МЪДРЕЦИ

Picture 1256-003

Те поникват последни и за тях често няма достатъчно място. Затова  пробиват трудно и понякога са съвсем накриво.

ПОМЪДРЯВАНЕ

Някои хора не забелязват, че са им поникнали мъдреци, докато за други това е истинско изпитание. Мъдреците поникват на етапи и процесът може да трае години. Обикновено пробиват във възрастта, в която човек ”знае всичко”.

КАКВО ДА ПРАВЯ?

Хигиената трябва да бъде още по-прецизна . Венецът става чувствителен и е болезнено дори да го докоснеш, но въпреки това е необходимо да се чисти усърдно, защото непочистените зъби възпаляват още повече венците.

ПЪРВА ПОМОЩ

Понякога само едно почистване с ултразвук  и намазване с лекарство е достатъчно,  за да се успокоят нещата. Антисептичните  разтвори също помагат и за няколко дни всичко може да премине.

КЛЪЦ-КЛЪЦ

В други случаи е необходимо да се окаже малко помощ на мъдреца. Ако се изреже част от венеца, тогава изникването става по-лесно. Това, разбира се, се прави с упойка.

И ТАКА НЕ СТАВА

Picture 1257Още в началото се прави рентгенова снимка. На нея се вижда как е застанал зъбът. Ако няма шансове да поникне правилно и създава проблеми, най-добрият вариант е да се извади. Така ще си спестите продължителни неудобства и напразни усилия за отглеждането на зъби, които никога няма да ви служат.

 

БУЗАТА МИ

Мъдрецът може да е пробил и без болка, но да е застанал накриво. Така при дъвчене ще си захапвате бузата. На това място тя разраства, втвърдява се и захапването създава все повече проблеми. В такива моменти е добре да дъвчете на тази страна, където е прехапана бузата, не на другата. Така храната ще застава между бузата и зъбите, ще избутва настрани прехапаното място и то постепенно ще се оправи.

НЕ СИ ГО ДАВАМ

Ако мъдреците не застанат правилно спрямо останалите зъби, никога няма да можете да дъвчете на тях. По-лесно ще им се образуват кариеси и ще травмират бузите и езика. Освен това наклонените мъдреци не могат да се използват като мостоносители в случай, че загубите по-предния зъб. Мост

КАЗАХА МИ, ЧЕ МНОГО БОЛИ

След вадене на зъб оздравяването на раната понякога става по-трудно, друг път минава съвсем леко. След изваждането на зъба, ще получите специални инструкции за нещата, които  трябва да правите, както и за тези, които не трябва. Така възстановяването ще се случи възможно най-бързо.

ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ

Не бива лесно да се отказваме от мъдреците. Те не са по-слаби зъби. Вярно е, че по-трудно се лекуват, но ако са в добро състояние, могат да се окажат една от най-здравите ви опорни точки.

РАЗБУТВАТ ДРУГИТЕ

Ако няма достатъчно място за мъдреците,  при поникването си могат да разместят останалите зъби (най-често долните резци). Или други зъби, които така или иначе не са много добре разположени.

При някои деца мъдреците може да усложняват ортодонтски проблем. Тогава може да изберем да ги извадим, преди да са поникнали – гермектомия.

ПОСЛЕДНИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПЪРВИ

Ако вече се объркахте от всичко написано ЗА или ПРОТИВ мъдреците, значи сте малко по-наясно, че решенията за тях се взимат трудно.

Comments

 1. Момчил Белчев says

  Здравейте!

  Страхотен пост!

  Имам подобен проблем. Видимо мъдреца смело си се появи, разкъса и венеца там в ъгъла и си работи! 🙂
  Но уви, вчера се събудих и установих, че точно на сгъвката явсно леко съм прехапвал бузата неусетно и по някакъв повод се беше леко възпалила.
  Нарастна не много, но бързо и се спука.
  Сега понеже кожата е по-свободна, застава много лесно да бъде прехапана…и всъщност я прехапвам и много боли, и не виждам как въобще може да заздравее.
  Самия венец/буза някак си заобикалят зъба и когато дъвча или отворя уста, се отлепя от зъба и сега си нося перманентна болка с мен, втори инак толкоз слънчев ден! :))

  Ще последвам съвета за по-сериозно почистване на тази зона и мисля да приложа жабуркане със смрадлика и ….. това е.

  Стана дълго послание, но благодаря за вашето внимание!

  Пожелавам много здраве и успех!

  Прекрасен ден,
  Момчил

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Момчил!
   Благодаря за похвалата.
   При пробива на зъба, венецът се възпалява и е нормално да се подуе леко и да го прехапвате. Ако зъбите са се наместили добре и единственият проблем е, че попада венеца между тях, нещата обикновенно бързо се оправят. Погледнете тук за прехапването: http://stoilpopov.bg/prehapvane/
   Ако ситуацията с прехапания венец е по-сложна и той се е превърнал вече във втвърдена, по-бяла тъкан, тогава само пазенето му може и да не е достатъчно и да се наложи малко да се поизреже.
   Опитайте да го пазите докато дъвчете, да гоизбутвате и да не попада между зъбите, пък ако не се оправи така, всеки зъболекар може да го изреже леко и да го оформи.
   Успех!

   • Аделина says

    Здравейте!
    Обръщам се към Вас с молба за съвет.
    При мен ситуацията е следната-от около година почнаха проблеми с поникването на горен мъдрец. Правила съм снимка и се установи, че е двойно по-голям. Но не ме притеснява болката при етапите на поникването. Въпросът ми е друг? От известно време имам усещането за нещо заседнало в гърлото, лека болка и на моменти дори ми се запушва носа и трудно дишам, усещам и изтръпване на лявата страна на главата и тежест в окото. Възможно ли е всичко това да е от мъдреца?
    Благодаря Ви предварително!

    • Стоил Попов says

     Здравейте, Аделина!
     Възможно е, но е възможно и да е от друго.
     Симтомите при поникване на мъдрец са доста характерни и продължават обикновенно 1-2седмици. Ако вашите оплаквания са от по-дълго време, трябва да се потърси друга причина.

 2. Пламена says

  Здравейте . Пиша ви за съвет. Така имам болен мъдрец с ужастни болки вечер особенно и при пиене на нещо студено направо не издържам но съм в друга държа поискаха ми безумна цена за вадене сложиха ми лекарство което спря болката но ето болката се върна имам 1 седмица до България какво да направя за да издържа за 1 седмица докато го извадят .. пиех болко успокояващи който ми помагаха сакото заспя но и те свършиха моля за съвет…

  • Стоил Попов says

   Здарвейте, Пламена!
   Сигурно ви е много трудно, но решенията са тези, които вече знаете: отивате да ви извадят мъдреца по спешност или намалявате болката с лекарства, докато се приберете в България.
   Понякога е възможно болката да отзвучи сама, ако се даде изход на инфекцията, тогава нещата ще се успокоят. Но кога и дали ще се случи това…, много не може да се разчита на този вариант.

 3. Емили says

  Здравейте! Прочетох поста с интерес. Имам само едно въпросче. 🙂 Ако мъдрецът е поникнал в правилна позиция и не пречи на останалите зъби, то възможно ли е самият той да бъде по-чувствителен от тях на топли храни или напитки и това може ли да бъде повод за притеснение. По принцип не държа да си вадя зъби, даже напротив. 🙂

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Емили!
   Ако мъдреците са добре подредени и не пречат, тогава те вършат чудесна работа и изобщо не е необходимо да се махат. В такъв случай трябва ги усещате, като останалите си зъби-без свръх чувствителност. Ако това не е така, направете си един преглед, за да разберере имали някакъв проблем.

 4. Поля says

  Здравейте!На дъщерята и никне горен мъдрец и се е подулаЛошото е че довечера пътува за Австрия.Трябва ли да си купи антибиотик или да пие ссамо Аулин.Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Поля!
   Антибиотикът със сигурност не е необходим, като предварителна мярка. Дори Аулинът може би е излишен. Лекарствата от групата на Ибупрофена са за предпочитане.
   Много важно е дъщеря ви да си чисти старателно зъбите в тази област. Заради болката, хората често не ги почистват добре, което влошава нещата.

   • Daniela says

    Здравейте прониква ми мъдрец ужасно много ме боли купих си пасти
    Пия ибопрофен нурофен аулин и.тн
    Поду се венеца ми и като го истискам леко има гнои какво да правя това лошо ли е ???

    • Стоил Попов says

     Здравейте, Даниела!
     Ако проблемът не минава от само себе си, ако обезболяващите не ви помагат, значи е време да посетите зъболекаря си 🙂

 5. Ивелина Спасова says

  Здравейте, има ли възраст след, която може да се приеме, че мъдреците няма да изникнат. Аз съм на 30г и все още не са поникнали. Правих си снимка, имат зародиш, просто не поникват. Притеснявам се, че няма място за тях и ше трябва веднага щом започнат да растат, да ги извадя вароятно.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ивелина!
   Точно така, ако няма място за тях, трябва да се извадят, за да не разместят другите зъби. Понякога дори се премахват преди да пробият, ако са много лошо разположени и създават напрежение в останалите зъи.

 6. Симона says

  Здравейте ! Страхотна информация ? наскоро ми вадиха долен мъдрец , всичките няма къде да излязат и ми разбутаха зъбите на долната челюст .. другия долен мъдрец който остана е излязал на половина преди време бях си прехапала бузата мислех , че ще се оправи , но още не е боли ме прехапаното а вече става месец може и малко отгоре.. в чужбина съм не мога да отида на зъболекар .. може ли някакъв съвет какво да правя за да се оправи бузата или поне да не ме боли като ям ? Благодаря предварително

  • Стоил Попов says

   Здарвейте, Симона!
   Благодаря за добрите думи!
   Тук съм написал някои неща, които могат да ви помогнат да намалите проблемите с прехапването на бузата, дано да са ви от полза. http://stoilpopov.bg/prehapvane/

 7. Мариана says

  Здравейте! Имам два напълно израстнали горни мъдреца, като горните ми зъби са идеално подравнени. Долните ми два мъдреца растат от 10 год и все още не са ми израстнали напълно. Проблемът е там, че последната година ми се е появило леко разместване само от ляво с не повече от 0.5 мм на два зъба, което визуално, ако се усмихна не си личи, даже можеше и аз да не забележа дълго време. Това разместване се е появило подледната 1 год, преди това долните ми зъби бяха идеално подравнени, а и последната, година усещах все едно ми се мести ченето, но мислех, че по-скоро си въобразявам, докато преди една седмица забелязах разликата в зъбите ми. Другата седмица ми предстои вадене на този мъдрец, който явно е почнал да избутва зъбите, чак сега (на 29 год съм). Въпросът ми е дали е възможно след като ми извадят мъдреца, зъбите ми да започнат да се връщат в нормалното състояние, най-малкото защото самото разместване е настъпило последната год и е възможно да не са напълно зарастнали в тази си позиция. Най-вероятно, ако това не се случи, ще си поръчам няколко алайнера при специалист, но едно странично мнение ще ми е във полза. От дясно на долната челюст зъбите ми също са идеално подравнени и незасегнати. Благодаря за отговора предварително.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мариана!
   В най-добрия случай разместването ще спре. Обикновено не се подреждат „по-добре“, ако вече има тенденция за разместване.
   Но ще следите нещата и ще видите какво се случва. Най-добре става да се вземе отпечатък, да се отлее гипсов модел и така да се регистрира позицията на зъбите.

 8. Милена says

  Здравейте! Днес бях на зъболекар и щяха да ми вадят горен мъдрец. Не се получи, защото не можаха да ми поставят упойка. Шест убождания… но, иглата беше като запушена… Зъболекарят се притесни и каза, че сякаш все улучва кръвоносен съд. Тръгнах си … На какво може да се дължи това?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Милена!
   За да се обезболи горен мъдрец, трябва да ви боцнат поне на две места. Едното е на небцето и там е малко по-трудно.
   Може и иглата да е била дефектна.
   Сигурно следващия път колегата ще се справи.

 9. Христина says

  Здравейте,

  Долният ми десен мъдрец се израстна преди години, но само наполовина. Миналия петък венецът около него се поду и започна да ме боли. Първите два дни опитах да облекча състоянието с Pyralvex и гаргари с чай от смрадлика/лайка, но болката продължи.
  В неделя започнах да мажа мястото с Индекстол (веднъж на 12-14 часа) и да пия аналгин (1/2 от таблетка 500мг пак на 12 часа, общо три вземания). Болката постепенно намаля като вчера вечерта непоказалата се половина на мъдреца изби. Вече няма оток, болката не е постоянна и когато я има е търпима, но част от венеца ми е над новоизлязлата половина на мъдреца. Това очаквано ли е и дали през следващите дни е вероятно венецът сам да се ‘прибере’? Новопоказалият се напълно мъдрец е със същото разположение като долния ми ляв мъдрец, от което заключавам, че има достатъчно място за него и позицията му е правилна.
  Стоматолог ще мога да посетя най-рано следващата седмица, тъй като в момента не съм в България, а и състоянието ми се подобри.

  Благодаря предварително за отговора

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Христина!
   Пробиването на мъдреците се затруднява от покриващата ги кост, а не от покриващият ги венец. Така че ако зъбът е излезнал от костта, въпреки, че е покрит частично от венеца, на-вероятно няма да имате проблеми.
   Най-вероятно скоро след пробива, венецът ще заеме адекватна позиция около зъба. Ако това „капаче“ ви задържа храна, подува се и пречи на почистването, може и да се изреже, по преценка на зъболекаря ви. В повечето случаи не се налага, ако зъбът се е позиционирал добре.

 10. Теодора says

  Искан да попитам имам мъдрец които още не е прибил минага две години отначало имах остра болкa после отихна и ми остана тъпата болка,но от два дни болката се усили.Та въпроса ми е трябва ли да отида да ми го извадят като не е пробил или има още шанс да си пробие сам.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Теодора!
   Мъдреците могат да пробият, ако са разположени добре. Ако не са и притискат другите зъби, по-добре е да се извадят. На рентгенова снимка това ще се види съвсем ясно.

 11. Славена says

  Здравейте! Благодаря за полезната статия! Искам да попитам, моят долен ляв мъдрец не спира да ме мъчи от около 3 години. Веднъж на няколко месеца се почва с една болка, някои пъти боли по-леко, друг път и температура съм вдигала. Правих си снимка, расте леко към другия зъб, но двама зъболекари ми казаха, че не е проблем и ще се оправи. Сега си изби, мислех че вече всичко е наред, но от няколко дни се появи силна болка във венеца и гърлото. Възможно ли е просто да се е възпалил, защото като изби се образува нещо като джоб и постоянно ми се събира храна там, или може и да е нещо по-сериозно? Хубав ден!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Славена!
   Това че е пробил не значи, че се е наместил окончателно. Процесът явно продължава. Трябва и венецът да се оформи добре около зъба, за да няма джоб. Ако това не се случи от само себе си, зъболекарят ви може да прецени да го оформи (изреже).
   Добре поникналият мъдрец не трябва да има джоб и да задържа храна, която да възпалява венеца.

 12. Йордан says

  Здравейте,

  Много хубав пост!

  Искам да Ви попитам, както и да споделя моя опит с мъдреците ми.
  Ходих да ми сменят две пломби, на последните два зъба, горен и долен, като след това имах болка при дъвчене на по- твърди храни, което никога не ми се е случвало след пломбиране на зъб. Стоматологът ми ги погледна, като каза, че според него всичко е наред с пломбите и най- вероятно става въпрос за постоперативна чувствителност. След една седмица отидхо отново на преглед, като отново всичко беше „наред“, по негови думи. Тогава ми каза, че може да е проблем с мъдреци, но аз сигурно му отговорих, че нямам. Направих си рентгенова снимка, на която ясно се вижда, че имам мъдреци, които не са пораснали, а долоните даже са разположени хоризонтално на съсдедния зъб. На рентгеновата снимка изглежда, че все едно са се впили в корена на съседния зъб.

  Във връзка с горенаписаното, бих искал Вашето мнение, възможно ли е болката на скоронаправния ми зъб да е именно от този „недобре“ разположен мъдрец, като искам да отбележа, че болката или по- скоро чувствителността е в най- горната част на зъба, тоест на част от самата пломба? Според мен, по- скоро заради въпросния мъдрец, може да има изместване на захапката, от което да има триене с горния ми зъб, който също е с нова пломба, от което да идва и самата болка и дразнене.

  Знам, че е трудно без да сте видели рентгенова снимка и зъби да изкажете становище, но бих се радвал ако получа мение и съвет от Вас.

  Хубава вечер!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Йордан!
   Възможно е да има изместване на захапката, може да е постоперативна чувствителност, може да е и напрежение в костта, заради растеж на мъдреците. Може някоя от новите пломби да е по-висока и това да травмира зъба или този срещу него.
   Може да е и нещо друго.
   Щом сте толкова наблюдателен, ще успеете да помогнете на зъболекартя си той да открие и реши проблема.

 13. Александра says

  Здравейте, намирам се в чужбина и за късмет двата ми горни мъдреци решиха да излизат един след друг. Струва ми се, че излизат нормално, спрямо парченцата, които напипвам с езика си, освен че няма място за тях и избиват сякаш в бузата. Но болката в гърлото и ухото е доста силна. Проблемът е, че съм певица и работя всеки ден на кораб, където няма зъболекар, за да ме види, а гърлото ми трябва. Някъде четох, че ако има болка в ухото и гърлото трябва оперативна намеса. Вярно ли е?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Александра!
   Оперативна намеса е необходима, когато мъдреците не успяват да поникнат или създават сериозен проблем, независимо дали има болка или не.
   Горните мъдреци поникват относително лесно, спрямо долните. Обикновенно няма големи проблеми.
   Почиствайте ги старателно, за да няма допълнително възпаление на венеца. Знам, че търкането с четка в такъв момент е болезнено, но това е единственото, което можете да направите сама.

 14. Снежина says

  Здравейте, расте ми долен ляв мъдрец, преди около 2 месеца ме болеше ужасно венеца и се прехапвах, започна да ме боли гърлото и ухото. Ходих при стоматолог -хирург , направих ме снимка и той ми каза, че той все още е в костта и за сега да не го вадим, но най вероятно нямало да избие. Усещам, че е направил венечен джоб от вътрешната страна и леко ме наболва, както и болката в гърлото и ухото я има. Почиствам го добре и се жабуря с Елудрул, след процедурата има облекчение, но после пак. Моля, за вашия съвет. Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Снежина1
   Ако зъбът е разположен, така че не може да пробие и да се намести правилно, ако освен всичко това ви създава и проблеми, тогава няма никаква причина да го съхранявате. Може би хирургът чака удобен момент да го отстрани, когато не сте с възпаление в устата. Говорете отново с него/нея, и обсъдете перспективата за този зъб.

 15. Даниел says

  Здравейте! От известно време започнаха да ме болят няколко зъба в ляво(горна и долна челюст).Болката е много силна когато се храня и стисна с тези зъби.На моменти ми се подуват венците и изтича като гной.Ходих на зъболекар,бях сигурен,че имам някакъв кариес,но се оказа ,че зъбите са съвсем здрави.Според лекаря болката е от долен ляв мъдрец(бил наклонен и по нерв засягал другите зъби).Ходих и на друг зъболекар,и той не видя проблем в зъбите ми,но каза ,че не е и от мъдреца.Възможно ли е да болят горни и долни зъби заради мъдрец?Какво бихте ме посъветвали?Благодаря ви предварително за отговора!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Даниел!
   Възможно е болката да произхожда от едно място, а да се усеща на друго. Това се нарича ирадираща болка. Как и на къде ирадира е по-трудно за обяснение
   Но кървенето и изтичане на гной от венците, винаги е свързано с локални фактори. Може освен с мъдреца да имате проблем и с венците.

 16. Пламена says

  Здравейте, преси 2 месеца ходих на зъболекър и ми направиха пломба на преден горен зъб. От два месеца усещам болка от судено само в пломбирания зъб.Също така и ми избивя горен мъдрец в ляво.Всички венци от лвата срана включително и горния преден зъб (пломбирания) са ми лико зачервени.Възможно ли болката от студено да е от мъдреца?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Пламена!
   Най-вероятно причината за зачервяването и чувствителността е в самите венци. Може да имат възпаление от натрупване на плака или зъбен камък. Ако имате чувствителност и в пломбирания зъб и оплаквания в мъдреца, това са още причини, да посетите зъболекаря си.

 17. Кристин says

  Здравейте и от мен!
  Аз също съм в чужбина и от 2 дни ме притеснява една особена болка горе вляво в края на челюста. Усещам венеца леко подут и болката я усещам и в гърлото и към ухото.
  До сега нямам нито 1 избит мъдрец, но при правена 3Д снимка се виждаше, че и 4те са в коста и поне на снимката си бяха прави.
  Аз нося и брекети.
  Тази болка, която усещам със сигурност е от избиване на мъдрец , надали е от брекетите и наместването на зъбите?
  И при положение, че на снимката мъдреците бяха в права посока, възможно ли е сега при избиването да се изкривят и да засегнат други зъби?
  Имам 1 месец до часа си при зъболекарката в България. Ако не отмине болката какво мога да направя?
  Задължително ли е да избие сега или може да отнеме много време.и да усещам болка от време на време?
  Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Кристин!
   Най-често зъбите растат на периоди. Тръгват и след седмица спират, после незнайно по какви причини, започва нов растежен тласък. Колко ще продължи това, ще изникне ли и кога, никой не може да каже.
   Ако ви притеснява, мъдреците се вадят. Как са били преди, дали са се преместили или не, няма значение. Освен това на панорамна снимка не се вижда всичко.
   Докато ви дойде часа при зъболекаря, може да пиете болкоуспокояващи без рецепта ( ибупрофен, аналгин).

 18. Моника says

  Здравейте!
  Моят проблем с мъдреците е следния: долен десен е ретиниран. Бие навътре към кътника. Преди около 2.месеца за първи път се появи болка, която беше трудна за локализация, тъй като болеше цялата долна челюст от дясната страна. Отмина след около месец и нещо мъка. В момента съм в чужбина и сравнително скоро (слез около седмица) се прибирам и вероятно ще се наложи вадене, тъй като втори ден болката е доста силна, особено през нощта. Проблемът е там, че съм в ранна бременност и не знам дали могат да се ползват упойки и евентуално ако се наложи антибиотик след манипулацията. Какво е вашето мнение по въпроса и с какво (освен отвара от лайка) мога да успокоявам болката?
  Благодаря Ви!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Моника!
   Ако болката е от ретиниран мъдрец, нищо не може да я успокои напълно. Зъба трябва да се извади. Именно болката, ще определи необходимостта това да се свърши сега или след раждането.
   След 3-4 месец много упойки могат да се поставят с пренебрежимо малък риск, а антибиотици не се налагат при всяко вадене, по-скоро, рядко.
   Направете си преглед при хирург и той/тя ще ви обясни всичко.

 19. says

  Здравейте, от 2/3 започнах да усештам напрежение и лека болка, и видях че ми излиза горен ляв мъдрец ,но много на високо на венеца, това нормално ли е , днес болката доста се усили ,ще пробие ли бързо и каво да пия за болката ,

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Надя!
   За болката може да пиете противовъзпалителни и обезболяващи без рецепта. Ще ви консултират във всяка аптека по този въпрос.
   А за растежа на зъба, както сте прочела, трябва да се направи преглед и снимка, за да се даде по-конкретно мнение. 🙂

   • says

    Благодаря ви много, ще изчакам още малко и ще дойда при вас с панорамната снимка , от Пловдив съм и найстина се притеснявам от разтежа на мъдреца

 20. Даниел says

  Здравейте! Задължително ли е да се прави рентгенова снимка на мъдрец преди вадене?Нямам желание да се облъчвам.Липсата на снимка с какво би попречила на изваждането на зъба?Благодаря ви за отговора!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Даниел!
   Ако си направите дигитална рентгенова снимка, натоварването от нея е толкова, колкото получавате рентгенови лъчи от слънцето за 1-2 дена. т.е. пренебрежимо малко.
   Снимката ще помогне на зъболекаря ви да види разположението и анатомията на зъба и така операцията ще бъде много по-предвидима.

 21. Краси says

  Здравейте. В момента е тръгнал да ми расте горен десен мъдрец. Чудя се да съм горда или да се притеснявам. Причината е, че съм на 45 г. И още нещо – имам смътен спомен че ми вадеха последен долен десен (кътник), когато бях 11-12 клас. Понеже всичко мина безпроблемно тогава, бях забравила за това. Да обаче аз си имам сега последен долу вдясно. Което ще рече, че на мястото на извадения зъб се е настанил с времето мъдрец? Грам не съм усетила нищо. Сега тези мисли ме връхлетяха, заради мъдреца горе. Към момента не ми създава проблем, но го усещам, че си “копае”. Та въпросът ми е – ако върви така, да чакам ли още мъдреци и на 50 г. даже? Мерси ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Краси!
   На 17-18г. е малко вероятно вече да ви е бил поникнал мъдрец (осми зъб). В онзу момент последен долу вдясно вероятно е бил седми зъб. Освен това, вие не сте съвсем сигурна какво ви е правено тогава.
   От друга страна може да имате свръхброен (допълнителен) зъб, мъдрец, който да е поникнал впоследствие.
   Ако сега направите една панорамна рентгенова снимка, на нея ще се видят всички зъби и разположението им. И бъдете сигурна, тяхната бройка няма да се увеличава. 🙂

 22. Simona says

  Здравейте,

  На 23г. съм и ми расте втори горен мъдрец. Първият порасна без никакви проблеми, но сега при втория от 2 дни насам усещам напрежение във венеца. Зъбът е почнал да пробива, няма болка, но много гъделичка и имам леко сковаване на челюстта. В този случай какво е редно да се направи?

  Благодаря предварително.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Симона!
   Ако зъбът е разположен добре, а това се вижда на снимка, сигурно ще поникне без проблеми. Ако ви създава проблеми, тогава е зъболекарят ви, ще ви помогне.

 23. Юлето says

  Здравейте!Сутринта се събудих и усетих подутина в края на горния венец от външната стана,възможно ли е да избива мъдрец?Боли ме само като го докосна с език

 24. Вяра Христова says

  Здравейте! На 23 години съм и ми растат ми 4 мъдреца наведнъж имах проблеми с горен десен мъдрец. Беше ми се възпалил сериозно до степен в която не можех да си отварям устата, ходих при зъболекар ката ми и тя ми изписа антибиотик и ми каза да си направя снимка на зъба. Каза че има достатъчно място за да изникне нормално. Въпросът ми е дали е нормално при никненето на зъба да ме сърби и леко наболява мястото на което никне? Какво ще ми препоръчате при по-силна болка вероятно? Благодаря предварително за отделеното внимание. ☺️?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Вяра!
   Да ви „сърби и леко да наболява мястото, на което никне“ зъба е най-малкото, което може да се случи при никнене на мъдреци. Ако само това са ви оплакванията, едва ли имате нужда от обезболяващи. Ако все пак решите, че трябва да пиете нещо, може да вземете всички обезболяващи, които се продават без рецепта: ибупрофен, аналгин, парацетамол. Като разбира се си прочетете внимателно инструкциите. 😉

 25. Христиана says

  Здравейте на 19 години съм и усещам че ми расте долен ляв мъдрец.Имам напрежение във венеца и усещам че ми изтръпва тази част на венеца и имам лека болка под ухото но само при натиск,възможно ли е да е от мъдреца

 26. Виктория says

  Здравейте! Аз съм на 20г. и благодаря предварително за отделенот време! Преди около 3/4 месеца си правих панорамна снимка на зъбите и се оказа, че и четирите мъдреца ми изикват. От няколко дни усещах като бодене по бузата и в първия момент предположих, че имам шчупен зъб. Но се оказа че двата горни мъдреца са ми поникнали и разтът накриво към бузата ми, дори когато си разтварям устата ми се опира в долния венец и пак боли. Та въпросът ми е , единсвеният вариант е да се махнат чрез операция ли и как седят нещата там. Защото стане ли дума за зъболекар наистина умирам от страх 🙂

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Виктория!
   Мъдреците се вадят само в краен случай, ако няма как да се подредят и създават проблеми на останалите зъби. Щом имате снимка на нея се вижда разположението им. След направения преглед са ви казали какви са перспективите. Сега остава да видите как ще се развият нещата или да изберете как да действате.

 27. Мария Христова says

  Здравейте ,др Попов!
  Казвам се Мария и имам въпрос относно мъдреца на синът ми.Към днешна дата след рутинен преглед се оказа че имаме мъдрец който расте в посока (се опира) на съседния зъб.Зъболекаря каза че в такива случаи се вади(мъдреца) за да не развали съседния зъб.Но питам се след като синът ми няма оплаквания би ли могъл да си спести тази емоция? Налагали се или може да се изчака с тази интервенция?Ще се радвам да споделите вашата гледна точка.
  Поздрави !

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мария!
   Зависи от конкретната ситуация. Ако мъдрецът е изцяло покрит с кост, (импактиран- покрит не само от венеца), тогава е по-малко вероятно да създаде проблеми.
   Ако мъдрецът няма шанс да се намести нормално, тогава е добре да се махне преди да предизвика някакъв проблем на останалите зъби. Например-кариес, разместване, парадонрален джоб.

 28. Галя says

  Здравейте, чудесна статия..
  Исках да попитам, възможно ли е поради растеж на мъдрец да се получи достатъчно напрежение, че да се счупи зъб (първи кътник) и какво би трябвало да се направи по въпроса?
  Кътникът беше пломбиран, но пломбата падна два дни преди да се счупи…
  Благодаря предварително. ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Галя!
   Никъде не съм срещал информация, мъдрец да предизвика подобно нещо.
   Фрактурите на зъбите винаги са свързани с напрежения при дъвчене/стискане на зъби. Особено ако зъбът е бил отслабен преди това от кариес и правенето на пломба. Може да е имало пукнатина, която дълго време остава без симптоми и в един момент се превръща във фрактура.

 29. Иван says

  Здравейте д-р Попов! Искам да попитам,тъй като не искам да се облъчвам да си правя панорамна снимка(пък и нямам оплаквания от този мъдрец, който дори не е тръгнал да расте), има ли някакви симптоми ако расте на криво или е протиснат в другия зъб?
  Благодаря за отделеното време!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Иван!
   Ако един мъдрец тръгне да расте и не може да поникне, се развива възпаление. Започва болка, подуване, зачервяване…
   Може и да започне да избутва или размества останалите зъби, зависи как е разположен. За да разберем това, вече е нужна рентгенова снимка.

 30. Цветомира says

  Здравейте, д-р Попов! Благодаря Ви за хубавата статия и търпението да отговаряте на всички въпроси! В събота ми отстраниха долен ляв мъдрец оперативно, като той от години създаваше доста проблеми, та чак ми разбута и предните зъби. 2 седмици преди операцията беше мн възпален, най-вероятно и самият нерв още не се беше успокоил, когато го извадихме. Нямам проблеми с раната, тя зараства нормално, доколкото може да се разбере, но имам доста силна тъпа болка в ухото и в зъбите от тази страна на устата. Дали е възможно да се получи някакъв проблем или това е нормално за 6ти ден след такава операция? Самият мъдрец навлизаше в канала на главния нерв, доколкото разбрах, та беше доста сложно и трудно вадене. В събота ще ми махат шевовете, та ще видим, но се притеснявам дотогава да не изпусна момента, ако има някакво възпаление. Пия антибиотик и нурифен от 1 седмица вече. Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Цветомира!
   Благодаря за добрите думи!
   Възпаление едва ли имате, с антибиотик и нурофен. Но ако корените са навлизали в канала на долночелюстния нерв е съвсем нормално да имате такива усещания. Много е възможно за доста дълго време да имате загуба на чувствителността, изтръпване на зъбите, мравучкане и други смущения от травмата на нерва.
   Не обвинявайте за това хирурга, колкото и да е внимателен той/тя анатомията много често обуславя такива усложнения. Добрата новина е, че ще се оправите, макар понякога да става много бавно. Вит. В12 често ускорява оздравяването.
   Пожелавам ви бързо възстановяване!

   • Цветомира says

    Благодаря за отговора! Хирургът беше много внимателен, просто зъбът беше проблемен, дори си го запази за пoказване на студенти 😀 Оказа се, че имам проблем с образуването на съсирек, та 4 дни ми правиха промивки и слагаха алвожил, от което болката засега отшумя. Пия също милгамма-н. Остана обаче дупка във венеца, през която виждам костта и се пълни много лесно с храна. Предполагам,че с времето ще се затвори, дано не се възпали пак алвеолата междувременно. Благодаря за препоръката за вит В12, ще потърся да пробвам!

 31. Пенка папирска says

  Майка ми е на 81 години и на 15 06 2020 и извадиха мъдрец долен десен Възможно ли е да я боли гърлото и ухото от него също така не може да се храни.Дори течности трудно поглъща Какви обеЗболяващи да пие.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Пенка Папирска!
   Възможно е. След вадене на мъдрец често има такива усложнения.
   Най-добре е да посетите зъболекаря си, за да се види какъв е точно проблема. Обезболяващи ще ви предложат в аптеката (без рецепта), съобразно общото състояние на майка ви.

 32. Даяна says

  Здравейте, д-р Попов!
  Вчера се опитаха да ми извадят долен ляв мъдрец, но упойката не ме хвана. Възможно ли е да е поставена неправилно, тъй като ми сложиха втора от която също нямаше ефект?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Даяна!
   Различни причини може да има, при проблеми с упойката. Анатомични особености, възпаление в областта, неподходяща техника, слаб анестетик…
   Понякога това е сериозно предизвикателство.

 33. Нина says

  Здравейте, д-р Попов!
  Благодаря за полезната статия и за всички отговори, които давате!
  В момента ми расте долен десен мъдрец от около седмица. В началото беше само главободлие в последствие вдигнах и температура и имам болки в гърлото. Образува се джоб в момента и има леко подуване, заради което не мога да си затворя напълно устата. Исках да ви попитам нормално ли е да имам такива симпоми при “трудно” избиване на мъдрец и колко врече може да продължи? Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Нина!
   Благодаря за добрите думи.
   Нормално е.
   Обикновено един растежен тласък продължава около 10 дена. Ако болката и дискомфорта са по-продължителни или твърде неприятни, ви е необходима помощ.

 34. Аги says

  Здравейте, Има няма преди 2 години са ми извадили горен десен мъдрец. Преди седмица ми се появи една бяла точка- отново нещо расте 🙂 втори мъдрец възможно ли да имам? Ще си направя снимка, разбира се, но все пак, възможно ли е?

 35. Миглена says

  Здравейте, доктор Попов, на 30 години съм, на 18 гпд ми избиха и 4те мъдреца едновременно, до преди 2 месеца нямах никакви оплаквания, нямам кариеси, но от 2 месеца, не мига да си отворя устата, дори да се храня нормално, защото ме боли венеца където е долния ляв мъдрец и в дъното след него, не ме боли зъб, а венеца, който видимо е леко подут, от страна към бузата, днес забелязах, че точно от външната страна на мъдреца венеца ми е разлепен, когато се опитам да отворя устата си, например да се опитам да се прозявам, започва да тече кръв от там и ме боли доста, каква би била причината за всичко това и какяо да очаквам, тъй като до сега съм ходила на зъболекар единствено, за да ми чиати зъбния камък, благодаря, Ви за отделеното време.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Миглена!
   Понякога мъдреците растат на много дълги периоди. Макар 12г. да е доста необичайно дълъг период, е възможно мъдрецът да расте наново. Така се възпалява венеца и се схващат мускулите на челюстта.
   Другият вариант е да имате проблем с венеца от забиване на люспичка, костица… Ако е това при почистване с ултразвук венецът ще се оправи.

 36. Христина says

  Здравейте. Единия ми горен мъдрец не е пораснал. На снимката се вижда че расте върху съседния. Т.е. той е във венеца и лекарката ми каза че той няма да пробие въобще и че един път в годината ще ме наболява и така… Но преди около година и половина почнах да имам слюнка в устата и да ме болят зъбите както и да имам стягане в челюстите. Може ли проблема да е от него?Струва ли си да до махам?

 37. Христина says

  Забравих да спомена ,че слюнка ми се стича главно от нея страна от където не е пораснал мъдреца.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Христина!
   Понякога мъдреците създават различни по степен проблеми. Ако дискомфорта от тях е голям, ако създават проблеми на съседните зъби ги махаме.
   Всяка ситуация зависи от конкретните оплаквания, които има човек и преценката на неговия зъболекар. Нямам конкретен отговор на вашия въпрос. Решението ще го вземете вие заедно със зъболекаря си.

 38. Вероника says

  Здравейте,
  От вчера усещам, че ми расте долен десен мъдрец, чувствам, че месото ми е подуто върху него и ме сърби и боли при пипане с език, имам снимка на мъдреца от преди две години, казаха ми, че минава през лицев нерв и не е хубаво да се вади и дано избие нагоре… В момента съм бременна и последното нещо, което искам е да вадя мъдрец и то точно този… Какво бихте ме посъветвали дали ще спре да ме тормози точно сега? И друг път е правил подобни проблеми и е спирало всичко после. Какви манипулации могат да му се направят, за да са най безобидни за плода? Могат ли да се слагат упойки? Да се вадят като цяло и кой период на бременността е най подходящ за това? Отделно освен него и всички венци днес ме сърбят и са ми явно възпалени препоръчително ли е почистване на зъбен камък в момента?
  Благодаря 🙂

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Вероника!
   След трети-четвърти месец може да се работи с упойка съвсем спокойно, все пак по преценка на доктора.
   Най-добре е по-тежките манипулации да се извършат между 4 и 8 м.
   Зъбния камък задължително трябва да се изчисти, след като имате оплаквания от венците. Това може да се направи по всяко време. Гингивита при бременните не винаги е зависим от зъбния камък, но въпреки това почистването е необходимо и ще облекчи нещата.
   Ако искате да отложите ваденето на мъдреца, сега може да се изреже само венеца около коронката. Това ще намали някои от оплакванията ви свързани с венеца.

 39. Невена says

  Здравейте д-р Попов!
  Благодаря за полезната информация и търпението, което проявявате към всички нас.
  Преди 6 дни ми извадиха мъдрец. Въпреки че ми беше обяснено, че е ретиниран и се изисква специално внимание, ваденето беше чрез така нареченото „дърпане, къртене“ и още цветни епитети. Излезе много трудно, защото беше доста наклонен към кътника. Не ме зашиха, не било нужно, раната кървеше обилно до вечерта. Не ми дадоха АБ, чак на 3тия ден, когато отидох с гноен секрет, не бях яла нищо от 2 дни, беше невъзможно. Сега, почти седмица по-късно съм доста притеснена от остри, пулсиращи силни прободни болки, които сякаш идват не толкова от раната, а от костта под кътника и се простират до ухото и слепоочието. Предстои ми контролен след 2 дни, но ще е облекчаващо за мен да чуя и вашето професионално мнение. Благодаря Ви.
  П. С на 26 години съм.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Невена!
   Преценката за АБ е много индивидуална, не за всеки случай се налага да се изпише превантивно. И въпреки него, пак могат да се развият усложнения със зарастването на раната. Тези проблеми обикновенно минават за около 10 дена, но са много неприятни и болезнени. Някои специфични грижи могат да ги облекчат и сигурно са ви дали инструкции на контролния преглед. Зъболекарят ви е най-добре запознат със ситуациацията и най-добре ще прецени от какво се нуждаете. Ако нещо силно ви притеснява, може да го питате за подходящ раствор за изплакване, обезболяващи или процедури,които да правите, до следващата ви среща.
   Бързо възстановяване!

 40. Д.И. says

  Здравейте доктор Попов ,искам да Ви попитам тъй като ми вадиха мъдрец с гангрена к ми останаха коренчета вътре и ми казаха,че ще излезът сами,но след като имах болки ми направиха кюртаж и ми ги извдиха и след това получих сих алвеолит.Вече две седмици раната не ми се затваря сложиха ми алвожил след 4 дни ми го смениха и пак ми сложиха алвожил и след още 5 дена ми го махнаха и ми сложиха на нещо бяло все едно памук индекстол и ми го сложиха в раната.Та въпроса ми е това ли е начина за заздравяване на раната,защото много се притеснявам ,че вече две седмици и не се е затворило .И сега дето ми сложиха памук с индекстол добър вариант ли е или трябва да ми сложат пак алвожил?Кое е по-добре за заздравителния процес и за това да не се инфектира раната?Моля Ви докторе дайте си Вашето мнение,защото съм доста отчаяна и много ме притеснява!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Д.И.!
   Както вече сте разбрала, алвеолитът е много неприятно състояние. Има няколко групи лекарства, с които целим да намалим усложненията от инфекцията. Използваме различни лекарства, често ги редуваме, това не е смущаващо. Щом някой се се грижи за раната ви, не се тревожете, сигурен съм че скоро ще спре да ви боли. А зарастването и възстановяването на костта става по-бавно, щом е имало алвеолит.

 41. Марина says

  Здравейте. Много интересна статия,благодараля. Дъщеря ми е на 13 и от 2 дни е започнал да и никне мъдрец,в сряда ще я заведа на зъболекар, но въпросът ми е дали е добре да и давам парацетамол за болката до тогава или нещо друго? Много благодаря

 42. Стоил Попов says

  Здравейте, Марина!
  Извинявайте за закъснелия отговор. Най-подходящи са лекарствата с Ибупрофен, като съобразите дозата с килограмите и възрастта на детето.

 43. Петър says

  Здравейте. Възможно ли е вечер да се поддържа температура 37,1 от мъдрец. Два ми растат едновременно, но предишните пъти, когато бяха в процес не вдигах температура. Сега усещам лек дискомфорт на самата челюст, но нямам болки при хранене или около самите зъби. Въпроса ми е дали е възможно да се поддържа тази температура вече десет дни. И то само около полунощ или след това, но не всяка вечер, а да речем в седем дни от последните десет. С оток ми е ясно, че е възможно, но в момента нямам оток. Благодаря ви предварително!!!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Петър!
   Щом нямате данни за възпаление, без оток, напрежение, ограничение в отварянето на устата, подуване на венеца, тогава нямаме основания да смятаме, че температурата ви е причинена от поникването на мъдрец. Обикновнно първо се проявяват локални симптоми, при никненето на зъб и в по-тежко състояние има и общи (напр. повишена температура).

 44. Мирела says

  Здравейте! Искам да попитам нещо
  От 2 дни ме боли горната и долната челюст също така гърлото и ухото най вероятно е мъдрец но не мога да разбера още кои от двата. Също така ме боли много и предният долен зъб който е със оголен венец.Това дължи ли се на излизането на кътниците? Много повече ме боли предният зъб отколкото кътниците.Има ли вероятност да падне? Или да се измести още повече от положението в което е сега? Благодаря ви много! Весели празници!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мирела!
   Мъдреците често създават допълнително напрежение в останалите зъби при проникването си, но никога не са единствения фактор за разместването, особенно на предните зъби. Аз бих ви посъветвал да потърсите локални причини за оголването и разместването на предните зъби.
   Въпросът с мъдреците лесно може да се разреши, ако наистина предизвикват разместването, се вадят.

 45. Mariq says

  Здравейте! На 19 години съм и от малка искам да си сложа брекети, защото зъбите са ми издадени напред и ми е голям комплекс, но не можех да се реша да го направя. Вече реших, че ще си сложа, но познати ми казаха, че съм закъсняла, защото имам израснали мъдреци отгоре са ми напълно израснали отдолу са до половината и ми казаха, че ще се наложи да се вадят и 4те мъдреци, защото с тях нямало как да се сложат, а аз не искам да вадя 4 здрави зъба. Все още не успявам да отида на преглед на зъболекар заради ситуацията, в която сме в момента и затова се обръщам към Вас .. Какво ще ме посъветвате наистина ли трябва да ги вадя или има и други варианти за поставяне на брекети без вадене. Благодаря Ви предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мария!
   На 19 г. едва ли сте закъсняла 😉
   Понякога зъбите са прекалено едри за челюстите и не могат да се подредят добре. Тогава единственият начин е да се извади някой/няколко зъб/и. Понеже мъдреците поникват последни и в такава ситуация за тях обикновено няма място, вадим мъдреците, но може да се извадят и други, ако изобщо това е необходимо. Това ще прецени ортодонтът. А вие ще решите дали искате 😉
   Когато можете да си направите преглед, не пропускайте да зададете всичките си въпроси на ортодонта и да обсъдите плана на лечение.
   Успех!

 46. Александър says

  Здравейте! На 27 години съм, и преди 2-3 дена мисля че започна да ми расте долният десен мъдрец, понеже усещам нещо като леко изтръпване в нея област и днес леко се поду бузата от вътре където е мъдреца. Въпоса ми е, това случва ли се при нормален растеж, и мога ли да се третирам без да ходя на зъболекар, поне на този етап?

  • Стоил Попов says

   Здгавейте, Александър!
   Нормално е да имате такъв, че и по-сериозен дискомфорт. Ако може да го овладеете с рутинна хигиена, разтвори и противовъзпалителни средстава (ако се налага), не е необходима професионална помощ.

   • Александър says

    Здравейте Стоил,

    А бихте ли ми препоръчали гореспоменатите разтвори и противовъзпалнителни средства, понеже намерих много различни мнения онлайн, но мисля да се доверя на вашето, и понеже ми е първи мъдрец, не съм наясно с медикаментите.

    Благодаря предварително.

    • Стоил Попов says

     Разтвори – Смрадлика, лайка, всички готови от аптека, които съдържат Хлорхексидин (ползват се максимум 2 седмици).
     Противовъзпалителни- на основата на Ибупрофен, ако нямате проблеми със стомаха.

 47. Мария Петрова says

  Здравейте д-р Попов,
  На 11ти ми оперираха долен ретинирал мъдрец. Имаше и голям гранулом. Пих АБ 10 дни (преди и след операцията). Свалиха конците на 7я ден.
  От 2 дни забелязах, че при потракване ме наболяват леко долните кътници откъм мъдреца. Нормално ли е? Виждам и „дупка“ между 7я зъб и венеца, под който е бил мъдреца, тази дупка нормално ли е да я има? След колко време венецът ще прилепне към 7я зъб?
  Шийните лимфни възли се подуха ммалко 2 дни преди операцията. Още не са започнали да спадат. След колко време ще започнат да спадат?
  Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мария Петрова!
   При такива операции често се травмират съседните зъби, затова усещате болка в тях. Това ще премине в зависимост от степента на травмирането им.
   Дупката на мястото на липсващия мъдрец също може да е различна по обем според достъпа, който е бил нужен за достигане до мъдреца. Ако сте на възраст под 25г. обикновенно костта зад 7 ми зъб зараства без рецесия. А венецът следва профила на костта. На друга възраст обикновенно остава леко хлътване зад 7ми зъб.
   Лимфните възли ще се успокоят, когато стихне възпалението от мъдреца и постоперативната травма. Пожелавам ви да е скоро!

   • Мария Петрова says

    Благодаря Ви за отговорите!
    И все пак венецът ще прилепне ли към 7я зъб дори костта да не се самоизгради напълно и да остане хлътване? На 41г. съм. Това разстояние не е толкова голямо, но сигурно влиза храна там? А в тази дупка, в която е бил мъдреца, образува ли се съсирек какъвто се образува при ваденето на израснал зъб? Моят мъдрец си беше полегнал с глава към 7я, малко се виждаше от короната му. Лесно го извадиха, ама после не е никак лесно на пациента 🙁 особено първите дни
    Благодаря Ви!

    • Стоил Попов says

     Ще прилепне, но ще следва нивото на костта. Ако съсирекът е бил по-масивен, раната зашита и нищо не е стопило коагулома, ще има по-висока кост, иначе, по-ниска. Но дупката, която виждате сега, ще се затвори при всички положения.

     • Мария Петрова says

      Благодаря Ви!
      То и сега има хлътване. Това значи ли, че коагулома се е стопил? Какво мога да направя, за да стане по-бързо разрастването и тази дупка да се затвори по-бързо?

 48. says

  Здравейте,искам съвет преди 14 ти ми беше изваден долен мъдрец и кътника пред него,сега вече нямам усет на половината език и от вътрешната страна на венеца имам нещо като топче или е кост и ме наболва като го пипна,дали ше отшумят тези неща?Благодаря предварително!!!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Десислава!
   Нарушаването или загубването на чувствителност е усложнение от поставянето на упойката. Взависимост от степента на травмиране на нерва, това може да продължи от няколко дни до месеци, но винаги се оправя :).
   С езика може да усещате части от костната алвеола, която е била около зъба. Тези ръбове или ще се стопят или ще се отделят, като малки костици от раната.

 49. П.В. says

  Здравейте имам един напълно излязъл мъдрец ,който не усетих понеже имам изваден кътник пред него. Възможно ли е едновременно да започнат да растат останалите 3 и да причиняват дискомфорт? Възможно ли е на горен ляв мъдрец който явно се опитва да избие да ме болят всички зъби около него като изтръпнали са ,главоболие , болка в бузата и ухото,трудност за отваряне на устата напълно? Вече седмица съм така и болката е доста мъчителна. Отначало мислих че ме боли челюстта понеже преди няколко месеца след като отгризнах ябълка получих доста силна болка която продължи няколко седмици ,след това отшумя и от 2 седмици пак ме боли ,но дали е възможно целия дискомфорт да е създаден от мъдреца ,който сега е с подут и чувствителен венец около него?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, П.В.!
   Възможно е всички мъдреци да тръгнат едновременно. Обикновено затрудненото поникване е съпроводено с такива оплаквания. Възможно е оплакванията ви да са от това.

 50. Албена says

  Здравейте,д-р Попов!
  На 22 години съм и от две седмици започнах да усещам лека,тъпа болка на десен мъдрец. Ходих при личният ми зъболекар и той реши че ще го прави. Направих ме общо 3ри процедури до сега. Днес ми умъртви,прочити ми каналчетата и ги зъпълни. Сложи ми временна пломба и в сряда ще ходя пак за затваряне. Проблемът е че усещам болка при дъвчене. Как да процедирам?!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Албена!
   Кажете на зъболекаря си, че зъбът не е съвсем спокоен и той ще прецени дали да изчака със завършването и на какво може да се дължи чувствителнстта – на лечението, проблеми с венеца или нещо друго.

 51. Петър says

  Здравейте д-р Попов!На 52 години съм и горните мъдреци не са излезли,възможно ли е да не излязат въобще?Сега моя зъболекар ми прави пломби на 6и7 зъб имам лека болка около тях, възможно ли е да е от мъдреца?

 52. says

  Здравейте! Днес започна да ми расте долен десен мъдрец и страшно много ме боли и не знам какво да правя и тъй като е неделя няма никакви зъболекари при които мога да отида! Какво да правя?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Виктория!
   Отговорът ми сигурно вече е закъснял и сте посетила зъболекаря си…
   Ако болката не минава от аналгетиците без рецепта, нямате какво друго да направите сама.

 53. Елена says

  Здравейте! Страхотно е, че отговаряте така на хората. Преди месец посетих зъболекар профилактично и си занесах панорамна снимка от миналата година, която си бях правила при друг специалист. Показах я и зъболекаря ми каза, че всички мъдреци ми растат правилно и, че съм късметлийка защото имам свръхброен мъдрец горе в дясно и няма нужда да се прави нищо, защото си расте правилно. Малко е пробишл, но не усещам болка както при мъдреците на долната челюст. Искам да попитам има ли нещо специфично в свръхбройния мъдрец, защото не намирам много информация, а и ми каза зъболекаря, че на мъдреци е още по-рядко да се случи. Благодаря за отделеното време!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Елена!
   Проблемът със свръхбройния зъб е, че дори и да поникне „правилно“, след това няма да има срещуположен зъб, с който да се използва. Това води до някои проблеми, но ако се следят редовно няма какво да ви изненада. Така че успех с допълнителното зъбче.

 54. Валентина says

  Здравейте. Всичките ми мъдреци са поникнали. На скоро ми се счупи единия и от няколко дена ме боли. Като го докосна умирам от болка, не ми дава да го пипна, дори не мога и да дъвча. С какво мога да облекча тази болка поне докато си запиша час за зъболекар. Направо не се издържа. Не мога да се нахраня нормално.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Валентина!
   Може да пиете обезболяващите, които се продават без рецепта. В аптеката ще ви предложат нещо. Съжалявам за закъснелия отговор, дано вече да сте по-добре.

 55. Илиян says

  Здравейте, доктор Попов! Имам въпрос. На 17 години съм и вчера усетих болка и подуване, разположено долу в дясно най-крайната част на челюстта, подозираме с майка ми,че изниква долен мъдрец. Бихте ли ми отговорили какви мерки да предприемем и какво да правим? Нормално ли е да боли, да бъде подуто и т.н? Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Илиян!
   Ако дискомфортът при растежа на мъдреца е приемлив, чакаме да си поникне, ако ви създава повече проблеми, ще го обсъдите със зъболекаря си. 😉

 56. Златина says

  Здравейте господин Попов,
  Вчера започна силна болка в резултат от пробиването на долен десен мъдрец и се наложи спешно посещение на зъболекар. Той ми заяви че препоръчва отстраняването на четирите мъдреци в един ден и проблемът с тях да бъде приключен, тъй като съм имала епизоди на болки при всички от тях. Даже предложи да насрочи дата за изваждането им. Моят въпрос към вас е дали е уместно да се извадят всички в един ден?
  Благодаря Ви много за времето което ще отделите за да прочетете моят проблем.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Златина!
   Има такъв подход и той си има своите предимства. Всяка ситуация е различна и се действа според нея.
   Ако вие сте се доверила на хирурга, не се притеснявайте, кой технически метод ще избере той.

 57. Иван says

  Здравейте! На 13 годишният ми син от скоро му излиза зъб зад втория кътник. Това мъдрец ли е или не? И ако е мъдрец нормално ли е да е на 13 години и да му расте?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Иван!
   Мъдрецът е третият кътник, т.е. зад втория, ако той излиза, значи е такъв.
   Понякога пробивът започва, после спира, може да поникват дълго време, докато излезнат напълно. Но и да поникнат по-рано, няма какво да направим 🙂

 58. Антон Манолов says

  Здравейте, д-р Попов!
  В продължение на 5 години търпях проблемен джоб горе в ляво, между първи и втори кътник (молар). След направена консултация с моя стоматолог с направена снимка, той ми съобщи, че поради джоба има възпаление, но също така имам нисък синус, а костта е много стопена . Насочи ме за консултация с хирург-стоматолог. При прегледа хирургът потвърди казаното и ми предложи да се извадят двата кътника, като при ваденето се извърши костно присаждане, след което на 5-ти и 6-ти месец се пристъпи към синуслифт и после може да се поставят импланти. След взето от мен решене на 26 юли хирургът изпълни първия етап, при който ми извади двата кътника и при изваждането на втори кътник с корена се отчупи парче от костта към синуса. Получи се комуникация между устната кухина и синуса. Той ми съобщи за това. Довърши манипулацията и ми постави шевове, след което за тест ме накара при затворени ноздри да духна леко. Беше доволен от резултата и ми даде нужните указания за спазване при такава ситуация. Назначи ми и антибиотик – Оспексин на 12 часа. Всичко изглеждаше добре до 4-тия ден, когато през лявата ми ноздра прокапаха 5-6 капки вода, докато я пиех на малки глътки. Както ми беше казал – веднага го информирах. Той ми препоръча ако това се повтори, да отида в кабинета му. На следващия ден сутринта, при изплакване без жабурене с Елудрил, от ноздрата ми протече от течността, но вече на тънка струйка. След обяд го посетих и се оказа, че зашитите шевове са се отворили и раната е твърде широко отворена. Хирургът направи пълно прочистване на раната с изваждане на всичко от нея и повторно постави костна присадка, заши и повторихме теста с запушените ноздри. След това от лявата ми страна на лицето ми се образува отток който отмина за 4-5 дни. На контролния преглед на 5-я ден хирурга ми каза че няма възпаление, но краищата на раната са се раздалечили, поради широкия венец, и след като не е започнало срастване на краищата й, да очакваме отворената рана да започне да се заздравява отвътре навън. Каза че в случая няма да сваля конците, въпреки че не държат затворена раната, но без тях няма да е по-добре. Вече отминаха 24 дни, като свърши и втората опаковка от изписания ми антибиотик. Според казаното от него, днес при последния контролен преглед, имаме малък напредък и в моя случай се изисква по продължително време за заздравяване на отворената рана.
  След всичко изложено до дук въпросите ми към Вас са:
  1. Считате ли, че описаната поредица от манипулации е адекватна при тези възникнали усложнения?
  2. Ще бъде ли необходимо да посетя друг хирург-стоматолог и редно ли е да се прави второ експертно мнение? Това може ли да доведе до компрометиране на състоянието на раната, ако се извърши манипулация при огледа и?
  3. Имали място за притеснения от моя страна към настоящия момент?
  Предварително Ви благодаря и оставам в очакване на Вашите отговори!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-н Манолов!
   Този проблем е далеч от моето поле на компетентност, но оставам с впечатлението, че вашият зъболекар е загрижен и старателен. Според мен е по-добре да се оставите в негови ръце, отколкото да търсите друг. Той е запознат със ситуацията и сигурно ще довърши нещата по-най добрия начин.
   Успех!

 59. Никол says

  Здравейте моля за съвет.Имам поникнал мъдрец,който е и пломбиран,третиран и всичко останало,но от скоро имам лека болка особено сутрин когато допра до него горните си зъби,правих му снимка и се оказа че корените му са доста криви.Зъболекарят ми каза че зъба е добре и че ще го потърпя така.Как да постъпя според Вас.Да го извадя или да го оставя така с тази чувствителност.Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здрвейте, Никол!
   Ако дискомфортът със зъба ви е слаб, изчакайте така известно време, да видите, дали нещата ще се подобрят. Ако обаче ви създава сериозен проблем, потърсете още сега решение на ситуацията.

 60. Ирена says

  Здравейте, моля за съвет! Отгоре в дясно ми излиза мъдрец . От няколко дена имам ужасни болки , скованост на челюстта от дясната страна и ме наболява дясното ухо. Не знам да ли е избил зъба или още избива. Въпроса ми е това нормално ли е ? Да изчакам ли да отмине малко време или да отида на преглед? Дали е възможно да има някакво възпаление? Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ирена!
   Много често мъдреците пробиват трудно и създават точно такива проблеми.
   Отидете на преглед, зъболекарят ви може да намали страданието ви, както и да предотврати усложнения.

 61. Сави says

  Преди 3 дни ми извадиха долен (ляв) мъдрец, операцията премина доста трудна и мъчителна.. вече е почти 4-ти ден все още усещам болка, пия аулин достатъчно ли е само това или прекаленото количество може да ми повлияе зле ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Сави!
   Съжалявам за забавянето, сигурно вече болката е преминала или сте намерили помощ от зъболекаря си. Да, Аулинът е силен и не бива да се прекалява. Най-много помагат лекарствата, които се слагат в раната, за да я успокоят.

 62. Ивета Велинова says

  Здравейте,

  Става дума за долен (ляв) мъдрец,който се е показал,но не много(това израстване се случи преди половин година) тогава болките отшумяха все едно нищо не се беше случило.
  Сега от 1 седмица изпитвам доста големи болки,ходих за консултация със стоматолог,направиха ми снимка,при което той каза,че костта се възпалява и пречи на мъдреца да излезне. И най-добре да бъде изваден(дори ми назначиха дата за вадене на 2ри февруари)
  Има ли шанс ако зъба не се извади,да стане някакво усложнение?
  Какво бихте ме посъветвали да направя?
  Все имам надеждата,че ще излезе сам без да се наложи вадене.
  Благодаря Ви, предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ивета!
   Ако зъбът няма шанс да се подереди добре спрямо останалите зъби, може да настъпят следните усложнения:
   1 непрекъснато възпаление на венеца и джоб около зъба
   2 кариес на съседния зъб
   3 разместване на другите зъби от разстежния тласък на мъдреца
   4 невъзможно почистване около мъдреца и свързан с това неприятен вкус/дъх в устата.
   Ако имате доверие на зъболекаря си, не се колебайте да следвате съветите му.

 63. Лилия says

  Здравейте! Растат ми и двата долни мъдреци. Наболяват ме от време на време и забелязвам, че венеца от горна дясна страна е подут. Възможно ли е това да е от растежа на долните мъдреци, или избиване на горен мъдрец?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Лилия!
   Ако имате подуване на венеца зад горните ви зъби, едва ли е свързано с пробива на долен мъдрец. Сигурно пониква и горен.
   Ако имате подуване на дъгите около небцето и болка в гърлото( при прглъщане), това би могло да е причинено от долните мъдреци.

 64. Наталия Георгиева says

  Здравейте, дъщеря ми на 21 г. има заседнал долен мъдрец с наклон към предния зъб. Посъветваха ме да го извади, но понеже е оперативно и по- сложно от обикновено вадене се притеснявам. Възможно ли е да има някакви усложнения след ваденето и рискована ли е самата процедура.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Наталия!
   Колкото е по-сложна процедурата, толкова са по-големи рисковете от усложнения. Но ако зъбът остане в неправилната си позиция, също поемате рискове за здравето на съседните зъби, за подреждането им и правилното дъвчене.

 65. Петър Христов says

  Здравейте, д-р Попов!
  Моля да изкажете мнение и за моя случай.
  Преди четири месеца ми умъртвиха нервите на зъба точно до мъдреца горе мое дясно и сложиха щифт за всеки случай. При самото пломбиране сложиха скоба за оформяне на пломбата между зъба и мъдреца дали от нея от умъртвяването или друга причина от тогава почнаха проблемите.
  Появи се лека чувствителност и в пломбирания зъб и в мъдреца отделно започна да се забива и храна между тях. Някъде след месец от много забиване на храна започна и да кърви леко венеца, мислех , че причината е от клечките и конците за чистене. Реших да сложа коронка да не се забива храна и да спрат и другите проблеми. Сложих коронката преди 2 месеца но чувствителността остана и в двата зъба както и кървенето само храна спря да се забива. Забелязах, че при засмукване сутрин като изкърви леко венеца чувствителността изчезва. След това стоматолога забеляза, че мъдреца се клати направи снимка и установи, че корените са добре а венеца се е раздалечил от зъба и за това кърви. Започнах промивки със ( Сандрин, Елдурил и паста Парадонтакс) не съм ял на тази страна изобщо и не съм пипал венеца освен леко с четката за зъби. Но втора седмица ефект няма. Вече забелязвам и леко клатене в зъба до мъдреца с коронката.
  Да вадя ли мъдреца които да спомена, че е и пломбиран преди 5 и повече години и дали той е главният проблем.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Петър!
   Когато правим коронки или пломби те трябва да повтарят точно формата на зъба, да не стърчат извън силуета на зъба и да нямат ръбове. Като си чистите зъбите с конец, да не се закача и разкъсва конеца. Освент това зъбите трябва да имат плътни контакти един до друг. Ако тези условия на са изпълнени, започва набиване на храна между зъбите или трудното и почистване, което възпалява венеца, а от там и болката, кървенето, дори разклащане на зъба.
   Понякога е много трудно да се изпълнят всички тези изисквания и въстановяванията ни стават компромисни. Ако компромисът е прекалено голям, трябва да се преработят – пломбата/короната или дори да се премахне зъба.
   Кое и как да се преработи е сложен и конкретен въпрос, обсъдете го със зъболекарят ви и ви пожелавам да намерите добро решение!

 66. Анелия Николова says

  Здравейте д-р Попов ,

  Имам напълно ретиниран мъдрец, който не се подпира в съседните зъби. Позицията му е правилна нагоре, но зъба е голям с големи корени и е доста надолу и близо до нерва (направо в него). Според стоматолога няма шанс да изникне.
  Според Вас трябва ли да се извади при положение, че предизвиква леки търпими оплаквания през няколко месеца (подуване на венеца без пробив, оправя се с мазане с индекстол, болки в гърлото, които отшумяват с гъргара за 2-3 дни). Какви са рисковете ако не се извади? Имам сериозни притеснения от усложнения при засягане на нерва от операцията.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Анелия!
   Ако зъбът е изцяло ретиниран (покрит с кост), ако не размества останалите зъби и ви причинява търпими оплаквания, то аргументите за вадене не могат да натежат достатъчно.
   Направете си 3D снимка, ако вече нямате, на нея ще се види съвсем ясно как минава нервът спрямо корените. Това ще изясни ситуацията и ще улесни планирането, ако се наложи.

 67. Илияна И. says

  Здравейте,
  Преди 7-8 години, когато бях на 14-15 се наложи да ми махнат долните мъдреци, защото носех брекети, а непорасналите зъби не бяха в добра позиция. Когато ми извадиха оперативно десния мъдрец половината ми език се засегна и изгуби чувствителност, в период от няколко месеца си върнах усещането, но и до ден днешен засегнатата половина не е толкова чувствителна като другата.
  Има ли медицински начин да се върне чувствителността или завинаги ще остане така?
  Благодаря, поздрави.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Илияна!
   7 г. е доста време, за да разчитаме на по-голямо подобрение. Съществува хирургичен метод за „свързване“ на увредената част от нерва „на ново“. Тази операция обаче носи нови рискове за загуба на чувствителност, временна или постоянна. При положение, че сте възстановили в голяма степен чувствителността си, може би не си струва риска.
   Компетентни по тези въпроси за невролозите и лицево-челюстните хирурзи.

 68. Кристиян says

  Здравейте,преди няколко месеца правих кореново лечение на 7ми зъб долу отляво и всичко мина добре.Преди 3 дни ми извадиха оперативно непробил мъдрец,въпроса ми е,че имам дразнене и тъпа болка в 7ми зъб и го усещам по висок след ваденето на мъдреца.Отделно има и дупка до него във венеца.Дали е нормална болката и подуването в този зъб.Благодаря ви!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Кристиян!
   Съжалявам за забавянето, болката в предния зъб сигурно вече е отминала, а дупката зад него вече се затваря 😉 Ако сте на възраст под 25 г, костта зараства много добре и „дупка няма да остане“, обикновенно е така.

   • Кристиян says

    Здравейте,благодаря за отговора на на 30г съм и утре ще ми махат шевовете,но имам още не много силна болка в 7ми зъб.Дупката която е отстрани при венеца не се е затворила и събира храна доста и дразни.Мога да приложа и снимка https://prikachi.net/image/Lf5gDI

 69. Петя says

  Здравейте, с удоволствие изчетох Вашата статия. Преди 9 дни ми извадиха два мъдреца от дясно – горен поникнал и долен ретинирал.
  На 6-тия ден ми махнаха конците. Все още имам лек отток и захапката ми е мн странна, не е както преди. Когато затворя челюстта все едно зъбите ми не съвпадат. На кътникът долу до ретиниралия мъдрец венецът е отлепен… Кога зараства? Оттокът до колко време ще спадне приблизително? Все още ми е изтръпнала брадичката от упойката, както и предните резци, все едно са ми я поставили току що.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Петя!
   Благодаря за добрите думи и извинявайте за забавянето.
   Изтръпването на зъбите и брадичката е неприятно усложнение от упойката, понякога продължава доста дълго, но бикновенно се оправя напълно. При поставянето на упойката е възможно иглата да травмира директно нерва и минава време(дни, седмици, месеци), докато се възстанови.
   Венецът ще се фиксира според това как е обработена и как зараства раната.
   Усещането за променена захапка може да е свързано с изтръпването от упойката, може да е травмирана ставата на челюстта или мускулите. Зъбите няма как да се „разместят“

 70. Тереза says

  Здравейте,
  Преди ден ми извадиха долен ляв мъдрец. Като се прибрах вкъщи сложих торбичка с лед на бузата и челюстта за 30 минути. Но вечерта започнаха болките и подуването на меките тъкани около долната челюст. Трудно преглъщам, а болката се разпространява и от другата страна, където нямаше интервенция. Пия антибиотик Азакс по предписание и нурофен като обезболяващо. Усещането е като при ангина, само че не са сливиците, лимфните възли са подути. Какво мога да направя в това ми състояние и как да спра болката? Ясно е, че трябва да мине време, но аз се чувствам супер не комфортно, втори ден не съм в състояние да отида на работа. Отците не намаляват. Благодаря за отговара ви!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Тереза!
   Извинявайте за забавянето, мисля, че сте направили всичко необходимо. Явно ваденето е било доста травматично или е настъпило някакво усложнение. Предполагам, че вече сте много по-добре.

 71. Стефка Петкова says

  Здравейте, д-р Попов! От няколко дена усещам болка в горната лява страна, не мога да преценя точния й произход, най-вероятно е от горния ляв мъдрец. Тази нощ болката се премести и в дясната горна страна на челюстта, силна е и това много ме притеснява. Десният ми мъдрец е изваден. Въпросът ми е: възможно ли е от от горен ляв мъдрец болката да се усеща и в края на горната дясна страна на челюстта, в лявата страна дори отслабна. Благодаря Ви!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Петкова!
   Болката никога не пресича средната линия. Няма как проблем от едната страна, да ви боли от другата. Има друга причина.

   • Стефка Петкова says

    Благодаря Ви много за отговора! Страницата Ви е чудесна и много полезна.
    Още същия ден, когато Ви писах посетих зъболекаря в моя град и той профилактично извади горният ляв мъдрец. Явно наистина причината е друга, защото освен болката от интервенцията чувствителността на зъбите и болката в горната дясна част днес пак започна. На пръв поглед зъболекарят ми не видя проблем в тази страна.
    Вие може ли да ме ориентирате за възможните причини?

 72. Стефка Петкова says

  Благодаря Ви много за отговора! Страницата Ви е чудесна и много полезна.
  Още същия ден, когато Ви писах посетих зъболекаря в моя град и той профилактично извади горният ляв мъдрец. Явно наистина причината е друга, защото освен болката от интервенцията чувствителността на зъбите и болката в горната дясна част днес пак започна. На пръв поглед зъболекарят ми не видя проблем в тази страна.
  Вие може ли да ме ориентирате за възможните причини?

 73. Симона Тренчева says

  Здравейте, д-р Попов!

  Поздравления за полезното съдържание, което сте публикували. От няколко дни ме боли ухото. Посетих специалист УНГ, който установи ушна инфекция. Проблемът е,че ме боли и челюстта и едвам се храня , защото не мога да дъчва от болката. Споделих с него, той не ме попита нищо за мъдреци. От същата страна, от която ме боли ухото, имам неизраснал горен мъдрец. Казаха ми,че няма място да пробие и докато не ми прави проблеми да не го закачам. Възможно ли е, в крайна сметка да е започнал да прави проблеми и от това да се е възпалило ухото и да има такава силна болка?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Тренчева!
   Да, може оплакванията ви да са провокирани от мъдреца. Вашият зъболекар лесно може да установи това при преглед и да направи снимка ако е необходимо.

 74. Иван Капелов says

  Здравейте, д-р Попов!

  Имам мъдрец в горна дясна част на челюстта, който не е избил. Мъдрецът расте към синосите. Възможно ли е да имам остри болки в дясната част на главата при кашляне, кихане и напъване?

  Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Иван!
   Може да имате проблем в синуса, който да е независим от зъба в костта, а може и да е свързан снего. Преглед при УНГ специалист, както и 3D снимка на челюстта, ще помогнат за изясняване на нещата.

 75. Иван Иванов says

  Здравейте преди 5 дни ми извадиха долен десен мъдрец беше се развалил . Зъболекарят използваше бормашината за да го обиколи и да освободи венеца от зъба за да го извади защото беше с криви корени . И сега венеца ми трудно зараства имам бяло по краищата на дупката предполагам е от венеца . И долната ми челюст до средата я усещам изтръпнала и болки в ухото . Трябва ли да посещавам пак зъболекаря си .

 76. Иван Иванов says

  Д-р Попов забравих да попитам какъв е периодът за възтановяване след такава манипулация на вадене на мъдрец .

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-н Иванов!
   Нормално е да имате проблеми след ваденето на мъдреца. Колкото по-травматично е било ваденето, толкова по-дълго може да продължават оплакванията ви. За всяко нещо, което ви притеснява, може да потърсите зъболекаря си и той ще ви обясни, какво да очаквате и какво даправите.

 77. Нурай says

  Здравейте преди два дни ми извадиха горен ляв мъдрец, нормално ли е да е подут венеца и леко отекла буза. Днес ми изписаха антибиотик

 78. Маргарита says

  Здравейте,
  От около месец имам дискомфорт в зоната на долен десен мъдрец. Храня се с него, но при натиск с език го чувствам болезнен. Сякаш е изтръпнал и усещането ми е, че е по-висок. На снимка всичко изглежда наред. При преглед също не се установи проблем, но се притеснявам.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Маргарита!
   Понякога проблемите със зъбите се изясняват трудно и е необходимо повече време или допълнителни изследвания.

 79. Жанета says

  Здравейте, с два долни мъдреца съм, които са разположени хоризонтално и никога няма да израснал нормално. На 40 години съм. През годините челюстта ми се е схващала периодично и после нищо. Нужно ли е да ги вадя на тези години или може никога да не създадат проблеми? Притеснявам се да не се наложи операция ако някой от тях ме заболи на стари години. От друга страна на 40, след като челюстта вече е по-твърда, няма ли да е еднакво трудно? Да предприемам ли планова операция сега?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Жанета!
   Ако са изцяло покрити с кост (ретинирани) и нямат движение, не натискат другите зъби, тогава нищо не налага ваденето им.
   Ако все пак създават някакъв проблем – притискат предните зъби, създават джоб, предизвикват ви болка, затрашават здравето на другите ви зъби, тогава трябва да се прецени ситуацията според полза/риск и да се вземе решение.
   Операция може да се извърши на всяка възраст.

   • Жанета says

    Здравейте и благодаря много за отговора! Наистина засега тези зъби не са причинявали голям проблем. И да, изцяло ретинирани са и кротуват вече от години. Причината да се замисля сега е, че планирам втора бременност. При първата не съм имала никакви проблеми с каквито и да било зъби. Сега обаче при посещение в дентална клиника и изготвена панорамна снимка по друг повод лекарите там ми казаха, че има малък риск от хормоналните промени при бременност мъдреците да тръгнат пак. Това разбира се, би могло да се превърне в голям проблем в такъв един период. Всъщност тласъците на растежа на мъдреците възможно ли е да зависят от промяна в хормоните при бременност?

 80. Ирена says

  Здравейте! От почти месец има дискофонрт в устната кухина. Не много силна болка в зъбите и от горе и отдолу местите се постоянно. Изтръпва ми езика. Нямам поникнали още мъдреци на 38год съм. Имам чувство че горната челюст се е изместила на дясна. Може ли да се дължи на горен мъдрец.Често прехапвам блузата си . Ще си направя снимка .Благодаря

 81. Стоил Попов says

  Здравейте, Ирена!
  Прехапването на бузата може да е от поникването на мъдреца.
  Изтръпването на езика няма как да е причинено от горен мъдрец.
  Направете преглед при вашия зъболекар и нещата ще се изяснят.

 82. Шевченко1914 says

  Здравейте доктор Попов .

  Имам торбичка около 2 мм след последният зъб долу в дясно ( помислих , че се събира храна) . Ходих при личният си зъболекар-който
  е й хирург й той ми обясни , че ми расте ретиниран мъдрец ( гледа й панорамна моя снимка за друг зъб ) й , че трябва да ми отстрани
  здрав зъб за да направи място за този мъдрец й , че това става само с операция .
  На 36 съм , досега не ми е растял мъдрец й всичко ми идва “ Като гръм от ясно небе “ .

  Въпроса ми е , задължително ли е да се съгласявам с отстраняването му ( или може да спре да расте й да си кротува ( както прочетох в други коментари по нагоре ) ) .

  Нямам болки в зъбите , нито температура , само дискомфорт от леката подутина й болки в гърлото , но съм супер умислен , дали е нужно премахването на този зъб .
  На панорамната снимка се виждат 3 мъдреци
  Долу в ляво и в дясно и горе в дясно , всички ли ще поникнат щом се виждат на снимката или може да си останат в такова състояние .
  Сори за въпросите , но досега съм нямал мъдрец й си е шок , особено когато нищо не знаеш по темата досега .

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Шевченко1914!
   Явно ситуацията е сложна и няма как да я коментирам само по описание. Доверете се на зъболекаря си или намерете друг, който да има вашето доверие и действайте, успех! 🙂

 83. Анастасия Иванова says

  Здравейте!
  Колко мъдреци има човек?
  Бях при стоматоложката си и ми каза, че трябва да се вадят всички мъдреци.
  И много съм стресирана.
  Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Анастасия!
   Четири мъдреца. Но понякога човек може да няма всичките четири.

 84. Руми says

  Здравейте, д-р Попов!
  Внучката ми през м. Юни ще навърши 12 г. От няколко дни има болка във венеца зад последния ляв кътник. Водена е при стоматолог, който след направена рентгенова снимка ни съобщи, че й расте мъдрец, при това притискайки предния кътник. Предложено е оперативно отстраняване на непоказалия се мъдрец. Това единствена възможна манипулация ли е и какъв специалист трябва да е стоматологът?
  Благодаря предварително за отделното време и отговора.

  • Стоил Попов says

   Здарвейте, Руми!
   По принцип е работа за хирург, но може да я свърши всеки, който се занимава с вадене на мъдреци и има опит в това.
   Ако мъдрецът има неправина посока на поникване и недостатъчно място, понякога категорично може да се каже, че няма шанс да се намести добре. Тогава се вади, за да не създаде проблеми на околните зъби.

 85. Добромир says

  Здравейте. Днес ми извадиха долен мъдрец който беше застанал на криво, пилиха и шиха раната. Всички останали мърдреци се виждат на рентген, че растежа им е прав. Възможно ли е от днешната намеса на вадене да ме боли от горната на същото място само, че от горе(болката се усеща леко особено при натиск още ме заболя когато днес стисках тампона за кръвта около 15 минути)

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Добромир!
   Възможно е. От слагането на упойката и от хирургичната работа. От ден на ден ще сте все по-добре.

 86. Кристина says

  Безопасно ли е изваждането на 4-те мъдреца едновременно с пълна анестезия?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Кристина!
   Всяка манипулация крие рискове.
   Ако ви вадят четирите мъдреца едновременно, сте изложена на риск от усложнения на четири места, вместо на едно. От друга страна, Ако се подложите на четири отделни екстракции има четири пъти по-голям риск, спрямо една процедура.
   Следвайте препоръките на хирурга си и успех! 🙂

 87. Любомира says

  Здравейте,др Попов. След изваждане на долен десен мъдрец ми изтръпна езика и долу челюста в дясно. Минаха 20 дена,но нямам никакво подобрение. Отчаяна съм вече.Какво мога да направя и дали ще се възстановя?Благодаря Ви предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Любомира!
   При поставяне на упойката за долните кътници е възможно да се травмира нерва на долната челюст. Това може да стане и при самото ваден на зъба. Зъболекарят винаги се старае да не случи, но въпреки това понякога се получава такава „травма“ на нерва.
   Това състояние, на нарушена чувствителност, може да продължи много дълго, дори месеци наред. Добрата новина е, че обикновенно се оправя напълно, но става бавно. Обадете се на вашия зъболекар, той/тя зане какво да прави за да подпомогне процеса на възстановяване.
   Не обвинявайте зъболекаря си, за това усложнение и при най-голямо старание може да се получи.
   Успех!

   • Любомира says

    Много Ви благодаря,др Попов,но не е кътник ,а мъдрец. Беше трудна екстракция и рязане имаше.Дали е възможно нерва да е прекъснат,и има ли как да се разбере това?В момента ходя на терапия с лазер,но отново без резултат. Наистина съм много отчаяна.:( Ще Ви бъда благодарна за всяка насока.

    • Стоил Попов says

     Сетивните нерви в лицевата област се възтановяват, дори и да е прекъснат, за ралика от двигателните. Подгответе се, че ще отнеме много време. Физиотерапия, витамини, тези неща помагат, но просто иска много време. Следвайте насоките на зъболекаря си, лицевочелюстен хирург или невролог.

     • Любомира says

      Благодаря Ви от сърце.Бъдете здрав и все така отзивчив!

 88. Любомира says

  Здравейте,др Стоилов,отново се включвам.Минаха почти 2 месеца от екстракцията на мъдреца,но нямам подобрение,по лошото е,че постоянно ми пари(гори)езика и това ме побърква. Не спирам да плача,пия си милгамата и финлепсина,но бе ефект. Моля Ви ,посъветвайте ме нещо,защото е нетърпимо. Забравих да кажа,че в момента правя и йонофореза с нивалин и имам чувството,че още повече ми гори.Ще Ви бъда благодарна за насока!

 89. Стоил Попов says

  Здравейте, Любомира!
  За съжаление не мога да ви кажа нищо повече. Най-компететни по тези въпроси са лицевочелюстните хирурзи. Те се сблъскват с тези проблеми и знаят как да ги решават, но не е лесно и отнема много време…

 90. Камелия says

  Здравейте, д-р Попов! Махнаха ми горния мъдрец, който беше временно закрепен с пломби. Преди екстракцията ухото ми беше заглъхнало, и чувам по-слабо с него, след махането е в същото състояние, Има ли връзка според Вас с този мъдрец това заглъхване? Зъболекарят ми обясняваше за евстахиевата тръба , но не го разбрах много. Поздрави!

 91. Стоил Попов says

  Здравейте, Камелия!
  Щом зъболекарят ви е намерил такава връзка, аз не могада кажа друго. Като стихне възпалението на мястото, където е бил зъба, би трябвало да се отпуши и евстахиевата тръба.

 92. Елена says

  Здравейте д-р Попов. Синът ми е в момента е на 14 години. Миналата година по това време получи силна болка долу вдясно, като се установи, че от мъдреца. Тогава не обезболяващо и мина. До момента все още не е пробил нито един от мъдреците. Онзи ден започна отново да се оплаква от болка на същото място, като днес се събуди с отекла буза и вдигна през деня температура 37.0. Венецът където са мъдреците е бял, но зъбът не е пробил. Възможно ли е този оток да е от пробиването на мъдреца? В петък имаме час за зъболекар, но дотогава не зная какво да правя. Благодаря Ви предварително.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Елена!
   Сега виждам въпроса ви, сигурно вече не е ктуален и ситуацията се е успокоила. Ако не, скоро ще се случи, ще пробие зъбът и оплакванията му ще преминат.

 93. Марина says

  Здравейте!

  Януари месец ми се появи зверска болка в десния мъдрец, който се опитваше да расте. Отидох на зъболекар и ми направиха снимка и установиха, че двата Горни мъдреца са израстнали правилно, но двата долни растат навътре към останалите зъби и съответно трябва да се извадят. Когато имах тази болка януари беше лека и отмина бързо за три дни. От вчера обаче имам зверска болка на левия долен мъдрец ама ужасна дори не мога да преглъщам. Подул се е и е червен. Също така ми се появява леко тресене като температура, макар че не е висока. Тей като съм в чужбина и нямам опция за зъболекар – Трябва ли да пия антибиотик за да отмине това възпаление или да изчакам и да карам на обезболяващ? . Зъбът видимо се опитва да поникне и сякаш леко е пробил не знам какво да правя – няма кървене или секрет просто подут, червен и болка

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Марина!
   Мога да ви посъветвам само да отидете на зъболекар или да ползвате обезболяващи без рецепта. Много е важно и да се страете да почиствате областта добре, въпреки че обикновено е болезнена .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *