ТРАВМА

 

КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ТРАВМА?

Picture 1522-002Никой не иска да му се случи, но ако все пак вие или някой до вас изпадне в такава ситуация, добре е да знаете някои неща. Много често се налага да съобщите по телефон на вашия зъболекар, лекар или на спешна помощ какво е състоянието на пострадалия.

ИЗБИТ ЗЪБ

Проверете точно колко зъба липсват. При деца, които сменят зъби – добре е да познавате усмивката на детето.

 • Ако липсва зъб, потърсете го веднага, преди да тръгнете да търсите помощ.

 • Обадете се на телефон 112.

 • Избитият зъб не бива да изсъхва. Поставете го във влажна среда (слюнката на пострадалия, физиологичен разтвор или прясно мляко).

 • Ако нямате в какво да го поставите, може да се държи в устата – между устните и зъбите на пострадалия. Внимавайте да не се погълне.

 • Ако се реимплантира до няколко часа, има съвсем реални шансове избитият зъб отново да се прихване.

КОНТУЗИЯ НА ЗЪБ

 • Проверете дали всички зъби са в устата на пострадалия;

 • Проверете дали са в обичайната си позиция. Сравнете ги със симетричните зъби. (При деца, които сменят зъби – добре е да познавате усмивката на детето.) Може да са преместени навън, навътре, да са потънали или измъкнати;

 • Ако някой зъб не е в обичайната си позиция, човек обикновено не може да си затвори устата нормално;

 • Проверете за травми на езика, на устните;

 • Проверете има ли отчупено парче от зъба;

 • Има ли подвижно парче от зъба или целият зъб е по-подвижен (Много внимателно да се проверява, може да има силна болка);

 • Откъде кърви? Има ли кървене около самия зъб или от наранената устна;

 • Има ли болка при натиск на зъба? Когато детето се храни, наблюдавайте го дали избягва да използва травмираните зъби;

 • Огледайте зъба за пукнатини.

Picture 1606-001Важна част от спешната помощ е сладоледът.

– Той намалява болката и отока.

– Осигурява едно хранене на детето без да се налага да дъвче.

– Подобрява настоението.

КЪСНИ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ТРАВМА.

Ако състоянието не е било много драматично и сте се справили без медицинска помощ, проследете някои неща, за да си спестите усложнения:

 • Ако е отчупено малко парче от зъба и той е станал по-чувствителен, трябва да се направи пломба и да се възстанови формата му;

 • Ако отчупването е съвсем малко, достатъчно е само да се полира, за да не се нацепва и изронва емайла на зъба;

 • Проследете дали се променя цвета на наранения зъб. Може да стане по-розов при травмата и/или след известно време да стане по-сив;

 • Обърнете внимание дали се променя чувствителността на зъба от топло, студено или спонтанна болка;

 • Дали имате болка при дъвчене или усещате зъба неустойчив.

Ако имате такива оплаквания, потърсете помощ, преди да са прерастнали в по-сериозни.

 

Comments

 1. says

  Здравейте преди няколко часа детето ни което е на 5г. Падна и си наби двете предни зъбчета от горе на вътре Като едното не се вижда изобщо а другото да полувоната . Моля дайте и адекватни насоки какво трябва да направим от тук нататък.

 2. Стоил Попов says

  Здравейте, Дани!
  Смятам, че в ситуацията, която описвате е най-добре да го види зъболекар.

 3. КАТ says

  Здравейте. Преди около 3 месеца при падане, преден дъб се измести от позицията си. И до момента има чувствителност отвреме на време, усеща се нестабилен и не реагира на ЕОД. Има ли
  Все още шанс за него да се съживи? Не е потъмнял. Правена му е последно снимка преди около 3 седмици и няма видими изменения.
  Благодаря

  • Стоил Попов says

   Здравейте, КАТ!
   Както го описвате, най-вероятно зъбът е девитализиран. Ако е така, няма шансове за „съживяване“. Но явно има кой да следи нещата, така че доверете се на зъболекаря си и ако редовно се проследява няма да имате изненади. Дори и да е умъртвен, ако се пролекува, има всички шансове да остане за дълги години в устата ви.

   • КАТ says

    Благодаря ви, д-р Попов. Зъболекар още на първият месец искаше да го лекува, но аз се заинатих… и така и до днес. 🙂

 4. Нели says

  Здравейте, Д-р Попов! Дъщеря ми, която е на 2г. падна и си изби предния горен зъб. Когато отидохме на зъболекар имаше все още част от него и той ни успокои, че ще си пази мястото за постояния зъб, но на другия ден падна и сега остана дупка от изваден зъб. Минали са 4 дена, тя усеща болка и дискомфорт. Нормално е да я боли още и ще излезне ли на мястото си постояния зъб? Няма наранявания на устната, защото според мен е била с отворена уста, когато е паднала.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Нели!
   Нормално е да я боли още, но от ден на ден болката трябва да става по-слаба.
   Постоянен зъб ще и поникне когато стане на 7 години.
   При следващия преглед, зъболекарят и ще проследи как се възстановява.

 5. Кити says

  Привет, д-р Попов! На сина ми, който е на 5.5г. му падна първото зъбче, долен резец. След седмица забелязахме, че е поникнало новото зъбче, но връхчето, което се показва е кафяво, като развален зъб на възрастен човек. Моля, кажете ми имали ли сте такъв случай? Възможно ли е да излиза чисто нов зъб, който вече да е развален? Като бебе имаше травма точно с предните резци, но посетихме клиника веднага след инцидента и казаха, че няма никакъв проблем, защото съвсем леко зъбчетата бяха разклатени и наистина след седмица си бяха по местата съвсем здрави. Разбира се, ще го заведа на зъболекар, но докато дойде време за часа ни, ще се притеснявам много.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Кити!
   Най-вероятно при травмата върху млечните зъби е бил увреден зародиша на постоянните. Тогава се получават такива петна, вгъвания, дефекти по емайла. Това не е кариес и зъбът не е развален. Обикновено е само козметичен дефект, който в някакъв момент може да се коригира.

 6. Кремена says

  Здравейте! Искам да попитам тъй като вчера сутринта синът ми, който е на година и половина падна и си изби млечния преден горен зъб….дали ще му създаде пробреми в бъдеще… възможно ли е зародиша да е увреден или да не му порастне постоянен зъб….ще лу създаде ли проблеми с челюстите или някакви д уги като порастне и има ли начин да не стои без зъбче а да му се сложи нещо ва мястото където го няма.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Кремена!
   Всичко, за което питате е възможно да стане, но може и да не се случи. Зависи от степента на травмата, която е имал сина ви.
   С прегледите при вашият зъболекар, ще можете да хванете проблемите, ако се появят такива, още в началото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *