ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ

Picture 1311   Голяма част от хората имат по-силна чувствителност в зъбите си от кисели и сладки храни или от топло и студено. Ако вие сте от тази група, сигурно ще вие интересно да разберете какво може да се направи по въпроса.

ЗАЩО МЕ БОЛИ?

Зъбите са живи структури и имат нервни клетки, които са много чувствителни. Тъканта, която изгражда зъбите, се нарича дентин. Тази структура е покрита от други тъкани, които не са чувствителни. Коронката на зъбите е покрита с емайл, а коренът – с цимент. Когато тези обвивки се разрушат от кариес или се изтъркат, зъбите стават чувствителни. Често срещано е емайлът и циментът да не покриват целия зъб. Шийките на зъбите остават незащитени и точно там чувствителността е най-голяма. Ако ядете повече кисели неща или търкате зъбите си по-агресивно, тази чувствителност ще се засилва.

ЕСТЕТИКАТА

Освен че са болезнени, изтъркванията на зъбите могат и да са доста некрасиви. Откриват се вътрешните слоеве на зъба, които са по-тъмни и по-лесно се оцветяват. Често хората искат да ги почистят и търкат усилено, което води до още по-голямо изтриване и оцветяване.

КАКВО ДА ПРАВЯ?

Първото нещо е да почиствате зъбите си правилно, за да се спре излишното износване на зъбите.

След ядене на цитрусови плодове или такива, в които има повече киселини, изплакнете устата си обилно с вода. Не бързайте да измивате зъбите с четка. Заради киселината, повърхността им е станала по-рехава и с четката и пастата може да изтъркате част от зъбния емайл и проблемът да се задълбочи.

Picture 1299ГАЗИРАНИ НАПИТКИ

Всички газирани напитки съдържат въглероден диоксид. В устата ви той се превръща във въглеродна киселина. Киселините пряко разрушават минералната структура на зъба.

ИЗТРИВАНЕ

Чувствителността на зъбите може да се дължи не само на шийките им. Понякога дъвкателните повърхности на зъбите се изтриват прекалено много. Ако работите в среда с киселинни изпарения, разтворители или има фини абразивни частици, това може прекалено много да изтрие зъбите ви. Също така стискането на зъби в моменти на напрегнатост или по време на сън. В тези ситуации чувствителността на зъбите ви е само един от проблемите. Необходимо е да се възстанови изтърканата повърхност на всеки зъб и да му се направи анатомичен релеф коронкаинлей, овърлей така че да се спре изтриването на зъбите и да започнете да дъвчете пълноценно.

ПАСТИ

Ако имате чувствителни зъби, е добре да ползвате паста за такива зъби. Тя има много малко абразив или изобщо няма (гелови пасти). Те имат съставки, които уплътняват емайла и намаляват чувствителността. Не ползвайте пасти с микрогранули и избелващи пасти – те често са твърде агресивни, а хората с чувствителни зъби имат по-тънък или по-слаб емайл, при изтъркването на който чувствителността ще се задълбочи.

НЕ ПОМАГА

Ако въпреки споменатите до тук неща, зъбите ви остават чувствителни и това ви създава дискомфорт, най-добре е тези зони да се покрият с пломби.

Comments

 1. Мирослав Мирчев says

  Доктор Попов,за съжаление като малък ме беше много страх от зъболекар и сега си „патим“ от тях.Какви ли не проблеми имам от тях и вече започнах да ходя редовно на при него.Не съм питал зъболекаря си,но използвам паста за зъби с повече флуор и е обогатена с калций.Интересното ми е дали това е рекламен трик или найстина помага ?
  Даже пише,че предпазва срещу кариес.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мирослав!
   Пастата за зъби е с доста малко значение за здравето в устата. Много по-важни неща са техниката на почистване с четка и конец, вида на храната, хранителният ви режим, общото ви здраве. Според мен на тези неща трябва да обръщаме повече внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *