ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

Picture 1251-001

ЗДРАВИ ЗЪБИ В ЗДРАВО ТЯЛО

Най-общо казано, каквото е полезно за тялото, е полезно и за зъбите. Има обаче някои подробности, които ще ви помогнат да адаптирате здравословното си хранене още по-добре спрямо здравето на зъбите си.

НА ЧАС ПО ЛЪЖИЧКА
Основната храна за бактериите в устата ви, които причиняват кариес, е захарта и други ниско молекулни въглехидрати. Колкото по-често и за по-продължително време имате храна в устата си, толкова повече се размножават бактериите, които развалят зъбите. Една от основните причини за все повечето кариеси е това, че съвременните хора непрекъснато нещо похапват.

ПО-МЕКО – ПО-ВКУСНО
Когато храната е разтворима или е добре смляна, по-лесно влиза във вкусовите рецептори и се усеща като по-вкусна спрямо същата, ако е твърда. Хранителната индустрия произвежда все по-обработени и меки храни. Тези храни по-лесно полепват по зъбите ви и образуват зъбна плака. Ако храната ви е по-твърда, голяма част от плаката би се почистила при самото дъвчене.

КОЙТО НЕ РАБОТИ
Дъвченето е необходимо за цялостното здраве в устата. Ако зъбите не се трият в твърда храна, се образуват плака и налепи.
При дъвченето се отделя слюнка, която е много важна за целия процес на храносмилане.
Натоварването на зъбите е изключително важно за здравето на венците. Има специфични заболявания, които се появяват именно при зъби, които не дъвчат.

ПОДСЛАДИТЕЛИ
Те не са храна за бактериите в устата, но създават навици да се храните с все повече сладки неща.

ГАЗИРАНИ НАПИТКИ
Освен захар, в тях има и въглероден диоксид. В устата той се превръща във въглена киселина. Тя пряко разрушава емайла на зъбите. Когато продължително време пиете газирани напитки, зъбите ви стават сериозно уязвими, въпреки че количествата са малки.

ПАКЕТИРАНИ
Някои от консервантите имат много ниско pH и без да ги усещате кисели, те действат като киселини.

ПРЕД КОМПЮТЪРА /ТВ
Щом четете това, явно сте в уязвимата група. Похапването или пиенето на нещо пред компютъра се превръща в неконтролируем процес, защото съзнанието ви е ангажирано от екрана. Това че сте гладни е хубав повод да се отделите за малко от монитора.

КАКВО ОБИЧАТ ЗЪБИТЕ?
Твърдата храна. Макар че и с това не бива да се прекалява (вж. Абразио)

Да работят няколко пъти на ден
Изплакване с вода, ако сте консумирали сладки неща или газирани напитки.
Да завършвате яденето си с целулозна храна или ядки.
Пълноценно хранене. То се подразбира, но все пак да го кажа – белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли. В храната ви трябва да има от всичко в необходимото качество и количество.
Вода. Зъбите са тази част от тялото ви, в която има най-малко вода. Но боледуват много повече, ако не пиете достатъчно вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *