ЛОШ ДЪХ

 

Picture 1508Обикновено за лошия дъх се говори рядко и трудно. Човек по-лесно го усеща, ако идва от някой друг. Доста умения в общуването се изискват, за да можем деликатно да обърнем внимание на някой по този въпрос.

Причините за лошия дъх от устата могат да бъдат много различни:

В УСТАТА

Кариеси.

Цигари.

  • Възпалени венци.
  • Език. Той има „влакнеста“ повърхност и в нея се задържат доста неща. Необходимо е да се полагат специални грижи, за да бъде езикът ви чист.
  • Мостове и протези. Не е лесно да се почистят естествените зъби, а какво остава за изкуствените. Но ако са добре направени, те могат да се поддържат чисти и венците около тях да бъдат здрави.
  • Сухота в устата. Пийте повече вода. Дъвченето на дъвка предизвиква повече слюнка в устата ви и това намалява проблема много повече, отколкото самите аромати в дъвката. При стрес и натоварване слюнката се сгъстява и езикът залепва. Това също създава проблеми с дъха, но само временни.

Picture 1523.CR2В СЪСЕДСТВО. Ако проблемът не е в устата, тогава може да се дължи на:

  • Възпаление на сливиците (тонзилит).

  • Възпаление на синусите.

  • Стомашни проблеми и проблеми на хранопровода.

  • Киселини, оригвания. Киселините от стомаха понякога се усещат като горчив вкус в устата, парене или болка зад гръдната кост.

ХРАНЕНЕ

След като необходимите вещества от храната се усвоят, те отиват в кръвта. Когато тя премине през белите дробове, някои вещества от нея се изпаряват и излизат с издишвания въздух – чесънът, лукът и алкохолът се усещат именно по този начин. При гладуване също се изпаряват вещества, предизвикващи неприятна миризма.

ЗАБОЛЯВАНИЯ

Ако проблемът не може да се реши с диета и хигиена, трябва да се потърси другаде: чернодробни, бъбречни заболявания, приемане на някои лекарства. Не оставяйте дълго време нерешен въпроса с лошия дъх. Той може да бъде знак и за злокачествени процеси в храносмилателните или дихателните пътища.

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *