ПРЕХАПВАНЕ

IMG_3468

Как Дъвчем?
Дъвчем храната си не само със зъбите. Бузите и езикът също участват активно в този процес – притискат храната и я наместват между зъбите. Ако те са пасивни, храната ще изпада настрани. Бузите и езикът са свикнали да се пазят и „знаят“ точно колко да се бутат между зъбите.

IMG_3469

Защо се Прехапваме?


Въпреки всичко понякога се случва езикът и бузите да попаднат не където трябва. Най-често това става:
– докато говорим, когато ядем;
– ако ядем много бързо;
– когато имаме нови изкуствени зъби;
– когато има подуване на бузата;
– ако изниква мъдрец;
– когато сме с упойка след зъболечение;
– когато има зъб с груби или счупени стени;

Ако бузата или езикът е прехапан, те се подуват, но рефлексът за позицията им остава същият. Така те още по-лесно могат да попаднат между зъбите, биват отново прехапвани и се получава порочен кръг.

Какво да правим?
Човек обикновено се опитва да яде на другата страна, за да пази прехапаната. Така обаче травмираната буза остава „празна“ и още по-лесно попада между зъбите. Затова яжте откъм страната, която е травмирана, дръжте повече храна в тази буза. Така тя ще се избута настрани и няма да достига до зъбите. Яжте по-бавно. За няколко дни прехапаното място ще оздравее.

IMG_3470

Опасно ли е?
Ако е инцидентно – не. Ако прехапването е хронично, то води до втвърдено разрастване на бузата или до рана на езика. Това не бива да се допуска, тъй като съчетано с други фактори може да предизвика злокачествено заболяване.

Comments

 1. Силвия Атанасова says

  Добър вечер искам да попитам нося брекети и от триенето на брекетите и дъгата с устната кухина ми се получиха леки подувания в устата. Самата устна кухина все едно се измени попитах ортодонта си каза че ще мине но стана вече няколко месеца не минава и това стой все едно вътре устата ми е срязана и така е заразнала. Моля дайте съвет какво да направя за да се оправи. Благодаря ви предварително за отговора

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Силвия!
   Няколко месеца е много дълго време да стоите с хронични наранявания по лигавицата. Бих ви посъветвал да си направите преглед и да се установи как се е променила лигавицата и дали няма и друга причина : пушите ли, прехапвате ли си бузите или езика… Какви са причините и какво може да се направи, ще се изясни при прегледа ви.

   • Силвия Атанасова says

    Благодаря ви много за бързия отговор, а къде и по точно при какъв лекар трябва да се направи преглед?

    • says

     Има специалисти по лигавични заболявания, но такъв по-трудно се намира. Може да ви види лицевочелюстен хирург, те са компетентни за всички по-сериозни проблеми.

   • Галин says

    Здр те и ас имам следния проблем може и вече 10 месеца няка де започнах да се при хапвам от ватрешниа край на устата по бузата мисля че ми е подута бузата. Поевиха са бели ранички и по двата края на бузата се появиха едни черти почват от раната на устата от ватрешниа край и стигат до края на бузата. Ходих на заболекар и той ми каза че най вероятно се при хапвам когато спя и ми препоръча силиконова Протеза. Кажете вашите мнения кво да правя че от доста време ми стоят тези рани да не стане по голям проблем

    • Стоил Попов says

     Здравейте, Галин!
     Ако се прехапвате основно по време на сън, тогава шината би трябвало да помага. Така че ако има ефект от нея, продължавайте да я ползвате. Ако прехапванео е по време на хранене, най-вероятно има проблем с разположението на зъбите. Някои такива проблеми се решават само с изпиляване на част от зъба, други изискват корони или махане на някой мъдрец. Лечението с брекети също помага много.
     Ако въпреки ползването на шината оплакванията ви продължават, тогава се консултирайте отново със зъболекаря си.

     • says

      Да ви кажа няма даже се появиха оште белези от една та страна вие кво бихте ме посаветвали като заболекар таито не сам в бг а в Англия. Благодаря

 2. Цвета says

  Понякога си прехапвам бузата до като спя около прехапаноро се появява бяла линия и отпечатък на зъбите. Подуто не е често но се случва няколко пъти .опасноли е и иакво трябва да направя.имам мъдреци горният на снимка показва че е влезнал в предният зъб.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Цвета!
   Ако имате не добре разположени мъдреци и те са причината за прехапването, може да се изпили част от зъба или да се извади. Обяснете проблема на зъболекаря си и той/тя ще прецени какво трябва да се направи.

 3. says

  Здр искам да попитам от ватрешниа край на устата по бузата започнах да се при хапвам и от двата края вече около 10 месеца. Появиха се бели ранички сас белези по тях от прихапано. Таикато ас в момента сам в Англия когато си бях в балгариа ходих на заболекар и ми предложи да си земя силиконова Протеза да спя с нея понеже мисли че се при хапвам докато спя. Сашто така ми каза да си земя зехтин да жубуркам но не ми понася зехтин. Бихте ли ми дали савет какво да правя Таикато ве стано доста време сам с тези рани да не стане по голям проблема. Благодаря

 4. Катрин says

  Здравейте, имам навик от доста години насам да си хапя вътрешността на бузите, има ли някакво име тази диагноза защото във Интернет пише най-различни неща, а вие като доктор ще знаете най-добре. Също така искам да попитам как мога да се откажа от този вреден навик, пробвала съм с дъвки обаче от прекалено агресивно дъвчене на дъвката се прехапвам и стават още по големи рани. Благодаря много ще чакам отговор!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Катрин!
   Незнам дали има специален термин за това състояние.
   Приема се, че такива навици са свързани с повишена възбудимост и нервно напрежение, но това не изчерпва проблема, още по-млако дава решение. Всички вредни навици имат значителна психологическа обословеност.
   Мога да кажа още няколко неща, ако искате пишете на имейла ми.

 5. Даниела Кирилова says

  Здравейте. От известно време си хапя езика по време на сън. Доста е болезнено и неприятно. По принцип нямам фрапиращи заболявания. Каква би могла да е причината??

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Даниела!
   Въпросът ви ме затрудни.
   Стискането на зъби в будно състояние или по време на сън се нарича бруксизъм. Това състояние относително лесно се диагностицира, но трудно се лекува. Причините могат да бъдат локални ( на зъбите) и от общ характер (стрес, физиологични смущения на дишането и храносмилането).
   Когато прехапвате и езика си е много вероятно бруксизмът да бъде съчетан със сънна апнея (за това може да намерите доста информация), защото именно пропадането на езика , по- големия му размер, по-тесните челюсти, затрудняват дишането и са част от причините за сънна апнея, респективно бруксизъм.
   Незнам дали успях да обобщя нещата достатъчно ясно, но те са доста сложни.
   По-лошото е, че и на нас терапевтите, не са ни съвсем ясни и малко хора могат да помогнат ефективно.

 6. Халил says

  Здр и аз вечер си прехапвам бузите до кръв като се събудя и я изплювам от доста време съм така,с парадонтоза съм имали лечение

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Халил!
   Парадонтозата се лекува, макар и трудно.
   Прехапването може да се дължи на бруксизъм или на нещо друго. Поговорете за тези неща със зъболекаря си.

 7. Георги says

  Здравейте,искам да попитам близо до върхът на езика имам един папил червен близо година си стой така.Дали е опасно това състояние?Нося брекети.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Георги!
   Зависи какво е. Може да е просто малко по-израстнала папила на езика, може да е папилом, може и да е нещо друго.
   Консултирайте се със зъболекаря си.

  • Стоил Попов says

   Това е извън моята компетентност. Пък и само по снимка не може да се постави диагноза. Трябва да ви прегледа някоий, които разбира.

 8. Ивалина Димова says

  Здравейте,
  Поради нервно напрежение имам навика да си хапя бузите от вътрешната страна от около година насам.
  Не се хапя до кръв, но лигавицата става леко грапава. Понякога става афтоза.
  Днес във вътрешността почти до мъдреците забелязах малко неболезнено, тъмно червено мехурче, вероятно пълно с кръв. Големината е колкото топлийка.
  От другата страна на бузата имам леко светла бразда там, където зъбите се срещат в затворено положение. Преди няколко дни беше като прехапано там и имаше побеляване, колкото топлийка. Сега мъртвата тъкан е паднала, но отдолу се виждат две точици, колкото убождания от много тънка игла.
  За колко време лигавицата се възстановява напълно и в кой момент трябва да обърна особено внимание?
  Относно хапането на нервно напрежение – доколко е опасно?
  Четох, че се нарича дермофагия, но не намирам реални данни доколко е опасно.
  Благодаря предварително за отговора!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ивалина Димова!
   Точно коло е опасно хапенето на лигавицата не мога да кажа, но на вас ви е ясно, че е по-добре да не го правите. Кръвоизливите, които получавате и вроговяването на лигавицата са една част от проблемите, кото могат да възникнат.

 9. Иван says

  Здтавейте, няколко пъти си прехапвам езика до кръв, последня път беwе толкова лошо, че остана едно парченце да виси от еzика посредата отгоре и неможа да залепне отново към езика и сега си виси. Какво да правя?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Иван!
   По тези въпроси най-компетентни са в лицево-челюстната хирургия. Посетете такъв специалист.

 10. says

  Здравейте имам следния проблем от доста години на сам всеки ден си прехапвам долната устна от вътрешната страна в двата ъгала някой път до кръв боли ме но не мога да спра какво е това даже не знам как да го нарека има ли лечение на този кошмар. Благодаря

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Емилия!
   Съществува такъв навик, някои хора си късат кожичките на устната или дъвчат вътрешната страна на лигавицата.
   Ако го правите в будно състояние, би трябвало да можете да го контролирате и да се откажете от този вреден навик.

 11. Дани says

  Здравейте ! Един въпрос , прехапах си долната устна от вътрешната страна до средните зъби , доста. Мина време и ми се поду и остана така все едно има нещо вътре в това подутото. Дали ше спадне

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Дани!
   Ако е само травматично подуване от прехапването, за няколко дена трябва да се оправи. При условие, че не го прехапвате повторно, което не е много лесно.

   • Дани says

    Благодаря ви за отговора! Мина повече от месец и не се оправя дори, започнаха да забелязват и хора с които комуникирам подутината

 12. Нели says

  Здравейте,

  от носенето на брекети се е наранила повърхността на предните ми резци и е станала леко вълнообразна при единия. Как може да се поправи това? Може ли с борче леко да се изпили и да стане равно?

  Поздрави.

 13. Мартин says

  Как е възможно да се предизвика злокачествено заболяване от прехапване ? За рак на устата или за всички видове рак ? Не ми е известно. В комбинация с какви други фактори може да се получи ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мартин!
   Хроничното травмиране на бузата и езика е един от факторите, които предизвикват предракови и ракови заболявания в устата, за това има много доказателства. Алкохолът и тютюнопушенето чувствително засилват този риск.
   Ракът е заболяване с много причини, някои от които неясни. Идеята е да си спестим това, което можем.
   Всяка язва в устата, която не зараства за около две седмици, трябва да се консултира с хирург.

 14. Ivelina says

  Здравейте искам да попитам незнам дали е прехапване или нещо друго но изглежда като едно средно голямо топче с афта кораво много ме боли от два дни??

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ивелина!
   Травматизирането на лигавицата при прехапване, обикновено не е съпроводено с афти. Те са с други причини и изглеждат различно.

 15. Цветелина says

  Здравейте, преди две седмици ми извадиха сливиците и при събуждането от упойката съм си прехапала езика от едната страна, до степен, че зъбите ми са се отбелязали. Все още е подут от тази страна и няма много усещания. Въпроса ми е ще се нормализират ли нещата и възможно ли е да си остане в това състояние?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Цветелина!
   Понякога, като усложнение на поставянето на упойка на долната челюст, може да се травмира езичния нерв (не съм наясно дали такава упойка се поставя и при операция на сливиците). Ако е такава ситуацията, ще имате загуба на чувствителността на половината език, ляво или дясно. Усещанията се въстановяват напълно, но понякога отнема много време, от порядъка на месеци.
   Ако проблемът ви е само от прехапването, ще се оправите, когато мине травмата-след около 7дена. Внимавайте да не го прехапвате отново.

 16. Яна says

  Здравейте, преди 6-7 дена докато спя успях да прехапя бузата до такава степен, че за толкова не се оправила, с езика усещам, че има 2 малки дупчици ( вероятно следи от зъби ) в момента и кърмя, какво ще ми препоръчате като препарати за по добро зарастване на рана и за да се избегне инфвкциране и усложнение. Благодаря предварително.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Яна!
   Ако успеете да избегнете допълнително травмиране, раничката ще зарастне от само себе си. Не са нужни препарати.

 17. Седа says

  Здравейте! Отпреди 7- 8г. ми извадиха 6.зъб отдясно. Първоначално не усещах болка, но след време езика ми почна да се деформира на изваденото място., сякаш стана малко топченце и се втвърди. Това е така само на мястото на извадения ми зъб и е малко побеляло и пжнякога усещам болка на езика. Според вас какво трябва да направя?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Седа!
   Според мен трябва да ви види лицевочелюстен хирург или онколог.

 18. Красимир says

  Здравейте, 2 пъти си прехапах устната отвътре и се образува нещо като топче, което не спада вече няколко дни. Как се премахва.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Красимир!
   Ако е травматичен оток, трябва да мине няколко дена след травмата. Ако е запушване на слюнчена жлеза в устната, се оправят малко по-бавно, около седмица.

 19. Владимир says

  Здравейте, преди месец-два прехапах вътрешната страна на долната си устна по средата в два поредни дни и се образува нещо като твърдо топче, което не се „разнесе“ с времето. През това време са се случвали още леки прехапвания. Днес се прехапах отново на същото място, но по-силно като мястото доста потъмня и има бяла част в средата. Какво можете да ме посъветвате?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Владимир!
   Най-често това е травма на слюнчена жлеза в устната ви -мукоцеле. Може да е и друго съединително-тъканно образувание. Вашият зъболекар ще прецени дали имате нужда от консултация с хирург или някакво друго лечение. Не го оставяйте без да се разбере какво е.

 20. Петя says

  Здравейте! Имам още едно питане към вас. Бузите отвътре са ми винаги грапави ( едни бели линии) които не ми създават проблем. Но онзи ден отляво до едната линия ми се появи бяла издутина. Не ме боли, но се притеснявам. Няма рана. Ям предимно отляво. Ще съм ви благодарна, ако ми обясните, тъй като изчетох куп неща в нета, които ме изплашиха. Сега понеже сме в пандемия за пореден път и съм от малък град зъболекари които да работят НЯМА

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Петя!
   Аз не бих се наел да определя по-голямата част от патологията по лигавицата при преглед , камо ли по описание. За правилно поставяне на диагноза ви трябва не само зъболекар, а такъв, който да разбира от тази материя. Например хирург или специалист по заболявания на оралната лигавица.

 21. Иван says

  Здравейте,имам навика да си прехапвам вътрешната страна на бузите,но преди 2 дни съм я хапал толкова силно,че бузата ми е доста подута,какво да правя?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Иван!
   Ако не ви помогнат съветите и препоръките, които съм написал и оплакванията ви продължат повече от 10 дена, посетете вашия зъболекар.

 22. Ани says

  Здравейте почти всеки ден ми се случва да си прехапвам бузата докато се храня или говоря последното ми прехапване от преди седмица и стана рана с гной и съм се прехапала също докато спя и е огромна болка чак зъбите ме болят от раната

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ани!
   Ако прехапването вие е перманентно, може да се дължи на проблеми със захапката ви. Ако действително имате такива проблеми, при елиминирането им, нещата трябва да се подобрят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *