ПОНИКВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

 

 

IMG_3551-001

IMG_3550-001

 

КОГА ЩЕ ПОНИКНАТ?

Сроковете за пробив на зъбите са в доста широки граници. Нищо не можете да направите, за да стимулирате растежа на зъбите. Обикновено зъбите на долната челюст поникват по-рано от тези на горната. При млечните зъби разликата между появата на горните и долните е около 2-4 м, а при постоянните – от половин до една година.

ЗЪБЪТ СЕ КЛАТИ, НО НЕ ПАДА

Когато постоянният зъб започне да излиза, той стопява корена на млечния зъб и млечният зъб пада. Много често това става на етапи и понякога разклатеният зъб стои с месеци, преди да падне. Не се тревожете: щом процесът е започнал, новият зъб ще изникне.

ЗЪБЪТ ИЗЛИЗА НАКРИВО

Възможно е постоянният зъб да излезе малко по-навътре в устата или по-навън към устната, а млечният да продължава да стои на мястото си. Обикновено родителите мислят, че млечният пречи на постоянния зъб и затова излиза „накриво“. Млечните зъби не пречат на никненето на постоянните. Но ако зародишът на постоянния зъб е позициониран малко встрани, при излизането си не стопява корена на млечния зъб и затова двата зъба стоят един до друг.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ИЗВАДИ?

При описаната по-горе ситуация не се налага отстраняване на млечният зъб. Изваждането му няма да помогне на постоянния да заеме по-добра позиция. Необходимо е да се махне, само ако млечният зъб пречи на дъвченето, говора или пък на красивата усмивка на детето. Вижте още по темата тук.

ИМА ЛИ ДОСТАТЪЧНО МЯСТО?

Постоянните зъби не могат да се подредят перфектно в детската уста. Те са създадени за челюстите на възрастен човек. Понякога няма достатъчно място за тях в момента на появата им. Ако пробивът на зъбите върви в синхрон с растежа на челюстите, тогава зъбите се подреждат хармонично. Много често обаче двата процеса се случват по различно време. Първо тръгват зъбите и месеци след това се отваря достатъчно място за тях. Или пък челюстта нараства, млечните зъби се разреждат, а постоянните още ги няма.

ИМА ЛИ ЗАРОДИШ?

Най-лесният начин да разберем това е да направим рентгенова снимка. На нея ясно ще се видят зародишите, тяхното разположение и дали нещо задържа пробива на зъбите.

ЛИПСВАЩ ЗАРОДИШ

Понякога се случва да няма зародиш на някой от постоянните зъби. В такъв случай е важно да се полагат правилни грижи за млечния зъб, който се намира на това място, за да може зъбът да се запази възможно най-дълго. Това е още една причина да се грижите за млечните зъби на децата си, не ги пренебрегвайте с идеята, че „те ще се сменят“.

Comments

 1. София Костова says

  Добър вечер, дъщеря ми е на 7г. Едното и зъбче в страни горе се беше счупил и стоеше само коренче, сега виждам че постоянният е пробил, но се оплаква и че я наболява, може ли са у от това че беше останало само коренчета и пречи ли то да пробие нормално постоянното зъбче?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Костова!
   Щом постоянният зъб е пробил, вече не се интересуваме от млечния и ако пречи, може да се махне. Млечният зъб (корен) не е препядствие за пробиващият постоянен.

   • Венета says

    Здравейте,искам да попитам нещо за сина ми,който е на 12 години и остановихме,че няма зародиши на двата пети зъба долу.От едната страна падна млечния,но зъб не расте,а от другата млечния си стои,но от нея страна е много накривен 7 зъб.Съветват ме да извадим млечния и да слагаме шини?

    • Стоил Попов says

     Здравейте, Венета!
     Липсата на постоянни зъби с рентгенова снимка ли е установена?
     Ако синът ви има и други проблеми в подреждането на зъбите, е добре да направите консултация с ортодонт. Той/тя ще ви предложи план за цялостно лечение. Обсъдете всички етапи, прогнозата, времето за лечение и цената. Тогава ще може да решите как да постъпите.

   • Кремена says

    Здравейте дъщеря ми е на 6г и от месец на сам се клати едното долно зъбче. Няколко дни преди това каза че много я боли долу когато яде и пие но ние си мислих ме че е от клатещето се зъбче. Реших да погледна и видях че излиза постоянен от зад и че е надуто. Отказва да яде и пие по малко течности от преди защото е боли! Трябва ли да я заведа на зъболекар?

     • Кремена says

      Благодаря ви за информацията!
      Искам да попитам за една моя приятелка нейното дете е на година вече и започна да се притеснява че почти всички зъби са излезнал и на детето освен горен преден ляв има ли вероятност да не излезе?

     • Стоил Попов says

      Здравейте, Кремена!
      Може да не излезе защото, нещо му пречи, може да няма зародиш, а може да поникне съвсем нормално, дори и малко забавено.

  • Р says

   Здравейте,

   Синът ми е на 9 години, има единствено 2 постоянни зъба долна челюст – централни резци. Всичко друго са млечни зъби. Горните резци са с малко черно по тях и разрушени почти, но не падат. С тях не може да дъвче и му е трудно. Какво да правя? 9 години и почти никакво движение…?

   • Стоил Попов says

    Здравейте, Р!
    Направете преглед при зъболекаря си. При прегледа се откриват някои от причините за забавен пробив. Сигурно зъболекарят ви ще направи и рентгенови снимки. Ако и това не е достатъчно за изясняване на ситуацията, трябва да се търсят причини в общото развитие на детето. Има много въпроси, които могат да се обсъдят, говорете и с личния лекар на детето.

  • Нурие says

   Здравейте на моята бебка е на 9 месеца и забелязах че започнали да и никнат две зъбчета отдолу на венеца.Въпросът ми е че самите зъбчета не са на върха ами по надолу на венеца така ли трябва да бъдат?

   • Стоил Попов says

    Здравейте, Нурие!
    Няма значение за зъба, дали ще пробие точно на гребена, малко пред или зад за по-нататъчното му развитие.

 2. Катя says

  Здравейте ако млечните горни резци са паднали преди 4месеца и все още няма постоянни на тяхно място това проблем ли е.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Катя!
   Зъбите поникват най-често на етапи. Щом млечните са паднали, значи постоянните са стопили корените им и са тръгнали да излизат. И месеци да минат, не се притеснявайте, ще поникнат.

    • Стоил Попов says

     Здравейте, Елина!
     Каналите се запълват, когато има възпаление на нерва- пулпит, независимо дали зъбът е здрав или счупен.

   • Даниела says

    Здравейте, моя син е на 8 г. Горните предни два постоянни зъба са налице, до тях резците липсват а минаха близо 7-8 месеца от както му паднаха млечните резци отгоре. Нормално ли е? Благодаря!

    • Стоил Попов says

     Здравейте, Даниела!
     Зъбите поникват най-често на етапи, тръгват, после спират и отново пробиват. Щом млечните са паднали, значи постоянните са стопили корените им и са тръгнали да излизат. И месеци да минат, не се притеснявайте, ще поникнат. Ако зъболекарят ви прецени, може да направи снимка и да търси причина за забавянето.
     Нормално е да има дълги периоди на застой при поникването.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Силвия!
   Ако здрав млечен зъб е започнал да се клати (без да има травма), значи постоянният отдолу е тръгнал да расте. Това е процес, кото нито можем да забавим, нито да ускорим. В общия случай не би трябвало да има проблем.

 3. Светла Славова says

  Здравейте! Едно от постоянните зъбчета на детето ми е започнало вече да расте.Това е зъба след кучешкия.Връхчето му е бяло като тебешир и ми казаха ,че това е липса на калций и след време ще образува кариес. Въпросът ми е дали наистина е така и ако е така какво може да пие за да си набави достатъчно калций,защото само чрез храната няма как да стане според мен ,понеже е и малко злояд.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Славова!
   Кариесът наистина започва с бяло петно. Но по зъбите има и други бели петна, които нямат нищо общо с кариес. Кариес на режещия връх на зъба се среща изключително рядко. Много по-вероятно е, на това място да има флурозно петно, което обикновенно създава само козметичен проблем. Изчакайте да пробие добре зъба и тогава ще може да се види ясно. А за добрата минерализация на зъбите, е достатъчно пълноценното хранене и добрата хигиена.

 4. Венци says

  Здравейте! Детето ми е на 1 година и 3 месеца. Има само 2 зъба отгоре. Тръгнало е да излиза още един пак отгоре. Притесняваме факта, че отдолу няма още зъбки. Това нормално ли е и възможно ли е да няма зародиш? Има ли друг начин да разберем дали има зародиш освен да се направи рентген?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Венци!
   Само с рентгенова снимка може да се разбере дали има зародиш или не.
   Сроковете и реда на поникване на зъбите са относителни. Има много вариации. Това че на една година детето ви няма още долни зъби, само по себе си, не е тревожно. То трябва да се съпостави, към това как върви цялостното му развитие. Ако личният ви лекар оценя нещата, като нормални, не се тревожете, зъбите ще поникнат.

  • Десислава says

   Здравей те.Имам дъщеря на 10г и е с много проблемни зъби това е едно ходене по мъките от 5 год възраст до сега. Разбирам че е нормално млечни зъби да се развалят но при нея е страшно дори кътниците и се рошът вече имаме и пломби на предни постояни зъби. Не мога да го опиша, за мен е плашешто защото си мисля, че до 18 г няма да има нормален зъб в устата. Та въпроса ми е защо така се получава? Има ли начин да спрем това рушене на зъбите? Незнам правят ли се някъкви изследвания за да се докаже от къде идва проблема. Предварително благодаря!

   • Стоил Попов says

    Здравейте, Десислава!
    Въпросте, които задавате са фундаментални, това е толкова важно за здравето на зъбите, колкото и „запълването на дупката“ в зъба. За съжаление, на тези неща не се обръща достатъчно внимание. Бих ви насочил към една колежка- д-р Симеонова https://bezkaries.com/. Тя се занимава точно с тези въпроси. Разгледайте сайта и, тя прави консултации и мисля, че може да ви бъде полезна.

 5. Мария says

  Здравейте,
  Възможно ли е някакъв вид „дублиране“? Ако постоянният е бил на различно място, примено точно пред млечния и няма разместване в подредбата с продължение на години, може ли двата да си съществуват паралелно един зад друг?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мария!
   Да, може. Ако постоянният зъб не резорбира корена на млечния, млечният не пада. Когато липсва зародиш на постоянен зъб, млечният остава на мястото си много години. Или ако постоянният е пробил по-встрани, двата могат да останат паралелно един до друг.

   • Павлин says

    Здравейте аз имам подобен проблем и моля за съвет. Дъщеря ми е на 7 г. и още няма паднали млечни зъби. Скоро забелязахме, че отдолу и расте нов зъб точно до млечният само че по навътре към устата. Дали млечният ще падне или трябва да бъде отстранен и колко време трябва да изчакаме преди да го отстрани ако не падне сам. Благодаря.

 6. Ива says

  Здравейте,
  Имам следния проблем:
  На почти 17 години съм и доскоро бях с млечни горни кучешки зъби. Извадиха ми ги преди 1 седмица. Малка час от десния постоянен кучешки зъб е пробила обаче между четвърти и пети зъб, над тях.. Така и открихме, че имам проблем. Казаха ми, че няма как да си отиде на мястото, ами с брекети ще се придърпа като ще се извърши транспозиция на канина и първия премолар… От другата страна (лявата) постоянният кучешки зъб си е на мястото, но не е пробивал… Та въпросът ми е дали ще е необходимо разкриване на този кучешки, който не се е показал, ретиниран ли е? Дали е възможно ретиниран зъб да излезне сам и левият ми кучешки зъб полу ретиниран ли е? Извинете ме, ако въпросът ми не е за тук.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ива!
   Когато се заеме ортодонт с цялосното ви лечение, трябва да реши всичките проблеми, да се наместят всички зъби и цялата захапка да се оправи. Аз не съм компетентен по тези въпроси. Но ортодонтът който ще ви слага брекерите, трябва да може да ви отговори.
   Успех в подреждането на зъбите, това е много важно, не се отказвайте.

    • Светла says

     Здравейте имам дъщеря на 8год. проблема и е че постояните зъби излизат на петна .Това ще можели да се оправи или така ще си останат

 7. Мая says

  Здравейте!!!
  Дъщеря ми от 7-8 месеца е без млечните горни странични резци и все още няма постоянни на тяхно място това проблем ли е?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мая!
   Щом са паднали сами млечните зъби, т.е. били са с резорбирани корени, значи има зародиши. Следователно няма причини да се притеснявате, постоянните зъби ще излезнат. Разбира се винаги може да направите рентгенова снимка и да видите как точно са нещата.

 8. Яна says

  Здрвейте,
  На дъщеря ми (8г.) преди млко ѝ падна млечен зъб. Втори зъб, който е мъжду големите резци и кучешкия. Падна докато ядеше печен , хрупкав сандвич. Тече кръв. Възможно ли е да се е отчупил зъба? Много се клатеше, дори снощи се шегувахме, че днес ще го връзваме с конец… Но дупката е запълнена с бяло с каналче по средата като че ли, но определено не е с формата на очаквания нов зъб. Знам, че обясненията ми не са добри, но наистина нямам идея как да обясня.
  Ако е взъможно да остане корен или част от зъба , трябва ли да идем на лекар, за да се извади?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Яна!
   По всичко личи, че зъбът си е паднал по съвсем естествен начин. Не виждам причина да се тревожите. Съвсем скоро ще се появи постоянният зъб отдолу.

 9. Светла says

  Здравейте!
  Синът ми е на 10 години. Расте му горен четвърти зъб, но над млечния, който леко се клати. Необходимо ли е млечният веднага да се извади или трябва да изчакаме сам да подне?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Светла!
   Често постоянните зъби пробиват, докато млечното зъбче още не е паднало. В тези случаи позицията на постоянните зъби е по-навън или навътре спрямо млечния зъб. Не мислете, че временният зъб пречи на пробива на постоянния, че млечният трябва да се извади, за да може новият зъб да застане там, където трябва. Няма никакъв проблем. Причината да не падне млечното зъбче е тази, че постоянният зъб изниква на малко по-различно място от млечния, а не че млечният зъб пречи и затова новият излиза встрани от него.
   Ако млечният зъб задържа много храна или пречи на детето да дъвче спокойно на тази страна, тогава е хубаво да се извади.

 10. Милица says

  Може ли на 28 години, да ми поникне зъб? Имам зародиш, който е непоникнал. В същото време имам постоянен ,който се счупи в корена и ще го махат. Предложиха ми да издърпат зародиша на това място и да поникне. Възможно ли е това?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Милица!
   По принцип е възможно е. С брекетите може да се премести почти всеки зъб. Но колко добре може да се позиционира е друг въпрос. Питайте за всичко, което ви интересува ортодонта, който ще свърши работата. Той/тя трябва да може да ви отговори и да ви се изяснят нещата. Какви са очакваните резултати, колко време ще продължи лечението, ще се правили корона на зъба, колко ще носите ретайнери след това…
   Не се притеснявайте да питате. На вас ви трябват конкретни отговори, а не отговори от мен „по принцип“.
   Успех!

 11. Антоанета says

  Здравейте,синът ми е на 7 години.На долната челюст му излезнаха две зъбчета зад млечните и сега е с два реда зъби.Трябва ли да ги вадим?Днес ходихме на зъболекар и му извадиха горен преден понеже помолих да го погледнат че се беше обезцветил и го наболяваше и зъболекарката взе че му го извади.Трябва ли да се притеснявам,че може би избърза?след два дни ни вика да вАди долните,какво ще ме посъветвате?

 12. Биляна says

  Здравейте ,дъщеря ми е на 7г и 6месеца,през ноември 2016 и паднаха централния и страничния резец на тяхно място поникна само един по голям централен.Въпроса ми е кога ще пробие страничния резец и възможно ли е да не излезе.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Биляна!
   Много често постоянните зъби започват да растат и после могат месеци наред да спрат растежа си, докато тръгнат отново.
   Може да направите една рентгенова снимка, за да сте сигурни, че има зародиш. На снимката ще се види и как е разположен зародиша. Ако позицията му е правилна и нищо не го задържа/костни структури, друг зародиш/, постоянният зъб ще излезе.
   Много хора мямат втори резци и мъдреци. Това е тенденция в еволюцията на човека, ако това може да бъде някакво успокоение.

 13. Натали says

  Здравейте, две два дни дъщеря ми, която е на 8,5 години, счупи част от втория си горен зъб при падане в банята. Още на следващия ден го изградиха с фотополимер. Зъбът е жив, пулпата не е засегната. Но аз съм много притеснена. Прочетох, че травмираните в детството зъби, дори и да останат витални, в по-зряла възраст губят виталността си и създават усложнения, което налага тяхната екстракция.

  От зъбата се счупи почти половината от големината, която е в момента. Сменила е само горните и долните 4 зъба и в момента зъбчетата й са много малки.

  Счупеният зъб ще продължи ли да расте наравно в останалите зъби? Или травмата ще спре необратимо растежа му? Намерих информация за някакви ултразвукови апарати за възстановяване на счупен зъб, но доколкото виждам те са по-скоро още експериментални.

  Ще съм Ви много благодарна, ако ме насочите и към друг метод за възстановяване освен изграждането (Разбира се, ако сте запознат с такъв метод). Склонна съм да потърся помощ и от Ваши колеги в чужбина, ако ми предложат по-скоро някакъв друг лечение. Но не знам към кого да се обърна. Предварително Ви благодаря за отговора!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Натали!
   Не може да се каже какво ще се случи със зъба, не се тревожете от сега.
   Съдбата на травмиран постоянен зъб с незавършено кореново развитие се определя от това дали е прекъснат съдово-нервният сноп, които влиза във вътрешността на зъба и го изхранва. На тази възраст коренът е с много широк отвор и шансовете да се запази виталитета на зъба са много големи.
   Обърнете внимание дали ще се появи промяна в цвета на зъба, спрямо симетричния на него резец (дали става розов или сив). Наблюдавайте го дали става по-подвижен от останалите зъби. И общо взето с това се изчерпват нещата, които можете да направите.
   Добре е първите две седмици зъбът да не се натоварва пряко. Да се избягва отхапването и дъвченето на твърди неща, ако е в контакт с долните зъби.
   Може да се проследи виталитета на зъба (Електро одонто диагностика) и да се направи рентгенова снимка, но за това сега е рано, Зъболекарят ви ще прецени кога и дали е необходимо да се направи.
   Най-вероятно трявмата няма да се отрази на растежа на зъба, но това ще стане ясно в последствие.
   Изграждането на зъба вече е направено. Щом не е била открита пулпата то не е особен проблем. „Ултразвуков апарат за възстановяване“ не ми е познат.
   Пожелавам ви всичко да е наред!

 14. теди says

  Помощ!
  Аз съм на 13г. и имам единствен млечен зъб с кариес който има зародиш,но зародишът избутва другия зъб. Зъболекарят ми каза да изчакам да минат 5-6 месеца и да видим дали ще започне да пробива постоянният зъб, но имам опасения, че ако изчакам толкова много време кариесът може да стане на пулпит. Какво да правя?

  • Стоил Попов says

   Здравей, Теди!
   Щом има зародиш под млечния зъб не се притеснявай, ще излезне. Ако пък е много далеч от мястото си или е твърде неправилно разположен, тогава трябва да му помогне ортодонт, за да се намести правилано.
   Ако кариесът стане пулпит, тогава ще извадите млечния зъб.
   Не се притеснявай, спокойно може да се изчака няколко месеца, че и повече.

 15. Леми says

  Здравейте докторе, искам да Ви попитам дали панорамната рентгенова снимка е достатъчна да се определи липса на зародиш на постоянни горни латерални резци или трябва да се направи и друга, за да се види дали не са по нагоре в челюстта?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Леми!
   Абсолютно достатъчна е. На панорамната снимка се вижда и носа и максиларните сунуси. Ако на нея не се виждат зародишите, друга снимка е излишна.
   Любопитен фак е, че липсата на тези зародиши е тенденция в еволюцията на човека. Ако това ще ви успокои поне малко.

 16. Златка says

  Здравейте! Синът ми е на 12г и има голямо разстояние на предните горни два зъба а освен това няма и зародиш на втори предци. Въпросът ми е да се избутат всички зъби напред и да се съберат или да се направи място за импланти на мястото за втори резци?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Златка!
   Отпадането на вторите резци е тенденция в еволюцията на човека. Това е малка утеха за проблемите, които предизвикват липсата на тези зъби.
   Най-честото решение е да се отвори място за импланти. Но все пак това трябва да се прецени индивидуално. Обикновенно ортодонтът е водещ в избора на план за лечение.
   Аз няма да мога да ви бъда полезен.

 17. Диляна says

  Здравейте, дъщеря ми е на 1г 2м с 6 предни зъбчета. От скоро и с кътник. Но след като се показа почти целия виждам тъмно петно в средата на зъба. Имах нормална бременност, здравословно хранене, не съм пушила. Захранена на 6 м, здравословно, чак след годинка и с храни, в които има захар. Кърмена.
  Дали може да дадете насоки какви биха били възможните причини и има ли вариант да е някаква пигментация, а не кариес. Разбира се и дали трябва да се обърна към някакъв конкретен специалист, а не към детски стоматолог.
  Благодаря

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Диляна!
   Тъмно петно на повърхността на зъба, дори и пробил съвсем наскоро, може да е кариес. В тази възраст, кариесът обикновенно започва, като бяло петно. Ако е тъмно петно, той трябва да има матово-бял ореол.
   Може да е дефект е структурата на зъба( флурозно петно), ако е такова, то ще си остане непроменено докато зъбът е в устата.
   Третата възможност е оцветяването да е върху повърхността на зъба. Ако е така, това е нещо, което може да се почисти.
   Общо взето всеки зъболекар, ще може да ви отговори на въпроса, щом прегледа дъщеря ви.
   🙂

   • Елена Новакова says

    Здравейте горните млечни резци на дъщеря ми паднаха преди 8 месеца и все още няма никаква индикация да израстват постоянните. Не ели много дълго ВРЕМЕ?

    • Стоил Попов says

     Здравейте, Елена!
     Да, минало е доста време, но не е задължително да има проблем. Ако направите преглед, зъболекарят ви би могъл да назначи снимка и да открие евентуални причини за забавения пробив.

 18. Милена says

  Здравейте,дъщеря ми е на 9год.,горните две зъбчета още са млечни, не ги е сменила.Направихме панорамна снимка и се виждат два излишни зародиша на всеки зъб. Мога да Ви изпратя снимките да погледнете.Според Вас как трябва да се извадят всички заедно-млечни и зародиша или първо само млечните и след това заразените?

 19. Милена says

  Здравейте,дъщеря ми е на 9год.,горните две зъбчета още са млечни, не ги е сменила.Направихме панорамна снимка и се виждат два излишни зародиша на всеки зъб. Мога да Ви изпратя снимките да погледнете.Според Вас как трябва да се извадят всички заедно-млечни и зародиши или първо само млечните и след това зародишите?

 20. Теменужка says

  Здравейте,
  Имам дъщеря на почти годинка и половина и има само 4 зъба- 2 отгоре и 2 отдолу, избиха от около десетия месец до годинката и след това нищо. Въпросът ми е трябва ли да се обърна към специалист, знам, че няма ред и определено време за израстването на зъбчетата, но все пак съм притеснена, прекалено много време минава, а няма никаква индекация да излезе нов зъб скоро.
  Благодаря от сърце за отделеното време!

 21. Десислава Рангелова says

  Здравейте, синът ми е на 2 г. и 4мес. Притеснявам се, че все още няма кучешки зъби. Възможно ли е да няма зародиши за млечни зъбки. Като цяло му никнаха късно, на 1г. и 2 месеца. До момента има 12 зъбчета. Първо никна горен ляв. Благодаря предварително за отговора.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Десислава!
   Възможно е да няма зародиши на млечните зъби, да са застанали така, че да не могат да пробият или просто да пробият по-късно.
   Ако синът ви има проблеми със захапката или с развитието на челюстите, тогава по преценка на зъболекарят му, може да се направи рентгенова снимка и на нея ще се види всичко. Но в общия случай това не е необходимо трябва просто повече търпение.

    • Десислава Рангелова says

     Възможно ли е да няма и за 4-те кучешки. Само те не никват. Мястото, отредено за тях го има. Разположението на другите зъби е правилно. И ако наистина няма зародиши, това 100% ли значи, че и постоянни няма да има?

     • Стоил Попов says

      Всеки зъб може да няма зародиш, млечните и постоянните не са обвързани едни с други в това отношение.
      Щом има място за тях, сигурно ще поникнат. По-вероятно е да са ретинирани/задържани/в костта, отколкото да липсват зародишите им.
      Една снимка ще покаже всичко.

 22. Владимира says

  Здравейте, предполагам този въпрос би трябвало да го задам на бъдещия ми лекуващ ортодонт, но все пак искам да попитам. Ситуацията е такава: на почти 16 години съм, а все още нямам постоянни кучешки зъби. Имам направена рентгенова снимка и на нея ясно се вижда,че над млечните зъби има зародиш, който обаче е доста изкривен(особено левият). Та въпросът ми е: по какъв начин е възможно постоянните зъби да поникнат от подобна начална позиция?
  Благодаря за отделеното време!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Владимира!
   Разкриват се с една малка операция, залепя се един брекет и после бавно се изтеглят от там, към желаното място.
   Разбира се зависи къде са и как са разположени. Зависи каква е захапката и какво иска да постигне ортодонтът. Обиновенно е необходимо прецизно планиране.
   Пожелавам ви успех!

   • Владимира says

    Относно местоположението им, и двата зародиша са насочени към вторите зъби, като при левия това изкривяване е по-силно изразено.
    Благодаря за бързия отговор!

    • Стоил Попов says

     Ако са съвсем на недостъпно място и подреждането на останалите зъби може да стане добре и без тях, тогава може просто да се отстрянят. Но това трябва да се обмисли добре, след като се преценят всички възможности.

 23. Камен Коев says

  Здравейте,
  Нашето дете е вече на 3 Годинки. Проблема е ,че млечните зъби между резците и кучешките все още не са поникнали! Това трябва ли да представлява някакъв проблем и ,ако да – какви мерки трябва да се предприемат ?
  Може ли да няма млечни зъбни зародиши на това място , а да се появят такива за постоянните зъби ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Камен!
   Възможно е да няма зародиши на млечните зъби, да са застанали така, че да не могат да пробият или просто да пробият по-късно. Млечните и постоянните не са обвързани едни с други по отношение на липсата или наличието на зародиши.
   Ако синът ви има проблеми със захапката или с развитието на челюстите, тогава по преценка на зъболекарят му, може да се направи рентгенова снимка и на нея ще се види всичко. Но в общия случай това не е необходимо трябва просто повече търпение.

 24. Мария says

  Здравейте аз съм на 20години наскоро ми изкараха болен зъб и сега на негово място малко по-встрани изниква нещо бяло като зъбче. Боли ме само като се храня. Малка частичка е която малко по малко расте и е снежно бяла. Не знам от какво може да е. Зъболекарят не каза нищо когато го вадеше . Възможно ли е да засте нов.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мария!
   Може да поникне нов зъб, ако е имало непоникнал зъб, под/около този, който са ви извадили. Това би се видяло на снимка, ако е направена преди ваденето.
   От раната може след време да се изхвърли някоя костица. Това е нормално и не е проблем.
   Може да виждате побеляла тъкан на некротизирала лигавица около раната.
   За друго не се сещам.

 25. Виктория says

  Здравейте,
  Имам момче на 2 години и 6 месеца.Всички млечни зъби излязоха ,но преди 2 дни видях ,че от горе са тръгнали още два кътника (21 и 22 зъб).Това нормално ли е ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Виктория!
   Всички млечни зъби са 20 на брой.
   На две годишна възраст е прекалено рано да поникват постоянните кътници горе (зъби 16 ,26).
   Колко зъба има синът ви сега?
   Къде се намират новопоникналите?
   Според номерацията възприета в България зъби 21,22 са постоянни резци горе вляво, това ли имате предвид?

   • Виктория says

    Извинявам се ,не съм много наясно с номерацията.Зъбите , който избиха са от ляво и дясно на горната челюст.Знам , че трябва да има по 5 на страна , при него те се падат 6-ти.

     • Стоил Попов says

      Може да има свръхброен млечен (допълнителен) зъб, зад млечните или да пробиват постоянните кътници.
      Дали това е проблем, зависи от захапката му, подредбата на зъбите, растежа на челюстите, как всичко това протича във времето….
      Зъбите могат да тръгнат да растат и после много дълго време да останат непоникнали напълно.
      Много неща са възможни, съжалявам, че не мога да бъда по-конкретен.

  • Диана says

   Здравейте, Виктория,
   При моето дете се получава същото, зад петите зъби тръгват шести, а още няма 3 години.
   Дали поникнаха при вас шестите задни зъби и какво ви казват зъболекарите за това? Сигнал ли е за нещо, ако се появяват преди 6 г.?
   Странното е, че него първите зъби започнаха да израстват късно, след година, а сега тези да подранят с 3 години…
   Ще съм благодарна за всякакви насоки!

   • Стоил Попов says

    Здравейте, Диана!
    Ако пробивът на зъбите върви синхронно с растежа на челюстите, няма за какво да се притеснявате. Дори и да не е всичко съвсем в сроковете.
    В случаите, в който няма едновременнен пробив и растеж на костите, обикновено е необходима помощ от ортодонт.

    • Диана says

     Благодаря Ви!!!!!
     Да, изглежда синхронно, макар доста предсрочно!
     Успокоихте ни, благодаря! Светли празници!

 26. says

  Здравейте на 21год.съм преди 2 месеца ми падна млечния кучешки зъб. А от вътрешната стана на предните зъби ми е излезнал постояния който трябва да е на мястото на кучешкия. Ходих на зъболекар и ми казаха да избутвам с език дали ще успее да се намести така.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Венера!
   Понякога зъбите могат и сами да се подредят, понякога е необходима малко помощ, понякога-повече. Зависи от ситуацията. Съжалявам, но немога да отговоря по-конктетно.

 27. Георги says

  На 14 години съм.Наскоро ми сложиха брекети и забелязах, че мога леко да разклатя два зъба(резците).Това нормално ли е за моята възраст?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Георги!
   Зъбите на всеки имат известна подвижност, нарича се физиологична подвижност. При преместване с брекети тази подвижност се увеличава,това е нормално, но колко точно е вашата в момента, това ще го прецени ортодонтът.

 28. Надка says

  Здравейте,дъщеря ми е на 4 годинки и се оплаква от болки на венеца от долна лява страна.Имаме и сополи,със същите симптоми е когато и изникна първото зъбче.Възможно ли е да и изникне толкова рано шести зъб.Забравих да спомена първото зъбче изникна когато беше на три месеца.Благодаря предварително.

  • Стоил Попов says

   Здравейте,Надка!
   Зъбът пониква на етапи. Започва да расте, после спира, след няколко месеца пак тръгва и така продължава и след като пробие. А дали ще пробие сега, ще стане ясно. Всякакви срокове на пробив са възможни.

 29. Валентина says

  Здравейте, преди месец ми извадиха „счупен зъб“ и някъде седмица след зарастването му изникна друго зъбче (или поне на това го опреличавам) .. Въпросът ми е.. Възможно ли е изваденият зъб да е бил млечен и да е попречим на израстването на постоянен? (Корените на зъба същи са извадени)

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Валентина!
   Ако сте във възрастта, в която човек сменя млечните си зъби и му пониквт постоянни зъби, е нормално да се случи точно това, което описвате.
   Зъболекарят каза ли ви какъв е извадения зъб, той/тя със сигурност е разбрал. Млечен или постоянен?

   • Валентина says

    Здравейте отново, на 19 години съм и би трябвало всички млечни зъби да са паднали. А колкото до зъболекъря, не ми е споменавал нищо за зъба. Сега забелязах, че е започнал да се клати, възможно ли е да е някаква кост?

    • Стоил Попов says

     Възможно е. Ако е костица или остатък от корен, ще падне самичко, ако е зъб – ще поникне. Ако ви тревожи неяснотата – една рентгенова снимка ще обясни всичко.

 30. Ивелина says

  Здравейте!
  Дъщеря ми е на година и месец! На 8 месеца и избиха първите две зъбчатка отдолу. От седмица имаме още два редица отдолу и никакви признаци на зъбче от горе! Това нормално ли е?
  Благодаря Ви!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ивелина!
   Съвсем нормално е. Имайте търпение, ще поникнат и горните зъби.

 31. Теди says

  Здравейте дъщеря ми е на 19 месеца има само 4 зъба два от горе и два от доло вече започваме да се притесняваме защо още нямаме зъби дали е липса на витамин някакав? или нещо друго? дали можем нещо да направим по въпроса? има ли други такива случаи? много вече се притесняваме педито вика че няма нужда от рентгенова снимка че ще излязат някога….какво можем да направим каквото и да кажете ще бъде полезно благодаря ви предварително

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Теди!
   Явно вече сте наясно, нормално е, зъбите ще поникнат, а ако много се тревожите и зъболекарят ви прецени, се прави рентгенова снимка. Нямам какво да допълня.
   Имайте търпение.

 32. Таня says

  Здравейте, днес правихме ренгенова снимка на дъщеря ми (8г.) и се оказа, че липсва зародиш на постоянен зъб на доюен преден резец. Кондултирахме се с ортодонт, според него зъбчето трябва да се извади и да се носят шини, за да се наредят останалите и да не остава празнл пространство. Само това ли е вариант, да търсим ли и друго мнение?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Таня!
   Има различни варианти според ситуацията. Има ли приблеми с други зародиши- брой, разположение? Какво е съотношението на двете челюсти-каква е захапката? В какво състояние са млечните зъби?
   Няма само едно решение на по-сложните ситуации, а в друга възраст нещата ще са различни и ще има други решения. Много е вероятно различните зъболекари да ви предложат различен план на чечение.

   • Таня says

    За сега е сменила само 5млечни зъба,на снимката не се вижда други без зародиш.Горните резци са с разстояние и по-големички и затова искат да й сложат и горна шина щом смени 2-рите след резците.Та заедно с горната шина, да се сложи и долна,където ще се извади зъбът,без зародиш.

    • Стоил Попов says

     Следвайте съветите на зъболекаря, на когото се доверявате, а аз ви пожелавам успех! 🙂

 33. Desislava Ivanova says

  Здравейте,др. Стиолов , племенника ми е на 10 г. и все още не са му поникнали постояннте зъби, направиха снимка и ясно се вижда че има всички зародиши, тяхната зъболекарка твърди че всичко е наред и ще поникнат, но според мен е притеснително, какво е Вашето мнение?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Десислава!
   Няма как да се стимулира пробива на зъбите.
   Ако цялостното развитие на детето върви нормално и хармонично, ако той расте здрав, не е нужно да се тревожите, че зъбите му не пробиват в обичайните срокове.

 34. Биляна says

  Здравейте! Имам бебе на 5 месеца, венеца при горните кучешки зъби е много подут и побелял, все едно има камъче. Личната лекарка каза, че сигурно те ще поникнат първо. Това нормално ли е? На какво се дължи това отклонение от нормата?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Биляна!
   Нека първо да видим кога и какви зъби ще поникнат и тогава се преценява, дали има отклонение от нормата. Но дори и да е така, на този етап, не приемайте това за проблем.

 35. Mimi says

  Здравейте Д-р Попов,

  Първите долни млечни зъбки са налице! Забелязвам, че леко се изкривяват в V форма към езика.
  Проблем ли е това?
  Благодаря.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, MImi!
   Позицията на зъбите се променя много след пробива, в процеса на израстването им. Така че имат всички шансове да се подредят добре.

 36. Таня Иванова says

  Здравейте д-р Попов!
  Имам син на 2 г. И 7месеца преди ден видях че долния резец му е паднал. Зъбчето му беше първото което му излезе и беше криво. Сега вече го няма и няма остатък от коремчето му. Знам че е прекалено рано , но незнам дали не е наченало друго постоянно от долу. Искам да попитам дали е проблем за венеца ако не излезе сега постоянно зъбче. Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Таня!
   Щом е паднал млечният зъб, ще изникне и постоянен. Когато му дойде растежен импулс-тогава. А през това време няма никакъв проблем за венеца.

 37. Ния says

  Здравейте!
  Дъщеря ми е на 12 години и е с транспозиция на горен кучешки зъб и прекътник. Правихме скенер и е с реална транспозиция, не фалшива, за съжаление. Лекува се при ортодонт, който сега предложи два варианта на лечение:
  1. или да се извади постоянния предкътник и всички останали зъби да се подредят в посока към резците(има и зародиш на мъдрец, който след време ще изиграе ролята на 7ми зъб)
  2.или да се запази сегашното положение на зъбите, като след ортодонсткото лечение, предкътникът да се оформи естетично като кучешки, т.е ще се наложи да се девитализира и да му се постави коронка (не разбрах дали по същия начин ще трябва да се действа и с кучешкия, играещ роля на предкътник)
  И двата варианта ми се виждат крайни и не мога да преценя как да продължим лечението. Ортодонтът е по-склонен на 1 вариант, но някак много крайно ми се вижда изваждането на постоянен зъб на 12 годишно дете. Какъв би бил вашия съвет?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ния!
   Аз не съм компетентен по тези въпроси и не мога да ви бъда полезен, както и всеки, който е прочел само това. Вземането на тези решения е трудно не само за вас, а и за зъболекаря. Изберете доктор на когото можете да се доверите и следвайте съветите му.
   Пожелавам ви успех!

  • Ива says

   Здравейте и от мен :D! Имам същия проблем и съм на 17 години, почти 18. Откриха ми го късно, когато бях на 15. В момента провеждаме ортодонтско лечение и при мен варианта беше само вторият, описан от Вас (тъй като нямам зародиши на трети молари – мъдреци). Чела съм много за аномалията на руски, на английски, разглеждала съм подобни случаи с описание на лечението и използваната техника + снимки. В чужбина има лечение и опция канинът (кучешкият зъб) да се върне на обичайното си място – 3 позиция, но за тази опция като лечение има риск, 2 недостстъка: първият риск е при преместването на зъба, да се засегне костната структура, понеже зъбите имат взаимовръзки помежду си и по този начин да се резорбира коренът на кучешкия зъб и да падне. Във всички случаи, които четох рискът е поеман. И според мен си заслужава и вторият недостатък е продължителността на лечението – към 3 години, въпреки че е строго индивидуално, заради възрастта на пациента и самата ситуация, разстоянието и положението на зъбите. При по-млади пациенти лечението се извършва по-лесно и по-бързо, понеже челюстите са все още в процес на развитие и наместването се извършва по-леко и по-бързо! Дъщеря Ви, щом е на 12, ще стане по-бързо отколкото при мен. От 1 година съм с 2 брекета и пружина от вътрешната страна на зъбите – не създава дискомфорт, с която почти преместихме предкътника на трето място. След това с всички брекети ще се свали кучешкият на направеното му място между двата предкътника. При мен нещата, мога да кажа стават по-бавно, но при вас ще е по-бързо. Моят ортодонт и никой предполагам в България няма да каже, че всъщност зъбът може да се върне на правилното си място, това е тежката истина. Дори не споменават този вариант, защото за тях е непосилно и тук няма нужната технология, но поне да го казваха това… знам колко е мъчително. Всичко е строго индивидуално, попринцип как ги казват ей така, вариантите, не знам… За да се определи дали може да се върне на мястото си трябва 3D снимка, да се определят на какво разстояние са зъбите, точните позиции, изчисления, изобщо какво е състоянието от всички страни и какви са взаимовръзките между зъбите…Супер неприятно е, че не го казват, но факт, в България все още не са усъвършенствали този вариант. Плюс това за пърия, описан от вас вариант, звучи много добре, според мен. Разбира се не съм специалист, с полученото образование, догодина завършвам 12 клас и ще карам кандидат-студентските за МУ София, за които вече се готвя. В много ортодонтски случаи, поради струпване на зъбите (малка челюст и недостатъчно място за всички зъби, например) зъбите се изкривяват поникват на необичайни места вестибуларно (високо във венеца), един върху друг и т.н. И често като решение се предприема изваждане на първите премолари (предкътници или 4-тите зъби). За транспозицията има и още варианти – екстракция на постоянния кучешкия зъб дори… или предкътника, както казахте. Силно се надявам, живот и здраве ако специализирам ортодонтия след години и осъществя мечтата си, вариантът с правилното наместване на зъбите с транспозиция да навлезе и в България! За мен ще е удоволствие да помагам на хора, като с моя проблем и не само. Още едно предупреждение има много причини, повечето неизвестни за възникването на аномалията, като по-малки латерални – странични резци, които се развиват по-рано от кучешките, които се развиват точно в тази възраст 11-12 и така кучешките се объркват при спускаснето си надолу. Те изминават най-дългия път и се сменят последни. Аномалията се предава и генетично, така че има шанс 50/50 моите деца и децата на дъщеря Ви да имат подобен проблем. Също така има и други видове транспозиция на горни зъби (maxillary) централен резец с латерален, кучешки с латерален, кучешки с първи премолар, кучешки с първи молар (кътник или 6-ти зъб). Дори кучешки с централен резец, има много снимки и презентации в интернет по темата. На долните зъби (mandibular) най-честата транспозиция е кучешки зъб със латерален резец. Разбира се на долните зъби запазването на зъбите в разменени позиции няма да е толкова голям естетически дефект, колкото при горните. Запазването обаче има недостатъци като функционалнк проблеми след години, тъй като всички зъби при захапката си имат допирни точки със съседните и противополжните от долната челюст и разбира се козметичен дефект. Но и на мен ще ми ги оформят с коронки зъбите след размяната, за да изглеждат както трябва. Транспозцията може да бъде и двустранна. А нашата е най-често срещаната. Виждам, че коментарът е от скоро, така че успех в лечението, всичко най-добро и перфектни резултати в края на ортодонтското лечение! Съжалявам за дългия и изчерпателен отговор! Надявам се да съм била полезна!

   • Стоил Попов says

    Здравейте, Ива!
    Ортодонтите често са изправени пред сложни задачи и трудни решения, които не се взимат лесно.
    Пожелавам ви успех в подреждането на зъбите -личните и чуждите! 🙂

 38. Зорница says

  Здравейте д-р Попов,
  Синът ми е на 9 г., от няколко дни забелязахме подутина с диаметър ~1,5 см. и ~0, 5 см. височина под четвърти долен млечен зъб, без абсолютно никаква болка, с нормален цвят като венеца. Зъбчето се клати. Смятах, че е абсцес, но днес зъболекарката каза, че постоянното зъбче е тръгнало накриво и е образувало тази подутина, без да правим снимка. На мен все още ми е притеснено. Възможно ли дажсе е образувала тази неестествена подутина заради никнещия постояне, да търсим ли консултация с друг зъболекар, да оставим ли млечния зъб или да го извадим? Какво бихте ни посъветвали?
  Благодаря Ви предварително за отделението време и отговор!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Зорница!
   Не се притеснявайте, така изглежда никнещ зъб, когато не е точно под млечния. Постоянният ще си намери път да пробие. Временото зъбче неможе да го спре или отклони.
   Дали трябва да се махне млечния, зависи и от други фактори. Зъболекарят ви ще прецени.
   Извинявайте за забавения отговор.

 39. Antoaneta Draicheva says

  Здравейте Д—р Попов,
  Дъщеря ми е на 1г. и 8 м. има само пет зъбчета/горе три и долу два/, от който едното не е изцяло пораснало. Първото зъбче поникна на 1г. и 3 м. Като цяло много трудно пробиват и бавно растат. Струва ми се, че венецът е много дебел и това е причина за бавния пробив. Детето има съвсем нормално развитие към момента. Започвам да се притеснявам, всички деца около нас, на нейната възраст, са с 20 пробили зъбчета. Необходимо ли е да направим консултация със специалист. Рентгенова снимка не е ли противопоказна в тази ранна възраст?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Антоанета!
   На всяка възраст може да се направи снимка, ако е необходимо. Зъболекарят ви ще прецени това.
   Венецът обикновено не е пречка за пробива, трудното за зъба е да мине през коста. А що се отнася до сроковете, те са относителни. Като го прегледа зъболекарят ви, всичко ще ви обясни.

 40. says

  Здравейте,искам да попитам нещо и ще се радвам ако ми кажете,на 18 години ми изкараха млечния кучешки зъб,после почна да расте постоянният,излезе до половината зъба после спря да расте и така от няколко месеца.Въпроса ми е дали пак ще започне да расте.Благодаря

  • Стоил Попов says

   Здравейте,Петър!
   В повечето случаи трябва да му се помогне, не само да излезе напълно, но и да се намести добре.
   Трябва да се установи защо не е пробил-липса на място, костна пречка, лошо разположение на зародиша… После се прави каквото е необходимо, за да се стимулира да расте и да се насочи правилно. Понякога всичко това се случва естествено. Понякога е нужно да се сложи апаратче или брекети.

   • says

    От както ми извадиха зъба се появи постоянният зъб и е до половината излезнал, и сега не знам дали ще продължи да излиза или ще си седи така и колко време ще излиза кучешкия зъб.

 41. says

  Ако не излиза сам и не се подрежда добре трябва да му се помогне. Това е краткия отговор. По-пълни обяснения ще ви даде този, който ще ви прегледа. 🙂

 42. Николай says

  Здравейте.Малко ще ми е трудно да го обясня но ще опитам. На детето ( 10 годишен ), кучешкият му десен зъб не излиза.След направена снимка се видя, че зъбът е вътре в костта и е под друг зъб. Какво би следвало да се прави в такива случаи ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Николай!
   В зависимост от това къде и как е разположен постоянияят зъб, може да се постъпи по различен начин. Зависи също и от състоянието на млечния, както и от разположено на зъбите в цялата захапка.
   В общия случай, когато се прецени, че постояният е наистина задържан в костта, се маха млечния, постояният се изтегля и се намества с ортодонтски методи.
   Но за 10 годишно дете е малко рано да се притеснявате. Може зъбът сам да се намести, зависи от позицията му. И от това как върви растежа му.

 43. says

  Здравейте, синът ми е на 11 години и искам да попитам пети зъб долен вече половин година е изваден млечния понеже беше само корен и сега се страхувам дали е възможно да сме извадили постоянен зъб, ще съм безкрайно благодарна ако ми отговорите!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Емине!
   Коронката на постояния зъб може да се сбърка с короната млечен, но при вадене на корен, едва ли. Малко вероятно е на 10г. да има поникнал пети зъб, постоянен, който вече да е разрушен до короен. От друга страна ако е бил толкова разрушен, значи вече е неспасяем. Може да направите една рентгенова снимка и тя ще внесе яснота.

 44. Ива says

  Здравейте,на дъщетя ми 5,8 години паднаха долни 2 резеца,изникващите постоянни са криви,какви действия е необходимо да предприемем?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ива!
   Много рядко зъбките проникват перфектно разположени, но обикновено с времето се нагласят.
   Проявете търпение. ?

 45. Александра says

  Здравейте,аз имам въпрос свързан със сина ми. Той е на 3г и до колкото знам трябва да има 20зъба,но той има 21. Като подредба са идеално наредени-няма криви,но от едната страна кучешкия зъб му идва 4ти. От къде се взе това зъбче „в повече“

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Александра!
   Вероятно има „свръх броен зъб“. Така се нарича, когато има някой зъб в повече. Ако не му пречи по някакъв начин, не е необходимо да правите каквото и да било.

 46. Марчела says

  Здравейте,д-р Попов! Дъщеря ми е на 6г.и 5м. В момента и прорастват първите постоянни кътници на долна челюст ,мисля 6ти се води.Единият обаче от вътрешния ръб е облякан с венец ,изглежда розов няма почерняване.Има ли нужда да му се помогне чрез отстраняване на венеца или да разчитам организма да си го довърши.Като цяло генно не е с добър емайл и лесно прави кариеси и бързам да силиконизирам първите кътници.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Марчела!
   Нормално е при поникването си зъбите да са покрити с венец и той да се смъква постепено с излизането на зъба. Обикновено няма нужда да се прави каквото и да било, венецът ще се махне сам.
   Силанизацията се прави когато зъбът е пробил напълно, за да може да се почисти и изолира добре.

   • Станислава Янакиева says

    Здравейте, дъщеря ми е на 9 години.Преди една седмица тя сама си извади долния резец отдолу все още няма нищо(зъб). Възможно ли е зъбът,който е извадила да е бил постоянен?

    • Стоил Попов says

     Здравейте, г-жо Янакиева!
     Ако дъщеря ви сама си е извадила зъб, който не е бил травмиран (избит), със сигурност е млечен. Той би трябвало да е паднал без корен. Скоро ще се покаже постоянният.

 47. Теодора Михова says

  Здравете! Дъщеря ми е на 7 години и 4 месеца. Сега установихме, че много й се клати долния 5-ти зъб отляво. Чела съм, че тези зъби се сменят на около 10 години. От друга страна тя смени предните зъби още на 5 години. Възможно ли е просто по-рано да сменя и петия зъб? Не се оплаква да я боли.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Теодора!
   Разбира се, че е възможно да пониква по-рано. Тези срокове не са единственият критерии за нормалното развитие на зъбите. Важно е пробивът да върви синхронно с растежа на челюстите. Ако това не става, тогава е нужна помощ.

 48. Нина says

  Здравейте, внучка ми е на 1г.1м. но още няма избило нито едно млечно зъбче, което много ни притеснява! Не усещаме и напрежение за пробив! Какво трябва да се направи в случая? Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Нина!
   Ако развитието на детето по другите показатели е в норма, не бива да се притеснявате. Въоръжете се с търпение.
   Ако до половин година не пробият първите зъбки, напрате преглед и ако зъболекарят ви прецени, може да се направят снимки, за да се види разположението на зародишите.

 49. Цвети says

  Здравейте,

  дъщеря ми е на 7 години. Преди половин година й паднаха горните два предни млечни зъба, но е израстнал само единият – от ляво. Според Вас възможно ли е да няма зародиш за втория зъб? Мястото на липсващото млечното зъбче се изпълни с „венец“ и няма никакви признаци на негово място да пробива постоянен…

  Благодаря много,

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Цвети!
   Ако млечните зъби не са падналипри травма, ако са паднали без корени, т.е. корените са били стопени, значи има зародиш. Именно той е стопил корена на млечния зъб. А кога ще пробие постояният зъб е въпрос на време.
   Ако зъболекарят ви прецени, че е небходимо да се види разположението на зародиша, може да ви назначи рентгенова снимка.

 50. Ангелина says

  Здравейте искам да попитам детето ми е на 1 годинка днес падна и се удари и сега видях че долното предно зъбче е счупено наполовина какво трябва да предприема ?

 51. Алис says

  Здравейте! На 18 години съм и все още имам млечен кучешки зъб. Проблема е че постоянният кучешки зъб е пораснал до зъба след кучешкият от външната страна.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Алис!
   Най-вероятно ще имате нужда, кучешкият зъб да се подреди в редицата. Това е работа на ортодонтите.

 52. Свилена Анкова says

  Здравейте, преди месец и половина вторият горен резец на моето момиченце, падна , клатеше се много, но не излиза постоянен.ТРЯБВА ли снимка, при условие,че е паднал сам?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Свилена!
   Щом млечният е паднал сам, със сигурност отдолу има зародиш, който е стопил корена на времения зъб.
   Ако до няколко месеца не поникне, зъболекарят ви ще прецени дали е небходима снимка. Вповечето случаи не се налага.
   Имайте търпение. ?

 53. Албена Димитрова says

  Здравейте,
  Племенникът ми е на 1 год. и 3 месеца и до момента са му поникнали само 2 зъба горе и един и половина долу. Бихте ли ни посъветвали какво може да се направи за да се нормализира растежа на зъбите?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Албена!
   Нищо не може да се направи, за да се стимулира пробива на зъбите. Пък и толкова забавяне не е неестествено, ако цялостното развитие на детето върви нормално.

 54. Йоана says

  Здравейте, синът ми е на 8 години. Зъбите му проникват сравнително бавно и късно. Първото зъбче на годинка, а сега смени предните горни. Имаме проблем с долен пети млечен зъб. Зъб почти не е останал. Нашата зъболекарка се старае да запази мястото, но често падат пломбичките. В петъй отново падна, за ден му се измени физиономията. Какво ще препоръчате за изчезващ долен пети млечен зъб при 8 годишно дете?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Йоана!
   Когато зъбът е много разрушен и не може да се задържи пломба на него, няма какво да се направи.
   Или се оставя така и колкото изкара или се вади и се прави „местопазител“. Но тези неща сигурно вече вече са ви ги обяснили.
   Ако има зародиш на постоянния зъб, ще изникне сигурно съвсем скоро.

 55. Катя says

  На 13 години съм левия ми кучешки зъб не прониква откакто е изваден преди половин година даже е много нагоре както се видя на ретиновата снимка. Също така и десния кучешки зъб беше изваден но поникна чак след 8 месеца и то с милиметри. Какво трябва да се направи по въпроса, чувала съм и за зъбна хирургия?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Катя!
   За да се подредят по-добре зъбите, помагат ортодонтите. А дали ще е необходимо да участва и ширург, зависи от конкретната ситуация. Щом сте правили снимка, значи следите нещата и вашият зъболекар най-вероятно ще ви насочи към ортодонт, когато прецени, че е необходимо.
   Успех!

 56. Десислава says

  Здравейте дъщеря ми е на почти 9 години.Преди около месец и падна горен страничен резец отдясно но постоянен зъб още не е израснал. Нормално ли е все още да не е поникнал?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Десислава!
   Нормално е. Понякога са нужни няколко месеца, за да излезе постояния зъб. Това е така, защото зъбът не расте равномерно, а на периоди-може да избута млечния и после да остане на едно място дълго време.
   Имайте търпение.

 57. Галя says

  Здравейте, дъщеря ми е по-голяма – 15г.
  От едната страна преди години когато кучешкия зъб започна да изниква млечния така и не падна. Сега млечния зъб си стои, а отгоре е и кучешкия. Не бих казала, че и пречи за говор и хранене, но тя се комплексира когато се усмихва. Затова я записах на зъболекар – крайно време да махнат млечното зъбче и се надявам кучешкия да си отиде на мястото. Но нея я е страх, че дълго време ще остане дупка на мястото или дори няма да се запълни никога. Търсихме решение за подобен вид ситуация, но не намерихме. Моля ви ,дайте ни съвет за случая и дали ще остане дупка, за колко дълго и има ли временно решение за дупката поне да не я е срам?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Галя!
   Има различни решения на този проблем, според конкретната ситуация.
   Малко вероятно е кучешкият зъб да се намести сам без помощ от ортодонт. Така че, като започне ортодонтското лечение, ще ви предложат някакво конкретно решение. Споделете със зъболекаря си тези тревоги, за да се помисли по-отрано.

 58. Събка says

  Здравейте На 38 години съм и ми расте зъб горен десен резец има ясно изразен зародиш избутва другият зъб докторът предлага да извадя за здрав зъб за да може за израсне новия

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Събка!
   Може да се премахне млечния или постоянния зъб. Зависи от това как са разположени зъбите ви, в какво състояние са, каква е посоката на пробив на постоянния, какъв е плана за подреждане след пробива и т.н.т.
   В различните ситуации се взимат различни решения.

 59. Ани says

  Здравейте, синът ми е на 7год.
  Преди около 6 месеца му падна преден горен зъб и все още нищо не пробива.
  Въпросът ми е дали има нещо притеснително, да изчакаме ли още време и дали е нормално след толкова време все още нищо да не пробива.
  Зъбът си падна от само себе си.
  Трябва ли да направим снимка.
  Благодаря ви предварително

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ани!
   Щом млечният е паднал сам, със сигурност отдолу има зародиш, който е стопил корена на времения зъб.
   6 месеца е горе-долу крайния срок в който трябва да се появи постояният зъб, зъболекарят ви ще прецени дали е небходима снимка. Вповечето случаи не се налага.

 60. Ангелина says

  Здравейте! Днес сина ми на 13г. се оплака, че нещо се движи при седми горен зъб, който все още не е израснал. Когато проверих се установи, че едното от четирите връхчета на зъба изглежда отчупено. Възможно ли е зъба да е счупен преди да израсне или това е зародиш на 8 ми зъб. Ще го заведа на зъболекар, но съм обезпокоена.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ангелина!
   Няма как да се счупи не изникнал зъб. А да пониква мъдрец на 13г., не съм чувал за такъв случай. Сигурно нещо друго притеснява сина ви.

   • Ангелина says

    Много Ви благодаря за отговора, зъбчето е поникнало само около 4 мм. Не е израснало цялото. Хубав ден.

 61. Милена says

  Здравейте, бих искала да Ви попитам за детето ми, което е на 6, 5 годинки. 5ти долен зъб е изроннен в следствие на не затворен ксриес. Стоматологът ми обясни, че понеже е малка трябва да се постави машинка, която ще предпазва изкривяването на другите зъби до израстване на постоянния 5ти. Моля да ми кажете мнението си.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Милена!
   По принцип е добре да се запази мястото за пробива на постояния зъб. Никой няма да ви препоръча друго. Понякога обаче апаратчето е излишно, друг път е силно необходимо.
   Ако челюстта е тясна или много по-малка от другата, тогава е добре да се предотврати допълнителното й свиване.
   Ако пробивът на зъбите изпреварва растежа на челюстите, също. Както и когато има тенденция за разрушаване и на други зъби.
   Има и дуги ситуации, в които местопазителят е нужен.
   Поговорете със зъболекаря си и той/тя ще ви обясни аргументите си.

 62. Христина says

  Здравейте. Синът ми е на 4г и 11 месеца и днес забелязахме преден долен зъб че се е разклатил. Не се е удрял. Възможно ли е да сменя толкова рано зъбките и нормално ли е има ли повод за притеснение

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Христина!
   Щом няма травма значи е естествен процес. Зъболекарят ви ще следи нещата при пробива на постоянния зъб и ако има нужда ще реагирате. Но това може изобщо да не е скоро, въпреки, че има разклащане на млечния зъб в момента.

 63. Зизи says

  Здравейте искам да попитам детето ми е на 7год.долното зъбче се клатеше и днес като яде ябълка падна, но ми се струва като го погледна, че е останала част от зъбчето във венеца, а зад него никне постоянното зъбче, трябва ли да се извади тази част от млечноят зъб или сама ще падне

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Зизи!
   Малко вероятно е да е останал корен, ако зъбът е паднал сам. Но дори и да е така , няма за какво да се притеснявате, частите му ще се изхвърлят лесно.

 64. Силвия says

  Здравейте, детето ми е на 7.5год. Започна при дъвчене да го боли долен 5 зъб, при условие че преди 3години е пломбиран.Направихме му снимка и казаха че е за вадене, стопили са му се корените и има постоянен отдолу.Въпроса ми е, не е ли малък за вадене на 5 зъб?Предварително ви Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Силвия!
   Малък е, но щом постоянният напира отдолу, неможем да го спрем. Важно е пробивът на зъбите да върви синхронно с растежа на челюстите, а на колко години ще стане, това е второстепенен въпрос.
   Доверете се на вашия зъболекар.

 65. Теменужка Колева says

  Здравейте,дъщеря ми е на 1год. и 10 месеца и все още няма избили кучешки зъби . Забелязах, че венеца й е подут отгоре над 4те зъбчета и при допир се усеща зъба , но е над другите , вече избили зъбчета . Нормално ли е това ? Има ли основание за притеснение ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Колева!
   На тази възраст няма какво да се направи, осен да се изчака пробива на зъбите. А според това как и кога пробият може да се постъпи по различен начин. От значение е и общото скелетно развитие на детето, формата на челюстите…
   Ако вашия зъболекар прецени, че е необходимо, може да назначи рентгенова снимка.

 66. Камен Петров says

  Здравейте, Г-н Попов. Дъщеря ми е на 6 години и върви процес по подмяна на млечните зъбки. Притеснен съм от факта, че горните резци израстват накриво, като усукани са и то много (млечните са извадени). Долните изникнаха зад млечните, които впоследствие паднаха и постоянните взеха да се наместват напред. Въпросът ми е в кой момент е удачно да потърсим помощ от ортодонт – след като израстат и горните резци или още сега, като единият е 1/4 израстнал, а другият само се вижда, че е тръгнал да расте? Вярно е, че очевидно са по-големи по размер от възможностите откъм място за позициониране и затова растат по този начин. Благодаря предварително за помощта!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-н Петров!
   Видели сте вече, че при пробива си, зъбите се наместват. Ако проблемът е само ротацията на резците, това най-вероятно ще се нагласи от самосебе си. Ако обаче има тесни челюсти, носово дишане или някакъв друг проблем, може да се консултирате с ортодонт. Към него ще ви насочи вашият зъболекар. Той/тя ще прегледа детето и най-добре ще прецени, кога има нужда.

 67. Айнур Ибрахим says

  Здравейте, д-р Попов!
  Дъщеря ми и е на 7години и установихме с панорамна снимка, че няма зародиш под 9ти млечен зъб – 1ви десен долен преди една година. Тогава лекуващият ни лекар ни каза да пазим зъба и че не е необходима да се прави нищо, а само ще го следим. До момента зъба не се е разклатил и направихме още една снимка, за да се уверим че наистина липсва зародиш. Водих я на ортодонт /различен от лекуващият ни зъболекар/ преди 1 седмица, който ми каза да извадим млечният зъб с цел тези зъби около него, които са в растеж да запълнят празното място и ако въпреки всичко остане празнини между зъбите това да се откоригира с брекети. Въпросът ми е следният: според Вас кой е по-добрият вариант – да се извади млечният зъб и да се чака другите да запълнят мястото или точно обратното да не се вади млечния зъб и да се пази докато се наложи да се облече с коронка на по – късен етап с цел да e в размерите на другите постоянни зъби? Мога да Ви изпратя панорамната снимка ако кажете.
  Благодаря предварително за отделеното време и за отговора !

 68. Камелия Александрова says

  Здравейте,д-р Попов!
  Преди повече от година дъщеричката ми претърпя удар,в следствие на което бе избит горен преден резец/млечен/. Правихме панорамна снимка,на която се вижда зародиш на постоянен зъб,но все още не е поникнал. Зъболекарят ни обясни,че поради травмата е възможно да отнеме време до поникването му.
  Трябва ли да се притеснявам,че повече от година след инцидента все още няма зъб?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Камелия!
   Горният резец пониква на 7-8 годишна възраст, вашето дете на колко е? Това е определящо, а не дали има или няма млечен пред него.
   Ако едноименният зъб от другата страна вече е пробил, тогава може да се мисли за закъснял пробив и да се търсят причини за това.

   • Камелия Александрова says

    Май месец ще направи 7години. Другото зъбче изби преди един месец.

    • Стоил Попов says

     Значи точно сега е времето да поникне и съседният. Ако до 6 месеца не пробие, направете още една консултация със зъболекаря си. До тогава не се притеснявайте.

     • Камелия Александрова says

      Много Ви благодаря!
      Всичко добро Ви желая!

 69. Габриела says

  Здравейте,

  Детенцето ми е на 9 месеца и в момента избива горен преден резец. Притеснява ме, че има леко потъмняване на венеца и самия зъб не изглежда бял като долните, по-скоро е някак прозрачен. Детето се развива напълно в норми и не знам има ли причина за притеснение в случая или е нещо нормално.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Габриела!
   Няма за какво да се тревожите, режещият ръб на зъба е само от емайл, а той е прозрачен, скоро ще видите и бялата част от зъба.

 70. Филипина says

  Здравейте,
  дъщеря ми е на почти 4г. Има (ше) много симетрична челюст. Преди няколко месеца се забеляза, че първият горен ляв резец е по-дълъг от десният( а бяха перфектно равни) с приблизително 1 мм. След време разликата намаля, а сега е още по-голяма от първоначалната. Този процес трябва ли да ме тревожи?

  Благодаря предварително, за времето Ви!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Филипина!
   Макар и рано е възможно вече да пониква постоянният зъб, който да размества млечния.
   Може детето да държи нещо в устата си (молив, да смуче играчка, устната или езика си).
   Друга причина би могла да бъде по-сериозни проблеми в захапката, от които вие да виждате само предните зъби.
   При един преглед при зъболекаря ви, най-вероятно нещата ще се изяснят.

 71. Елица says

  Здравейте,
  Дъщеря ми е на 5 години и половина, и от един месец и се клатеше долно зъбче. Днес без въобще да се е клатил и падна горен резец. Дали е нормално? Притеснявам се защото вече има 6 пломбирани зъба. Нашата зъболекарка е отпуск в момента. Дали да ходим при друг стоматолог, или да изчакаме.
  Благодаря ви предварително
  Лека вечер

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Елица!
   Щом зъбчето е паднало без травма, значи отдолу пониква постоянне зъб и много скоро ще го видите. 🙂

 72. Стоил Попов says

  Здравейте, Елица!
  Щом зъбчето е паднало без травма, значи отдолу пониква постоянне зъб и много скоро ще го видите. 🙂

 73. Ивана says

  Здравейте д-р Попов,
  На почти 29 години съм и буквално преди 4-5 дни леко ми се поду венеца до долния десен резец, който е до съседния на мъдреца. Помислих, че е затъкната храна, но снощи забелязах, че израства нещо като стена на зъб от страната на бузата.
  Днес ми заглъхна и ухото от същата страна, което ме обезпокои.
  Ще мога да отида на зъболекар чак другата седмица и искам да попитам какво може да е и дали е сериозно.
  Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ивана!
   Мъдреца и резците са доста далеч едини от други. Не съм сигурен, че добре разбирам въпроса ви! ?
   Ако имате съмнения за сериозен проблем, не отлагайте посещението си при вашия зъболекар.

 74. Славей says

  Здравейте Д-р Попов,
  Голямата ми дъщеря която е на 12 години тази вечр ми каза, че предните два зъба които отдавна са сменеи с постояни се клатят и при натиск булят. Това звучи доста притеснително и според мен стоматолог трябва да я види незабяно. Според вас каква може да е причината? Много ценя вашето мнение. Тя е само на 12.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Славей!
   Всички зъби имат известна подвижност, нарича се -физиологична. Когато са поникнали скоро, все още нямат добре оформен корен и тази подвижност е по-изявена. Ако е само това е нормално, ако има повишена подвижност, трябва да се разбере от какво е (травма, възпаление…)

 75. светла says

  Здравейте д-р Попов,
  Синът ми е на 2 г. и 7 м., но към момента няма изникнали втори кътници. Изключително раздразнителен, агресивен на моменти, липса на апетит, постоянно в движение, не се спира по цял ден, не спи през деня, и много плаче. Моля дайте съвет-дали има някакъв проблем, да му се направи ли снимка, защо се бавят тези зъби, какво успокоително да му дам…… как да му помогна

 76. Стоил Попов says

  Здравейте, Светла!
  Ако има зародиши зъбите ще поникнат, може и да не е в сроковете. Ако зъболекарят ви прецени ще ви назначи снимка. Но прегледът при него/нея е важен и за друго – ще обсъди захапката на детето, начина на дъвчене, дишане, вредни навици, сучене, биберони…, всички тези неща имат отношение към въпросите, които задавате. Ако открие проблеми и зависимости ще ви помогне.

 77. Б says

  Здравейте! При нас изглежда като огромен проблем. Едно от постоянните зъбчета расте буквално перпендикулярно на останалите. Изглежда толкова зле все едно вътрешната му страна ще стане външна

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Б!
   Понякога зъбите се подреждат сами, понякога е необходима помощта на зъболекаря.

 78. Юлия says

  Здравейте! Дъщеря ми на 1година и 2месеца има 11 зъба, обаче от скоро са и подути венците на горните предни зъби, които са избили отдавна. Възможно ли е да се подуват и те заради другите които още не са избили?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Юлия!
   Подуването на венеца при пробив е само около зъба, който пониква.
   Дъщеря ви най-вероятно има възпаление на венците, а то се предизвиква най-често от плака по зъбите, но може да има и други причини (травматични, алергични…)
   Ако не се оправи за няколко дена след прецизно почистване от ваша страна, потърсете зъболекаря си.

 79. Радослава Гърбева says

  Здравейте,
  Преди около 2 месеца падна долно млечно зъбче на дъщеря ми, но постоянното не излиза. Трабва ли да се притеснявам?
  Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Радослава!
   Ако е паднал без травма, и е нямал корен, значи, че има зародиш, който е резорбирал млечния зъб.
   Най-много 5 мес. след падането му ще пробие постоянният зъб.

 80. Мирослав says

  Здравейте д-р Попов.
  Синът ми е на 9 години и 6 месеца. Горния десен резец все още е млечен. Направихме снимка и на нея се вижда, че под него има зародиш, но явно не се развива. Трябва ли да се предприемат някакви действия – отстраняване на млечното зъбче или да изчакаме?
  Има ли вероятност зародишът да не се развие?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мирослав!
   Само махане на млечния няма да предвижи постоянния надолу. Трябва да се потърси причината за задържането му и после да се вземе решение, дали да се тегли ортодонтски, дали да се чака. Въпросът е сложен, едва ли мога да ви помогна.

 81. Петя says

  Здравейте, имам първо детенце на 6реални месеца и 3 коригирани. Има две бели точки на местата за долните 2 предни зъба и има голямо дразнение.
  Венците са розови, а на допир не усещам нищо. Има ли някакво правило колко време ще се покажат напълно или това може да продължи с месеци?
  И другия ми въпрос е след запознаване на пробиването им (подут венец и ръбче на допир) колко време горе долу излизат напълно?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Петя!
   Сроковете за пробив вече сте ги прочела, както и това, че те са относителни. Понякога първият зъб пониква след 1 годишна възраст. А окончателното излизане на едно зъбче наистина отнема месеци .

 82. Миглена says

  Здравейте,
  синът ми е на 10 години, и преди повече от две седмици му извадиха горен предкътник, който се клатеше, правеше гнойни торбички и корените му бяха стопени, новият зъб се беше показал. Оттогава – никакъв проблем, до вчера вечерта, когато мястото изкърви след леко всмукване от негова страна. Огледах го – новото зъбче се е показало от едната страна, но останалата част от мястото изглежда разранена и „ожулена“. Не го боли. Нормално ли е две седмици след вадене да се получи такова кървене и разраняване?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Миглена!
   Най-вероятно няма причина да се притеснявате. Но ако това се повтаря, споделете го със зъболекаря си.

 83. Петя says

  Здравейте!
  Дъщеря ми е на 13 години. Появи се постоянен кучешки зъб над млечния. Млечният зъб падна, а постоянният расте малко отгоре и леко щръкнал. Кучешкият зъб от другата страна все още не е сменен. Направихме преглед при ортодонт. Според него трябва да се сложат брекети на горната челюст. Въпросът ми е дали това е наложително и не би ли могло зъбът сам да си легне с времето и няма ли начин брекетът да е само на проблемния зъб и съседните. Все пак всички останали са добре подредени и няма проблем със захапката?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Петя!
   Каква е необходимостта от брекети ще прецени ортодонтът, след като е направил преглед. Аз не мога да коментирам.
   Има способи за наместване само на едининичен зъб , но дали ще го приложи пак зависи от преценката на специалиста.
   Много често освен „щръкналия зъб“, който виждате има и други проблеми със захапката, които са по-трудно забележими, но изискват поставяне на брекети на всички зъби.
   Задайте вашия въпрос и той/тя ще ви обясни основанията си за предложеното лечение.

   • Петя says

    Благодаря Ви д-р Попов!
    За съжаление, ортодонтът не сподели какви са възможностите за въздействие само върху един зъб, но със сигурност няма проблем със захапката.
    Благодаря Ви , че бяхте отзивчив и ми отговорихте!!!

 84. Женя says

  Здравейте, д- р Попов. Дъщеря ми е на 10 години. Притеснявам се, защото има 4 млечни зъба, които са розови. На какво може да се дължи това и опасно ли е? Носим шини вече 2 години, за да правим място на постоянните зъби да излязат.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Женя!
   Един от методите за лечение на млечните зъби при пулпит, предизвиква оцветяване на зъба в розово-червено. Друга причина може да е травма на зъба и самоумъртвяването му.
   Ако са лекувани (умъртвени), оцветяването е само козметичен проблем. Ако зъбите не са лекувани, тогава би следвало вашият зъболекар да установи причината за оцветяването им.

 85. says

  Здравейте д-р Попов , дъщеря ни е на 2 години и 2 месеца, забелязах , че са пробили от ляво 3-тите кътници. Моля за съвет , какво да правим. Благодаря!

 86. Стоил Попов says

  Здравейте, г-жо Петрова!
  При млечните зъби има два кътника, зад кучешките зъби. Ако те са поникнали всичко е наред. Ако имате предвид поникването на шести зъб( първи постоянен кътник), действително е малко рано. Добре е да я прегледа вашият зъболекар.

 87. Светослава says

  Здравейте,моят син е на година и половина и си изби горен резец … от тук нататък как се процедира до избиването на постоянен зъб ? Ще има ли проблем с отхапването и какво ще стане с мястото за постоянен ? Разбрах за местопазител ,може ли да се сложи в такава ранна възраст или има някакъв друг вариант за запазване на мястото? Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Светослава!
   Най-добре, според мен, е да се следи ситуацията с редовни прегледи. И тогава да се вземе решение, предвид възрастта му сега.
   Ако има тенденция за събиране на съседните зъби, може да се направи местопазител, който обаче не бива да е статичен, за да не спира растежа на челюстта.
   Най-вероятно ще ви препоръчат някакъв тип ортодонтско апаратче, което хем да пази място, хем да потдържа адекватен размер на челюстта.
   Може да се очаква и увреждане на постоянния зъб, зависи как се е случило избиването.
   Не се тревожете и следете нещата, може и да не е необходимо нищо да се прави.

 88. Здравко says

  Здравейте. Моето дете е на 5г. и 4месеца, преди месец му паднаха долните 2 първи зъбчета, а сега му се клатят горните две зъбчета и наблюдавам че се разклащат и долните 2-ри зъбчета. Това нормално ли е за възраста на детето? А от вече падналите зъбчета почти втори месец няма поникнало зъбче. Благодаря.

 89. Илия Цачев says

  Здравейте д-р Попов,
  Сина ми е на 2 г и 6 месеца и има само 11 зъба ( Липсват няколко кътника и страничен долен резец) Пиша ви за второ мнение след като зъболекаря мy тук в Швейцария каза да изчакаме още 6 месеца до следващият преглед, а за снимка чак към 4 годишен. Също така каза че дори да се окаже че му липсват млечни зъби, постоянните може да израснат всички нормално. Първия му зъб се появи чак на 14 месеца, иначе е много здраво, енергично и едро момче! Майка му има два липсващи постоянни зъба, мойте зъби за порастнал с голямо закъснение според майка ми. Какво е вашето мнение и как е най-разумно да се процедира?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Илия!
   Щом са започнали да поникват след първата му година, значи и към момента вървят с такива темпове. Т.е. всичко е в естествения му ритъм.
   Ако няма проблеми със захапката или някакви други функционални смущения, не се налага намеса.
   Щом правите прегледи през 6м, няма опасност да пропуснете нещо.
   А колко ще са на брой и как ще се подредят постоянните, е още рано да се притеснявате.

 90. Диди says

  Здравейте, дъщеря ми е на 11 години. Преди година, година и половина и паднаха почти по едно и също време три млечни зъбчета едно до друго (краен долен резец, кучешки и предкътник). Резеца и предкътника избиха и се позиционираха върху цялото пространство. Кучешкия зъб така и не изби. От известно време от тази страна венецът е подут, възможно ли е кучешкиая да е тръгнал да избива просто няма място за него и затова да е подут венеца? Какво трябва да се направи в този случай?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Диди!
   Напълно е възможно в момента да няма достатъчно място за кучешкия зъб.
   След като направи преглед, зъболекарят ви, сигурно ще назначи рентгенова снимка, на нея ще се види зъба и разположението му. И после той/ тя ще ви предложи варианти за действие.

 91. Полина says

  Здравейте, дъщеря ми е на 2г. и 3 мес., а вече има поникнали два горни 6-ти зъба. Като цяло зъбите и поникнаха малко по – рано от нормалните срокове, но това не е нормално. Според Вас това може ли да създаде бъдещ проблем? Между другото горната й челюст е леко триъгълна, поради което двата горни резци стоят малко по напред и има вроден плътен френулум на горна устна захващащ се за венеца. Двете неща са може би свързани. Какво трябва да предприема за тях?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Полина!
   Когато поникването на зъбите върви в синхрон с растежа на челюстите, няма за какво да се тревожите, дори да е извън сроковете. Но ако дъгата не е както трябва, ако има изместване на позицията на зъбите, проблеми с френулума, тогава е най-добре да запишете един преглед при зъболекаря ви. Той/тя ще ви даде конкретни насоки какво може да се направи.

 92. Поли says

  Здравйте.Дъщеря ми е на 7г и 6м.Вече има две постоянни зъбчета от долу,но имам чувството,че леко се клатят.Първото млечно зъбче го извади зъболекарят защото постоянното беше израстнало на половината зад него.При второто млечно пак постоянното беше поникнало зад него,но тя сама си го извади понеже много се клатеше.Сега при миене на зъбите казва,че венецът там където са постоянните зъбки малко я боли.Трябва ли да се притеснявам?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Поли!
   Когато постоянните зъби изникват, в началото нямат голям корен. Затова са леко по-нестабилни. Това не е проблем, защото още не участват в дъвченето и не се натоварват пряко от срещуположните зъби. С времето се оформя корен и зъбчето се стабилизира.

 93. Диляна says

  Здравейте, дъщеря ми е на 3,5 г и при много лошо падане предния горен ляв резец и кучешкия зъб до него бяха много разклатени и зъболекаря който посетихме ги извади без никакво усилие с ръка! Той каза че няма как да бъдат спасени, тъй като едва се крепят и че няма никакъв проблем за постоянните зъби, даже сега когато се е освободило място те ще бъдат стимулирани да пораснат по-бързо. Искам да попитам така ли е наистина или ще трябва да изчакаме още 3-4 г. докато започнат да растат постоянните. Другото което искам да попитам е има ли вероятност сега това място на липсващите зъби като е празно и тя като се храни да причини травма на венеца, с храната и да повреди по някакъв начин зародишите на постоянните зъби! Изобщо трябва ли липсата на тези млечни зъбки да ме притеснява. Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Диляна!
   Венецът ще зарастне много бързо и за него няма никакъв проблем. За зародишите на постоянните зъби също. Ако те поникнат с дефекти в емайла, значи са пострадали при травмата от вбиването на млечните.
   Проникването на зъбите трябва да върви синхронно на растежа челюстите, като това трябва да става симетрично-вляво и вдясно. Всяко отклонение от това пожелание създава проблеми. Кога точно ще поникнат не е много важно, важното е да се позиционират добре. А за това помагат – симетрично дъвчене, правилно дишане, липса на вредни навици и т.н.т.
   Аз бих ви посъветвал, с редовни прегледи да следите развитието на челюстите, захапката и позицията на зъбите. Така, ако започнат някакви проблеми ще ги забележите отрано.

 94. Яна Кацарова says

  Здравейте, синът ми е на шест години и половина и днес ни падна първото зъбче (долен централен резец). Падналото зъбче обаче е само с един корен. Възможно ли е единият корен да е останал във венеца и ако е така трябва ли да предприемем нещо? Благодаря предварително

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Яна!
   Нормално е резците да са с един корен. Много рядко се срещат долни резци с два корена.

 95. Станимира says

  Здравейте! Дъщеря ми е на 8 години двата и странични разци паднаха преди година. Не се клатиха силно, а от удар паднаха и двата. Притеснява ме факта, че е минала вече една година. Нормално ли е.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Станимира!
   Ако млечните зъби са паднали принудително, а не избутани от постоянните, е нормално последните да не изникнат много скоро. Това ще стане когато са имат стимул за растеж. Ако нещо ви тревожи, споделете го със зъболекаря си и той/тя ще ви каже дали е необходима рентгенова снимка, за да се видят зародишите.

 96. Ивайло says

  Здравейте!
  Детето ми е на 4 години. Падна и се удари в устата. Тогава си цепна устната, но след седмица две горното предно зъбче стана със сив цвят, явно си е ударил и зъбите . Не го боли и не се клати. Какво се прави в този случай с този посивял зъб?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ивайло!
   Ако травмата върху зъба е твърде голяма, се прекъсват съдовете, които влизат в зъба и той се „умъртвява“.
   Зъболекарят ви ще прецени какво да прави, според конкретната ситуация. Може само да се наблюдава, да му направи снимка или ако трябва, да се извади.

 97. Даниела says

  Здравейте!
  Детето ми е на 1год. и 6 месеца.Към настоящият момент има 14 млечни зъбчета. Проблемът е, че между горен преден десен и горен десен резец има подутина и леко изникнал още един зъб. Само да уточня, че си има нормални предни два вече, от двата края с по два резеца и ни никнат кътници. Въпросът ми е до колко е нормално, трябва ли да предприема нещо? Какво следва да се направи? Предварително благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Даниела!
   Не съм сигурен, че ви разбирам правилно. Детето ви има четири резеца на горната челюст, и между два от тях изниква още един зъб?
   Много е трудно да се обяснят нещата без общоприетите понятия за номерация на зъбите… Ако искате може да опитате със снимка.

 98. София says

  Здравейте, детето ми е на 18 месеца и вече има поникнали 18 зъба. Вторите кътници долу от двете страни са налице. Четох, че е нормално да поникнст чак след 23-ти или 27-ми месец (информацията е различна на места). Има ли място за притеснение, че толкова рано са поникнали? Струва ми се, че откакто избиха последните два кътника, вторите резци долу минаха малко назад.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, София!
   Нормалността при поникването на зъбите е в доста широки граници. Няма за какво да се тревожите.
   Важното е поникването на зъбите да върви синхронно с разстежа на челюстите.

 99. Антония says

  Здравейте ,синът ми е почти на 11 години и преди време му се разклати първи кътник.Знам че е нормално на тази възраст ,но днес изпитваше доста болка и а и венеца окло зъба изглеждаше доста неспокоен ,зачервен и т.н. След окло 4-5 часа падна зъбът и сега мястото изглежда с кръвонасядания .Въпросът ми е дали е възможно да е тръгнало някакво възпаление и оттам болката или е било нормално?И ще му навреди ли ако му дам да се жабури с тетра ?Предварително Ви Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Антония!
   Не е необходимо да правите каквото и да било. Падането на млечен зъб е физиологичен процес и е съвсем нормално да се случи така и да видите такава гледка.
   Всичко ще е наред.

 100. Ирена Добрева says

  Здравейте, д-р Попов, Дъщеря ми ще навърши 13 години след седмица. До момента е сменила само 10 зъба. Зъбите й са изключително здрави, никога не е имала кариес. Но постоянните се появиха леко криви и захапката й беше неправилна, прекалено дълбока. Затова преди две години сложихме шина. Рентгеновата снимка тогава показа, че детето има всички зародиши на постоянните зъби. Отскоро обаче живеем в Москва и отидохме на прософт, за да продължи да следи действието на шината. Ортодонтката каза, че от 30 години тук не работят с такива шини и, че шината по скоро вреди. Притесни я само късното проникване на постоянните зъби, но не е виждала рентгенова снимка на детето.
  Нито един не се клати от млечните. Трябва ли да ги извадим?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ирена!
   Има различни концепции и начини да се проведе (ортодонтското) лечение. Този, който е водещ в лечението, ще се запознае със снимките и ще прецени как да постъпи. Ако сте избрали специалист, на когото можете да се доверите, не се колебайте да му зададете всичките си въпроси. трябва да сте съвсем наясно с неговия/нейния план на лечение и какви са очакваните резултати. 🙂

 101. Илиева says

  Здравейте, д-р Попов. Дъщеря ми е на 8 години. Имаше проблем с кариеси на зъбите още от 4-ри годишна възраст. За съжаление пломбите от преди 4 години на 4-тите и млечни зъби са прикривали образуване на нови кариесни маси, поради, което при отваряне на пломбите 4-тите зъби, те бяха почистени от Стоматолога и почти изцяло, на едното зъбче беше оставена само стената и беше отворен, тъй като при бломбиране с врменна пломба се получаваше гнойна торбичка. Преди няколко месеца стените на зъба окончателно паднаха и останаха само корените на зъбчето. Тъй като дъщеря ми е от по-страхливите деца и нейният зъболекар вложи голями усилия, за да му се довери и досега позволява да и прави само той пломбите, по негова преценка оставихме постоянният зъб да избута коренчетата. Преди 2 дни видях че на дъщеря ми изниква зъб много високо горе във венеца над, падналият зъб оставен само с корени. Моля да ми кажете, при отстрняване на корените има ли опасност постоянният зъб да продължи да расте в неправилна посока? Благодаря за отговора предварително.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Илиева!
   Корените на млечните зъби не са препятствие за поникващия постоянен зъб. Така че той ще се намести с или без тяхното вадене. Понякога е необходимо да му се помогне, но причините не са в млечните зъби, още повече ако са силно разрушени.

 102. Илиева says

  Здравейте, д-р Попов. Благодаря. Ще направим консултация, за да се реши как да се помогне в нашия случай.

 103. Бойко says

  Здравейте, д-р Попов,
  Синът ми е на 6.6год. Има сменени 5-6 зъбчета(млечни). Всичко дотук е ОК. Преди седмица каза, че му се клати 2-рият резец(млечен) отгоре. Преди 3 дни му го извадих с конец без особени проблеми. Не се виждаше постоянният. Снощи забелязахме , че постоянният е избил, но за съжаления, не на мястото на млечният , а по-напред на венеца, към горната устна. Детето е с нормален растеж за възраста си.
  Въпросът ми е: Има ли шанс да се намести с времето или ще отидем на брекети след време?

  Благодаря предварително за отговора!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Бойко!
   Щом постоянният зъб е стопил корена на млечния и той е паднал лесно, значи постоянният е пробил точно под него. Разбира се малки отклонения са съвсем в нормата. Дори и да не е точно под него, пак е твърде рано да се притеснявате за подреждането, още повече за брекети.

 104. Галя says

  Здравейте доктор Попов Искам да попитам за синът ми който в момента е на 17 години и половина няма 18 навършени който в момента има болки в зъбите и се оказва че няма два кътника отдолу и отгоре в лявата ляво и от дясно Каква е причината ако са паднали и възможно ли е да да са паднали без той да е разбрал

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Галя!
   Ако говорите за постоянни зъби, те не могат да паднат без човек да разбере. Възможно е да няма зародиши или те още да не са поникнали. Ако направите панорамна рентгенова снимка ще стане ясно.

 105. Венци says

  Здравейте, искам да попитам нещо за свръхброен зъб. Сина ми е на 9 години. През месец юни му открихме чрез снимка свръхброен зъб, който пречи на постоянния преден резец да поникне. Направиха му операция на 27-ми свптември 2019г.Нямаше никакви усложнения, беше с пълна упойка. Доктора ни каза че до 6.месеца трябва да поникне, но до момента няма никакви изгледи. На снимката се вижда че зъба стои на едно и също място и започваме да се притесняваме дали има риск да не поникне…

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Венци!
   Има риск да не поникне сам. Но сигурно този вариант е вече обсъждан. Тогава най-вероятно ще опитат да го изтеглят по ортодонтски начин.

 106. Демира says

  Здравейте,дъщеря ми,на 13 години, и падна млечен кучешки ляв зъб преди два месеца и още не се показва. Възможно ли е да няма зародиш?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Демира!
   Ако зъбчето е паднало само, т.е. не е имало травма, ако е било със стопен корен, значи под него има зародиш на постоянен зъб. До няколко месеца той ще поникне. Ако мине половин година и още го няма, е добре да се направи рентгенова снимка, за да се види каква е причината.

 107. Билияна says

  Здравейте дъщеря ми е на 7 годинки и преди 3 месеца извадихме горно предно млечно зъбче защото се клатише но до този момент не еизникнало постояно не виждам признаци за поникване на постояно имам ли пречина за претиснения

 108. Стоил Попов says

  Здравейте, Биляна!
  Ако временият зъб е паднал лесно, и е нямал корен, значи, че отдолу има зародиш, който е резорбирал млечния зъб..
  Най-много 5 мес. след падането му ще пробие постоянният зъб.
  Ако все пак нещо ви притеснява, говорете със зъболекаря си и той/тя може да назначи рентгенова снимка.

 109. Ива says

  Здравейте искам да ви попитам нещо,дъщеря ми е на 13 години и тя има два млечни кучешки зъба .Единият падна и другият остана. Притеснява ме това, че зъбът ,който падна ,не пониква вече втори месец и дали ще поникне .Аз я погледнах и видях че горе небцето ѝ е доста бяло ,да не би зъбките да ѝ пораснат отгоре и с брекети ли може да се оправи това ? А дали въобще има зародиши ? Зъбчето,което още не е паднало , се клати ,но не искаме да го мъчим ,защото дъщеря ми се притеснява ,че няма да поникнат . Чела е в интернет и се е уплашила . Моля кажете

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ива!
   Ако временият зъб е паднал лесно, и е нямал корен, значи, че отдолу има зародиш, който е резорбирал млечния зъб.
   Най-много 5 мес. след падането му ще пробие постоянният зъб.
   Ако все пак нещо ви притеснява, говорете със зъболекаря си и той/тя може да назначи рентгенова снимка.

 110. Милена says

  Искам да попитам знам че няма връзка с темата ,но дъщеря ми иска да сложи брекети тя е на 13 . Да има зъби които са изкривени ,но иначе може ли да сложи брекети. Те на каква цена са и има ли разлика в носенето между керамични или метални брекети ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Милена!
   Брекетите са приложими почти във всички възрасти,когато вече има достатъчно постоянни зъби,за които да се фиксират.
   Вида и цената на лечението ще ви каже ортодонтът,който ще го проведе.
   Ако нещо в подреждането на зъбите ви притеснява, направете си преглед при някой специалист и той/тя ще ви обясни всичко в детайли.

 111. Николай says

  Здравейте, доктор Попов синът ми е на 7,5 гоини, четири от тежките му зъби са доста развалени, докторът иска да махне и четрите зъби на веднъж със пълна упойка (нещо като операция). Въпросът ми е ако не се махат зъбите възможно ли е да се повредят и здравите и дали ако не се махат развалените зъби визможно ли е да попречат за поникването на нови. Честно казано ние не искаме да го подложим на тази операция. Какво е вашето мнение, да се махат ли зъбите или те сами ще паднат кото им дойде времето.

  • Николай says

   Зъбите се намират на различни места, единият зъб е в лявата долна челюст, другите две са в дясната долна челюст и червъртият зъб се намира в горната лява челюст. Благодаря ви предварително доктор Попов

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Николай!
   Сигурно говорите за млечните кътници на сина ви.
   Преждевременното отстраняване на млечните зъби може да доведе до загуба на мястото в челюстите и до проблеми с подреждането на постояните зъби. Това е риск, който може да се оцени, като се има предвид зъбно-челюстното развитие на детето. Зъболекарят ви сигурно го е нправил.
   Ако не се излекуват или извадят развалените зъби, те биха могли да затруднят храненето, както и „да развалят“ съседни здрви зъби.
   Както и да постъпите, поемате известни рискове, затова говорете със съболекаря си и така вземете решението.

 112. Ирина says

  Здравейте,

  Детето ми е на 7г. Преди година и два месеца паднаха първите млечни зъби (долни резци), но постоянните все още не са израстнали изцяло. Израстнаха донякъде и са все така малки, около 2мм над венеца. По-късно горните млечни резци също паднаха, а постоянните се показаха след цели 9м, като единия също израстна около 2мм и спря да расте, а другият едва е пробил.
  Питането ми е дали е нормално да растат толкова бавно? Започвам да се притеснявам, че постоянните зъби ще останат така мънички. Бяхме на зъболекар веднъж, но нищо конкретно не ми отговориха. Живеем в чужбина, а при сегашните обсотятелства не можем отново да посетим специалист.
  Много Ви благодаря!

 113. Стоил Попов says

  Здравейте, Ирина!
  Зъбите не растат равномерно във времето. Периоди на изникване се редуват с периоди на застой, които могат да продължат с месеци.
  Това, което описвате за зъбите на детето ви, със сигурност не е смущаващо. Трябва да следите как се развиват нещата и за напред.
  Най-важното е пробивът на зъбите да става синхронно с растежа на челюстите и цялостното физическо развитие на детето, а не да се случва в еди кое си точно определено време. Сроковете са относителни и ориентировъчни

 114. Нурджан says

  Здравейте на 43 години съм възможно ли е да ми излиза зъб . Ужасно много ме боли долната дясна челюст, най одзад мисля че ми излиза кътник?или кучешки зъб. Благодаря Ви

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Нурджан!
   Малко вероятно е, но е възможно.
   Това лесно може да се установи с преглед и рентгенова снимка.

 115. Ангелова says

  Здравейте, д-р Попов,
  Постоянните втори горни резци на синът ми не излизат вече почти 2 години. Знам, че е възможно да няма зародиш. Въпросът ми е ако направим рентгенова снимка и се окаже, че има зародиши, но нещо им пречи да пробият, ще можем ли да помогнем да излязат или пак трябва да продължим да чакаме? Не искам да му правим снимка само за информация.
  По принцип възможно ли е да има зародиши и толкова дълго време зъбите да не пробиват?
  Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Ангелова!
   Снимката така или иначе се прави само за информация, но много важна. Това, което разбираме от нея, не можем да го установим по никакъв друг начин. Ако синът ви има проблем с пробива, със сигурност ще ви се наложи да му направите рентгенова снимка. Често се налага да се направят дори различни снимки, за да се види има зародиш или не, ако има как е разположен, задържа ли го нещо, какви са съседните структури… И тогава се мисли какво да се прави-дали ще чакате, ще се отваря място чрез съседните зъби или нещо друго.
   Всичко това зависи от възрастта на детето, млечните зъби стоят ли или са паднали и още много други неща.

 116. Йоана Петрова says

  Здравейте, д-р Попов,

  дъщеря ми има умъртвен горен ляв четвърти млечен зъб. На 8 години и половина е. Клати и’ се кучешкия до него, ако е от значение. Отделно носи и шина. Тази вечер се оплака, че я боли венеца над 4тия и помоли да махне шината за през нощта. Като погледнахме венецът беше подут и с тъмно синьо петънце. Възможно ли е да избива зъб, въпреки, че самият умъртвен зъб не се клати?
  Следват 2 почивни дни и се притесняваме.
  Сърдечно Ви благодарим?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Йоана!
   Възможно е да никне новият зъб, възможно е скобата да и наранява венеца, или пък да има проблем с умъртвения зъб. Каквото и да е, едва ли е спешно. Обадете се на вашия зъболекар и нещата ще се изяснят.

 117. М. Борисова says

  Здравейте, доктор Попов! Преди месец и половина паднаха горните предни зъби на 6-годишната ми дъщеря. Постоянните се показаха преди 2 седмици, като никнат много бавно. Прави впечатление, че са доста големи в сравнение с млечните и избиват леко накриво. Вечер венецът над тях се подува като две топчета седи. Мажем с генгигел детски. Нормално ли е така да се подува венецът и дали е вследствие на трудно прорязване? Долните предни зъби ги смени миналата година без такива проблеми и малко се притесних. Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, М.Борисова!
   Нормално в венецът да изглежда така, нормално е и зъбите да са по-големи, те са с размера на вашите. А как застават, сега е много рано да се прецени.
   Бъдете спокойна!

 118. stella nikolova says

  Има ли ги още тези операции,при които се отстранява мостчето на горната устна,за да поникнат по бързо горните резци.И ако не се махне чрез операция..колко време им трябва на зъбите да порастнат?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Стела Николова!
   Срязването на френулума не ускорява пробива на зъбите, това се прави ако френулумът е къс, за да не дърпа венеца.
   В някои случаи обаче, „задебеления“ венец между двата резеца може да е прпятствие за пробива и най-вече за подреждането на резците. Ако наистина детето ви има такъв проблем, ортодонтът няма да го пропусне и ще назначи хирургичната процедура.
   Пълното поникване на зъб може да продължи една година или дори повече.

 119. Юлия Георгиева says

  Здравейте,
  Момчето ми е на шест години и към момента няма паднал или клатещ се зъб. Долен резец обаче е пробил и излиза зад млечните резци, на 1-2 мм навътре. Това проблем ли е и как можем да го коригираме?
  Благодаря предварително!

 120. Иванова says

  Здравейте, синът ми е почти на 6 г. Има оток в лявата буза . Зъболекарят ни каза, че му расте 6-тият зъб. Възможно ли е да има някакво възпаление или да му се доверя? Благодаря Ви предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Иванова!
   Самият растеж на зъба понякога предизвиква възпаление. Малко след като пробие зъба, възпалението ще стихне.

 121. Саша says

  Здравейте, преди два дни на 14-год.ми дъщеря й цепнаха венеца на 7ми долен, тъй като не можеше да пробие. Възможно ли е да пробие с кариес, тъй като виждам нещо черно в центъра на отвора?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Саша!
   Възможно е, ако дълго време зъбът е бил частично покрит от венеца и така се е задържала плака, която няма как да се почисти.
   Нека първо да зарастне венеца, да се махне съсирека, ако има такъв и после зъболекарят ви ще го огледа и ще ви каже, има ли кариес или не.

 122. Валя says

  Здравейте, Д-р Попов! Дъщеря ми е на 10 г. От извесно време забелязахме, че два млечни зъба от предкътниците разположени един върху друг съответно на горната и долна челюст се оцветиха в розово-червено. Докато чакаме преглед при специалист едното зъбче започна да се отлюспва на парченца и почти цялото падна. Моля Ви, кажете има ли място за притеснение? Това някакво заболяване ли е? Уточнява, че детето има поставени силанти. Никакво лечение до сега не сме правили на зъбите, пломби няма. Благодаря Ви за отделеното време!
  Поздрави, Валя

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Валя!
   Най-често причина за розовото оцветяване е умъртвяването на звънчетата, но ако няма дори пломби, явно не е това.
   Може би има резорбция и прозира венеца, заради стопяването на коронката от поникващия постоянен зъб. Ако е така, скоро млечните ще паднат.

 123. Силвия says

  Здравейте, дъщеря ми (на 5г и 3 месеца) има постоянен долен зъб вече пробил, зад млечният. Млечният се беше разклатил и я заведохме, за да го извадят, но по стечение на обстоялтествата корена на зъба остана, просто се беше счупил при вадененто.Казаха ни, че това не е притеснително, понеже организмът ще изхвърли остатъкът от зъбчето, а именно корена. Според вас има ли повод за притеснения? Предварително благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Силвия!
   Не се тревожете.
   Ако случайно има останало парченце от корена, то няма да пречи на постояния зъб. Единствено може да драска, ако се покаже на повърхността, но тогава лесно може да се премахне.

 124. Ива Кентова says

  Добър вечер Д-р Попов. Дъщеря ми е на 1г и 3м.. Едва преди седмица и пробиха страничните резци на долната челюст. Притеснява ме факта че са много малки. На ширина са около 1мм.- 1,5мм. Това проблем ли е? Ще станат ли по големи?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ива Кентова!
   Вероятно се е показала замо част от зъба, затова ви изглежда по-малък. Постоянните и зъби трябва да са на ширина, колкото вашите. Размерът им не се променя, но поникват постепенно.

 125. Ива says

  Здравейте! На 27години съм. Преди 2години ми падна млечен зъб и остана дупка (горе кучешки) оказа се, че постоянния зъб си е излезнал, но зад него. Какво може да се направи за да си върна усмивката 🙂 имплант или издърпване е по добрия вариант?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ива!
   Такива решения винаги са сложни и трябва да се обмислят добре.
   Зависи от състоянието на захапката ви, разположението на постоянният зъб, коло място има за него, какви желания имате, какво може да ви предложи вашия зъболекар и и.н.т Обсъдете го с него/нея и сигурно ще ви предложат различни варианти. Няма „най- добър “ има най-подходящ за вас, пожелавам ви да го осъществите!

 126. Деница says

  Здравейте, сина ми е на десет месеца и си му се отчупи едно малко ъгълче от горен преден зъб. Не е падал и не се е удрял. Предполагам се е случило докато е ‘гризкал’ камъче. Зъбките му са израснали на половина според мен. Дали с времето това отчупено ъгълче ще се запълни или заглади или трябва да се прави нещо?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Деница!
   На тази възраст манипулациите са изключително трудни. Ако детето не изпитва дискомфорт при хранене, е по-добре нищо да не се прави.

 127. Моника says

  Здравейте, скоро ще ставам на 17 и нямам поникнали 7-ми зъби на долната челюст. Горе ми поникнаха преди половин година. Направих си рентгенова снимка и на нея се вижда, че долу имам зародиш, но зъбите още не изникват, единствено венецът ми е леко подут от около половин година. Нося ретейнери от около 2 години. Имате ли предположения на какво може да се дължи това и дали има връзка с несъвпадащо изникване на зъби и разширяване на челюст?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Моника!
   Явно ви се провежда ортодонтско лечение или вече е приключило? Ако е така, с ортодонта ви сигурно сте обсъждали въпроса. Трябва да продължите разговора си с него/нея. Аз не съм компетентен, пък и за да се даде мнение са необходими снимки, развитие на процесите, анализ на модели, преглед…

 128. Женя Александрожа says

  Здравейте!
  Имам следния въпрос: дъщеря ми е на 6 год и досега е сменила 5 млечни зъбчета.Горните предни млечни зъбчета паднаха в началото на май месец.Все още не са излезли постоянните.Това ме притеснява. От няколко дни забелязах,че венеца над празното място ,където ще излязат постоянните зъби ,е започнал да посинява.Това нормално ли е и колко време може да отненме поникването на постоянен зъб?

  Благодаря Ви предварително
  Поздрави, Женя

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Женя!
   Щом млечните зъбчета са паднали сами, значи постоянните под тях растат. Този растеж, обаче е на периоди, сега явно са в застой. Обикновнно до половин година след падането на млечните, поникват и постоянните зъби. Ако се забавят повече, може да направите рентгенова снимка, на която ще се видят зародишите, разположението им и дали нещо ги задържа.

 129. Светлана Гълъбова says

  Здравейте!
  Синът ми е на 7 години. Зад двата предни горни зъба, които са постоянни расте друг. Първоначално си мислех, че е кучешки, защото са паднали млечните. Притеснява ме да не е извънброен. И ако е опасно ли е?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Светлана!
   Може да е свръхброен, може и да е някой от другите зародиши на постоянните зъби, който е не добре застанал.
   На една панорамна рентгенова снимка ще се види съвсем ясно колко са постоянните зъби, как са позицинирани и дали има свръхброен. А може зъболекарят ви да се ориентира и без снимка.

 130. Майя Любомирова says

  Здравейте, от два месеца на дъщеря ми й прорязва 6ия кътник, постоянен зъб. Много трудно избива, сега наполовина се е показал, като тази половина расте, а другата половина е впита във венеца, който е като грахово зърно. Дъщеря има проблем с речта и не може да ми обясни дали я боли, но има хиперсаливация от днес и постоянно си бърка в устата. Нормално ли е такова повишено слюнкоотделяне при 7-годишно дете при никнене на зъб или показва някакъв друг проблем? Не виждам иначе афти, рани, зачервяване другаде. Има час за зъболекар в събота и се притеснявам дотогава. Благодаря предварително за отговора, доктор Попов!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Майя!
   При такова състояние на венците със сигурност дъщеря ви изпитва дискомфорт.
   Слюноотделянето може наистина да е повишено, заради пробива, а може и да я боли гърлото, като преглъща, да се въздържа и затова да и се пълни устата с повече слюнка.
   Може да и дадете обезболяващи/противовъзпалителни, по ваша преценка, за да облекчите състоянието и.

 131. Маруся says

  Здравейте, д-р Попов!
  Дъщеря ми е на 8 години. Преди повече от година, след непрофесионално направена пломба на долен първи кътник вляво, започнаха и нашите огромни проблеми, а ходенето по мъките няма край. Зъбът стои отворен, детето беше няколко пъти с доста голям оток на лицето, през месец – два сме все на антибиотици, последният /всеки път са различни/ го прие през септември. А сега, 3 седмици по-късно, сме пак с оток на венеца при зъба откъм бузата; болки, а вчера детето каза, че е имало връхче и че е изтекла гной. При последното посещение, бях пред дилема: вадене или отново антибиотик и аз (оказа се май погрешно) избрах първото, при все че бях информирана от зъболекаря, че този зъб трябва да остане, колкото е възможно по-дълго, за да пази място на постоянния, който избива чак на 12 годишна възраст. Биха две упойки на детето, но изглежда то не можа да понесе интервенцията и ваденето на зъба не се осъществи. Получи ужасна психическа травма, пи отново антибиотик и не иска да чуе за зъболекарски кабинет – започва да трепери и да плаче. Стана изключително много невротизирана, падна имунитетът и все е с хрема, не мога да позная детето си. Искам да му погна, а не зная как. Мие редовно зъбките, но като има болка тези дни не иска и се страхува, носи скоби за изправяне на горните зъбки, но и тях вече по-рядко ги слага. Не може да се храни пълноценно вече близо година, защото дъвче само на едната страна. Моля Ви, помогнете ми със съвет!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Маруся!
   Едва ли мога да ви кажа нещо,което вие не знаете.
   Трябва да намерите начин да решите проблема с този зъб – ако е възстановим, да се лекува, ако не, да се извади. Седейки така явно е най-лошия вариант.
   Разбира се, че различни зъболекари ще ви предложат различни решения, но ако изберете някой, на когото можете да се доверите, следвайте съветите му/и и това в най-прекия път към излизане от безизходицата ви.
   Успех!

 132. Милена says

  Здравейте имам дъщеря която сега направи 6г. преди почти цяла готина и паднаха двата предни горни зъби. Те като се разклатят и тя ги клати и маха че я боли като яде. Смени вече долни три предни,а горните не поникват. Посъветвайте ме какво да предприема. Също така имаеме и проблем със скърцане нощем зъбите направо са изпилени.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Милена!
   Щом млечните зъби са се разклатили сами и са паднали, явно има зародиши, които поникват. А какво ги задържа толкова време, трябва да се провери. Вашият зъболекар може да назначи снимка, за да уточни това.
   Като отидете на преглед, ще обсъдите и скърцането със зъбите. Може да се дължи на различни причини-затруднено дишане през носа, нервно напрежение, паразити и др.

 133. Шани says

  Здравейте, дъщеря ми е на 7 и няма горе страничен десен резец. А централния резец(предния голям) и кучешкия и са един до друг и няма място къде да поникне този зъб. Долните и резци са накриво и не знам дали ще се оправят или ще се наложат скоби?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Шани!
   Много е вероятно да се наложи ортодонтско лечение. Но това ще го прецени вашия зъболекар, след като направи преглед.

 134. Тодор Алексиев says

  Здравейте. Синът ми е на 8г. Че няма зародиши на постоянни зъби на предните два долни резци. Млечните зъби са си там. Има ли вероятност долната челюст да изостане в развитието. Какво бихте препоръчали вие. Благодаря.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Тодор!
   Много вероятно е долната челюст да изостане.
   Ако успеете да съхраните млечните зъби, те могат да останат още много години. Щом няма зародиши под тях, няма да паднат по естествен начин още много време. Това ще запази размера на челюстта.
   Следвайте съветите на личния си зъболекар или ортодонта си.

 135. says

  Прочетох доста коментари и отговори, но моля кажете има ли място за притеснение факта, че вече 6 месеца не изникват кучешките зъби на горната челюст? Прогнозирайтв моля, за 6-12 месеца ли израстват?

  • Стоил Попов says

   Здравейте!
   6м. е обикновено максималното забавяне за пробива на постоянните зъби. Но това зависи и от растежа на детето, мястото, което има между останалите зъби. За кучешките понякога няма достатъчно място, те се забавят или пробиват леко извън редицата.
   Но тези неща ще ви ги обясни по-конкретно вашия зъболекар и ще прецени, какво следва да се направи-снимка, консултация с ортодонт или просто да се изчака.

 136. Рени says

  Здравейте, синът ми е на 4 год. От известно време се оплаква от болка в зъба, вечерно време болката е много остра. Зъболекарят го прегледа и ни каза, че му расте зъб, който не би трябвало сега да избива а чак на 6-7 год. възраст, аз се опасявах от кариес, но нищо не ми каза за кариес, така беше преди 2 седмици, възтанови се и сега пак започнаха болките. От този процес той е с хрема и дрезгав глас. Най-тежко е през нощта, плачът не спира, докато не се успокой зъба. Изписаха ми паста за никнещи зъби и Нурофен за обезболяващо! Моля ви, дайте съвет как да се справим с болката!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Рени!
   Обезболяващите, до които имате достъп без рецепта са три групи: Аналгин, Ибупрофен и Парацетамол. Всеки от тях си има максимална доза и може да се комбинира с другите по определен начин. Това е особенно специфично за малките деца.
   Следвайте съветите на зъболекаря си и дано всичко мине по-леко.

 137. Полина says

  Здравейте.На дъщеря ми която е на 8г.предните горни зъбчета са постоянни и леко се клатят.Тябва ли да се притеснявам за това?

 138. Стоил Попов says

  Здравейте, Полина!
  Зъбите, особено новопробилите, имат известна подвижност, нарича се физиолофична подвижност. Ако дъщеря ви не е имала някаква травма на зъбите си, няма от какво да се притеснявате.

 139. says

  Здравейте д-р Попов, дъщеря ми е на 6 години и 5 месеца. Преди около месец и половина и се клатеше горно млечно зъбче, извадих е и го без проблем, но постоянното зъбче не пониква, другото горно млечно зъбче също така и се клатеше и него го изкарахме, но то изби съвсем нормално. Какво да правя, трябва ли да посетя дентален лекар?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Емилия!
   Ако не поникне до около 6м. след падането на млечния зъб, е добре да се провери защо се бави, с една рентгенова снимка. До тогава може да сте спокойна.

 140. Мария says

  Здравейте,
  От известно време ни клатеше долния кучешки зъб и днес вече падна с лека помощ. Малкия усеща, че на празното място има нещо твърдо и се вижда леко бяло връхче. Дали това е новия зъб и имали възможност да е останало нещо от млечния?
  Благодаря Ви!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мария!
   Съвсем скоро ще видите вече ясно подаващият се зъб. Дори и да има парченца от корена на млечния, те ще си паднат естествено и без чужда помощ.

 141. Даринка Гълъбова says

  Здравейте, д – р Попов,
  Внучката ми Изабела живее в Лондон и на 06 януари ще стане на 6 години.
  Преди седмица тя се „зарадва“, че й се клати централен зъб долу (според нея вече е голяма, защото деца от класа имат паднали млечни зъби на 5 години)! Това доста ме учуди и озадачи – не е ли рано? Днес майка й ми изпрати снимка на зъбите й с притеснение, че венецът на клатещия се зъб е леко вдлъбнат и смъкнат. Детето казва, че при хранене този зъб леко я боли. Въпросът ми е: Дали е нормално към 6 година наистина да започва смяна на този млечен зъб? Може ли това да е заболяване на зъба и да се изпусне лечение поради „радостта, че вече си сменяме зъбите“? Изабела има недобра захапка – горните зъби“ чукат върху долните. Често стиска зъбите! Ще съм благодарна, ако ми дадете съвет. Те се страхуват да отидат и на преглед при детски стоматолог, заради Ковид-кризата в Лондон! Благодаря ви предларително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Гълъбова!
   Съвсем нормално е детето на 6г. да сменя долните зъбки. Нормално е и да я боли, когато дъвче на това зъбче, скоро то ще падне, ще излезне новият и всичко ще се успокои.

 142. Милена says

  Здравейте, синът ми беше на 6 години когато почна да си клати предните горни 2 зъба,защото на неговите приятели вече са паднали и той искаше да е като тях , вече 2 години и половина няма признаци за избиване ,това нормално ли е ,защото аз много се притеснявам, а нашата зъболекарка казва ще чакаме ….

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Милена!
   Ако зъболекарката ви е преценила, че няма проблем не се притеснявайте. Може да се направи една рентгенова снимка, това ще изясни каква е позицията на зародишите.

 143. Стела says

  Здравейте,
  Детето ми ( 1г. и 4м.) преди 2 дни падна и си удари предния горен зъб, вследствие на което същия хлътна навътре и в по- голямата си част не се вижда.

  Ще избие ли наново навън ? Ще потъчнее ли? Ще падне ли? Възможно ли е да е засегнат зародиша и да има проблем за вбъдеще с постоянния зъб?

  Какво мога да направя и какво да очаквам?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Стела!
   Първото, което трябва да направите е студен компрес на травмираното място. След това е добре да го види зъболекар, той/тя ще ви каже, каква е ситуацията, как да действате и какво да очаквате

 144. Сълзица says

  Здравейте. Синът ми падна когато беше 4 и си изби предното горно зъбче. Сега е на 6 сменил е две долни зъбчета а горното още не. Имали вероятност да няма зародиш и да не му проникне….

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Сълзица!
   Има вероятност да е увреден зародиша на постоянния зъб. Ако зъболекарят ви прецени, ще направи снимка, на която ще се види разположението на зъбите и дали нещо пречи на пробива им.

 145. Антония says

  Здравейте! Имам момченце на 4 месеца. Още от втория месец започна да му се подува горния венец където трябва да са кучешките зъби. В последствие започна лигавенето и загубата на апетит. Педиатърката потвърди, че са тръгнали да изникват кучешките зъби. Въпросът ми е: нормално ли е толкова рано да поникнат горни кучешки зъби, ако не- какво трябва да направя? Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Антония!
   Нормално или не, нищо не можете да направите ако са тръгнали да пробиват. Но началото на пробива не значи, че ще излезнат. Понякога този процес продължава доста дълго.

 146. Петя says

  Добро утро, много се извинявам но и аз имам въпрос и ще се радвам ако ми отговорите. Синът ми е на 8 години и му паднаха горните две зъбчета тези предните резци мисля се казват ( където си отхапвате ябълката с тях примерно) тоест мн се клатеха и ние ги извадихме не паднаха точно сами.,но вече 3-4 месеца (не знам дали има 4 но 3 със сигурност има) не му изникват постоянните, гледам го не виждам да има признаци да му избиват дори…

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Петя!
   Ако зъбите са били разклатени и са паднали, макар и с помощ, без корени, значи отдолу поникват постоянните зъби. Те растат на периоди и след един тласък може да има месеци застой. Ако до половин година след падането, не се покаже зъб, може да се помисли, каква е причината.
   Засега няма повод за притеснение.

 147. Десислава says

  Здравейте,

  Ще се радвам, ако отговорите и на моя въпрос!
  Дъщеря ми започна да вади млечните зъби късно. Сега е на 3г и 4м, но все още не е извадила вторите кътници нито горе, нито долу, т.е. липсват 4 млечни зъба. Каква според Вас би била причината? Възможно ли е да няма зародиш на млечните там, но да има зародиш на постоянните? Трябва ли да се направи снимка или да изчакаме още време, тъй като въпрвото зъбче се е появило късно?

  Благодаря предварително!
  Поздрави,
  Деси

  • Стоил Попов says

   Ако растежа на зъбите и челюстите върви синхронно и адекватно за общото физическо развитие на детето, няма значение, че не съвпада със средните срокове. И все пак за тази възраст би трябвало да има 20 зъба. За да се каже, че има забавен пробив и още повече да се установи причината е неоходим преглед, да разкажете за прекарани заболявания, начин на хранене, да се прецени развитието на детето… Какво смята зъболекарят ви? Ако той/тя прецени, че има нужда от рентгенова снимка и каква точно, на нея ще се видят зародишите, разположението им и дали нещо възпрепятства пробива на зъбите.
   Наличието или липсата на млечни зъби не е обвързано с това при постоянните зъби.

 148. Майя Любомирова says

  Здравейте, доктор Попов, статията е много полезна. В момента при дъщеря ми 7г растат долни странични резци. Тръгнаха накриво, малко по навътре в устата, което разбрах от зъболекаря си, че е защото няма място за тях, млечните са били по-малки. Проблемът е, че единият упочна да избутва съседния кучешки зъб. Кучешкия зъб се наклони напред, леко е разклатен. От статията ви разбирам, че кучешки зъби се сменят по’късно до 9години.
  Дали има нужда да се отстранява, като постоянния страничен го избутва напред, или ако падне по-рано, ще тръгне ли постоянния веднага? Наистина няма място за новите зъби, те са с размери доста по-големи от млечните.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Майя!
   Щом млечният зъб се е разклатил и е тръгнал да пада, нищо не може да го задържи. Няма значение дали пробива кучешкият или страничният резец го избутва, за да си отвори място.
   Дали е необходимо да се махне млечния принудително по-рано, това ще прецени зъболекарят ви, според растежа на челюстите, общото развитие на детето и състоянието на останалите зъби.

 149. Александра says

  Здравейте , дъщеря ми на 2 и половина се удари при падане и в момета един от предните млечни зъбки се клати. Венеца не е подут, нито зачервен. Какво мога да очаквам в така ситуация? Има ли начин зъбчето само да се закрепи?

 150. Ваня says

  Здравейте, докторе! Синът ми е на 8г и му откриха ‘голям кариес стигащ много близо до корените’ на постоянен 26 зъб. Според зъболекаря е за кореново лечение. Много съм притеснена, тъй като мислех че кореново лечение е доста инвазивна манипулация и едва ли не не е за деца. Обичайна практика ли е за деца? Мога да Ви пратя снимката да погледнете, ако можете да ми дадете професионален съвет, ще съм много благодарна. Лека вечер!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ваня!
   Ако кариесът стига до нерва на зъба и има пулпит, няма какво друго да се направи, освен кореново лечение. То обаче може да се проведе по различни начини.
   Сигурен съм, че зъболекарят ви ще се съобрази с възрастта на детето ви.

 151. Ивелина says

  Здравейте, дъщеря ми е на 6г.Отдолу излязоха два постоянни резеца, третия до тях също излезе но по-навътре в устата, сякаш стои с един ход назад. Нормално ли е и дали ще се намести? Благодаря!

 152. Стоил Попов says

  Здравейте, Ивелина!
  Най-вероятно ще се намести. Зъболекарят ви ще следи нещата и ако има проблем, ще ви предложи да се намеси. 🙂

 153. Зорница says

  Здравейте искам да попитам дъщеря ми ми е на седем години и четири месеца на долен 4 зъб имаше кариес съответно отидохме на зъболекар почисти сложи лекарство и пломбира това беше декември. Миналия месец и падна част от пломбата на 20 февруари и сложиха нова пломба но снощи забелязахме че от страни на венеца от към бузата и се е подул зъболекаря тогава ни каза че малко и се е разклатил тоеес било нормално щял да падне и да излезе постояния. Та въпроса ми е какво може да е трябва ли да е притеснявам попринцип започна да спада благодаря предварително ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Зорница!
   Явно се е развило възпаление около зъбчето. В този случай може да се Проведе лечение на зъба, да оставят нещата на естественив им ход, т.е. „колкото изкара“ или да се извади зъба. На кой вариант ще се спрете, ще решите заедно със зъболекаря си. Успех!

 154. says

  Здравейте! Дъщеря ми е на 13 години. Кучешкият зъб изобщо не се клати, зад него има израстнал нов зъб. Не помним дали е сменен. Ако са два постоянни, какво се прави в такъв случай? Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Михаела!
   Най-вероятно двата зъба са млечен и постоянен. Зъболекарят ви лесно ще прецени това при преглед. Тогава ще ви каже, дали има нужда да се отстрани млечния и дали след това е нужно ортодонтско лечение или постоянният сам ще се намести.

 155. Irena says

  Здравейте, дъщеря ми е на 5 г.и 8 месеца. Смени долните зъбки, които израснаха вече. След захапване на ябълка и се разклати съседното зъбче, което е млечно- долен резец. Ходихме на зъболекар и той махна зъбчето за да не пречи това клатене при храненето. Не излиза отдолу постоянен зъб. Отчитам го като грешка, че не трябваше да го махаме. Ще направа ренгенова снимка, но ако се окаже, че твърде рано сме го махнали има ли начин да се сложи нещо на това празно място, защото се притеснявам, че много ще се съберат зъбите и когато излезе постоянния ще е на криво. Какъв подход се предприема в този случай?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ирена!
   Ако млечен зъб се е разклатил, му е дошло времето да пада. Дали някой ще му помогне или ще си падне сам няма значение. Зъболекарят ви няма да го махне ако е рано. Постоянният ще поникне в рамките на 6м. не е нужно да правите снимка. няма нужда и от местопазител, коронката отдолу скоро ше се покаже.

 156. Евгения says

  Здравейте, синът ми е на 4г и 10м. Преди повече от година му бяха извадени 5 зъбчета заради кариеси. Въпросът ми е това ще бъде ли проблем при израстването на постоянните зъбки и дали ще се случи по рано от обикновено . Благодаря ви.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Евгения!
   Зависи как се развиват челюстите му и кои зъбчета липсват. От това дали диша през носа, как дъвче и дали има вредни навици. Зависи и от това в какво състояние са останалите му зъби. Има доста неща, които е добре да се следят. При редовни прегледи, вашият зъболекар ще предприеме нещо ако е необходимо.
   Ваденето на млечните не стимулира пробива на постоянните зъби. Макар че няма как да знаем, кога биха поникнали, ако млечните не са били отстранени.

 157. Евгения says

  Липсващите му зъби са горен ляв първи кътник и четирите долни кътника. Диша през носа , всичко вредно е ограничено до минимум, но отново има кариес на горен кътник. Има ли нещо което можем да направим за да предотвратим появата на кариеси по останалите му зъбки. Благодаря ви.

  • Стоил Попов says

   Кътниците са последните млечни зъби, които падат и тяхната ранна загуба е предпоставка за повече проблеми 🙁
   Относно кариесите, има много какво да направите! Темата е огромна. Аз бих ви насочил към д-р Симеонова. http://www.bezkaries.com Тя се занимава единствено с това. Разгледайте сайта и, ФБ групата и ако желаете се свържете с нея. Дано да ви е от полза.

 158. Валентин says

  Здравейте, имам тревожност. Знам, че съм на 14 години, но се наложи да ми извадат два млечни зъба(тъй като посредством се е разбрало, че имам още неизвадени млечни зъби?). И въпросът ми е, защо на мястото на долния първи кътник ми е подут венеца? Другата ми тревожност е кога ще поникне? Някак си няма никакъв напредък откакто са го извадили. Друг въпрос е има ли начин да…го мажа с нещо или да го пръскам на или по него, за да му помогна? Благодаря предварително

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Валентин!
   Най-вероятно подуването на венеца е белег, че скоро ще поникне зъба до кътника. От друга страна, щом млечните не са паднали сами, вероятно зародишите отдолу не са много близо и пробивът им няма да е скоро. Една рентгенова снимка ще изясни някои неща.
   Няма как да се стимулира растежа и пробива на зъба.

   • Валентин says

    Днес ще ходя да ми вадят още и да ви питам, какви храни трябва да ям? Друг въпрос е какво да направя, ако ме боли мястото на вече извадения зъб, тъй като като ми вадят зъби, после ме боли.

    • Стоил Попов says

     Тук съм написал някои общи насоки за храненето : http://stoilpopov.bg/hranitelen-rezhim/
     Обезболяването е с аналгетици без рецепта, като се зъобразят за възрастта и килограмите. Но за махане на млечни зъби едва ли са необходими 😉

 159. Евгения says

  Здравейте. Дъщеря ми е на 6 и вече сменя млечните зъбки с постоянни. Притеснява ме,че горе паднаха 2 зъбчета преди повече от месец,но постоянен зъб не излиза. Време ми е да направим снимка? Ако няма зародиш, накъде?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Евгения!
   1-2 месеца не е забавяне, ако станат 6, може да се направи снимка.
   Ако млечните са паднали сами, т.е. с резорбирани корени, значи има зародиши, не се тревожете.

 160. Силвия says

  Здравейте,сина ми е на 8.Горрните 2-ри резци все още не са му пораснали,но има кучешки.Четох,че кучешките излизали на 11-12 години.Дали има някакъв проблем?Благодаря

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Силвия!
   Нормално е резците вече да са пробили. Аз бих направил снимка, за да видя как са зародишите и защо се бавят.

 161. Мартин says

  Здравейте на 17 години съм и един зъб отдоло след кучешкия ми се клати но се притеснявам че ми е постоянен и незнам какво да правя. А и в основата се отчупи част от него и има пукнатина на отчпеното място! Моля за съвет как да разбера дали е млечен или не и какво да права!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мартин!
   Млечните зъби са малко по-бели от постоянните, по-малки са и имат характерна форма и релеф. Всеки зъболекар ще ги различи, а при нужда може да се направи и рентгенова снимка.

   • Мартин says

    Ами относно зъба се намира от дясната сърана доло първият зъб след кчешкия. И не мога да разбера дали е млечен или постоянен щото ми се клати, но ме е страх да го изкарам? Та как да направя разлика и да разбера дали е млечен или не?

 162. Севда Велчева says

  Здравейте Д-р Попов, дъщеря ми е почти на 8. Вече й извадихме със зъболекарска помощ два млечни резеца, защото не можело да се чака вече. Нашата лекарка поиска панорамна снимка , каза че има всички зародиши. Въпросът ми е трябва ли да продължаваме да ги вадим принудително при условие ,че зародишите са налице или все ще дойде момент в който ще се разклатят сами?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Севда Велчева!
   Водещият в такова лечение трябва да е ортодонт, той /тя ще направи изследвания, план и ще ви предложи как да действате.
   Важният въпрос е защо се бави пробива, как върви растежа на челюстите, как е цялостното общо и скелетно развитие на детето?
   Причините може да са от общ характер или локални-свързани с млечните зъби.
   Ако просто махнем млечните зъби , това няма автоматично да стимулира растежа на постоянните.

 163. Диляна says

  Здравейте, дъщеря ми е на 5 години и 8 месеца. Преди седмица й падна първото млечно звънче-долен преден резец. Днес падна и зъбчето до него, пак долен резец. Не виждам да се подават постоянни зъбки на мястото на вече падналите. Въпросът ми е колко време след падане на млечен зъб излиза постоянния и нормално ли е да падат още на 5 годинки и то двата предни с много малка разлика от време. Предварително ви благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Диляна!
   Нормално е дъщеря ви да се сменя зъбите на тази възраст. До 6м след падането на млечните, трябва да поникнат постоянните зъби.

 164. Наталия says

  Здравейте д-р Попов,преди 2 дни на синът ми който е на 12(почти 13 години падна млечен зъб.Много го дразнеше и болеше като яде.Сега е много доволен,но под този млечен зъб се вижда новия от вътрешната страна,а от външната е подут венеца и на допир е меко там и не се вижда другата част на зъба!Не го боли каза,че нито го боли,нито дразни!Каква може да е причината и нужно ли е да се ходи при зъболекар?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Наталия!
   Венецът под млечния зъб е бил травмиран и леко възпален. След няколко дена ще се успокои и ще покаже постоянният зъб. А дали позицията му е добра или не, още не може да се разбере.

 165. Лилия says

  Здравейте на дъщеря ми предния млечен зъб се клати много но не пада, а отзад вече има излязъл постоянен зъб. Трябва ли да се извади от зъболекър или да чакаме да падне

 166. Цветелина says

  Здравейте,дъщеря ми е на 1,10месеца зо преди 3 дена беше с биберон в устата но само да заспи.Горната челюс предните 4 зъба са напред и челюста,а долната си е наред.Въплосът ми е до 2 год докъто още и е мека челюста ще се оправят ли задните и зъбчета още не са до избили ще си върне ли формата или да я заведа при специалист?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Цветелина!
   Колкото по-малко вредни навици има детето, колкото по-рано се освободи от тях, колкото по-естествено протичат физиологичните процеси, толкова по-бързо ще се нормализират нещата.
   Дишането трябва да става през носа, пиенето от чаша, храненето с лъжичка, залагалката да се използва за кратко, да не си смучи пръста… Това са общи препоръки, които не винаги са постижими, но само това мога да ви отговоря. 🙂

 167. Станислава Петкова says

  Здравейте, моята дъщеря е на 9 год. и от 2 месеца носим прозрачни силиконови шини, като само по време на сън ги носи. Втори горен ляв зъб илиза на 45 градуса изкривен и част от венеца виси като капка върху зъба, в ъгълчето което се е образувало м/у първи и втори зъб. От натиска на шините/ поне аз така си го обяснявам/ тази част от венеца продължава да слиза в/у зъба и въпросът ми е: Как ще се оправи това? С лазерна корекция или само по някакъв начин? Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Петкова!
   Обикновено след махане на шините венецът сам се връща, ако има деформация от притискане. Но това са неща, които зъболекарят ви ще следи и ще се погрижи, ако има нужда.

 168. Татяна says

  Здравейте имам въпрос
  Синът ми е на 11 годинини и му падна 3-ти горен зъб преди няколко месеца и все още не се показва нищо.Зъбчето падна може би преди 3 месеца.
  Благодаря

 169. Стоил Попов says

  Здравейте, Татяна!
  Ако постоянният зъб пробие до 6м. след падането на млечния, не се счита за закъснял пробив. Ако се забави повече е добре да се направи рентгенова снимка, за да се види позицията на постоянния зъб.

 170. Мария says

  Д-р Попов, здравейте!
  Синът ми е на 13 години. От долу има 14 зъба, но от двете страни има подутини след последните зъби. На височина на зъбите и широки почти колкото грахово зърно. Оплаква се, че го боли когато си затвори челюстта.
  В момента зъболекарът, който посещава е отпуска. Налага ли се да търсим друг специалист и какво е според Вас?
  Поздрави!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мария!
   Както го описвате, изглежда да поникват зъби, т.е. мъдреците. Рано е, но е възможно. Една рентгенова снимка ще изясни нещата, но зъболекарят ви ще прецени дали е необходима. Ако оплакванията на сина ви са само тези, не се налага спешно да търсите помощ.

 171. Божидара says

  Здравейте,

  Детето ми е на 17 месеца. До момента има 14 млечни зъбчета, като редът на изникването им, следва описаната от Вас последователност. Притеснява ме фактът, че горният десен страничен резец все още не е пробил, при положение, че в момента избиват кучешките зъби.

  Какво бихте ме посъветвал?

  Поздрави!

  • Стоил Попов says

   Здравейте , Божидара!
   Краткият отговор е да се направи снимка. Но необходимостта от снимка и каква да бъде тя, ще прецени зъболекарят ви след преглед на детето. За да се оценят сроковете, в които пробиват зъбите, трябва да се прецени общото развитие на детето и развитието на челюстните кости.

 172. Десислава Христова says

  Здравейте,
  Детето ми е на 8г. Имаше изникнали 2 постоянни зъба зад млечните отдолу. Днес ходихме на зъболекар и му извадиха едното зъбче с упойка и много трудно. Изобщо коренът не се беше стопил на млечното. При ваденето коренчето на млечното зъбче не е изваден целия, счупен е и се вижда как малко стърчи от дупчицата. Трябва ли да се прави нещо или ще се стопи? Има ли опасност ако остане коренче от млечното зъбче неизвадено ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Христова!
   Коренчето няма да остане неизвадено. Въпросът е по-скоро дали да чакате костта да го изхвърли или да го извади зъболекарят ви. В първия случай това може да отнеме доста време и да донесе някакъв дискомфорт на детето, но ако зъболекарят ви го е оставил по някакви технически причини, може и да се отложи неговата намеса за след известно време.

 173. Иглика says

  Здравейте,дъщеря ми е на 13 месеца в момента и избиват четири горни зъбчета. Забелязах,че има съвсем леко подуване на бузката от дясната страна. Не зава признаци да я боли. Това нормално ли е ? Благодаря предварително !

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Иглика!
   Ако поникват зъби е съвсем нормално да има и лека подутина. Може да е болезнена или не, това е нормално.

 174. Мария Патронова says

  Здравейте,нуждаем се от съвета Ви!
  Момченцето ни след 2 месеца става на 3 годинки,а предните му зъбки са захабени до венеца и горните 4 са за вадене с упойка,казват тук в Германия.
  Горната му устничка е надута и се виждат балончета на венеца,изписаха антибиотик за 6 дни от днес 26.10 2021и чакаме за вадене.
  Страхуваме се дали е правилно за постояните зъби и подредбата им,трябва ли да се слагат някави помощни и каква е причината,следваме всички правила,възможно ли е от таблетките вит.Д ,които до 1 годинка трябваше директно в устата да се слагат?
  Много ще съм Ви благодарна!

  • Стоил Попов says

   Здрвейте, г-жо Патронова!
   Много е важно да разберете какво е довело до такова разрушение на зъбите, което не позволява възстановяването им. Обсъдете с доктора си начина на хранене на детето – какво яде и пие, колко често се храни, похапва. Диша ли нормално през носа? Каква е захапката му? Обсъдете хигиената на зъбите му – как ги чистите, какъв е резултатът? Всичко това ще ви помогне, както да разберете причините за загубата на тези зъби, така и да предотвратите нови.
   Вит.Д не може да предизвика разрушение на зъбите.
   Успех!

 175. Мариета Димитрова says

  Здравейте!Дъщеря ми на 12 год. все още има няколко млечни зъба. Направиха и ортопантомография, на която се вижда, че 5 горе в ляво е млечен, има зародиш за постоянен. Въпросът е, че аз и тя смятаме, че този 5 зъб тя си го беше извадила. Възножно ли е да има някаква аномалия или пък да са се застъпали по някакъв начин на снимката и да изглежда, че има зародиш,а всъщност да си е постоянния.притесненията са ми, че искат да го извадят, защото се е бил заклинил, а ако всъшност не е млечен а постоянен?! Извинявам се за дългото писане.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Димитрова!
   Коронките на млечните и постоянните зъби доста се различават, а щом има и панорамна снимка, да се сбърка единия с другия е почти изключено.
   Кой зъб кога е паднал не е толкова важно, важно е към момента да се прецени, кои зъби са налични.

 176. Христина says

  Здравейте ! Дъщеря ми е на 6години при сблъскване с друго дете горния зъб се разклати и падна !Притеснява ме че минаха вече 4 месеца но зъбче не и е пораснало!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Христина!
   Постоянният зъб ще поникне, когато настъпи неговия естествен тласък за растеж. Най-вероятно това ще се случи, когато поникне и симетричния на него зъб.
   Млечният зъб не е препятствие за пробива на постоянния, както и липсата на млечен не ускорява пробива на постоянния.

 177. Ц. Георгиева says

  Здравейте, д-р Попов,
  Дъщеря ми е на 10г. Горният кучешки зъб се клатеше известно време и днес след като стана от сън установихме, че е паднал/отлепил от всички страни, но виси на венеца (месце по средата на зъбчето ) . Казва, че ѝ изтръпва цялия горен венец. Какво бихте ме посъветвал? Да изчакаме ли или да търсим медицинска помощ?
  Благодаря! Хубав ден!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Георгиева!
   Минали са три часа от вашия пост и съм сигурен, че зъбът вече е паднал 🙂
   Няма за какво да се тревожите.

   • Ц. Георгиева says

    Здравейте, за съжаление все още виси. Месцето е започнало за посинява в частта при зъбчето. Ако го дръпна аз дали ще навредя? Има ли някаква опасност?
    Много благодаря!

    • Ц. Георгиева says

     Здравейте отново д-р Попов, бяхте прав – зъбчето падна само току-що.
     Хубав ден и благодаря!

 178. Евгения says

  Здравейте, синът ми е 5 години и половина и вече има три сменени зъбчета. Двата му постоянни са кътници но още при самото излизане на зъбчатата се появиха на бели петънца. Трябва ли да се притеснявам че може да са кариеси или цветът им ще стане равномерен с времето? Благодаря предварително.

 179. Елисавета says

  Добър ден д-р Попов… Бих искала да Ви попитам нещо относно моят син, който е на 9месеца …. Вчера бяхме на консултация при личния лекар и при преглед на венците и зъбите, каза че имал изкривяване на горния венец от лявата страна…. Причината била биберона и каза да не му го давам… Да, но той има само 2 зъбчета и без нея не може, защото венците са му много подути …. Искам да Ви попитам какво е вашето лекарско мнение и съответно какво да правя ? Благодаря Ви !

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Елисавета!
   Това е въпрос, на който не мога да отговоря еднозначно. Според мен трябва да наблюдавате нуждите на детето, за да вземете решение, като съобразявате следните неща:
   1. Хранене от шише с биберон трябва да бъде все по-рядко с порастването на детето, и да се опитвате да го храните с лъжичка.
   2. Кърменето не изкривява челюстните кости.
   3. Биберон-залъгалка с анатомична форма е за предпочитане пред всичко останало, с което детето може да се успокоява( пръст, играчка).
   4. Залъгалката е необходима на много деца да заспят, при никнене на зъби, колики, успокояване.
   5. Със залъгалката не бива да се прекалява и когато има деформация на зъбите или челюстите е добре да се отстрани. Това трябва да стане в момент на равновесие на детето, за да не я замени с пръста си.
   6. Каквато и стратегия за биберона да изберете, трябва да наблюдавате конкретните нужди на дето и да сте готова да я промените.
   Успех!

 180. Беломила Атанасова Попова says

  Здравейте, Д-р Попов!
  Днес взимаха кръв на сина ми – 1г и 4м и докато викаше видях, че венеца на десния му предкътник е изключително подут, с черно петно, което прозира през венеца ? Крайчето на левия предкътник е пробило. Отделно от втората двойка зъбчета, дясното долно още не избило, лявото проби преди около 5 месеца. Има бели петна по края на горните, предни два зъба. Хемоглобина на детето е нисък. Изключително злоядо, но от около месец може да се каже, че яде нормално. Захранен с домашна, до колкото може чиста храна. Изключително кърмено дете. Продължава да суче през нощта и не дава да му мием зъбките,от както започнаха да му избиват предкътниците. Взели сме мерки за хемоглобина. Какво да правя с това черно петно и със зъбите като цяло? Няма да даде преглед. Изключително съм притеснена.. ?
  Благодаря за отделеното време!

  • Беломила Атанасова Попова says

   Новите изследвания показват, че вече хемоглобина е в норма – 108. Желязото също: 5,47

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Попова!
   Мисля си, че може би ще ви е ползна консултация с д-р Симеонова https://bezkaries.com/, ако не можете да направите преглед. Но лечението на кариесите е без алтернатива, чистенето с четка също.

 181. Вероника says

  Здравейте, първото зъбче на синът ми излезе чак на 11 месеца. След него за два месеца излязоха още 4. Сега той е на 17 месеца и има само тези 5 зъба. Нормално ли е такова забавяне от 4 месеца без ново зъбче?
  Също забелязах една бяла пъпчица от горната страна на венеца над кътниците (предполагам, че е над тях, защото е навътре).
  Според Вас необходимо ли е да предприемем нещо или да изчакаме?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Вероника!
   Явно сроковете на пробив при сина ви ще бъдат малко по-различни от средните. Но не се тревожете, пък и няма какво да предприемете.

 182. Милена Станева says

  Здравейте! Дъщеря ми е на 6 годинки. Вече има два поникнали резци долу. В началото и в средата на март ѝ паднаха горните два резци. Сега сме края на април, а нито един от двата зъба все още не е поникнал. Колко време може да се забавят зъбките? Вече месец и половина – два не са поникнали. Притеснявам се.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Станева!
   Не се притеснявайте, пробивът на постоянните зъби може да се забави и 6 месеца. Поникването протича на тласъци и понякога спира за месеци наред. Щом млечните са паднали сами, значи има зародиши на постоянните и те ще поникнат .

 183. Евгения says

  Здравейте,
  Детето ми е на 6 и му паднаха ( единствените до момента) долните два резци. Единия постоянен израстна по-назад и е като“ захлупен“ от другия. Казаха, че може да се намеси след като паднат и другите млечни зъби. Дали е така или трябва да търся ортодонт своевременно.
  Благодаря предварително.

 184. Иван says

  Здравейте, Д-р Попов!
  На детето ни на 11 години се наложи да бъде изваден нерв на долен ляв 6(дъвкателен) зъб. Притеснено ми е, че се стигна до там. Беше на пръв поглед уж малко кариесче, но отдолу се оказаха огромни щети. Зъба е постоянен. Зъболекаря ни каза, че може да се постави щифт в един от каналите, за да може зъба да стане по-як. Това по-ли е добре, околкото да остане зъба с нормалан пломба? Какви са последствията от умъртвяване на постоянен зъб при дете?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Иван!
   Последствията за дете са същите, както за възрастен, с тази разлика, че се случва по-рано. На тази възраст би трябвало да е завършило кореновото развитие на зъба, т.е. да са изградени и корените му, което става обикновенно до 3 години след пробива на зъба.
   А как ще го изгради зъболекарят ви, ще прецени той според конкретната ситуация.

 185. Цветелина Mиланова Шатауер says

  Здравейте .Mоята дъщеричка е на пет годинки и половина. Предните и два долни зъба вече се покарали (постоянните зъбки Имам предвид )Но млечните все още не падат не се клатят дори !Въпросът ми е следният :Трябва ли да се извадят ?Защо толкова рано поникват, тя е още на 5г и 6 м?

  • Стоил Попов says

   Здрвейте, Цветелина!
   Ако пробивът на зъбите върви синхронно с растежа на детето и развитието на челюстите, няма за какво да се притеснявате. А в линка по-долу съм описал ситуацията, за която питате.
   http://stoilpopov.bg/novo-zbche/

 186. Ваня Бицова says

  Здравейте. На 34, а имам 4 млечни зъба.
  Проблема е, че 2 от тях ми създават проблем.
  Единият е тръгнал към гърлото, а другия снощи видях, че е избил точно зад предните зъби?
  Отделно двата млечни (резците) се клатят, като ги пипна?
  Живея в Германия(и то на остров) и тук зъболекарските услуги са адски скъпи. Дори миналият месец самият зъболекар, който ме прегледа ме посъветва да се прибера в България, за да ги оправя, защото тук ще ми излезе много скъпо. Проблема е, че съм с малко дете и ще мога да се прибера чак ноември, а ми казаха че този зъб, който напира да излиза може да увреди предните зъби.
  Варианта ми е да отида и да ми го извадят във Фленсбург,но всичко става много бавно и ще отнеме месеци.
  Въпроса ми е възможно ли за един месец (ноември) ,докато съм в България да се извадят няколко зъба(млечните резци и предните, ако са увредени) и да се сложат импланти. Ще ми стигне ли времето, защото повече не мога да остана в БГ

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Бицова!
   Съществува процедура за едноетапно поставяне на импланти и завършването им с корони. Дали този вариант е възможен при вас и как ще се изпълни, трябва да говорите със съответния зъболекар. Моят хирург и аз работим по друг протокол, който изисква 4-6месеца.

 187. Румен Дилов says

  Здравейте на дъщеря ми и паднаха отгоре двата млечни и вече един месец не се показват постоянни нормално ли е това време без да се покажат и колко време отнема за поникването на постоянен зъб ?отдолу и се смениха два много бързо

 188. Нели says

  Здравейте! Молята дъщеря е на 5г.,когато беше на 1г.и 9м падна и нарани предният си горен зъб шинираха го и го запазих ме, днес падна и отдолу се показа постоянният зъб, но забелязах, че има бяло петно по него какво можем да направим?…(това зъбче й е първото постояно) БЛАГОДАРЯ

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Нели!
   Това петно може да е дефект в структурата на емайла на постоянния зъб. Може наистина да е предизвикано от травмата на млечния. Ако е така, няма какво да се направи, но зъбът ще бъде здрав на това място. Дефектът е нещо като цикатрикс. Ако е прекалено голям козметичен дефект за детето ви, може да се изреже и да се направи пломба.

 189. Бранимира says

  Интересува ме може ли да има причина за бавно избиване на млечни кътници? Побили са преди 9-10месеца ама не са излезнали цялостно и може ли да има причина да има бавно избиване и вторите ни кътници не могат да пробият и е много изнервен мога ли да помогна с даване на нещо?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Бранимира!
   На мен не ми е известен начин за стимулиране на пробива на зъбите, освен с ортодонтски способи.
   Много често зъбите пробиват на етапи- в началото се показват и после месеци наред пробиват напълно, в това няма нищо необичайно.

 190. Ирена Добрева says

  Здравейте, д-р Попов, моето дете е на 6г.8м., но не е сменило нито един млечен зъб. Зъбите му са здрави, няма клатещи се. Нормално ли е това? Трябва ли да посетим стоматолог или да чакаме?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Добрева!
   Това, че няма сменени зъби е нормално, но отидете при зъболекаря си на преглед, за да види дали всичко останало със зъбите е наред.

 191. Краси says

  Здравейте. Моля за съвет за 9 годишно дете. Направихме панорамна снимка, на която се вижда зародиш на кучешки зъб, който е с много крива позиция. Зъба е на диагонал и се насочва към предните резци, които са вече постоянни. Ортодонт иска да прави разширение на горна челюст, за да промени евентуално пътя на този зъб, като не е сигурно дали ще има успех тази процедура. В момента двете са съразмерни в развитието си и другите зъбчета са точно на местата си. Притеснява ме да не стане по-зле и да разбутаме останалите и този пак да не отиде на мястото си. Какви са рисковете?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Краси!
   Кучешките зъби често се наместват трудно, особенно ако са в неправилна позиция. Мястото, което ортодонтът иска да създаде, ще е необходимо в следващия етап от разстежа на зъбите. Дори и сега да ви се струва, че
   е ненужно, ако не се създаде предварително достатъчно място, после може да е много трудно.
   Моят съвет е да следвате препоръките на ортодонта си. 🙂

 192. Женя says

  Здравейте! Дъщеря ми е на 6 години , няма зародиши на всички 5ти зъбки. На долен 5ти десен зъб е почти разрошен с една страничка и го правим вече за 6ти път с фотополимер,и при малко по твърда храна той отново се чупи ?! Според нашата стоматоложка зъба трябва да се извади,но аз се притеснявам от евентуални бъдещи проблеми. Според вас трябва ли да се изваждат всички 5ти зъби ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Женя!
   Разбира се, че е добре да се запазят млечните зъби колкото е възможно по-дълго. Но ако няма възможност да се съхранят, ако са много разрушени, тогава или ги оставяме да си паднат сами или ги вадим.
   А какви грижи трябва да се положат за запазване на мястото, за да продължи растежът на челюстта е друг въпрос. Зъболекарката ви сигурно ще ви предложи някакъв вариант.

 193. Ивелина says

  Здравейте ! Дъщеря ми е на почти 8 години. Вторите горни резци излизат по-нагоре от първите. Големите зъби визуално стоят по-долу от другите два. Нормално ли е това и дали ще се подредят като паднат и останалите млечни зъби?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ивелина!
   Нормално е да стоят по-различно, но ако са на твърде различна позиция и не се наместят сами, вашият зъболекар ще ви насочи към ортодонт. Той/тя ще прецени кога това е необходимо.

   • Румен Дилов says

    Здравейте на дъщеря ни от април месец и паднаха предните отгоре двата и още няма постоянни това нормално ли е толкова време да не поникват

    • Стоил Попов says

     Здравейте, г-н Дилов!
     Нормално е, но ако зъболекарят ви прецени, че има някакъв проблем, може да назначи рентгенова снимка.

 194. Ива says

  Здравейте!
  Моята дъщеря е на 10год и се оплаква от болка в млечните долни зъбчета. Те са без кариес, а според зъболекаря постоянните зъби предизвикват болката. Това нормално явление ли е? Как мога да облекча болките на детето?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ива!
   Ако дъщеря ви има растежни болки, нищо не може да се направи, това е физиологичен процес.

 195. Полина says

  Здравейте, моята дъщеря има по шест млечни зъба от двете страни на горна челюст. Зъболекарката каза че има свръхброен втори зъб двустранно.Това означава ли че ще пораснат и по два втори постоянни зъба. Какво може да се очаква?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Полина!
   Не е задължително да има свръхбройни зъби и при постоянните. В даден момент, ако зъболекарката ви прецени, може да се направи снимка, на която да се види броя и разположението на зародишите.

 196. Ирена says

  Здравейте. Дъщеря ми е на 9 месеца, до момента са пробили долните 2 предни зъбчета. Преди около 2-3 седмици забелязах бяло топче на венеца горе, все едно на мястото на кучешкия зъб. Трябва ли да предприема нещо?
  Благодаря Ви.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ирена!
   Ако на дъщеря ви пониква зъб, дори и да не е в сроковете и идеалната последователност, нищо не можете да направите към този момент, така че спокойно 🙂

   • Ирена says

    Здравейте отново. Благодаря, че така бързо се отзовахте.
    Пиша отново, за да уточня, че въпросното бяло топче на венеца не е връх на пробиващо зъбче, по-скоро прилича на бяла пъпка и това ме озадачи.

 197. Iva. Gospodinova says

  Здравейте на сина ми паднаха някои предни , един кътник израстна във млечния през пломбата. Направо във него . Направихме снимка и се надявам да ни кажете има ли други проблеми, които в момента можем да му помогнем? Невиждам как мога да изпратя тази снимка и някой да ми каже мнението си , като професионалист.

 198. Цветелина Христова says

  Здравейте,
  Синът ми е на 4 гди 10 месеца. Има много хубави подредени млечни зъби, но падна лошо и един от предните горни централни зъби се вдлъбнат навътре и сега, сякаш е само половинката от него. Водихме го при детски стоматолог и ни успокоиха, че не е толкова страшно положението. Въпросът ми е може ли от самосебе си зъбчето да си излезе пак или чак като го бутне постоянния след време?

  Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Христова!
   Най-вероятно няма да земе правилнат си позиция. По-важният въпрос е дали зъбчето ще остане живо и дали е увреден зародиша на постоянния зъб. Но така и ли иначе нищо не можете да направите, освен да наблюдавате нещата и да реагирате според обстоятелствата 😉

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Цветина!
   Ако общото развитие на детето ви върви в нормалните срокове, това закъснение на пробива не е проблем. Ако има и други отклонения от нормата, тогава е добре всичко това да се вземе предвид.

 199. Viktoria says

  Здравейте, гоподине! Аз съм на 11 г. и сега ми се клати долния зъб след кучешкия,бях на зъболекар и той ми каза, че не се клати чак толкова много,но на мен ми пречи да дъвча,да ям и да си гълтам слюнката,моля Ви кажете ми какво да правя,защото имам огромен страх от такива неща?

  • Стоил Попов says

   Здравей, Виктория!
   Най-вероятно ти се клати млечен зъб. Сигурно скоро ще се разклати още и ще падне, но до тогава може да те боли, като го натискаш. Щом те е прегледал зъболекарят ти, вероятно няма нищо сериозно, няма от какво да се стархуваш.

   • Viktoria says

    Благодаря ви! Да Ви попитам има ли вариант да се извади с ръка,с конец, като отхапеш нещо твърдо, да се върже на врата и т.н. Тоест има ли някакъв метод,при който да се избегне ваденето на зъб от зъболекар?

    • Стоил Попов says

     Разбира се! За вадене на млечен зъб рядко се ходи на зъболекар. Ако ти нямаш достатъчно опит, все ще се намери някой, който да ти помогне. 😉

     • Viktoria says

      Много Ви благодаря, вече когато имам въпроси ще се обръщам само към вас.

 200. Християна says

  Здравейте, преди доста време падна млечен зъб на дъщеря ми, която е на 8г. Постоянният още не се е показал. Може ли да няма зародиш или трябва търпение. Минаха 2-3 месеца.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Християна!
   Ако млечният зъб е паднал сам, той е бил без корен, т.е. само коронка, това значи, че постоянният зъб под него е стопил корена на млечния. Така че постоянен има. Много често той спира пробива си за месеци наред, може да и повече от 6м. Ако ващият зъболекар прецени, може да направи рентгенова снимка и да види разположението на изникващия зъб.

 201. Мегани says

  Здравейте , на 22 години съм и все още съм със млечни кучешки зъби , които не се клатят и не са ми създавали дискомфорт , но си правих панорамна снимка на която излезе , че във Коста са ми постоянните зъби . Какво трябва да предприема

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мегани!
   Може да се постъпи по различни начини – да останете с млечните си зъби, ако нямате сериозни проблеми със захапката си или да се проведе ортодонтско лечение, при което ще се изтеглят и подредят постоянните ви зъби. Коя стратегия ще изберете зависи от степента на проблеми, които имате сега, от възможността да се изпълни съответния план, вашата мотивация и възможностите на специалистите, които ви лекуват.

 202. Цветелина says

  Здравейте, доктор Попов! Синът ми е на 11 месеца. Има 8 зъбчета.От около 2 месеца имаше бяло петънце на горния преден ляв резец. От 2 дни там се появи дупчица. Възможно ли е да е кариес след като няма потъмняване.

 203. Светослава says

  Здравейте, Д-р Попов!
  Синът ми е на почти 7 години. От близо година избиват едновременно 4-те първи постоянни кътници, като този в дясно-долу създава често проблеми – възпаление на ухо, око, субфебрилна температура. В момента е на финал, има образувало се „капаче“ с кафеви хематоми, а капачето е подвижно от единия край и колкото и да почистваме вероятно се събира храна под него. Този процес е от близо месец и това, което ме притеснява е лек, забележим при вглеждане оток на дясната буза и асиметрия на дясната страна като цяло. Възможно ли е причината да е поникващият кътник?

  Водихме го при зъболекар, дентален хирург, ортодонт, включително УНГ специалист, никой не се ангажира да каже на какво се дължи отока. Но казват, че е малко вероятно да е кътника. Правя уточнение, че има ортодонтски проблем – отворена и кръстосана захапка, в следствие на което се беше прехапал и имаше афта от вътрешната страна на същата буза, която мина за около 3 седмици. Отока го има вече месец, не спада, но не се и увеличава. Забелязах само, че след дъвкане на дъвка се поду повече.
  Ще бъда благодарна за Вашето мнение дали има връзка кътника с отока, защото се чувствам в задънена улица, а притеснението ми се отразява и на детето.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Светослава!
   При положение, че сина ви са го прегледали четирима доктори и не са се ангажирали с диагноза, едва ли аз ще мога да кажа нещо повече, само по описание.
   Пробиващите зъби обикновенно не създават толкова продължителни и драматични оплаквания…

   • Галя says

    Здравейте,д-р.Попов ! Дъщеря ми е на 13г и още не е паднал млечния зъб и не е излезнал кучешкия зъб в дясно. Ходихме на ортодонт каза че сам няма да излезе вече на тая възраст .ще трябват брекети и да го изтеглят.Но лечението е доста скъпо .можели съвет Ако изкараме млечния ще излезнели кучешкия зъб без хирургична намеса и брекети

    • Стоил Попов says

     Здравейте, Галя!
     След като сте правили преглед при зъболекар, предполагам със снимки, аз едва ли ще мога да кажа нещо повече от зъболекаря ви.
     Млечният зъб не е препятствие за поникващия от долу постоянен, щом не пониква, явно има някаква друга причина, а не наличието на млечен зъб.

 204. Ваня says

  Здравейте,
  Синът ми е на 3 г. и преди седмица претърпя травма, при която горният ляв резец падна. Направихме спешна консултация и състоянието му се следи. Зъбчето излезе с корена, премахнаха пулпата и ни казаха, че след година евентуално може да се направи местопазител, но съветът е да стои така, докато пробие постоянния зъб. Притеснява ме, че за това време, зъбките може да заемат празното място. Според Вас има ли друг вариант, при който да не се чака толкова?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ваня!
   Освен местопазител друг начин не знам. А кога ще се напави, решава докторът. Ако правите консултации, както са ви препоръчали, няма опасност да се пропусне нещо.

   • Ваня says

    Благодаря за отговорът Ви! А имате ли представа дали се изработват местопазители, тип частична протеза – от мек материал, които и да могат да се коригират предвид растежа на челюстта? Питам Ви, защото ми отклоняват въпроса, и оставам с впечатление че малко специалисти са имали точно такъв случай. Освен естетика, нали трябва да се мисли и за правилната функция? Все си мисля, че 3-4 години детето да не отхапва с предните зъби не е добре.

    • Стоил Попов says

     Подвижен местопазител на тригодишно дете е рисковано и не сигурно решение. С него ще отхапва по-лошо, отколкото без него. Ако нещата тръганат на зле има време да се коригира захапката.

 205. Шарков says

  Здравейте докторе! Дъщеря ни скоро навършва 1 година.. Няма нито един зъб. Общо се развива добре, наддава , но вече по-бавно, лази, опитва да ходи. Но няма зъби. Да търсим ли причина или е в реда на нещата!? Има ли нещо за стимулиране на излизането на зъбите? Виждат се долните 4 да прозират в челната част на венеца, зад устната но отгоре няма нито зъби, нито прорези!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-н Шарков!
   Нормално е да има вече няколко зъба, но се случва и да пробият много по-късно и това да е отново безпроблемно развитие. Няма как да се стимулира растежа на зъбите. Ако общото развитие на детето е нормално и върви добре (това трябва да се следи от личния лекар), няма за какво да се притеснявате.

 206. Ирина says

  Здравейте!
  Дъщеря ми е на 14 години, горните 4 постоянни резци, започнаха да се трият, т.е все едно се пилят от долната страна и стават по-малки. На какво би могло да се дължи това.
  Какви мерки бихме могли да предприемем, за да се спре този процес?

  Благодаря Ви, предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ирина!
   Най-вероятно дъщеря ви има някакъв проблем със сзахапката и предните зъби поемат по-голямо натоварване от страничните. При преглед при вашия зъболекар това лесно ще се установи и той/тя ще ви посъветва какво да правите.

 207. Георги says

  Здравейте, доктор Попов. На синът ми скоро му падна първия зъб, но забелязах, че постоянния започва да расте завъртян на страни. На 90 градуса от нормалната позиция. Трябва да расте така, — , а той расте така | . Има ли място за притеснение или ще се намести с времето? Благодаря Ви.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Георги!
   Ако зъбът е завъртян 90⁰ по оста си, 3два ли може да се намести сам.

 208. Вергиния says

  Здравейте! Имам въпрос тъй като съм в англия и тук се чака доста време за час при зъболекар. Дъщеря ми е на 11 години започнаха да поникват кътници и казва че чувства лека болка и нещо, като изтръпване на почти всички зъбки и отказва доста храни.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Вергиния!
   Нямам представа от какво може да има такива генерализирани оплаквания.

 209. Мартина says

  Здравейте синът ми е на 9 години и има сменени само 6 зъба, това нормално ли е?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мартина!
   Може да е нормално, може да не е. Пробивът на зъбите в обичайните срокове е само един от показателите за физическо здраве. Той трябва да се съпостави с общото развитие на детето, да се оценят и други фактори и тогава да се каже дали е проблем или не. А после да се помисли, дали е необходимо да се предприеме нещо или не.

 210. says

  Здравейте! Синът ми е на 6г и 6м , през месец ноември му паднаха през една седмица двата горни млечни зъби. Все още няма и пробив нормално ли е и какъв е периода за израстване на постоянните зъби!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Дарина!
   Щом млечните са паднали сами, значи значи има постоянни, които поникват. Този процес обаче не е равномерен, може и половин година да има застой между периодите на растеж. Не се притеснявайте, постоянните ще поникнат.

 211. Маринела Толмазова says

  Здравейте, д-р Попов!Дъщеря ми е на 1 год. и 3 месеца.Първо й изникнаха долните две зъбчета , след това горно дясно.След около месец се показа и горното ляво зъбче , но все още е наполовина на другото и расте по-назад спрямо него.Има ли повод за притеснение според Вас и бихте ли препоръчал консултация със зъболекар, или е рано за такава ? Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Маринела!
   Няма повод за притеснение. Тепърва ще поникват другите зъби и ще се позиционират един спрямо друг.
   Не е задължително симетричните зъби да поникнат едновременно. Така или иначе няма какво да се направи в момента, освен правилно дишане (през носа), хранене/сучене и говорене.
   Може все пак да я заведете на зъболекар, той ще провери френулума (връзките на устните и езика) дали не са къси, те понякога дърпат и изместват растящите зъби.

 212. Жанина Димитрова says

  Здравейте! Дъщеря ми е на 6г. И от 2 годишна възръст се появиха черни петна по всичките и зъби. Полагаме особена грижа за тях и сме посетили няколко доктора, всички ме увериха че това няма да се пренесе на постоянните зъби. За жалост с изникването на първия постоянен зъб положението се влоши . На млечните зъби е като дъгичка покрай венеца, а на постоянните са целите черни. Зъбите се мият всяка сутрин и вечер. Пробвах с всякакви видиве четки , ефектът е минимален. Бихте ли ми дали съвет. Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Димитрова!
   По зъбите има два вида оцветявания, такива, които са ВЪВ структурата на зъба и такива НА повърхността на зъба.
   Първите не могат да се премахнат, освен с избелване, но в зряла възраст.
   Повърхностните оцветявания могат да се почистят напълно. Ако с четка и паста не става, може да го направи зъболекар с ултразвук.

 213. Ани says

  Здравейте, дъщеря ми направи този месец 3 годинки. Има всички 20 млечни зъба, но от известно време забелязвам че отдолу започва да избива нов кътник. Вече почти е излязъл. Забелязах че и от другата страна започва да се подува. Това нормално ли е, не е ли рано за още зъбки.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ани!
   Рано е да пробиват постоянните кътници. Добре е да направите един преглед при зъболекаря си.

   • Ани says

    Здравейте отново. Има ли шанс да са свръхбройни зъби, понеже баща и има един такъв.

 214. Бояна Йорданова says

  Здравейте д-р Попов! Дъщеря ми е на 10 години и едновременно и растат двата 7 ми зъба отгоре . Възможно ли е те да причиняват болка в синусите и слепоочието ,има моменти в които венеца е боли много .Благодаря ви предварително лека и спорна седмица.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Йорданова!
   По-скоро трябва да има болка във венеца и в костта около кронката на зъба, но може да и е трудно да определи къде точно е болката, ако е по-силна. Растежната болка от зъби, рядко продължава повече от 10 дена.

 215. Сазиха says

  Здравейте искам да питам синът мие на 9 ,,защо новите зъбчета никнът едвам след 6,7месеца пробивът

 216. Милица says

  Здравейте, дъщеря ми е на 6г и преди почти два месеца и падна единия зъб от горните предни, а другия се клати, но постояния зъб вс