зъбът, но заболяването му вече е сериозно. Кореновото лечение не бива да се отлага.

Инфекцията е навлязла през зъба, но възпалението, което предизвиква не може да изтече през каналчетата на зъба. Повишеното налягане предизвиква силна болка. Понякога гнойта може да избие над венеца и да се образува фистула. През нея от време на време ще изтича някаква течност, но оздравяването не е възможно, ако не се направи Кореново лечение.

Възможно е проблемите да останат капсулирани и да няма болка, но в времето ще се задълбочават. Един от вариантите е киста.

НЯМАМЕ ИЗБОР

Стигнахме до изваждане на зъба. Ако сте прочели написаното по-горе, ви е ясно защо се налага да се разделите с болния зъб. Сега целта е да се запази костта здрава и инфекцията да не застраши останалите зъби.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *