НОВО ЗЪБЧЕ

20140711_180413

Много често предните зъби на долната челюст пробиват, докато млечното зъбче още не е паднало. В тези случаи позицията на постоянните зъби е по-навън или навътре спрямо млечния зъб. Това кара родителите да се тревожат и да мислят, че временният зъб пречи на пробива на постоянния, че млечният трябва да се извади, за да може новият зъб да застане там, където трябва.

Не се притеснявайте – няма никакъв проблем.

ЗАЩО Е ТАКА?

Причината да не падне млечното зъбче е тази, че постоянният зъб изниква на малко по-различно място от млечния, а не че млечният зъб пречи и затова новият излиза встрани от него. Челюстите на детето растат и позицията на постоянния зъб се променя. Скоро той ще заеме най-подходящото си място. Ако това не се случи, по-късно може да се наложи да помогнем на зъбите да се наредят добре, но в този ранен етап на пробива на зъбите това не може да се прецени. Още по темата тук

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ИЗВАДИ?

При такава ситуация децата известно време имат “два реда” зъби, а по-късно млечният зъб пада сам. Млечният зъб трябва да се извади от зъболекар, само ако пречи на детето да дъвче спокойно. Най-добре би било детето само да си “извади зъбчето”. Това ще задоволи любопитството му и ще намали опасенията и страховете му.

P.S.

И още нещо – много често се оказва, че това съвсем не е първият постоянен зъб в устата на детето. Ако погледнете зад последните млечни зъби, най-вероятно ще видите как се подават едни големи кътници, които съвсем незабелязано са пробили.

 

 

 

Comments

 1. Евгения Мирчева says

  Здравейте Д-р Попов.Много съм обезпокоена за предните 4 зъба на моят внук,който е на 7 години и след като паднаха млечните новите зъби тръгнаха,но понеже много се забавиха и аз реших да погледна и косата ми настръхна,защото доколкото видях двата предни зъба се опитват да си пробият път някъде на небцето но не и там където трябва да са.Ще каза на майка му и баща му да го заведат спешно на зъболекар,но много ми се иска да ми пишете,дали това е поправимо,защото аз съм на 56 години и от пародонтоза нямам нито един зъб в устата и им се карам на внуците да си пазят зъбите.Благодаря Ви за отделеното време,за да ми отговорите.Желая Ви хубав ден.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Мирчева!
   Щом са паднали млечните зъби, значи постоянните изникват горе-долу на същото място. Иначе нямаше да ги бутнат. Така че те не са пробили много по-далеч отколкото трябва да бъдат. В близките 4-5 години внукът ви ще смени всичките си млечни зъби и на тяхно място ще поникнат постоянните. Понякога пробивът им не сатава синхронно с растежа на челюстите и затова зъбите изглеждат много неподредени. Обикновенно, за да се прецени дали зъбите имат нужда от наместване се изчаква до около десет годишна възраст.
   Разбира се, заведете го при зъболекаря му. Но бъдете спокойна, всичко може да се подреди и в никакъв случай не сте закъснели. Със съвремените апарати могат да се подредят зъбите, почти на всяка възраст. А на 13-18г. става най-лесно.

   • Антоанета says

    Здравейте доктор Попов. Имам един въпрос който много ме безпокои. Преди месец на малкия който е на 6 г. се наложи да сложат лекарство на първия кътник долу и сега като посетихме отново зъболекаря успяха да махнат лекарството със инструмента само и като се стигна до машинката малкия не даде и падна молене но не успяха да му отворят устата и зъба остана отворен . Мн ме притеснява понеже сега не мога по никакъв начин да го накарам да отидем пак. Проблем ли е зъба да остане така до падането му.

    • Стоил Попов says

     здравейте, Антоанета!
     Най-добре е зъбчето да се пролекува и да се пломбира. Да остане до смяната му, не е желателно, това ще е след няколко години. Опитайте се да намерите начин да се завърши лечението на зъба.
     Успех!

 2. Боряна Атанасова says

  Здравейте ! Започвам да се тревожа че на дъщеря ми няма да изникнат горните предни два зъба.Млечните паднаха началото на август и все още няма и следа от новите зъбчета.Притеснението ми идва от там , че аз имам същия проблем- след падането на 2 от моите млечни се установи че нямам зародиши за постоянните.Дъщеря ми е на 7 години. Може ли да се направи нещо в тази възраст ?Благодаря Ви

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Атанасова! Понякога минават няколко месеца, преди да се покажат постоянните зъби, така че не бързайте да се притеснявате. Ако млечните зъбчета са паднали без коренчета (със стопени корени), това означава, че отдолу има зародиши и те са резорбирали корените на млечните зъби (нестопените корени са поне два пъти по-дълги от коронката на зъбчето). Тогава можете да бъдете съвсем спокойна, че зародиши има. Освен това винаги може да се направи една рентгенова снимка и съвсем ясно да се видят зародишите и зъбите, които ще пробият.
   Снимката е полезна и за друго нещо. Понякога има зародиши, но заради структурата на костта, те могат да са задържани в нея и да не поникнат с години. Но това са само хипотези.
   Аз бих ви посъветвал да изчакате още 3-4 месеца и ако все още не са тръгнали, посъветвайте се с вашия зъболекар и направете снимки, на които ще се видят и зародишите и костта.
   Поздрави, д-р Попов!

 3. Мариана Величкова says

  Здравейте д-р Попов, дъщеря ми на 20.08 навърши 6г. На 17.08 и падна първото зъбче (преден горен зъб) и седмица по-късно падна и другото зъбче до него. След още една седмица падна и долно зъбче, но от долното вече се показа ново зъбче а от горните ( към днешна дата 22.10) няма и следа. Започнах да се тревожа, защо не и никнат новите зъбки вече 2мес.?!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Величкова!
   Прочетете предишния коментар по темата, мисля че и на вас бих отговорил по същия начин.

   • Елена ботева says

    Здравейте искам да попитам на дуъщеря ми дали е нормално на 5 год и 4 мц да се клати долно зъбче трябва ли да се претеснявам и да е заведа на заболекар благодаря

    • says

     Здравейте искам да попитам на дъщеря ми дали е нормално на 5 год и 4 мц да се клати долно зъбче трябва ли да се претеснявам и да е заведа на заболекар благодаря

    • Стоил Попов says

     Здравейте, Елена!
     Ако не е имало травма и зъбът е без кариес/възпалителен процес, значи разклащането е от поникващият отдолу зъб.
     Малко е рано, но няма за какво да се тревожите.

     • Жана says

      До Г-жа Величкова,

      Кога избиха постоянните Горни 2 предни зъба? И моята дъщеря е в същото положение вече 2 месеца и горните зъби не излизат. Направохме снимка и се видяха постиянните в зародиш но нямат никакъв мерак да излизат. Та се чудех при вашето дете кога е започнал този процес?

 4. says

  В днешно време проблемите с детските зъби стават все по често срещан проблеми и не знам какво трябва да направим, за да предотвратим това. Явно всичко е генетично предразположено и проблема се вижда когато вече зъбите се покажат. Много е неприятно когато един зъб порасне, а предният стои, така стават изкривявания. Ще се радвам ако има повече информация и предавания свързани със здравето на зъбите. Благодаря ви за статията.

 5. Румяна Иванова says

  Здравейте, д-р Попов! Синът ми е на 8 години и половина. От млечните зъби са паднали(или аз помогнах с конче) долу-предните 4 и горе двата резци. Долу предните два излязоха криви,третия бута и той няма къде да излезе и се чуди къде да се намести. Сега с ужас забелязах,че горния резец поради факта,че няма място заема ужасно крива позиция. Пробвам околните дали не се клатят,но не-бетон са. Аз самата съм с много широки зъби и се изкривиха,защото нямаше как да се съберат, имах ужасно детство, не искам да минава по този път. Неговите са същите-едни такива много широки. Какво ще ме посъветвате,дали да го водя да му извадят част от млечните зъбки?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Иванова! Мисля, че е рано да се принеснявате. Прочетете, ако искате, предишните коментари под темата. На вас също бих отговорил по подобен начин.

 6. Юлия Момчилова says

  здравейте доктор Попов кам 15 януари на детето ми тои е на 7 години му извадихме горно предно забче и не се показва да расте друго венеца му е зарастнал дали ще му излезе ново или може би да няма зародищ

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Момчилова! Понякога минават няколко месеца, преди да се покажат постоянните зъби, така че не бързайте да се притеснявате. Ако млечните зъбчета са паднали без коренчета (със стопени корени), това означава, че отдолу има зародиши и те са резорбирали корените на млечните зъби (нестопените корени са поне два пъти по-дълги от коронката на зъбчето). Тогава можете да бъдете съвсем спокойна, че зародиши има. Освен това винаги може да се направи една рентгенова снимка и съвсем ясно да се видят зародишите и зъбите, които ще пробият.
   Снимката е полезна и за друго нещо. Понякога има зародиши, но заради структурата на костта, те могат да са задържани в нея и да не поникнат с години. Но това са само хипотези.
   Аз бих ви посъветвал да изчакате още 3-4 месеца и ако все още не са тръгнали, посъветвайте се с вашия зъболекар и направете снимки, на които ще се видят и зародишите и костта.
   Поздрави, д-р Попов!

   • Ваня says

    Здравейте, доктор Попов! Дъщеря ми е на 12г. и половина – четвъртите и петите зъби не се клатят.Правихме панорамна снимка има зародиш.Трябва ли да се вадят, въпреки , че не се клатят?До каква възраст трябва да паднат, или ако не да се вадят млечните зъби? Благодаря!

    • Стоил Попов says

     Здравейте, Ваня!
     Млечните зъби трябва да останат в устата докато не поникнат постоянните. По-ранното им отстраняване може да доведе по проблеми в развитието на челюстите. Може да се махнат единствено ако предприемете някакво ортодонтско лечение.
     Забавеният пробив, трябва да се оцени не само според възрастта, а и според развитието на челюстите, както и цялостното скелетно развите на детето.
     Щом сте направили снимка и има кой да следи нещата, не се трвожете.

 7. Росица Илиева says

  Здравейте д-р Попов. Дъщеря ми е почти на 6 годинки а и расте горно зъбче но млечното не се клати и е разрушено само ли ще падне и дали новото зъбче ще бъде криво расте на небцето.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Илиева!
   Най-вероятно докато постоянният зъб пробива, той ще си смени позицията. Обикновенно преминават напред и сигурно ще избута млечния зъб, който ще падне. На 6 г. е твърде рано да се пецени как ще се подредат зъбите, не се притеснявайте от сега за това.

 8. Миглена Петрова says

  Здравейте, д-р Попов
  Синът ми е на 6год.и 7м.и вече е сменил доста зъбки.Четирите долни резци както и двата горни му паднаха наскоро, но все още не са изникнали, но не затова ми е питането. Доколкото съм информирана в този период започва и изникването на постоянните кътници нар.още шестгодишници. Мисля, че започва да избива долния, тъй като има лека болка при хранене и самото място ми се струва една идея по надуто.Въпроса ми е дали това е нормално и дали така протича самия процес при никнене на последните постоянни кътници?
  Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Петрова!
   Първите постоянни кътници обикновенно поникват без особенни проблеми, често остават незабелязани и родителите се учудват, че децата имат нови кътници, докато са концентрирани върху пробива на резците.
   В други случаи има подуване на венеца,оток,болка при преглъщане, повишена температура, но каквото и да е, ще е за кратко.
   Обърнете специално внимание на хигиената на тези зъби, особенно ако са с по-силно изразен релеф.

 9. says

  Здравейте може ли дами кажете дали е притеснително че двата ни нови горни предни зъба излизат върху млечните и са почти плътно един до друг.И налага ли се да ги вадим не я боли хранисе нормално и несе клатят.Благодаря предварително.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Стоева!
   Често предните зъби пробиват, докато млечното зъбче още не е паднало. В тези случаи позицията на постоянните зъби е по-навън или навътре спрямо млечния зъб. Не мислете, че временният зъб пречи на пробива на постоянния, че млечният трябва да се извади, за да може новият зъб да застане там, където трябва. Няма никакъв проблем. Причината да не падне млечното зъбче е тази, че постоянният зъб изниква на малко по-различно място от млечния, а не че млечният зъб пречи и затова новият излиза встрани от него. Челюстите на детето растат и позицията на постоянния зъб се променя. Когато наратнат челюстите, ще се отвори достатъчно място за по-добра подредба на зъбите.

 10. С. Христова says

  Здравейте, д-р Попов
  Дъщеря ми няма навършени 6 години и вече смени 3- зъбчета от горе и 3 – зъбчета отдолу, когато падна първият горен, сякаш другите един след друг взеха да се клатят, това нормално ли е? Долните резци излязоха и до тях падна и другото зъбче, сега забелязах че постоянните резци се клатят много леко, това много ме притесни. Можете ли да ми кажете това нормално ли е? Дъщеря ми няма развалени зъби нито пломби. Благодаря Ви предварително

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Христова!
   Пробивът и растежа на зъбите не е равномерен във времето. Има периоди, в които едновременно могат да пробият няколко зъба и после дълго време да останат на това ниво. Съвсем нормално е за възрастта на дъщеря ви да смени тези зъби, макар и малко по-рано.
   Това, че новоизникналите зъби имат лека подвижност също е нормално. В момента на пробива им, те имат съвсем къс корен, но той расте, докато расте и зъба и след около три години е вече два пъти по-голям от коронката, която виждате в устата. И така, растежът на корена, стабилизира зъба.

 11. М. Станева says

  Здравейте,
  синът ми е на седем години и половина, и до момента има пет паднали зъбчета – четири долу и един горе. Долните два резеца изникнаха, и единият е малко крив, но не това ме притеснява. Тази сутрин след като се събуди ми каза, че единият нов зъб се клати – този, който е изкривен, и след като проверих, усетих леко движение на зъба, което не ми се струва нормално, и се притесних. Този зъб още дори не е изникнал съвсем, каква може да е причината за това движение? Иначе не го боли, няма зачервяване на мястото или нещо друго. Трябва ли да се тревожа?

  • Стоил Попов says

   Здравейте,г-жо Станева!
   Когато зъбът пониква още няма напълно формиран корен и е доста по-къс, отколкото ще стане после. Затова е и по-нестабилен. Но понеже детето в този момент не го натоварва, това не е проблем. Няма за какво да се тревожите.

   • М.Станева says

    Отново здравейте.
    Забелязах на горния венец на сина си, малко над мястото на предния резец, който е изваден, странно образувание с големината на малка пъпчица. Отначало реших, че е ръбче на нов зъб, но зъбът е още много нагоре, и се напипва, а това е различно. Цвета му е същият като на венеца, не го боли, но не прилича на нищо, което съм виждала преди. Притеснявам се, да не е нещо лошо..

    • Стоил Попов says

     Здравейте,г-жо Станева!
     Може да е нагъване на венеца от ръбовете на раната на падналия зъб, може да е афта или раничка. Ако мине до една седмица,значи не е нещо „сериозно“ .

 12. Силвия Илиева says

  Здравейте много съм уплашена.Моля др Попов дайте ми съвет.Дъщеричката ми е на 7 г сменили и са се само предните 4 зъба,поне това виждах аз до скоро.Сега забелязах един катник избил,който доо вчера не виждах.Направо останах като гръмната,чудя се как не съм го забелязала.Може би,защото е много навътре но има още нещо,което мн мн ама много ме уплаши,този зъб,който е проникнал незабелязано,е проникнал на криво.Даже,,криво,,е меко казано Този зъб е насочен към бузата,затова сигурно не съм го видяла,тий расте към бузата,на страни расте.Ужасена съм и разочарована от себе си,че не съм забелязала.Сега незнам какво да правя страх ме е за детето,и ми е притеснено и аз съм виновна това не мога да го понеса.Моля кажете поправимо ли е това,и как може да се изправи зъба най-безболезнено.и на какво се дължи това изкривяване.?моля отговорете ми!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Илиева!
   Съвсем нормално е, на тази възраст, дъщеря ви да има вече първите си постоянни кътници. Дали позицията им е правилна или не, е още много рано да се каже. Но ако искате да сте сигурна, направете един преглед и зъболекарят ви ще прецени дали има нещо необичайно.

 13. Силвия Илиева says

  Благодаря от сърце,че отговорите!Д-р Попов тя разликата е очевидна.Както и е предния временен зъб,следващия-въпросния е избил към бузата и и затова не съм го видяла,защото временните преди него-и постоянния са на различно ниво.Само 1/3 от новия зъб е на нивото на другите,а 2/3 от новия е към бузата,разте към бузата.Казвате,че е рано още да се каже дали е крив.Това ме успокоява но моля обяснете ми защо!?като то аз виждам,че разликата е фрапираща,постоянния расте към бузата,и на друго ниво от временните,като само 1/3 се засичат,са на едно ниво,а другите 2/3от постоянния е на страни,расте обърнат към бузата,навън.Ще ви бъда много признателна ако ми отговорите,зщото мн ме е страх.Благодаря ви още веднъж.моля пояснете какво имахте предвид че е рано още да се каже дали е крив!?

  • Стоил Попов says

   Разбира се, че най-добрият вариант е да се направи преглед, посетете зъболекаря на дъщеря ви. При положение, че не съм го видял, мога да кажа само принципни неща.
   Дали един зъб е правилно или неправилно разположен се определя не само от зъбите около него. Вземат се за ориентири точки на базата на черепа (прави се ренгенова снимка). Мерят се надлъжните оси на зъбите, ъгли, равнини… Погрешно е да се прави заключение само по съседните, още повече млечни зъби.
   Растежът на зъбите е пряко свързан и взаимно зависим от растежа на челюстите и функцията на езика и устните. Имам предвид, че нещата понякога „сами се наместват“. А в тази възрат това е напълно възможно.
   Излишно се притеснявате, преди да знаете дали и какъв проблем има детето.

   • Силвия Илиева says

    Благодаря ви сърдечно!Сега съм малко по-спокойна.Ще посетя доктора и надявам се всичко да е наред.Определено след комуникацията с вас съм по-спокойна и ми се разясниха някои неща.Сърдечно ви благодаря

 14. Моника says

  Здравейте Д-Р Попов!Много съм притеснена от това,което се случва със зъба на 7 годишния ми син!
  Предния горен зъб го смени преди около 3 месеца,но другия до него не е паднал !Клати се,но много леко и е потъмнял!Опитах се да го извадя ,за да направя път на другия,понеже забелязах,че изниква и е пробил в средата на венеца!Явно Млечния толкова е заседнал,че новия не може да си пробие път надолу и избива в средата на венеца!След посещение при лекар и отстраняване на стария зъб,ще успее ли новия да слезе надолу или ще излезе накриво!Благодаря предварително за отговора!

  • Стоил Попов says

   Здравейте,Моника!
   Често предните зъби пробиват, докато млечното зъбче още не е паднало. В тези случаи позицията на постоянните зъби е по-навън или навътре спрямо млечния зъб. Не мислете, че временният зъб пречи на пробива на постоянния, че млечният трябва да се извади, за да може новият зъб да застане там, където трябва. Няма никакъв проблем. Причината да не падне млечното зъбче е тази, че постоянният зъб изниква на малко по-различно място от млечния, а не че млечният зъб пречи и затова новият излиза встрани от него. Челюстите на детето растат и позицията на постоянния зъб се променя. Когато нарастнат челюстите, ще се отвори достатъчно място за по-добра подредба на зъбите.Не можете нито да спрете, нито да стимулирате растежа на зъбите, така че спокойно.

   • Моника says

    Д-Р Попов,благодаря ви за отделеното време и изчерпателен отговор!
    Весели Коледни и Новогодишни празници!

 15. Диана Крумова says

  Д-р Попов, имам следния въпрос, преди 5 месеца след удар в детската градина падна леко клатещ се горен преден зъб на дъщеря ми. Сега след 5 месеца, нов не е поникнал, а от тези дни се наблюдава и леко потъмняване на самия венец над мястото където би трябвало да изникне зъбчето. Притесни ме това потъмняване, макар че детето не усеща дискомфорт. Какво да предприема и дали е повод за притеснение това? Благодаря Ви предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Диана!
   С две думи, нищо не можете да направите. Но и нямате основание да се притеснявате. Щом зъбът, който е паднал леко се е клатил, значи постоянният отдолу вече е тръгнал да излиза. Пробивът му обаче може да не стане веднага, защото зъбите поникват на тласъци и с почивки /както всичко при растежа/. Потъмняването на венеца би могло да е кръвоизлив от нараняване. Би могло от самия пробив да е наранен венеца. Изчакайте да пробие зъба и венецът би трябвало да се нормализира.

 16. says

  Zdraveite Dr.Popov deteto mi e na pochti 7 godinki predi 3 godini preturpq incident i mlechnite mu predni gorni zubki se bqha zabili otpred v veneca ot samiq udar.Izvadihme gi togava i oshte ne se pokazva sleda neznaem dali ima i zarodish .kazaha che sled 7 godinki se pravi snimka dali ima zarodish !!!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Галина!
   Ако искате да видите дали има зародиш, единственият начин е с рентгенова снимка. Но на тази възраст все още е рано да се притеснявате, че закъсняват зъбите. А що се отнася до травмата, тя евентуално би могла да е засегнала постоянните зъби, но едва ли до толкова, че да възпрепятства пробива им.

 17. Карина says

  Здравейте
  И аз имам притеснения относно зъбчетата на синчето ми.На 29.01.2016 падна първото горно предно зъбче,месец след това и второто.Бяха с малки кариеси,но си се разклатиха и паднаха сами.По-късно и долните предни зъбчета паднаха.Дотук всичко е нормално.Ето и проблемите
  1.Горните предни зъбчета все още не са пораснали /1год и 2 месеца минаха/
  2.долното дясно зъбче расте накриво,направо се е наклонило на дясно
  Какво ще ме посъветвате?
  Благодаря

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Карина!
   Щом са паднали сами млечните зъби, т.е. били са с резорбирани корени, значи има зародиши. Следователно няма причини да се притеснявате, постоянните зъби ще излезнат. Разбира се винаги може да направите рентгенова снимка и да видите как точно са нещата.
   Относно долното зъбче. Често зъбите пробиват не съвсем на място. Когато започнат да функционират, от натиска на устните, езика и съседните зъби, те се подреждат на местата си. Понякога това не се случва и се налага да помогнат зъболекарите, но на тази възрат е твърде рано да се притеснявате за позицията на долните резци.

 18. Hristina says

  Zdraveyte Dr. Popov..
  Moqt problem e sas sestra mi..
  Tq e veche na 10 godinki. Predniq i goren zab padna predi 3 godini… Pochakahme godina da porasne postoqnniq zab, no uvi..nqmashe i sleda ot nego… Hodihme na zabolekar i posle na rengen i se razbra che ima nqkakvi parchenca koiti prechat na zabcheto da raste. Napraviha i malka operaciq za da premahnat tezi parchenca i da chakame zabcheto da raste..chakahme godina no pak nqmashe efekt. I dnes otnovo bqhme na zabolekar napraviha i 3d rengen i ustanoviha che ima pak parchenca pod zabcheto, i che samoto zabche se e izkrivilo leko, korenite mu sashto… I ni kazaha che trqbva da se napravi otnovo operaciq da se premahnat tezi parchenca i postoqnniq zab da se drapne leko na dolu che da tragne da raste i mejduvremenno da se sloji breketi (telcheta za zabki) na gornite i zabki za da ne raste na krivo tozi zab… Obache pri samoto darpane na zabcheto kazaha che moje da se otkasne chast ot korena i do kolkoto prochetoh vashite komentari po gore razbrah che nqkak po ne stabilno stava zabcheto kogato e s po kъs koren.. I kakvo stava s otkasnaliq se samostoqtelen koren? Cqlata rabota struvalo okolo 2000lv. Dali tazi cqlostna procedura (operaciq, darpane na zabche, postavqne na breketi) si zaslujava, dali naistina zabcheto shte tragne da raste(nai veche za tova se pritesnqvam.) Pritesnqvam se, zashtoto sestra mi za vtori pat shte pretarpi tova i ne iskam da ima treti pat… ;( spored vas ima li drugi varianti, koito moje da predlojite? ..za tezi breketi se chudq , dali ne sa izlishni?? Malko dalgo saobshtenie se poluchi, no imam nujda nqkoi da me svetne za tezi neshta… Prosto se pritesnqvam mnogo i za sega nqma koi drug da otgovori na vaprosite mi..

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Христина!
   Моля, пишете на кирилица.
   Чесно казано не разбрах защо е забавен пробива на постоянния зъб. Заради пречки в костта, позиция на зародиша или фрагменти от млечния?
   Това с откъсването на корена не мога да го коментирам, не съм чувал за такава ситуация.
   Изборът на ортодонтско лечение е сложен въпрос и за него са необхидими преглед, рентгенови снимки, анализ… едва ли мога да съм ви полезен с коментари тук. Говорете с ортодонта и го/я помолете да ви обясни различните възможности, рискове, прогноза. Родителите ви със сигурност ще успеят да вземат решение.
   Успех!

 19. Радостина says

  Здравейте,д-р Попов.Имам питане относно дъщеря ми,която е на 7г. и 10 месеца,но е посещавала вече зъболекар и има направени няколко млечни зъбки вече.Забелязах,че при първият преткътник долу в дясно,има нещо бяло,което и пробива венеца и напипвайки ми прилича на зъб,който се опитва да пробие.Но защо пробива малко настрани към бузата.Забелязва се още,че млечното и зъбче се е поизкривило навътре.Въпросът ми трябва ли да се пристъпи към изваждането на млечния зъб?Този млечен зъб е правен,понеже имаше малко кариесче преди година и половина.Не сме в България,а в Англия и затова бих желала да съм информирана какви са вариантите при този случай на детето ми.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Радостина!
   Първите постоянни кътници поникват точно зад млечните зъби. Те са много по-големи от млечните и се разкриват на части, затова първо може да видите само онази чст от тях, която е към бузата, а после останалата, когато пробие целия зъб.
   Млечният и постоянният зъб може да не са на една линия, когато израства кътника и това изобщо не е повод за притеснение. Не е необходимо да се прави нищо, когато му дойде времето, млечният ще си падне.

  • Гергана Ченкова says

   Здравейте моята дъщеричка е на 6г.първото ни зъбче ни падна много лесно,но второто не.Дори е избило отзад като на снимката,но се притесняваме че не се клати много.Искахме да я заведем на зъболекър но се чудим да не я травмирам така.Какво да правим дали ще падне самичко като първото.

   • Стоил Попов says

    Здравейте, Гергана!
    Най-вероятно млечният зъб ще падне самичък и както сте прочели, това не е проблем за постоянния. Но ако имате някакви опасения, посетете зъболекаря си. Ако той/тя е внимателен човек, няма да травмира детето, напротив-ще му погне да приеме посещението при зъболекаря, като нещо нормално.

    • Денис says

     Здравейте Д-р Попов въпросът ми е,дъщеря ми е на 6г предният горен резец и се клати много,даже долната част на зъба се е откъснала от корена,но не пада понеже венеца е вътре в едната част на зъба,притеснявам се доста каква трябва да направя,дърпам го но не се откъсва,казва че леко я боли,а отдолу се вижда че вече нищо не го държи, а предната част като че ли има месо вътре в зъба, и го държи,моля да ми отговорите:(

     • Стоил Попов says

      Здравейте, Денис!
      По всичко личи, че зъбът скоро ще падне, с или без вашата намеса. 🙂

     • Дафина Карева says

      Здравейте, Д-р Попов!
      Синът ми е на година и четири месеца. Днес падна и си удари горните резци. Тече много кръв. Около единият зъб виждам, че е посинял венеца. Не знам дали е нараняване на тъканта или е синина, защото малкия не стои мирен да видя добре. В случая какво трябва да се направи?

 20. Моника Руди says

  Здравейте Д-р Попов,на внука ми расте предно горно постоянно зъбче,но е много релефно(не гладко) и не е еднакво на цвят.Изпъкналите участъци са по-различен цвят.Това нормално ли е ?
  Благодаря ви,предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Моника!
   Когато резците поникват на ражещия им ръб има 3-4 рогчета, те са по-прозрачни, с тях по-слабичките детски мускули отхапват по-лесно. С годините зъбите се изтъркват и заравняват. Самата повърхност на постоянните зъби е леко по-вълниста от тази на млечните. Ако това имате предвид, нормално е.
   Цветът също е различен, но докато не пробият няколко нови зъба, не може да се прецени кой е нормалният им цвят и дали някой зъб е с отлконения.

 21. Димитър Захариев says

  Здравейте Д-р Попов,
  Синът ми е на 6 г и 2 месеца. Все още няма сменен нито един млечен зъб. Преди около 2 месеца се оплакваше от болки долу в дясно. Направихме снимка и се видя, че зародишът под зъбчето до кучешкият е най-напреднал от всички съседни. От около 2 седмици почти всеки ден се оплаква от силни болки обикновено вечер, трудно му е да се храни. казва,че от врем на време го боли също и от ляво. Отдавахме го на растежа на постоянните зъби. Дори долу в дясно на първи предкътник вече има подутина, която го боли и е леко разранена, което вероятно е постоянният зъб. При предните зъби все още няма индикации за клатене. Нормално ли е да се сменят зъби в такъв порядък – преди смяната на резците? Какво се прави в такива случаи?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Димитър!
   Със сигурност е необичайно, но се случва и е нормално.
   Нищо не можете да направите, за да ускорите или да забавите пробива на зъбите. Много е вероятно зъбите, които са тръгнали да растат, да спрат за много дълго време на това ниво и преди да са пробили, да се сменят резците. Или пък да пробият почти едновременно.
   Щом сте направили снимка, на нея може да се види дали синът ви има всички зародиши, как са разположени и дали нещо не ги задържа. Ако всичко със зародишите е наред, зъбите ще поникнат, не се тревожете. Редът на поникване не е най-важното, важното е да се подредят добре.

 22. Диана Симеонова says

  Здравейте, дъщеря ни е на 6.5 г. Преди месец зъболекар извади първия резец отдолу, като отзад се показваха двата постоянни резци. След това извадихме с бащата още два отпред защото се клатиха от изникналите постоянни. След като сами ги извадихме ми се струва, че останаха фрагменти от коренчетата. Имам ли основание да се притеснявам, ако нещо е останало или да реагирам веднага при зъболекаря? Благодаря предварително за отговора.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Диана!
   Едва ли е останало нещо, щом зъбите са се клатили. Но и дори да има някакви фрагменти от коренчетата, раната ще ги изхвърли и по никакъв начин няма да са проблем.

 23. Бри says

  Здравейте на 25 години съм и имам израснал кучешки зъб поатоянен но пред него си седи и млечния който на скоро ми се разклати нужно ли е да го вадя или да си чакам да падне,той постоянния си ми е отзад и е израснал напълно….?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Бри!
   Щом млечният зъб се е разклатил, явно ще пада. Може да се извади ако ви пречи, ако не, го оставете сам да си падне. По-важният въпрос е да се намести постоянният кучешки зъб. Явно той не е на точното си място. Сигурно ще му трябва помощ от ортодонт

   • Бри says

    Благодаря Ви за отговора докторе. Не ми пречи млечния и постоянния си е отзад и да падне млечния ще си ходя с дупка ако не се намести отпред

    • Стоил Попов says

     И така може, но винаги е по-добре да са подредени зъбите. За дъвченето е важно и почистването им става много по-лесно.

     • Бри says

      Прав сте но мисля че ще си иде на мястото постоянния защото този млечния не е мръднал от мястото си и зъбите ми са много равни,надявам се този отзад бутайки го леко с езика да си отиде на мястото ако не стане вече ще го мисля тогава…пък и още млечния се клати доста нооо не изглежда че иска да пада хаххаха..

     • Стоил Попов says

      Да, може да се изчака и ако не тръгне към мястото си, потърсете помощ.
      Успех!

 24. Ралица Жечева says

  Здравейте, д-р Попов,

  дъщеря ми ще навърши 7 години през септември. Преди около 4 месеца й падна централен горен резец. Около 2 месеца – и този до него.

  До този момент на това място не расте нов (постоянен) зъб. Това нормално ли е?

  Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Жечева! Понякога минават няколко месеца, преди да се покажат постоянните зъби, така че не бързайте да се притеснявате. Ако млечните зъбчета са паднали без коренчета (със стопени корени), това означава, че отдолу има зародиши и те са резорбирали корените на млечните зъби (нестопените корени са поне два пъти по-дълги от коронката на зъбчето). Тогава можете да бъдете съвсем спокойна, че зародиши има. Освен това винаги може да се направи една рентгенова снимка и съвсем ясно да се видят зародишите и зъбите, които ще пробият.
   Аз бих ви посъветвал да изчакате още 3-4 месеца и ако все още не са тръгнали, посъветвайте се с вашия зъболекар и направете снимки, на които ще се видят и зародишите и костта.

 25. Тити says

  Здравейте, д-р Попов! Синът ми е на 11г. и вече всички зъби са сменени с постоянни. Днес ми каза, че петия зъб горе в дясно, който израсна наскоро се клати от десетина дни. Проверих това и наистина се клати. Мисля че почти напълно е израснал, няма някакви изменения в цвета, но се клати. Трябва ли да се притеснявам или това е нормално и трябва да изчакаме да се „вкости“?Поздрави!

  • Стоил Попов says

   Здравейте,Тити!
   Когато зъбите поникват, са все още с незавършено развите на корена. То продължава още около 3 години след пробива.
   Ако синът ви не е преживял някаква травма на зъба, няма за какво да се тревожите. С времето зъбът ще става все по-стабилен.

 26. Калина says

  Здравейте,
  Дъщеря ми е на 1г7м и на гораната челюст зад млечен зъб е пробил друг,това на какво може да се дължи?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Калина!
   Може два зъба да са застанали един зад друг и така да пробият. В този случай общата бройка на млечните зъби ще бъде 20, когато пробият всички.
   Другият вариант е дъщеря ви да има свръхброен (допълнителен) зъб. Тогава техният брой ще бъде с един повече (21).
   Много малко вероятно е да има пробил постоянен зъб, но и това е възможно. При един преглед и рентгенова снимлка, ако е необходимо, всичко ще се изясни.

   • Калина says

    Много ви,благодаря ще я заведа на преглед,че е отзад на млечен кучешки зън,и се притеснявам да не се изкривят нещо.

 27. Нели says

  Здравейте ,д-р Попов!Детето ми е на 5 години и 10 месеца,още не е сменил зъбче.Над предното зъбче от венеца расте постоянния,но обърнат настрани,какво може да се направи и проблем ли е? Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Нели!
   Съвсем нормално е сега да започне смяната на зъбите при детето ви. Нормално е също някои от тях да пробият в началото не в най-добрата си позиция, но после да се наместят. Имайте търпение.

 28. Иванка says

  Здравейте,
  Синът ни е на 7 г. 7 м. Имаше пулпит на 4ти горен зъб. Зъболекарят го извади вместо да го лекува. Но зъбът излезе с много голям и здрав корен. Има само 1 сменен долен резец досега. А първият му зъб поникна на 1г. 2м. Искам да попитам трябва ли да предприемем нещо така че новият зъб да не излезе крив, защото най-вероятно ще е след доста време?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Иванка!
   Права сте, много е вероятно да се позабави пробива на постоянния зъб, но може и да не е така. За да не се стесни мястото на извадения зъб, може да се изработи „местопазител“. Дали това обаче е наистина необходимо трябва да се прецени според конкретната ситуация.
   Най-общо казано, ако синът ви има тесни челюсти, скупчени зъби, без растояния между тях, е по-вероятно да има проблеми с подреждането на постоянните зъби.
   Ако има нормалните за възрастта си междузъбни пространства, захапка без отклонения и растеж на челюстите синхонен с пробива на зъбите, тогава вероятността за проблеми с подреждането е минимална.
   Как да преценим всичко това? Слагането на местопазител със сигурност не е спешна манипулация. Ако го водите на преглед два пъти в годината, зъболекарят ви ще може да прецени, появила ли се такава необходимост.

   • Иванка says

    Много благодаря за отговора! Има разстояние между зъбите му. Те изглеждат някак неадекватно малки за челюстта му.

 29. Стоил Попов says

  Това е по-добрия вариант! Значи челюстите му растат активно и ако така е и занапред, ще има място за добро подреждане. Липсата на място е една от основните причини за неподредените зъби.

 30. Ани Петрова says

  Здравейте Д- Р Попов,имам проблем и ще помоля за мнение и насока.Синът ми е на 7 г има сменени зъбки.Предните два Горни са големи и леко криви ,тази вечер забелязахме че се клатят при допир напред назад,а те са постоянни.На какво може да се дължи,какво следва?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ани!
   Сигурно постоянните зъби са поникнали скоро. Корените им още не са развити напълно и затова са леко подвижни. След няколко месеца, когато синът ви започне да дъвче активно на тях, ще се стабилизират.

 31. Димитрова says

  Здравейте, д-р Попов!
  Въпросът ми е следния:
  Възможно ли е постоянен кътник /6 зъб/ да излиза преди да са паднали млечни зъбки, и при положение, че синчето ми е едва на 3 г. и 4 м.
  Цяла вечер беше много неспокоен, въртя се, проплаква и каза, че го боли бузката долу в ляво.
  Сутринта го погледнах на светло и забелязах, че от двете страни долу зад петите зъбки се белее венчето, като в ляво беше и леко повдигнато и подуто.
  Реших да му дам еднократна доза Нурофен за деца, след което каза, че го е успокоило.
  Нормално ли е да вади постоянен зъб, толкова рано.
  Млечните му зъбки излезнаха също доста рано и винаги ги изкарваше по два заедно.
  Предварително Ви благодаря!
  Лек и успешен ден!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Димитрова!
   Първият постоянен кътник (6 зъб) излиза зад млечните зъби. Това става обикновенно на шест годишна възраст, когато още никой млечен зъб не е паднал. При сина ви, явно, се случва доста по-рано. Но нищо не може да се направи. Ако пробивът на зъбите става синхронно с растежа на челюстите, всичко ще е наред и няма за какво да се тревожите.

   • Димитрова says

    Много Ви благодаря за отговора, д-р Попов! Все пак е едно успокоение за мен да знам, че не е нещо ненормално или притеснително, предвид възрастта му. От това, което успях да видя, има достатъчно място за новоизлизащите зъбки назад по челюстта.
    Много ли е болезнено за детето никненето на тези зъби? Възможно ли е да вдинге много висока температура, има ли нещо непредвидено, което мога да очаквам?
    Благодаря Ви!

    • Стоил Попов says

     Никой не знае колко го боли, този, когото го боли. 😉 Изобщо не се тревожете за този съвсем естествен процес – поникването на зъбите. Разбира се в случай на нужда Нурофенът много помага.

 32. Росица Георгиева says

  Здравейте др. Попов,
  Дъщеря ми е на 7 години и вече е сменила горните 2 резеца. Когато зъбките израстнаха изцяло забелязах,че долната им част е по прозрачна от горната, която е млечно бяла и с нормален цвят. Някак до средата зъбчета изглеждат прозрачни, а в горната си част по плътни. На какво може да се дължи това и нормално ли е?
  Благодаря

  Росица Георгиева

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Росица!
   Ноемално е. Когато зъбите поникват, те имат дебел емайлов ръб, който е прозрачен. Когато дъвчем, тази част от зъба първа се изтърква. Освен това има много вариации в прозрачността на зъбите и дебелината на емайла им.

 33. Милена says

  Здравейте др Попов на 25 години съм и имам преден долен млечен зъб който се клати и от три дни венецът зад него ми е подут като топче въпросът ми е дали ще ми сложат временен зъб докато порасне другият или ще си ходя с дупка отпред докато порастне постоянният ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Милена!
   По-важният въпрос е дали имате зародиш на постоянен зъб под млечния и защо постоянният не е изникнал толкова време, ако го има!
   Обикновено нищо не се слага, ако някой зъб тръгне да излиза, за да не се пречи на растежа. Една рентгенова снимка много ще помогне за изясняване на нещата.

   • Милена says

    Благодаря за отговора в понеделник имам записан час при заболекар според мен няма да ми поникне ново зъбче ?щом до сига не е но ще видим

 34. Яна says

  Здравейте д-р Попов, бих искала да ви попитам за дъщеря ми, която е на 5 г. и 3 месеца. Тази вечер като и помагах да си измие зъбите, видях че зад долните млечни са и порастнали отзад, малко по-навътре два постоянни зъба, като единия е доста накриво. Като по никакъв начин не сме разбрали за това. От млечните зъбки и се клати само едното долно предно зъбче. Може ли съвет дали да извадим долните млечни зъби, за да освободим място за постоянните? И трябва ли да направим веднага консултация с ортодонт? Благодаря ви предварително.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Яна!
   Често предните зъби пробиват, докато млечното зъбче още не е паднало. В тези случаи позицията на постоянните зъби е по-навън или навътре спрямо млечния зъб. Не мислете, че временният зъб пречи на пробива на постоянния, че млечният трябва да се извади, за да може новият зъб да застане там, където трябва. Няма никакъв проблем. Причината да не падне млечното зъбче е тази, че постоянният зъб изниква на малко по-различно място от млечния, а не че млечният зъб пречи и затова новият излиза встрани от него. Челюстите на детето растат и позицията на постоянния зъб се променя. Когато нарастнат челюстите, ще се отвори достатъчно място за по-добра подредба на зъбите.
   Консултация с ортодонт за такъв проблем, според мен е ненужна.

 35. Светла Георгиева says

  Здравейте,д-р Попов
  Имам дъщеря на 4г и 10м, на която току що и падна първото зъбче (долен преден ),но не за това ми е притеснението.От малко бебе забелязах,че на горния венец имам „израстък“,по-точно френулумa (дано да се изразявам правилно 🙂 ),който в последствие няма да позволи на зъбите да се приближат и ще остане разстояние( и без друго от отдавна я питат кога и е паднало предното зъбче 🙁 ). Въпросът ми е кога е най- подходящата възраст и как може да бъде отстранен ( хирургично или не). Аз също имах такъв проблем като дете ,който беше отстранен с малка операция,дренаж и сладолед :), НЕ СЪМ НОСИЛА СКОБИ ,но вероятно вече има и по-нови методи.Притеснението ми е да не изпуснем момента и по възможност да не слага скоби на зъбките.
  Извинявам се за дългото писмо . Хубав ден!

  • Стоил Попов says

   Здравейте,Светла!
   Когато френулумът е къс, шорок и с ниско залавно място може да попречи на правилното подреждане на зъбите. След поникването им той може да дърпа венеца и да се оголят шийките на зъбите, затова е добре да се направи корекцията, за която говорите.
   В каква възраст и каква по размер корекция, зависи от степента на проблема. Ако нещата са по-сериозни е добре да се направи и рентгенова снимка. Проблемите с френулума много често са съчетани и с по-плътна кост между двата предни зъба. Именно по-масивната кост между тях е причина за диастемата или по-трудното поникване на зъбите.
   Направете един преглед, ако ситуацията е по-сложна, ще ви назначат снимка, за да се види, костта, зародишите къде са и така ще се прецени кога и как да се действа.
   Успех!

 36. Илиана says

  Здравейте Д-р Попов

  моята дъщеря е на 6 години и половина без проблем падна единият горен зъб и поникна нов но проблемът ми е в другият преден коронката на зъбът падна от венеца но без вътрешността там има и се крепи на месо върти се как да го обясня дано ме разбирате от венеца излиза израстък корена не е стопен ли не знам и виси месо което е запълнило средата на коронката тревожа се трябва ли да потърся лекарска помощ или ще падне сам
  Предварително Ви благодаря

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Илиана!
   Няма за какво да се притеснявате, когато пробие постоянният зъб, венецът ще се оформи както трябва

 37. Цвети says

  Здравейте д-р Попов.На дъщеря ми,която е на 7г.днес и падна втори предкътник,за който разбрах че е редно да се смени в периода 10-12 год.Не виждам пробиващ постоянен зъб.Трябва ли да се притеснявам в случая?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Цвети!
   Ако зъбът е паднал без корен, значи от долу пониква постоянен и скоро ще се види.
   Когато пробивът на зъбите върви синхронно със растежа на челюстите, няма за какво да се тревожите.
   Много е вероятно дълго време да не се появи новият зъб. Те растат на периоди.
   Ако обаче зъбите поникнат прекалено бързо и челюстите още не са се развили добре, може да се наложи корекция на захапката при ортодонт.

 38. Ели says

  Здравейте д-р Попов!
  Много съм разтревожена за това се обръщам към вас.
  Дъщеря ми, която е на 1г и 3 месеца днес падна и си удари предното зъбче много лошо в следствие на което зъбчето се изкриви леко и хлътна малко навън. Има и лек отток от травмата около зъбчето. Тя имаше перфектно прави и здрави зъбчета. Имаше страшно много кръв от зъба, мислех, че ще падне, но той дори не се клати! Не живея в България и тук ако в понеделник запиша час ще ме приемат, след 2-3 седмици, а аз до тогава ше полудея! Възможна ли е според вас процедура за наместване на зъбчето?
  С какво бихте ме посъветвали да мажа мястото, защото е малко подуто.

  Благодаря ви!
  Поздрави
  Ели

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ели!
   Ако искате погледнете това:
   http://stoilpopov.bg/travma/
   Макарче спешната помощ вече не е актуален въпрос.
   Ако на детето му е трудно да се храни, съобразете се с това. Може да са необходими обезболяващи. Важно е да не се натоварва допълнително. Не се опитвайте да го наместите на предишната му позиция.
   Ако се разклати още повече, тогава най-вероятно ще се наложи да го извадите. Може да е разклатен целият зъб или да счупен на части.
   Ако се стабилизира, но след време му се промени цвета също ви е нужна лекарска помощ.
   Общо взето повече не можете да направите.
   Съжалявам ако отговорът ми идва късно.

 39. Стаматка Щерионова says

  Записах си час при зъболека, но наистина не ме свърта на едно място, не мога да работя от притеснение. Днес сутринта 6-год. ми син ми се оплака че му се клати нов постоянен заб. – преден долен. Паднаха му 3 предни зъба и му поникнаха 2 от постоянните. Прекалено рано (според мен) той навърши 6 години в нач. на септември. Новите 2 зъбчета, които поникнаха са по тъмни на цвят от старите и са доста криви защото няма място в устата за тях.
  АКо питате за травми, може и да има сещам се за няколко падания по очи……. но и дъщеря ми е имала такива и то повече.
  Не знам на какво се надявам…..

  • Стоил Попов says

   Здравейте,г-жо Шерионова!
   Постояннте зъби са по-тъмни на цвят от млечните, защото са по-плътни. Нормално е да са леко подвижни в началото, защото още не са израстнали корените им в пълния си размер. Това не е проблем, защото не се натоварват, когато са пробили наполовина.
   Относно подредбата им, вече сте прочели по-нагоре, че е рано да се притеснявате за това.

 40. Айля says

  Зравейте, имам един въпрос относно млечните зъби на сина ми, той е почти на 6 години. Септември забелязах че между горен 4 и 5 зъб вътрешно може да има кариес, понеже емайла на зъба сякаш сивееше. Водих го на лекар направиха снимка и наистина двата зъба бяха вътрешно развалени, единия съвсем малко и го пломбираха, но вторият беше малко повече развален и му сложиха някякви лекарства изчистиха го, но не го пломбираха, а му сложиха временна коронка , за да се запази възможно повече зъба… това е процедурата в германия при развалени млечни зъби, но на мен ми е притеснено, дали това е нормално с коронката?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Айля!
   Всеки зъб щом е доста разрушен е нормално да се възстанови с коронка. В България рядко се прави за млечни зъби, но на много места това е стандарта. Няма основания да се притеснявате.

   • Айля says

    Много благодаря за бързия отговор, зъба не беше мн развален, дори повърхностно не се виждаше, нямаше болка, но докторката каза че не може да рискува с пломба и сложи коронката. Но в Бг те съм виждала коронки дори на доста разварени млечни зъби…и съм затова малко объркана, дали не беше по подходящо само да се пломбира зъбчето, вместо тази коронка…

    • says

     Никой не може да каже дали би било по-добре по друг начин. Ако детето успява да си почиства добре зъбите и коронката не възпалява венеца всичко ще е наред.

 41. Станислава says

  Здравейте
  Детето ни е на 7 и половина и според ортодонтите се налага да се извадят двата 5 млечни зъба, защото пречат на пробива на 6 ти постоянни горни зъби. Имаме вече 3 снимки. Нямаме оплаквания Много сме притеснени защото само страничния корен на 5 тите зъби е стопен. Моля за съвет дали се налага тази намеса имаме час за след 1 седмица. Не ми се иска да се месим в природните дела. От колега невролог.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Станислава!
   Ако не сте сигурна в това, което ви казва ортодонтът, отложете часа и потърсете друго мнение. Отидите при зъболекар, на когото вярвате.
   Аз не мога да коментирам необходимостта от екстракция, без да съм прегледал детето.

 42. Веси says

  Здравейте д-р Попов. Синът ми на 6.5 г има разклатена горен зъб от много време. Зъбът се измества на не пада и сега има буквално място за още един зъб. Въпросът ми е трябва ли да извадим млечния или може да чакаме да падне сам

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Веси!
   Млечният зъб не може да спре растежа на постоянния зъб. Просто постоянният расте на етапи и за известно време спира. Когато тръгне отново, ще избута млечния. Ако той пречи ма детето, може да го извадите, но ваденето му няма да улесни пробива на постоянния зъб.

 43. Мария Калчева says

  Здравейте д-р Попов,
  Имам дъщеря на 7 години и пологодини три паднали млечни и два поникнали постоянни. Проблемът ми е свързан с едно образувание на венеца до млечен зъб, за който подозирам кариес. Върху венеца до зъба има меко топче, голямо колкото зъба в съседство, което не я боли и е с цвета на венеца. Какво е това? Как се лекува? Свързано ли е с растежа на нови зъби или с евенталното разваляне на млечния?
  Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мария!
   Ако има кариес венецът може да прорастне в разрушената част на зъба. Може да прорастне поради хронична травма или възпаление. Има и други причини за необичайна форма на венеца.
   Всеки който прегледа детето ви, ще ви отговори на въпросите, които ви притесняват.

 44. Марта says

  Здравейте, д-р Попов. Дъщеря ме на 6 г. днес дойде при мен разтревожена, че и расте зъб не където трябва. Показа ми и аз малко се изплаших. Точно над горния преден, млечен зъб и расте постоянния. Не знам точно, как да го обясня… на самия венец, от външната страна, по средата на венеца. Все едно ще излиза извън устата не надолу в нея. Просто на лицевата страна на венеца, не на вътрешната или долната. Млечния и се клати, но малко. Той преди се клатеше повече и тя не даваше да го извадим, а сега се клати по-малко. Казах и да си го клати с езичето, за да падне, но тя е изплашена и не иска да чуе дори, не ми дава и аз да го пипам.
  Благодаря Ви предварително, за отговора!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Марта!
   Сигурно сте прочели от поста по-горе, че причината да не падне млечния е позицията на постоянният, а не обратното.
   Когато израстне постоянният зъб, той постепенно ще заеме правилното си място. Ако това не стане, ще му помогнете.
   Ако млечният пречи на детето, може да се извади.
   Винаги е добре да се консултирате със зъболекаря си, ако нещо ви притеснява.

 45. Марияна says

  Здравейте. Дъщеря ми е на 6 г разклати и се горно зъбче. Зъболекарката ми каза че, ще си падне сам. Минаха 2 седмици от тогава. А сега забелязах че е излезнал постоянния навътее в небцето, а до понеделник ще полудея.Ина ли голямо място за тревога?Благодаря предварително

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Марияна!
   Както сте прочела от поста ми, няма място за притеснение. Зъбчето ще си падне, постоянният ще се намести и всичко ще е наред. Ако има нужда от помощ, зъболекарката ви ще се намести.

 46. Elena says

  Здравейте, дъщеря ми е на 6 и половина и първото зъбче и падна малко след като беше пробил отзад постоянен зъб,новият зъб се прибра, но остана изкривен, диагонално разположен. Сега и е пробило второ ново зъбче отдолу пак зад млечното, но млечното въобще не се клати, няма и признаци да се клати…Мисля да я заведа на зъболекар да и го извадят, но се притеснявам, че чувам , че някои зъболекари отказват да вадят млечно зъбче , което не се клати, въпреки че има втори ред отзад пробили постоянни зъбчета . Няма ли опасност да си останат така завинаги, ако отказват да извадят неклатещи се млечни зъби?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Елена!
   Няма опасност млечният зъб да не позволи поникването и правилното подреждане на постояния и той да остане „завинаги“. Доверете се на зъболекаря си! 🙂

 47. Мария says

  Здравейте!
  Дъщеря ми е на 9 г. и 3 м. вече има много постоянни зъби ( и сменени млечни 1,2,3, 4 горни и долни и от двете страни, и изникнали кътни) . Много се притесних днес когато видях, че над десния, горен 4 зъб има нещо бяло. На пипане е твърдо и вероятно е зъбче. Тъикато млечния не е паднал, трябва ли да го вади и дали ще се намести….? Благодаря за вниманието!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мария!
   Както сте прочела, млечният зъб не спира постоянния да поникне. Така че най-вероятно ще си падне сам. В някои ситуации е необходимо да се се извади. Зъболекарят ви ще прецени от какво има нужда детето ви. 🙂

 48. Людмила says

  Здравейте! Имам следният проблем.
  Детето ми е на 1г и 10м. Онзи ден на 16.07.2019г. Отидохме до една детска клиника, в която бяхме ходили и преди и ни беше дадена дата за бебчо да му оправят предните четири зъбчета, защото бяха изгнили почти до коренчетата. Упоиха го и след малък брой минути излезе докторката и каза, че препоръчва да се извадят, без дори да споменава, какви са последствията! Казахме да действа по нейна преценка, кое е най-добре за бебчо, след два дена разбрахме, че е огромна грешка да се вадят млечни зъбки и то толкова рано! За съжаление, стореното – сторено. Моля Ви дайте съвет как да си предпазя детето от поникването на криви зъбки!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Людмила!
   Разбира се че е по-добре да не се вадят млечните зъби на 2г , но ако са били много разрушени, просто няма какво друго да се стори.
   Какво може да направите от тук нататък?
   1.Първо говорете със зъболекаря си, какви са били причините за кариесите, за да не случи същото и с други зъби. (Общи заболявания, хранене, хигиена)
   2. Задължително излекувайте кариесите, които детето има в момента, дори и да са малки.
   3. Стриктна хигиена.
   4.Съобразете храненето, както да бъде пълноценно, така и за директното влияние на храната върху зъбите.
   5.Борете се с вредните навици-дишане през устата, смучене на пръст и др, които предизвикват деформации на челюстите.
   6.Редовни профилактични прегледи.
   Пожелавам ви успех!

   • Людмила says

    Благодаря Ви д-р. Попов.
    Искам да ви попитам, понякога бебо заспива на гърда, това проблем ли е при извадените зъбки. Трябва ли веднага да прекратя това преспиване. Мисля че нямам кърма а е просто навик. Клиниката в която ги извадиха е в Прага-Чехия. коренчетата са били напълно здрави, докторката просто е решила, че е по-добре да се извадят. Така ни и посъветва! Без дори да провери какво е състоянието на зъбките.
    Също каза, че криво-растящите зъбки се отнасяло само за кътниците, но не и за резците. Нямам й доверие, това истина ли е, което твърди?

    • Стоил Попов says

     Здравейте, Людмила!
     Заспиването с мляко в устата, е проблем за зъбите, независимо дали някои от тях са извадени или не. Но понякога сукането преди сън е твърде важно за детето. Дали ще го спрете или замените със залагалка е сложно ваше решение, не мога да ви дам съвет.
     За втората част от въпроса ви, не съм сигурен, че го разбирам добре.

 49. Марина Велчева says

  Добър ден,д-р Попов,синът ме и на 11години,постоянните зъби си търсят място от къде да се покажат,а млечните още не са паднали. Прочетох горните коментари,но там става въпрос за по-малки деца. Налагали се да извадим млечните зъби,те дори не се и клатят?! Благодаря ви предварително.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Марина!
   Ако на тази възраст няма пробили постоянни зъби, трябва да отидете на преглед. Най-вероятно на детето ви ще назначат рентгенова снимка, на която ще се види броя и позицията на зародишите. Това ще помогне на доктора да прецени причините за забавения пробив. Ако няма локални причини, ще потърсят общи.
   Премахването на млечни зъби е най-лесната работа, но трябва да е ясно, че те задържат постоянните, иначе е ненужно.
   Успех!

 50. Валентина Борисова says

  Здравейте, детето ми на почти 6 години и второто зъбче, което му се клатеше – днес падна, но видях след това, че по-скоро се е отчупило и е останала част от зъба във венеца – това опасно ли е ? Болезнено ли ще е отстраняването от венеца на остатъка от зъбчето?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Валентина!
   Не е проблем, ако е останала някоя част от корена, ще си падне сама.
   Но е по-вероятно да сте забелязали поникващия отдолу зъб.

 51. Поли says

  Здравейте.На дъщеря ми вчера и падна млечно зъбче което се клатеше от месеци.Но забелязах,че от няколко дни венеца на това място е червен.Трябва ли да се притеснявам?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Поли!
   Нормално е венецът да е зачервен, както преди да падне зъбчето, така и известно време след това.

 52. Тотка Колева says

  Здравейте, д-рПопов!Внукът ми е на 12г и 6 м.Има свръхброен зъб на твърдото небце на около 12 мм от ръба на венеца по срединната линия.Има направена рентгенова снимка,но предлагат да се направи и скенер.Допускат възможността корените на зъба да достигат до околоносните синуси.Какво е вашето мнение по този въпрос.Внукът ми живее в София.Къде бихте ни препоръчали да се оперира и дали не може с местна упойка ,предвид възрастта на детето?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Колева!
   Ако се направи 3D снимка, най-точно ще се види разположението на зъба спрямо съседните структури, това е безспорно.
   С каква упойка ще работи е преценка на хирурга.
   Всеки съвестен и квалифициран човек може да свърши добре такава операция. Ако родителите са доволни, защо ви е да търсите друг доктор?

 53. Демира says

  Христос Воскресе! Дъщеря ми е на 13 години на първите ѝ зъби, единият от тях когато гя го докосне казва, че има чувството, че се клати. Не много, но усеща странно чувство все едно се клати. Моля кажете от какво може да е и дали има възможност зъбът да падне? Вторите ѝ зъби са леко криви, кривят се към първите два, възможно ли е да е от тях проблемът?

  • Стоил Попов says

   Воистина воскресе, Демира!
   Зъбите не са абсолютно неподвижни. Дори когато са напълно здрави, те леко се движат. Това се нарича физиологична подвижност. При резците се забелязва по-лесно отколкото при страничните зъби.

 54. Милена says

  Добър ден, на дъщеря ми днес ѝ падна зъбът, или по-скоро тя го извади ?. Обаче тя забеляза, че има нещо малко като топче месо, което излиза от самата рана, не може да се обясни. На какво може да се дължи това, нормално ли е? Тя е на 13

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Милена!
   Нормално венецът да изглежда и така. След 2 дена топчето няма да го има.

 55. Маргарита says

  Здравейте д-р Попов. Синът ми е на 10години и има само 5-6 сменени зъбчета. Зъбите му са здрави и без нито един кариес.Според вас има ли повод за притеснение поради малкият брой смени зъби.

 56. Айгюл Юсеинова says

  Здравейте др.Попов бебето ми е на почти девет месеца,имаме вече 5 зъбчета притесняваме това ,че на горната челюст от вътрешна страна точно до страничния резец излиза нещо като зъбче притеснявам се ,че е от вътре от вън няма нищо и е твърде близо до другия.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Айгюл!
   Ясно е, че на тази възрат зъболекар нищо не може да направи, за да стимулира или забвави растежа на зъбите или челюстите.
   В повечето случаи, дори и да не пробият съвсем правилно, зъбите сами се наместват, ако трите процеса – дишане, хранене, говорене стават по-най-физиологичния начин. Обърнете винимание на следните неща и подреждането на зъбите ще стане максимално физиологично, ако не се случи така, след години ще помагат зъболекарите.
   1. Дишане през носа.
   2.Сучене или пиене с шише през малка дупка.
   3. Активно дъвчене.
   4. Без смучене на палец, по-добре анатомична залъгалка.
   5. Да се провери езика за къса юздичка (френулум)
   6. Как дъвче и преглъща детето, да не подпъхва езика между зъбите.
   Това са основните неща, степенувани по важност.
   Успех!

 57. Боряна says

  Здравейте,бих искала да попитам ,детето е на 3 год и 6 мес ,падна есента и удари предните горни два зъба,нямаше видна рана имаше натъртване ,ходихме на зъболекар ,казаха ни да го пазим от твърди храни и така направихме ,зъбите са цели видимо не изменени ,отбягва да гризе с тях ,но не дава индикация ,че изпитва болка ,над зъбите преди около две седмици се появиха като гнойни торбички по една над всеки зъб,ходихме на зъболекар ,но малкия се изплаши и сега не позволява на зъболекарите да го преглеждат ,опасно ли е ако остане така и вариант ли е да се извадят ,тъй като ни казаха ,че ако ги извадим сега било много рано и ще увредим зародиша на постоянните зъби,благодаря

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Боряна!
   Зародишите на постоянните зъби биха могли да са увредени от удъра, а от преждевременно вадене на млечните, евентуално би имало проблеми с мястото за новите зъби.
   За да знаем дали има или не проблем сега, трябва да знаем какво му има на зъбките -живи ли са или не.
   Фистула на венеца, може да е признак, че са се умъртвили от удъра. Без преглед няма как да се разбере. Направете го в удобен момен и ще се изяснят нещата.

 58. Стоил Попов says

  Започва се с преглед и по преценка на зъболекаря се назначава снимка за уточняване на диагнозата.

 59. Нели says

  Здравейте Доктор Попов
  Дъщеря ми е на 6 започна да сменя зъбките но отгоре и бяха останали само корени а сега и е злязал нов но котенце не и е паднал

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Нели!
   Скоро ще падне и коренчето. Ако това не се случи, ще се намеси зъболекарят ви.

 60. says

  Здравейте Д-р Попов, дъщеря ми е на 7г и 10м. До преди месец си беше с всички млечни зъби в устата. Един ден забелязахме , че първо долно дясно постоянно зъбче е избило зад млечното. А това млечното не се клати. Посетихме ваш колега , който каза че е добре да се извади млечното, защото няма да падне само. Препоръча да направим панорамна снимка, за да прецени в каква поредност да вади млечните зъби ,защото на тази възраст не било добре да се чака повече. На панорамната снимка излезе ,че всички зародиши са налице. Какво е Вашето мнение, да вадим ли зъбките, дали все пак няма да започнат да се клатят и да падат сами

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Велчева!
   Вие сте разбрала, какво мисля по въпроса от моя пост. Все пак има някои случаи, в които е добре да се махнат млечните зъби. Тук се намесва индивидуалната преценка.
   Нормално е докторите да имат различни мнения по много въпроси.

 61. Жанета says

  Здравейте д-р Стоил Попов сина ми е на 5г има прекрасна усмивка но преди месец му излезнаха 2 зъбчета на долната челюст, а още нито едно млечно зъбче не е паднало и са доста здрави изобщо не се клатят доста ме притеснява това, ние сме в Ирландия взехме час за преглед но тъй като тук нещата стават много бавно дадоха ни час за след 2 месеца януари месец след нова година и ние с съпругът ми мислим да се приберем България да отидем на зъболекар.
  Моля да ми отговорите и да ми кажете какво да направя в тази ситуация?
  Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Жанета!
   Както сте прочели по-горе, няма нищо страшно в пробива на зъбите, малко встрани от млечните.
   Слес два месеца положението ще е почти същото или млечните ще са паднали вече, така че няма никаква спешност в това състояние. Според мен не си струва да се прибирате само за това.

 62. Небает Мехмедова says

  Здравейте, д-р Попов!
  Дъщеря ми е на осем години и половина! На около 6тата си година смени горни и долни странични резци с постоянни. Преди петнайсетина дена си извади и долен клатещ се кътник, но мен ме притеснява нещо друго. Преди малко забелязах, че зад двата горни странични постоянни резци има показващи се други зъби! Възможно ли е това? Живея в малко градче заболекарят идва само петъчни дни, а идният петък е празничен ден!
  Моля да ми отговорите, за да съм наясно как да постъпя в конкретната ситуация!
  Светли и весели празници!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Мехмедова!
   Със сигурност ситуацията не е спешна, така че не се притеснявайте, в първите работни дни зъболекарят ви ще прегледа детето. Понякога само с преглед не може да се изясни ситуацията, налага се да се направи и рентгенова снимка. Тогава вече се вижда всичко и ще стане ясно дали това са свръх бройни зъби или такива, които са в друга позиция.

 63. Екатерина says

  Здравейте!Дъщеря ми е на 10 години и днес и извадиха горен ляв четвърти зъб( млечен ,след кучешкия).Беше до такава степен развален,че нищо не ставаше от него.Но при положение че е бил много развален при ваденето зъбът се чупи и остава някаква част, която аз си мисля,че е корена.Има и леко ръбче.Зъба не се е клатил преди ваденето.Въпроса ми е дали тази част ще падне след идването на новия постоянен зъб?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Екатерина!
   Не се притеснявайте изобщо, тези парченца от млечния зъб ще паднат и не могат да бъдат никакво препятствие за постоянния зъб.

 64. Мария Симеонова says

  Здравейте д-р Попов! Дъщеря ми е на 7 г. и в момента й никне долен страничен резен точно зад млечния такъв. Оплаква се, че много я боли. На какво може да се дължи това и нормално ли е? Нужно ли е да извадим непостоянния зъб, при положение, че почти не се клати?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Г-жо Симеонова!
   Може да я боли растящия зъб, това обикновенно не продължава повече от няколко дена. Може да я боли млечният, защото се разклаща и скоро ще пада. Може да има, разбира се и друг проблем.
   Ако млечният зъб пречи на растежа на постоянния или на захапката, добре е да се махне иначе, не.

 65. says

  Здравейте доктор Попов. Имам един въпрос който много ме безпокои.На 18 години съм и кучешкия ми зъб от дясната се клати обаче не пада а от горе излиза новия зъб.Трябва ли горния кучешки зъб който се подава да се вади или само този зъб който се клати?Новия зъб който излиза може ли да се застане на мястото на стария зъб без шини или брекети?Стария зъб трябва ли да се вади от заболекар или трябва сам да си падне?Благодаря ви предварително!Лек и успешен ден!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ева!
   Трябва да се запази постоянният, който излиза отгоре и да се махне млечния, който не пада. Наместването на постоянния едва ли може да стане без помощ от зъболекар, щом до сега не се е случило от само себе си. Както и махането на млечния.
   Това е по принцип, но има много ситуации, които са изключение. Трябва ви преглед, стратегия и съдействие от ортодонт 🙂

 66. says

  Здравейте докторПопов. Имам един въпрос към вас.На 16 години съм и кучешкия ми зъб се клати обаче не пада а от горе излиза новия зъб.Трябва ли горния кучешки зъб който се подава да се вади или само този зъб който се клати?Новия зъб който излиза може ли да се застане на мястото на стария зъб?Стария зъб трябва ли да се вади от заболекар или трябва сам да си падне?Благодаря ви,предварително!Лека и спокойна вечер!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Николинка!
   Трябва да се махне млечния, който се клати или сам да си падне. А постоянният да се намести в редицата. Може да стане съвсем естествено, без намеса (макар 16г. да е малко късно),може да е нужно и ортодонтско лечение, зависи от ситуацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *