СМРАДЛИКА (ТЕТРА)

Toвa растение е широко известно с лечебните си свойства за рани и възпалителни процеси. Отварата от неговите листа е прекрасно средство за лечение на възпалени венци. Съвсем спокойно можем да го наредим сред най-добрите медицински разтвори за тази цел. Предлагам ви рецепта, по която сами да си приготвите отварата. Picture 1515

Жабурите устата 1-2 минути и после изплювате, като не бива да поглъщате течността!

Докато трае лечението, е необходимо всеки ден да приготвяте отварата. Вярно е, че отнема време, но пък е евтино, достъпно и ефикасно средство.

Ще постигнете максимален ефект, ако направите и всички останали процедури за здрави венци – почистване на зъбния камък, ежедневна хигиена.

Comments

 1. Марга says

  Благодаря за точната информаця, д-р Попов! Смрадликата е наистина вълшебно средсто. Въпросът ми е следният: в момента венците ми са успокоени, почистени и т.н. Всъщност не кървяха вече, когато започнах смрадликата. Три дни подред варих смрадлика и се питам, кое е по-добре: да продължа още няколко дни за засилване на ефекта или периодически да повтарям, колко често? Веднъж седмично? Или?
  Много благодаря за отговора.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Марга!
   Добре е да правите промивките около една седмица, до две, ако имате сериозни проблеми с венците. Може да го използвате всеки път, когато имате някакво дразнене или леко възпаление (за 2-3 дена), ако за тзои период не ви се реши проблема – потърсете вашия зъболекар. Не бива да забравяме, че промивките с разтвори са помощно средство за възпалените венци и не могат самостоятелно да решат всички проблеми. 🙂

 2. Марга says

  Благодаря Ви за бързия отговор! Разбира се, че няма да разчитаме само на смрадлика. Но в съчетание с редовно почистване при зъболекар, надявам се да стабилизирам положението. Засега успявам. Всичко добро!

 3. силвия says

  Искам да попитам бременна съм в 25г.с. и имам гной във венците, надути са ми и много ме болят, дали смрадликта ще издърпа гнойто и дали ще ме успокой?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Силвия!
   Може да опитате със смрадлика, но трябва да знаете, че това е само спомагателна част от лечението на венците. Основното е да се почисти зъбния камък и да потдържате колкото е възможно по-добра хигиена. Почистването с четка и конец е основното за здравите венци.

 4. says

  Здравейте бих искала да попитам, бременна съм в 19 седмица и много ме боли зъб и венците ми са възпалени и ме болят.Не съм ходила на зъболекар ако се наложи упойка за правене за зъба вреди ли на бебето?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мария!
   Много упойки могат да се ползват по време на бременността , вашият зъболекар ще прецени от какво имате нужда. Не отлагайте щом имате оплаквания.
   Няма медикаменти без риск, но възпалителните заболявания на майката също са сериозен риск за плода.

 5. Юнзиле says

  Здравейте д-р Попов, смрадликата може ли да се ползва и при кърмене. Много ми кървят венците и в резултат на четка ето им с твърда четка са разранени и имам и зъбен камък. Тъй като кърмя какво може да се предприеме в моя случай, благодаря ви предварително

 6. Стоил Попов says

  Здравейте, Юнзиле!
  Може да се използва при кърмачки. Но ако имате зъбен камък, ефектът ще е минимален. Първо трябва да ви се изчисти зъбния камък, това е основното за здравето на венците ви. Посетете вашия зъболекар, той/тя знае какво да направи.

  • Юнзиле says

   Благодаря Ви много за бързия отговор, миналата седмица ми го почистиха ЗК но все още са възпалени венците. Мия ги с пародонтакс, елудрил и пародиен гел ползвам. Днес почнах и със смрадиката по вашата рецепта :). При почистването между долните зъби ми се отвориха отвори/ не знам как да го обясня точно. Има ли вероятност да се възстановят венците ми или така ще си останат 🙁
   Благодаря предварително

   • Стоил Попов says

    Загубената кост и отдръпнатите венци не могат да се възстановят от самосебе си. Целта ви от тук нататък ще бъде да не прогресира стопяването на костта.
    Така че почиствайте зъбите добре и венците ще са здрави! 🙂

 7. Иван says

  След изваждане на мъдрец ми ссе появи връх на остра костица от венеца.Много е болезнено.Стоматологът ми каза , че ще зарасне. Мина месец ,ноне минава.Какво да правя.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Иван!
   Костицата може да е свободно отделена кост, която раната изхвърля. Тя ще падне сама, но може и да и се опогне малко, за да стане по-бързо.
   Костицата може да бъде и костен ръб на алвеолата (леглото, където е бил зъба), тогава зарастването ще е по-бавно.
   Зъболекарят ви със сигурност може да ви помогне и в двата случая.

 8. Силвия says

  Моля за съвет и помощ.

  Здравейте д-р Попов,

  Имах почистване на зъбен камък около целия 7-ми горен зъб. За почти 2 седмици имах 2 пъти изключително силно кървене, спира за около 4 часа.. След като моя зъболекар сложи лекарство венецът не кърви около 3-4 дни. Но сега е 4-тият ден, имам някаква болка. Притеснявам се че пак ще прокърви така силно.
  Въпросът ми е: подходящо ли е да си направя отвара от смрадлика ? Знам че е станала рана, но може би се възстановява вече според зъболекаря макар и бавно. Имам предвид за противовъзпалителен ефект и да не навредя на все още не зарастналата рана.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Силвия!
   Смрадликата няма с какво да ви навреди, особенно, ако не жабурите много интензивно. Така няма да провокира кървене.
   Понякога след почистване на зъбен камък е възможно да се активират парадонтални джобове, които са хроничен проблем, но не са били изявени.
   На това място трябва да се обърне внимание и след като оплакванията ви отминат.
   Успех!

 9. Ралица says

  Здравейте , бременна съм в 8 гест седмица , имам пулсираща болка в зъба ,зъболекарката ми каза че е опасно още за упойка и ми препоръча да Джабуркам смарадлика или да пия емоксикав,незнам какво да правя ? Какво мислите ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ралица!
   Само от толкова информация не мога да дам коментар. Доверете се на зъболекарката си или потърсете някой друг

 10. Виктория says

  Здравейте,доктор Попов !
  Моят въпрос е :
  Поради възпалени венци ,при редовно почистване на зъбен камък ,зъболекарят ми препоръча изваждане на 4те мъдреца(живея в Сащ и тук това е честа практика) Миналата седмица ми извадиха двата долни мъдреца и направиха „deep cleaning “ на долната челюст, но вече 7 ден болката не изчезва и взимам ибупрофен.
  Смятате ли ,че отварата от смрадлика би ми помогнала и колко често да я прилагам?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Виктория!
   Ако болката е заради травмата на венците, смрадликара ще ви помогне. Можете да я ползвате два пъти на ден.
   Ако болката ви е от извадените мъдреци, тогава е необходимо да се направи друго. След екстракция може да се развие сухо възпаление на костта -alveolitis sica. Това състояние минава от само себе си, но е доста болезнено. Ако това ви е проблема, най-добре е да ви види зъболекарят ви.

 11. Красимир says

  Здравейте,получих възпаление на горен зъб ,на който преди време /около година /бяха почистени каналите.Вече месец зъболекаря ми прави промивки,но не може да го затвори/държиме го отворен,за да се чисти/,защото при опит започва да се надува и кърви.Притеснява ме ,че подуването е горе в костта-корените на зъба били здрави.Вече усещам ,че и зъболекарката ми се изчерпва от към идеи ,как да се справим с проблема.Казва ,че това възпаление било много упорито.Мисля с отвара от смрадлика да правя промивки като вкарвам отварата със спринцовка и тънка игла до проблемното място.Вие,какъв съвет ще ми дадете?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Красимир!
   Има наистина много трудни ситуации с каналите:(
   Наистина се правят промивки на каналите със специална игла, но това не може да си го направите сам. Освен това смрадликата няма никакъв шанс. Правят се промивки с много по-силни антибактериални разтвори. Следвайте съветите на зъболекарката си или потърсете някой друг.

 12. Борислав says

  Здравейте доктор Попов
  Имам болки в венците поради възпаление, горна дясна страна ме боли болките ту идвад ту изчезват. Ползвам от два/три дни смрадлика но няма голям ефект. Хапчета Ospamox помагат ли в случая?
  Благодаря ви предварително

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Борислав!
   Тряба да се разбере каква е причината за възпалението ви и тогава да се назначи лечение, особено антибиотик. Може да имате зъбен камък, мост или корона да възпаляват венците, проблем с корените…
   Ако не можете сам да си помогнете с достъпните средства за хигиена, обадете се на зъболекаря си.

 13. Ели says

  Здравейте, д-р Попов!
  Преди няколко дни извадих 3 преден зъб на горната челюст! Доста трудно ми го махнаха! За по-сигурно направих снимка – 3 зъб зъботехник! Какво означава това? Благодаря!

  С уважение: Ели

 14. Пипс says

  Здравейте, имам дълбок венечен джоб. Мога ли да очаквам резултат от жабурене със смрадлика и като цяло какъв тип лечение смятате, че е уместен. Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте,Пипс!
   Смрадликата положително ще подобри състоянието на венците ви.
   Важно е обачеда се разбере причината за този джоб. Ако имате широка корона, пломба с ръбче, зъбен камък или някакв друга конкретна причина, която възпалява венца, тогава смрадликата няма да помогне кой знае колко, преди да се отстрани причината за проблема.

 15. Sonya says

  Здравейте
  Имам кътник с коронка, поставена преди 10 години. Един от каналите на зъба е със счупен инструмент, но това се случи преди 20 г. Преди 2-3 дни започна да ме боли венеца около въпросният зъб и посетих днес зъболекар в Дания. Стоматологът първо се шокира от рентгеновата снимка като видя инструмента и каза, че трябва да се извади зъба, но му обясних, че това е много стар инцидент. Съседният зъб е млечен и разбирате, че ще загубя него. Коронката е повдигната от едната страна и се събира храна. Той реши да се посъветва с друг колега и решиха, че няма смисъл да се вади зъба, а да изрежат короната от проблемата част и да я запълнят с друг материал. Мислите ли, че това е удачен вариант?
  Благодаря предварително 🙂

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Соня!
   Счупените инструменти изглеждат много страшни, но сами по себе си не са проблем. Проблем е ако имате гранулом, а инструментите в канала възпрепятстват лечението на гранулома. Ако гранулома не може да се излекува и създава проблеми, зъбът трябва да се извади.
   Ако имате проблеми с венеца, това е съвсем различно нещо. Там вината най-вероятно е на коронката. Много трудно се коригира недобра корона. По-лесно е да се изработи нова. Но ако зъболекарят е голям мераклия, може да се пробва 🙂

 16. Надя says

  Здравейте, д-р Попов!
  Даже не знам как да започна, защото почти знам какво ще ме посъветвате, да отида на зъболекар, но съм в чужбина и на остров, на който има само един зъболекар с не много добра репутация. Проблемът е от месец, явно е нерв, защото болката е силна, особено нощем в хоризонтално положение става нетърпима. През деня по-малко, но боли. Зъбът се усеща, като по-висок от другите, явно че е възпален нерва, но венеца е нормален, На самия зъб, отгоре си личат два съвсем малки кариеса. Няма оток, само много леко подуване на венеца около зъба, но почти незабележимо. Мия зъбите едва ли не по 5 пъти на ден. Пих антибиотик 9 дена Amoxil, слагам капки от масло от карамфил, имам и паста за зъби, която донякъде успокоява болката Colgate Pro Releif, от днес жабуря и със смрадлика, зъбът е от долната страна дясно, втория след „кучешкия“ зъб. В момента пия ибупрофен, защото иначе не спя изобщо от болката, вече месец. Въпросът ми е има ли надежда този нерв някак да се самоумъртви или задължително трябва да ходя на зъболекар. Лошото е, че с кораб до Атина е около 9 часа път, а тук не мога да рискувам с този лекар, който не се знае изобщо колко е зъболекар. Местните хора така говорят и ме съветват по-добре да пътувам, но не е толкова просто. Ако имате някаква идея и съвети, ще съм ви много благодарна.
  Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   здравейте, Надя!
   Ако е започнало възпаление на нерва, както много добре го описвате, се нуждаете от кореново лечение, това е.
   Може зъбът да се самоумъртви, инфекцията да се дренира и болката да спре, но това не е решаване на проблема, а превръщането му от остър в хроничен, който във всеки един момент може да се активира и да се появи с нова сила.
   Пожелавам ви да успеете да си организирате лечението!

   • Надя says

    Много ви благодаря за бързия отговор! Така съжалявам, че не съм в Пловдив, но когато един хубав ден се върна в България ще ви дойда „на гости“ в кабинета. За 10 години неходене на зъболекар ще ви погостувам доста дълго, предполагам… 🙂 А, за сега ще трябва да мисля как да се отправям на принудително пътешествие до Атина. 🙂

 17. Моника says

  Здравейте ,опасно ли е да седи зъб отворен,бях се подула 2 пъти от него и сега е отворен за да изтича каквото има , но казаха , че евентуално не може да се спаси зъба,жабуря се със смрадлика и го промивам с кислородна вода зъба,понякога има изтичане на кръв от него,въпроса ми е как да постъпя да бързам ли с ваденето,понеже не съм ходила на много зъболекари или мога да изчакам,понеже ме е страх да не стане нещо,инак знам за стопяването на коста в случая… за сега не ме боли

  • Моника says

   И да добавя до сега никой не му е правил промивки със спринцовки , ами поставят само някакви лекарства..а имам наблюдения,че на други зъби са ми ги промивали с разни разтвори..ама пък нали уж са зъболекари , не знам и аз вече..

   • Стоил Попов says

    Здравейте, Моника!
    Когато зъбът е отворен, микроорганизмите преминават през каналите му и достигат безпрепятствено до костта. Понякога да се остави зъба отворен е единственото решение, но трябва да се пролекува, колкото е възможно по-скоро и да се запечата. Промивките винаги са наложителни при лечението на каналите, няма друг вариант.

 18. says

  Здравейте! Може ли вашето мнение?
  Преди 5 дни ми извадиха долен зъб до мъдреца.
  След операцията, бях в колата – наложи се да говоря и по телефона с тампона в устата.
  След час се наложи да сменя тампона, но вече изплювах кръвта от устата и понеже бях с колата на улицата, поставих сняг на бузата докато се зачерви.
  Този ден и следващите дни не спрях онлайн уроците с учениците и болката се усили и на третия ден ги отложих.
  Досега не спирам да вземам болкоуспокояващи през 2-3 часа,
  дори и през нощта, когато се събудя.
  Мисля, че се е получила и някаква рана на езика още същия ден-
  като пъпка и вече не мога да говоря без болка.
  Т.е. заради пъпката или раната на езика – не мога да говоря, да преглъщам и да ям.
  А заради болката от извадения зъб вземам на 2-3 часа болкоуспокояващо.
  Мислите ли, че се е получило усложнение след изваждането?
  Може ли да ми помогне смрадликата в случая?
  Благодаря предварително за отговора.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ива!
   Ако има раничка на езика, тя може да е от прехапване, докато още сте била с упойка или травма на езика от операцията, което е по-малко вероятно.
   Ако имате проблем с раната от извадения зъб, сигурно става въпрос за сух алвеолит. Това е най-честото усложнение. Оправя се от само себе си за 7-10 дена, но е много болезнено през това време. Посетете зъболекаря си, той /тя има какво да направи, за да мине по-леко този период.
   Смрадликата няма да ви помогне за раната на извадения зъб, може би за раната на езика ще е от полза. Когато ви види зъболекарят ви , ще ви назначи адекватна терапия.
   Обезболяващите помагат по-малко, отколкото лечението на самата рана в костта.
   Успех!

 19. Мариела says

  Здравейте!
  Имам пулпит на долен десен мъдрец. Може ли да оставя зъба да се самоумъртви и след това да го лекувам?
  Благодаря!

 20. Стоил Попов says

  Здравейте, Мариела!
  Диагнозата “ самоумъртвяване“ всъщност се нарича – гангрена. Много по-вероятно е да имате усложнения при
  лечение на гангрена, отколкото при лечението на пулпит. Няма аргумент, за да оставите едно заболяване да прогресира, освен ако нямате възможност да го лекувате по някакви причини в момента.

 21. Цвета says

  Здравейте!
  Извадиха ми зъб, който беше с гранолом, сега съм с два дрена във венеца. Мога ли да се жабуря със смрадлика и лайка или само на отоците да ги налагам? Всичко ми е подуто от лявата страна. Много ще съм Ви благодарна ако отговорите…Наистина е нечовешка болка…Благодаря Ви!

 22. Аспарух says

  Здравейте,
  Препоръчвате ли гаргара със смрадлика след вадене наэсливици за бързо възстановяване!
  Лек ден!

 23. Ния says

  Здравейте, Д-р Попов!
  Преди 1 седмица ми се поду венеца от растящ мъдрец, отидох на зъболекар и ми сложиха дрен с антибиотик, подутината спадна леко, след няколко дни отново отидох направиха ми снимка и зъболекарят ме намаза с някакво гелче и ми каза да се жабуря с кислородна вода(отношение кислородна вода:вода= (1:1) и ми обясни, че този мъдрец трябва оперативно да се премахне, тъй като не може да израсте, няма място. Въпросът ми към Вас е дали мога га да се жабуря с тетра, понеже мястото е още зачервено, болят ме венците на долната зъбна редица, където е разстящият мъдрец, понеже знам, че ако има някакво възпаление упойката няма да ме хване и мястото трябва да бъде спокойно! Благодаря Ви предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ния!
   Може да ползвате тетра, кислородната вода също ще помогне за намаляване на възпалението, както и старателното чистене, макар четкането да е доста неприятно. Ако оплакванията ви не стихнат за една седмица, не отлагайте ваденето.
   Иначе много по-лесно се работи извън фазата на острото възпаление.
   Успех!

 24. Весела Иванова says

  Здравейте,д-р.Попов!От близо 15 г.имах два зъба горе в ляво,след кучешкия със щифтове.Единият беше с коронка другият не,януари м.зъболекарката ми махна старата коронка и направи една цяла на двете.Оттогава почнаха проблеми,надувана на венеца,стягане,некомфорт.Тя ме успокояваше,че ще свикна,докато юли м.почна тупане ,болка и ги извадих и двата.Това беше на 25.07.,пих Оспамокс 1000,3*1,След близо 15 дни почна едно тръпне по цялата лява половина на лицето лицето,към скулата.Консултация с зъболекар хирург,ЛЧХ,снимка всичко е ок.Обаче дискомфорта продължава,имам стопяване на костта,задният зъб е бил във въздуха,оголени венци.Какво ще ме посъветвате,след изваждането правих гаргара с тетра и лайка.Предварително благодаря!
  .

 25. Стоил Попов says

  Здравейте, г-жо Иванова!
  Явно ситуацията ви е доста усложнена. Едва ли мога да дам мнение само по тази информация, след като колегите се затрудняват при толкова изследвания, прегледи, консултации един с друг. Сигурно няма да мога да ви бъда полезен.

 26. Румен Парашкевов says

  Здравейте докторе!Преди3 дена ми бе изваден горен мъдрец.Проблема е че се отвори дупка към синуса.Хирурга ми сложи някакъв марлен тампон и третира с лекарство.Изписа ми антибиотик за5 дена и ми каза да ида на преглед чак след 11дена че излиза отпуска!За колко време зараства такава дупка?Засега не съм подут и изпитвам лека болка!Мия си зъбите след ядене и си плакна устата с чай от лайка!Да ползвам ли и смрадлика вече минаха 3 дена за плакне?Или да взема вода Еудрил?Пастата за зъби трябва ли да е специална!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Румен!
   Много неприятно усложнение е отварянето на синуса, но се случва 🙁
   Бавно се затваря. Аз не съм по-компетентен от хирурга ви, затова следвайте неговите съвети.
   Елудрил според мен е по-добре от смрадлика и лайка в тази ситуация. Не спирайте антибиотика си.
   Успех!

 27. Александър says

  Здравейте. Преди по малко от година ми сложиха коронка на долен умъртвен кътник. Оттогава до днес, венеца около коронката ме боли и кърви. Кажи речи всеки ден. Какво може да се направи, не ми се живее с тази постоянна болка.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Александър!
   Ако коронката е по-широка и има дебели ръбове, които задържат плака и пряко дразнят венеца, той се възпалява и кърви. Единственото решение е такава коронка да се смени.

 28. Биляна says

  Здравейте!
  Имам болки в мъдреца и ме наболява възможно ли е този зъб ,до ми бъде отстранен, а временно какво да правя докато мине болката.
  Със тетра ще спадне ли .
  Благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Биляна!
   Всеки зъб може да бъде отстранен.
   Тетрата няма да ви помогне в тази ситуация, по-добре е да използвате обезболяващи и противовъзпалителни без рецепта.

 29. Стоил Попов says

  Здравейте, Никол!
  Усложненията от рецесии са – изтриване на зъбните шийки, оголване на корена и чувствителност. Може да ги предотвратите, като забавите образуването на рецесиите.
  Неагресивно търкане с четка, чистене с неабразивни пасти и овладяване на бруксизма, ако иматакъв проблем. Зависи какъв е основния фактор за рецесиите ви, трябва той да се овладее.

 30. Стефани says

  Добър ден бих искала да попитам смрадликата ще ми помогне ли при абсцес. Бях на зъболекар и ми изписа amoksiklav 625 но аз кърмя той ми каза че няма проблем но аз не искам да рискувам. И търся друго решение. Благодаря за вниманието.

 31. Стоил Попов says

  Здравейте, Стефани!
  Смрадликата има анти септични свойства, но при абсцес не може да замени антобиотик. Точно защото кърмите, според мен, трябва да изберете бързо и сигурно решение.

 32. Лучия says

  Здравейте д-р Попов, предстои ми поставяне на брекети и се наложи екстракция на горни 4- ти и 5- ти зъб. Минаха 4 дни, но венеца до единия ми изваден зъб от време на време доста ме боли. Промивам с вода за уста, която ми предписа хирурга и отделно ползвам и лайка. Мога ли да започна и промивки със смрадлика или не би било добре за раните?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Лучия!
   Щом са ви изписали конкретен разтвор, използвайте него, друго е излишно. А ако имате продължителни оплаквания, обърнете се към хирурга.

 33. Рами says

  Здравейте д-р Попов днес сутринта се събудих със подуване от лявата страна между окото и горната челюст мисля че е вследствие от възпаление от кариес на единия от резците, дали смрадликата би помогнала за това

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Рами!
   Ако наистина имате подуване в тази област, от развален зъб, не бих ви съветвал да губите време със смрадлика. Вероятно се нуждаете от лекарска помощ.

 34. Зелиха Сеидова says

  Здравейте!
  Имам дупка на предния зъба как може да бъде оправено?
  Взех си час за зъболекар, но се притеснявам малко, защото до сега никога не съм
  била на зъболекар.
  Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Зелиха!
   Дупките по зъбите се оправят с пломби, няма нищо страшно, добре е да посещавате зъболекар преди да имате такива проблеми 🙂

 35. Анастасия Иванова says

  Здравейте, д-р Попов!
  Забелязах, че имам малки пукнати в предните зъби, но дори и да са
  малки се личат.
  Дали има някакъв начин да бъдат оправени?

 36. Стоил Попов says

  Здравейте, Анастасия!
  Нормално е да има пукнатини в емайла на зъбите. Много от тях са напълно безобидни, ако са само в повърхностния слой на зъба. Ако навлизат в по-долния- дентина, тогава вече могат да са проблем. Зъболекарят ви ще прецени дали има нужда да се предприемат някакви действия.

 37. Антони says

  Здравей д-р Попов

  Преди малко повече от месец получих възпаление на венците с изтичане на гной, най – изразено беше долу на фронта. Отидох на зъболекар направихме и снимка, изчистихме зъбния камък и започнах да пия антибиотик около десетина дена докато през това време спазвам всичко което ми е казано с какво и как да си мия зъбите, направихме 6 или 7 процедури с лазер по венците.
  От снимката се видя, че на кътниците имам стопяване на кост и доста изразени джобове. След всички неща и процедури не усещах някакъв дисковфорт, но вече през деня усещам точно на конкретното място с изразените джобове лека, тъпа поносима болка и все едно ми е леко подуто защото като си затворя устата леко ми подпира, ако не усещам пък там болко или дискомфорт усещам като боцкане, нещо като изтръпване по венците и зъбите, както и сладникаво и кисело в устата.Вечер като спя не усещам нищо, като се събудя нямам това подпиране и болка, но мине ли 30мин или час от както съм станал лека полека почва дискомфорта. При миенето не зъбите от както правя лечението нямам плюене на кръв, нямам болка при хранене. Време ли му трябва да отмине този дискомфорт?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Антони!
   Явно ващият зъболекар и вие сте направили доста неща, които дават резултати. Минавате през различни състояния и това е обяснимо. Най-добре е да обсъдите с него всичко, което ви притеснява. Сигурен съм,че ще намерите решение.

 38. Идмаил says

  Здравейте, д-р Попов!
  Оказа се, че имам възпалени венци.
  Лекарят ми изписа вода за уста, различна четка и паста.Тази вода преди измиване на зъбите ли трябва да я ползвам или след измиване на зъбите?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Исмаил!
   По принцип след, за да има по-продължително действие, но може и преди, както и по някое друго време, в което не приемате течности или храни.

 39. Киро says

  Здравейте, Доктор Попов,
  Преди 5 дена ми изкараха мъдрец, но когато се храня имам ужасно щипене по целият език и мястото на мъдреца.
  Възможно ли е да е някаква реакция, ако съм прекалил с тетрата ?
  Благодаря !

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Киро!
   Възможно е. Спирате разтворите за промивки, тетра и останалите, ако ползвате и ще стане ясно дали е от тях.

 40. Борислава says

  Здравейте! Бременна съм в 26 г.с. и от два дни имам болки от останал корен на зъб, който трябваше да бъде премахнат, но забременях и се отложи. Не съм имала никакви болки до онзи ден, когато започна да ме боли и се появи лек оток. Купих си смрадлика и правя от днес промивки и забелязах, че още от първата промивка в чашата пада доста гной( мисля, че е гной). Въпросът ми е, дали смрадликата ще ми помогне до някаква степен със зъба и ще изчезне ли отока? Също и колко време и пъти дневно е нужно да правя промивки? И дали може да ми препоръчате някое лекарство да утаяване на болката, което няма да навреди на плода?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Борислава!
   Смрадликата няма как да ви помогне ако има гноен процес.
   Единствената препоръка, която мога да дам, е да посетите зъболекаря си.
   Бременността не е противопоказание за лечение на зъби. Нелечението носи повече рискове за плода, отколкото лечението (съобразено с бременността).

 41. Мая says

  Здравейте на 8 февруари ми извадиха полуретинирал неизникнал мъдрец.имах след това химатом и болки в ухото.Пих 7 дни зинат след това се наложи за цистит да пия 10 дни ципрофлоксацин. Получих замайване след операцията на моменти много силно.Хирурга ме прегледа на 30 ден и каза че всичко е добре вътрешен оток няма.Но аз имам все още оток на бузата в частта до носа и устата който не минава .. Нормално ли е да имам все още такъв оток, замайване и виене на свят на 30 ден след операцията.Факт там където беше мъдреца нямам проблем усещам отстрани като изтръпнало между бузата и зъбите може би където эшито.Мислите ли ли че има смисъл смдлика да жабуря.
  Освен отток в предната част наъбузата и вътре е подетаъи я прехапвам при хранене.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мая!
   Смрадликата няма да ви помогне в такава ситуация. Според мен е най-добре да ви погледне доктора, който следи състоянието ви. Или някой друг (лицево челюстен хирург).

 42. Елица says

  Здравейте!
  Миналата седмица ми извадиха долен десен мъдрец, добре зараства, вече махнахме конците, но мен все още ме болят двата кътника (беше много тежко вадене) и зъболекарката ми предписа още 5 дни Augmentin защото все още съм подута. Каза, че при някои хора отнемало повече време костта да се излекува. Смятате ли, че в този случай смрадликата може да подпомогне по-бързото оздравяване и да намали болката?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Елица!
   Съжалявам, но не мисля, че във вашия случай смрадликата ще помогне.

 43. Кристиян says

  Здравейте,

  На 11-ти април, преди 4 дена ми направиха апикална остеотомия на предни три зъба, извадиха доста голяма киста, която е стопила костта. Изписаха ми аугументин и вода за уста eludril. Първите три дни имах оток на бузите и под едното око. Отокът спадна, но остана този на венците, който е доста голям. Имам конци, които ще свалят след 14 дена. Въпросът ми е, колко време продължава този оток на венците, нормално ли е също от време на време, когато се наведа да ми тече кръв от едната ноздра и дали лайка + смрадлика ще помогне за по-бързото сваляне на отока от венците.

  Предварително благодаря!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Кристиян!
   За всички тези въпроси се обърнете към вашия зъболекар и стриктно се придържайте към препоръките му/ и.

 44. Златина Димитрова says

  Здравейте, д-р Попов! Лутайки се относно проблемите на зъба ми, случайно попаднах на Вас. Бих била много благодарна, ако ми помогнете със съвет поне ( далеч съм от Пловдив). В съботата преди Великден започна болка в долната челюст, вляво. Понеже имам два зъба с коронки, мислех, че е някой от тях. Болката беше силна, не можех да се храня. След няколко дни се появи гнойна торбичка на кътника и разбрах кой е болният зъб ( няма кариес). Посетих зъболекар, направи ми снимка, назначи Оспамокс и пукна торбичката. Но почти привършвам антибиотика, не мога да се храня, а торбичката отново е пълна с гной. Възможно ли е при жабурене със смрадлика да се премахне гнойта? И наистина ли няма лечение, защото зъболекарят каза, че щом се успокои зъбът, трябва да се извади. Благодаря, че изчетохте, дългичко стана…И предварително благодаря за отговора!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Димитрова!
   Смрадликата не може да реши такива проблеми. Причината за събиането на гной в такава торбичка и повторното и образуване най-вероятно е възпалителен процес около корените на зъба (гранулом). Този проблем понякога може да се реши с кореново лечение, понякога не може и се налага вадене на зъба.
   Дали ще изберем единия или другия вариант, зависи от редица фактори и решението обикновено е трудно.

   • Златина Димитрова says

    Много благодаря за отделеното време! Смрадликата наистина не помогна, нито антибиотика. За съжаление зъбът ще бъде изваден, това реши зъболекарят. Бъдете здрав и имайте много доволни пациенти!

 45. Дарина says

  Здравейте д-р Попов,
  Имам одръпнат венец и стопяване на Коста на горен зъб, с образуван джоб, той е по средата на двоен мост. В последно време ме боли зоната на венеца над джоба(особено нощно време) няма кървене или подуване, жабуря със сандрин(но не помага). От 2 дена нощно време мажа венеца с индекстол (пак без осезаемо резултат). Смятам да премина на джабурене с елудрил. Моля за съвет какво мога да предприема, както като самолечение и/или професионална лекарска намеса.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Дарина!
   Когато има голям джоб, със стопяване на костта, още повече ако е и под мост, чистенето става много трудно. Венците лесно се възпаляват и започват подобни проблеми. За да бъдат здрави венците ви е по-важно как почиствате мястото, имам предвид механично (четка, конец, интерденрална четка, клечка), а не с какво се изплаквате. Ако не можете да го почиствате добре, само разтвори няма да променят нещата.
   Освен това е възможно да има проблем и с някой зъб.
   Освен да почиствате старателно проблемното място, ще ви посъветвам да посетите и зъболекаря си.

 46. Нани says

  Здравейте!Аз съм бременна в 22гс.Имам пломбиран зъб,който ми създава проблеми от години,обясниха ми,че болката е от тежестта на пломбата и ще отмине ,но мина повече от година и това не се случи,особено когато ям по-твърди храни и месо.Онзи ден получих много остра и постоянна болка,отидох на зъболекар,който ми обясни,че не вижда нищо притеснително и ме отпрати.На другия ден отидох при друг зъболекар и той ми обясни,че предвид положението ми не може да се направи снимка,за да се види по-обстойно.Отвори зъба и махна пломбата,почисти каналите и сложи лекарство ,но облекчение не получих ,напротив през нощта болката се засили.На другия ден отново отидох и ми обясни,че главно болката идва от венеца,а самият ми зъб бил продупчен.Аз не мога да пия болкоуспокояващи и вече е нетърпимо,а той ми каза че ще отмине много бавно.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Нани!
   Наистина трудна ситуация.
   Щом сте започнали да оправяте неащта, все ще се намери някакво решение, пожелавам ви го да е скоро.

 47. Емилия says

  Здравейте,имам проблем със зъб ,който е с пломба ,направих снимка ,нямам гранолом,,болката беше ужасна ,предписаха ми амоксиклав и еудрил и ми казаха че каналите са му големи и тн.последния зъболекар при който ходих за второ мнение ми изписа фложил.Това ще ми реши ли проблема антибиотиците не ми действат добре и не искам да се тровя излишно

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Емилия!
   Първо трябва да се разбере какъв ви е проблема. В някои случаи антибиотиците помагат в други, не.

 48. Румяна says

  Здравейте! Бременна съм в 24 г.с. От няколко години долните два мъдреца ми правят проблеми. Не са вадени. Само са изрязвани венците отгоре, тъй като събираха гной. Днес забелязах, че отново събират гной и двата едновременно. Жабуря се със смрадлика. Утре имам час при зъболекар. Притесняваме, че ще трябва най-вероятно да пия за трети път антибиотик в рамките на 2 месеца/пиех заради бактерии във вагиналния секрет/. В момента съм на антибиотични вагинални глобули. Според вас има ли шанс да се размина с антибиотик. Все още не са ми подути венците и нямам много силна болка. Благодаря ви предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Румяна!
   Ако мъдреците създават тежки и непреодолими проблеми ги вадим, това е правилото. Ако проблемът може да се реши по друг начин използваме другите средства, които са различни, според конкретните възможности и необходимости.
   Следвайте стриктно инструкциите на зъболекаря си, сирурен съм, че той/тя ще се съобрази със състоянието ви и ще ви препоръча най-доброто решение.

 49. Veselina says

  Аз в четвъртък извадих кучушки зъб който беше с инфикция но днес видях ме инфикцията не минава какво да правя пия антибиотик днес ми е втори ден!?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Веселина!
   Най-точно ще ви отговори докторът, който е запознат със състоянието ви. Информирайте го.

 50. Маргарита says

  Здравейте! Колко дни след операция на зъб се пие антибиотик? След като е минала седмица от операцията, конците вече са махнати може ли да се жабури с тетра?

 51. Стоил Попов says

  Здравейте, Маргарита!
  Антибиотик се пие, както ви е предписан от лекаря, ням друго правило. 🙂
  Тетрата може да ползвате много по-свободно вкл. и във времето, което споменавате.

 52. Инна says

  Добър вечер незнам как да започна и какво да правя. Долния мъдрец в дясно ме болеше. Ходих на зъболекар да го извадя. Зъболекарка расклати зъба със инструменти но не можа да извади зъба. После зъболекарка отиди да извика хирурга и хирурга един път натисна и извади зъб. Но Сега получавам много болки в челюста и в съседнити зъби и горе в зъбити моного болки да отварям уста и да сё храня. Моля ви за съвет.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Инна!
   Нормално е да има някаква чувствителност след ваденето на мъдреца, но ако е нещо, което ви притеснява, може да се обадите на зъболекарката. Никой няма да ви откаже да ви направи вторичен преглед.

 53. Ани says

  Здравейте, майка ми има проблем с венеца. Има джоб във венеца /вътрешно/ и тече кръв постоянно. Тя е с протези, на 75 години. Трябва ли да ходим на хирург. Жабури със смрадлика. Казва, че е вътре във венеца, пълни се с кръв

 54. Стоил Попов says

  Здравейте, Ани!
  Смрадликата и разтворите за жабурене са нещо спомагателно, те могат да се използват самостоятелно само в леки случаи. Всичко, в устата, което не минава за седмица, трябва да се прегледа от доктор.

 55. Миглена says

  Здравейте. Имам абцес на венеца, който е отворен, но трудно зараства. Пих антибиотик, правих и снимка. Изцяло повърхностно е останала самата инфекция, но раничката не зараства. Жабуренето със смрадлика ще помогне ли за по- бързо заздравяване.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Миглена!
   Трябва първо да се знае каква е причината за абсцеса/инфекцията, защото ако причината си остава, каквото и да приемате, оздравяване не настъпва.
   Смрадликата е допълнение към цялостното лечение, само на нея не може да се разчита.

 56. Стефка Атанасова says

  Здравейте,
  Преди 20 дни ми извадиха кътник.
  Още не мога да се храня нормално и имам болки.
  Излезе ми 1 костичка и зъболекарката ми я дръпна и сега пак ме боли.
  Знаете ли колко време ще чувствам дискомфорт и болка след ваденето на костичката?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, г-жо Атанасова!
   Зависи колко голяма рана се е отворила. Времето за което ще се затвори ще ви е отново неприятно. Важното е от ден на ден да се чувствате все по-добре. Това е най-важният показател. Ако е така, няма за какво да се притеснявате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *