ИЗБЕЛВАНЕ

 

Picture 1075-001Всеки иска да е по-красив. По-белите зъби определено са част от по-красиво лице. Как да го постигнем?

Всички системи за избелване съдържат водороден прекис. Той прониква в зъбите, разпада пигментните молекули и зъбите стават по-бели.

 

МОГА  (Л)И САМ?

Защо трябва зъболекар да контролира избелването?

Продават се много лакове, гелове, лентички и други козметични продукти, с които можете сами да си избелите зъбите, без да ходите на зъболекар. Разликата между самостоятелното и професионалното избелване е, че зъболекарят първо ще изчисти зъбния камък и плаката, вместо да избелва и тях, ще се погрижи венците и устните да не изгорят при избелването. Ще излекува кариесите, преди да сложи гела върху зъбите. Ще оправи счупените и напуканите пломби. Ще положи всички грижи за възстановяване на зъбите и за запазване на резултатите от избелването

Picture-983ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗБЕЛВАНЕ

Избелването е безопасно и има добри резултати, само ако се направи от зъболекар.

т. нар. „ОФИС” ИЗБЕЛВАНЕ

Върху зъбите се нанася гел. Активността на гела се стимулира със специална лампа и след около половин час вече имаме резултати! (още)

Офис избелването се прави с най-силните препарати за избелване, т.е. с най-висока концентрация на водороден прекис. Затова предварителната подготовка е много важна. Най-напред се почистват зъбите от зъбния камък и плаката, за да бъдат венците съвсем здрави и без възпаление. Венците не бива изобщо да кървят. Те трябва се покрият със специална защитна паста, която се втвърдява и ги пази от избелващия гел.

Гелът се нанася. Според вашите зъби и желаните резултати може да се постави различно количество и да остане различно време. Активизирането на химичните процеси става със специална лампа. Възможно е по време на процедурата да почувствате изтръпване или стягане на зъбите.

Първо се избелват по-повърхностните слоеве на зъбите и след процедурата те ще изглеждат прекалено бели или на бели петна. След няколко дни, обменните процеси в зъба ще доведат до уеднаквяване на цвета на зъбите и до загубване на част от първоначалния ефект от избелването. От друга страна тогава се възвръща естествената прозрачност и дълбочина на цвета на зъбите. Крайният резултат от избелването никога не може да бъде точно предсказан. Ако ви се струва  незадоволителен, процедурата може да се повтори.

Приблизително две седмици след избелването не бива да пушите. Въздържайте се също от кафе, червено вино и кока-кола.

В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Изработват се шини, подобни на предпазните шини за зъби на спортистите, но много по-фини. Тези шини обгръщат зъбите, задържат гела за избелване върху тях и вие сами провеждате избелването. (Как става това?)

Преди да започне каквото и да е избелване, задължително зъбите трябва бъдат излекувани от кариеси, да се изчисти зъбния камък и плаката и венците да бъдат в отлично здраве.

pict-shini-izbelvane-v2

Шините се правят специално за вашите зъби, така че да осигурят място за избелващия гел и едновременно с това плътно да прилегнат около шийките на зъбите и да зашият венците и устните.

Вие слагате по една капка от гела за избелване в легълцето за всеки зъб, после поставяте шината в устата. Трябва да се уверите, че шината е легнала на мястото си. Ако гелът е прекалено много, част от него ще излезе навън към венците. Махнете го като избършете и изплакнете устата си с вода. Не бива да поглъщате излишния гел. Изплакването не бива да е много бурно, за да не изсмучете гела от резервоарчетата за избелване. После ще останете определено време с тези неща в устата си (според концентрацията на гела и според вашите зъби). Възможно е по време на процедурата да почувствате изтръпване или стягане на зъбите. Ако чувството е твърде силно, трябва да съкратите престоя.

Когато махате шината с гела, много добре почистете устата си от него. Изплакнете с голямо количество вода.

Докато трае целия курс на избелването, не бива да пушите, защото зъбите лесно могат да се оцветят. Въздържайте се също и от кафе, кола и червено вино.

Ако по време на избелването и след това се появи засилена чувствителност от кисело, студено или друго, добре е да използвате пасти за чувствителни зъби или реминерализиращи пасти (Tooth mouse).

При избелването в домашни условия, процесите могат по-лесно да се контролират отколкото при офис избелването. Ако се появи чувствителност, може да намалите сами времето за престой с гела, ако няма – може да го удължите и така да увеличите резултатите.

Белите петна или неравномерността при избелването са временни. Те ще изчезнат и при този метод са много по-малки в сравнение с другия (офис избелване).

Избелването винаги има забележим резултат, но никога не може да се предскаже колко ще се избелят вашите зъбите. Заради ежедневното взиране, може да ви се стори, че зъбите почти не са се променили, затова е добре да се направят снимки и да се сравни резултата, с началната ситуация.

Picture-1052ОЩЕ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Избелват се само естествените зъби. Ако имате пломби или коронки, те няма да се променят от средствата за избелване и после ще има разлика в цвета.

Често хората си казват “като свършим всичко и ще направим избелване”. Избелването не се прави на края.

Ако искате избелване и ви предстои правене на пломби, мост или корони, кажете го в началото, за да го съобразим в кой етап да го направим. Защото правенето на изкуствени зъби се съобразява с цвета на естествените зъби.

КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ СА БЕЛИ?
С всяка изминала година естествените зъби се променят и независимо дали са избелвани или не, те ще стават малко по-тъмни. Ако искате резултатите от избелването да се запазят, то трябва да се повтаря през някакъв период от време. Ако сте избрали избелване в домашни условия, ще разполагате с индивидуални шини, които в повечето случаи могат да се използват отново в близките няколко години.

Picture-1072КОГА НЕ БИВА ДА СЕ ПРАВИ?

  • При бременност.

  • Когато са възпалени венците.
  • При нелекувани кариеси.

  • Силно чувствителни зъби.
  • Ако сте под 20 години.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *