СМРАДЛИКА (ТЕТРА)

Toвa растение е широко известно с лечебните си свойства за рани и възпалителни процеси. Отварата от неговите листа е прекрасно средство за лечение на възпалени венци. Съвсем спокойно можем да го наредим сред най-добрите медицински разтвори за тази цел. Предлагам ви рецепта, по която сами да си приготвите отварата. Picture 1515

Жабурите устата 1-2 минути и после изплювате, като не бива да поглъщате течността!

Докато трае лечението, е необходимо всеки ден да приготвяте отварата. Вярно е, че отнема време, но пък е евтино, достъпно и ефикасно средство.

Ще постигнете максимален ефект, ако направите и всички останали процедури за здрави венци – почистване на зъбния камък, ежедневна хигиена.

Comments

 1. Марга says

  Благодаря за точната информаця, д-р Попов! Смрадликата е наистина вълшебно средсто. Въпросът ми е следният: в момента венците ми са успокоени, почистени и т.н. Всъщност не кървяха вече, когато започнах смрадликата. Три дни подред варих смрадлика и се питам, кое е по-добре: да продължа още няколко дни за засилване на ефекта или периодически да повтарям, колко често? Веднъж седмично? Или?
  Много благодаря за отговора.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Марга!
   Добре е да правите промивките около една седмица, до две, ако имате сериозни проблеми с венците. Може да го използвате всеки път, когато имате някакво дразнене или леко възпаление (за 2-3 дена), ако за тзои период не ви се реши проблема – потърсете вашия зъболекар. Не бива да забравяме, че промивките с разтвори са помощно средство за възпалените венци и не могат самостоятелно да решат всички проблеми. 🙂

 2. Марга says

  Благодаря Ви за бързия отговор! Разбира се, че няма да разчитаме само на смрадлика. Но в съчетание с редовно почистване при зъболекар, надявам се да стабилизирам положението. Засега успявам. Всичко добро!

 3. силвия says

  Искам да попитам бременна съм в 25г.с. и имам гной във венците, надути са ми и много ме болят, дали смрадликта ще издърпа гнойто и дали ще ме успокой?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Силвия!
   Може да опитате със смрадлика, но трябва да знаете, че това е само спомагателна част от лечението на венците. Основното е да се почисти зъбния камък и да потдържате колкото е възможно по-добра хигиена. Почистването с четка и конец е основното за здравите венци.

 4. says

  Здравейте бих искала да попитам, бременна съм в 19 седмица и много ме боли зъб и венците ми са възпалени и ме болят.Не съм ходила на зъболекар ако се наложи упойка за правене за зъба вреди ли на бебето?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Мария!
   Много упойки могат да се ползват по време на бременността , вашият зъболекар ще прецени от какво имате нужда. Не отлагайте щом имате оплаквания.
   Няма медикаменти без риск, но възпалителните заболявания на майката също са сериозен риск за плода.

 5. Юнзиле says

  Здравейте д-р Попов, смрадликата може ли да се ползва и при кърмене. Много ми кървят венците и в резултат на четка ето им с твърда четка са разранени и имам и зъбен камък. Тъй като кърмя какво може да се предприеме в моя случай, благодаря ви предварително

 6. Стоил Попов says

  Здравейте, Юнзиле!
  Може да се използва при кърмачки. Но ако имате зъбен камък, ефектът ще е минимален. Първо трябва да ви се изчисти зъбния камък, това е основното за здравето на венците ви. Посетете вашия зъболекар, той/тя знае какво да направи.

  • Юнзиле says

   Благодаря Ви много за бързия отговор, миналата седмица ми го почистиха ЗК но все още са възпалени венците. Мия ги с пародонтакс, елудрил и пародиен гел ползвам. Днес почнах и със смрадиката по вашата рецепта :). При почистването между долните зъби ми се отвориха отвори/ не знам как да го обясня точно. Има ли вероятност да се възстановят венците ми или така ще си останат 🙁
   Благодаря предварително

   • Стоил Попов says

    Загубената кост и отдръпнатите венци не могат да се възстановят от самосебе си. Целта ви от тук нататък ще бъде да не прогресира стопяването на костта.
    Така че почиствайте зъбите добре и венците ще са здрави! 🙂

 7. Иван says

  След изваждане на мъдрец ми ссе появи връх на остра костица от венеца.Много е болезнено.Стоматологът ми каза , че ще зарасне. Мина месец ,ноне минава.Какво да правя.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Иван!
   Костицата може да е свободно отделена кост, която раната изхвърля. Тя ще падне сама, но може и да и се опогне малко, за да стане по-бързо.
   Костицата може да бъде и костен ръб на алвеолата (леглото, където е бил зъба), тогава зарастването ще е по-бавно.
   Зъболекарят ви със сигурност може да ви помогне и в двата случая.

 8. Силвия says

  Моля за съвет и помощ.

  Здравейте д-р Попов,

  Имах почистване на зъбен камък около целия 7-ми горен зъб. За почти 2 седмици имах 2 пъти изключително силно кървене, спира за около 4 часа.. След като моя зъболекар сложи лекарство венецът не кърви около 3-4 дни. Но сега е 4-тият ден, имам някаква болка. Притеснявам се че пак ще прокърви така силно.
  Въпросът ми е: подходящо ли е да си направя отвара от смрадлика ? Знам че е станала рана, но може би се възстановява вече според зъболекаря макар и бавно. Имам предвид за противовъзпалителен ефект и да не навредя на все още не зарастналата рана.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Силвия!
   Смрадликата няма с какво да ви навреди, особенно, ако не жабурите много интензивно. Така няма да провокира кървене.
   Понякога след почистване на зъбен камък е възможно да се активират парадонтални джобове, които са хроничен проблем, но не са били изявени.
   На това място трябва да се обърне внимание и след като оплакванията ви отминат.
   Успех!

 9. Ралица says

  Здравейте , бременна съм в 8 гест седмица , имам пулсираща болка в зъба ,зъболекарката ми каза че е опасно още за упойка и ми препоръча да Джабуркам смарадлика или да пия емоксикав,незнам какво да правя ? Какво мислите ?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ралица!
   Само от толкова информация не мога да дам коментар. Доверете се на зъболекарката си или потърсете някой друг

 10. Виктория says

  Здравейте,доктор Попов !
  Моят въпрос е :
  Поради възпалени венци ,при редовно почистване на зъбен камък ,зъболекарят ми препоръча изваждане на 4те мъдреца(живея в Сащ и тук това е честа практика) Миналата седмица ми извадиха двата долни мъдреца и направиха „deep cleaning “ на долната челюст, но вече 7 ден болката не изчезва и взимам ибупрофен.
  Смятате ли ,че отварата от смрадлика би ми помогнала и колко често да я прилагам?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Виктория!
   Ако болката е заради травмата на венците, смрадликара ще ви помогне. Можете да я ползвате два пъти на ден.
   Ако болката ви е от извадените мъдреци, тогава е необходимо да се направи друго. След екстракция може да се развие сухо възпаление на костта -alveolitis sica. Това състояние минава от само себе си, но е доста болезнено. Ако това ви е проблема, най-добре е да ви види зъболекарят ви.

 11. Красимир says

  Здравейте,получих възпаление на горен зъб ,на който преди време /около година /бяха почистени каналите.Вече месец зъболекаря ми прави промивки,но не може да го затвори/държиме го отворен,за да се чисти/,защото при опит започва да се надува и кърви.Притеснява ме ,че подуването е горе в костта-корените на зъба били здрави.Вече усещам ,че и зъболекарката ми се изчерпва от към идеи ,как да се справим с проблема.Казва ,че това възпаление било много упорито.Мисля с отвара от смрадлика да правя промивки като вкарвам отварата със спринцовка и тънка игла до проблемното място.Вие,какъв съвет ще ми дадете?

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Красимир!
   Има наистина много трудни ситуации с каналите:(
   Наистина се правят промивки на каналите със специална игла, но това не може да си го направите сам. Освен това смрадликата няма никакъв шанс. Правят се промивки с много по-силни антибактериални разтвори. Следвайте съветите на зъболекарката си или потърсете някой друг.

 12. Борислав says

  Здравейте доктор Попов
  Имам болки в венците поради възпаление, горна дясна страна ме боли болките ту идвад ту изчезват. Ползвам от два/три дни смрадлика но няма голям ефект. Хапчета Ospamox помагат ли в случая?
  Благодаря ви предварително

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Борислав!
   Тряба да се разбере каква е причината за възпалението ви и тогава да се назначи лечение, особено антибиотик. Може да имате зъбен камък, мост или корона да възпаляват венците, проблем с корените…
   Ако не можете сам да си помогнете с достъпните средства за хигиена, обадете се на зъболекаря си.

 13. Ели says

  Здравейте, д-р Попов!
  Преди няколко дни извадих 3 преден зъб на горната челюст! Доста трудно ми го махнаха! За по-сигурно направих снимка – 3 зъб зъботехник! Какво означава това? Благодаря!

  С уважение: Ели

 14. Пипс says

  Здравейте, имам дълбок венечен джоб. Мога ли да очаквам резултат от жабурене със смрадлика и като цяло какъв тип лечение смятате, че е уместен. Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте,Пипс!
   Смрадликата положително ще подобри състоянието на венците ви.
   Важно е обачеда се разбере причината за този джоб. Ако имате широка корона, пломба с ръбче, зъбен камък или някакв друга конкретна причина, която възпалява венца, тогава смрадликата няма да помогне кой знае колко, преди да се отстрани причината за проблема.

 15. Sonya says

  Здравейте
  Имам кътник с коронка, поставена преди 10 години. Един от каналите на зъба е със счупен инструмент, но това се случи преди 20 г. Преди 2-3 дни започна да ме боли венеца около въпросният зъб и посетих днес зъболекар в Дания. Стоматологът първо се шокира от рентгеновата снимка като видя инструмента и каза, че трябва да се извади зъба, но му обясних, че това е много стар инцидент. Съседният зъб е млечен и разбирате, че ще загубя него. Коронката е повдигната от едната страна и се събира храна. Той реши да се посъветва с друг колега и решиха, че няма смисъл да се вади зъба, а да изрежат короната от проблемата част и да я запълнят с друг материал. Мислите ли, че това е удачен вариант?
  Благодаря предварително 🙂

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Соня!
   Счупените инструменти изглеждат много страшни, но сами по себе си не са проблем. Проблем е ако имате гранулом, а инструментите в канала възпрепятстват лечението на гранулома. Ако гранулома не може да се излекува и създава проблеми, зъбът трябва да се извади.
   Ако имате проблеми с венеца, това е съвсем различно нещо. Там вината най-вероятно е на коронката. Много трудно се коригира недобра корона. По-лесно е да се изработи нова. Но ако зъболекарят е голям мераклия, може да се пробва 🙂

 16. Надя says

  Здравейте, д-р Попов!
  Даже не знам как да започна, защото почти знам какво ще ме посъветвате, да отида на зъболекар, но съм в чужбина и на остров, на който има само един зъболекар с не много добра репутация. Проблемът е от месец, явно е нерв, защото болката е силна, особено нощем в хоризонтално положение става нетърпима. През деня по-малко, но боли. Зъбът се усеща, като по-висок от другите, явно че е възпален нерва, но венеца е нормален, На самия зъб, отгоре си личат два съвсем малки кариеса. Няма оток, само много леко подуване на венеца около зъба, но почти незабележимо. Мия зъбите едва ли не по 5 пъти на ден. Пих антибиотик 9 дена Amoxil, слагам капки от масло от карамфил, имам и паста за зъби, която донякъде успокоява болката Colgate Pro Releif, от днес жабуря и със смрадлика, зъбът е от долната страна дясно, втория след „кучешкия“ зъб. В момента пия ибупрофен, защото иначе не спя изобщо от болката, вече месец. Въпросът ми е има ли надежда този нерв някак да се самоумъртви или задължително трябва да ходя на зъболекар. Лошото е, че с кораб до Атина е около 9 часа път, а тук не мога да рискувам с този лекар, който не се знае изобщо колко е зъболекар. Местните хора така говорят и ме съветват по-добре да пътувам, но не е толкова просто. Ако имате някаква идея и съвети, ще съм ви много благодарна.
  Благодаря предварително!

  • Стоил Попов says

   здравейте, Надя!
   Ако е започнало възпаление на нерва, както много добре го описвате, се нуждаете от кореново лечение, това е.
   Може зъбът да се самоумъртви, инфекцията да се дренира и болката да спре, но това не е решаване на проблема, а превръщането му от остър в хроничен, който във всеки един момент може да се активира и да се появи с нова сила.
   Пожелавам ви да успеете да си организирате лечението!

   • Надя says

    Много ви благодаря за бързия отговор! Така съжалявам, че не съм в Пловдив, но когато един хубав ден се върна в България ще ви дойда „на гости“ в кабинета. За 10 години неходене на зъболекар ще ви погостувам доста дълго, предполагам… 🙂 А, за сега ще трябва да мисля как да се отправям на принудително пътешествие до Атина. 🙂

 17. Моника says

  Здравейте ,опасно ли е да седи зъб отворен,бях се подула 2 пъти от него и сега е отворен за да изтича каквото има , но казаха , че евентуално не може да се спаси зъба,жабуря се със смрадлика и го промивам с кислородна вода зъба,понякога има изтичане на кръв от него,въпроса ми е как да постъпя да бързам ли с ваденето,понеже не съм ходила на много зъболекари или мога да изчакам,понеже ме е страх да не стане нещо,инак знам за стопяването на коста в случая… за сега не ме боли

  • Моника says

   И да добавя до сега никой не му е правил промивки със спринцовки , ами поставят само някакви лекарства..а имам наблюдения,че на други зъби са ми ги промивали с разни разтвори..ама пък нали уж са зъболекари , не знам и аз вече..

   • Стоил Попов says

    Здравейте, Моника!
    Когато зъбът е отворен, микроорганизмите преминават през каналите му и достигат безпрепятствено до костта. Понякога да се остави зъба отворен е единственото решение, но трябва да се пролекува, колкото е възможно по-скоро и да се запечата. Промивките винаги са наложителни при лечението на каналите, няма друг вариант.

 18. says

  Здравейте! Може ли вашето мнение?
  Преди 5 дни ми извадиха долен зъб до мъдреца.
  След операцията, бях в колата – наложи се да говоря и по телефона с тампона в устата.
  След час се наложи да сменя тампона, но вече изплювах кръвта от устата и понеже бях с колата на улицата, поставих сняг на бузата докато се зачерви.
  Този ден и следващите дни не спрях онлайн уроците с учениците и болката се усили и на третия ден ги отложих.
  Досега не спирам да вземам болкоуспокояващи през 2-3 часа,
  дори и през нощта, когато се събудя.
  Мисля, че се е получила и някаква рана на езика още същия ден-
  като пъпка и вече не мога да говоря без болка.
  Т.е. заради пъпката или раната на езика – не мога да говоря, да преглъщам и да ям.
  А заради болката от извадения зъб вземам на 2-3 часа болкоуспокояващо.
  Мислите ли, че се е получило усложнение след изваждането?
  Може ли да ми помогне смрадликата в случая?
  Благодаря предварително за отговора.

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ива!
   Ако има раничка на езика, тя може да е от прехапване, докато още сте била с упойка или травма на езика от операцията, което е по-малко вероятно.
   Ако имате проблем с раната от извадения зъб, сигурно става въпрос за сух алвеолит. Това е най-честото усложнение. Оправя се от само себе си за 7-10 дена, но е много болезнено през това време. Посетете зъболекаря си, той /тя има какво да направи, за да мине по-леко този период.
   Смрадликата няма да ви помогне за раната на извадения зъб, може би за раната на езика ще е от полза. Когато ви види зъболекарят ви , ще ви назначи адекватна терапия.
   Обезболяващите помагат по-малко, отколкото лечението на самата рана в костта.
   Успех!

 19. Мариела says

  Здравейте!
  Имам пулпит на долен десен мъдрец. Може ли да оставя зъба да се самоумъртви и след това да го лекувам?
  Благодаря!

 20. Стоил Попов says

  Здравейте, Мариела!
  Диагнозата “ самоумъртвяване“ всъщност се нарича – гангрена. Много по-вероятно е да имате усложнения при
  лечение на гангрена, отколкото при лечението на пулпит. Няма аргумент, за да оставите едно заболяване да прогресира, освен ако нямате възможност да го лекувате по някакви причини в момента.

 21. Цвета says

  Здравейте!
  Извадиха ми зъб, който беше с гранолом, сега съм с два дрена във венеца. Мога ли да се жабуря със смрадлика и лайка или само на отоците да ги налагам? Всичко ми е подуто от лявата страна. Много ще съм Ви благодарна ако отговорите…Наистина е нечовешка болка…Благодаря Ви!

 22. Аспарух says

  Здравейте,
  Препоръчвате ли гаргара със смрадлика след вадене наэсливици за бързо възстановяване!
  Лек ден!

 23. Ния says

  Здравейте, Д-р Попов!
  Преди 1 седмица ми се поду венеца от растящ мъдрец, отидох на зъболекар и ми сложиха дрен с антибиотик, подутината спадна леко, след няколко дни отново отидох направиха ми снимка и зъболекарят ме намаза с някакво гелче и ми каза да се жабуря с кислородна вода(отношение кислородна вода:вода= (1:1) и ми обясни, че този мъдрец трябва оперативно да се премахне, тъй като не може да израсте, няма място. Въпросът ми към Вас е дали мога га да се жабуря с тетра, понеже мястото е още зачервено, болят ме венците на долната зъбна редица, където е разстящият мъдрец, понеже знам, че ако има някакво възпаление упойката няма да ме хване и мястото трябва да бъде спокойно! Благодаря Ви предварително!

  • Стоил Попов says

   Здравейте, Ния!
   Може да ползвате тетра, кислородната вода също ще помогне за намаляване на възпалението, както и старателното чистене, макар четкането да е доста неприятно. Ако оплакванията ви не стихнат за една седмица, не отлагайте ваденето.
   Иначе много по-лесно се работи извън фазата на острото възпаление.
   Успех!

 24. Весела Иванова says

  Здравейте,д-р.Попов!От близо 15 г.имах два зъба горе в ляво,след кучешкия със щифтове.Единият беше с коронка другият не,януари м.зъболекарката ми махна старата коронка и направи една цяла на двете.Оттогава почнаха проблеми,надувана на венеца,стягане,некомфорт.Тя ме успокояваше,че ще свикна,докато юли м.почна тупане ,болка и ги извадих и двата.Това беше на 25.07.,пих Оспамокс 1000,3*1,След близо 15 дни почна едно тръпне по цялата лява половина на лицето лицето,към скулата.Консултация с зъболекар хирург,ЛЧХ,снимка всичко е ок.Обаче дискомфорта продължава,имам стопяване на костта,задният зъб е бил във въздуха,оголени венци.Какво ще ме посъветвате,след изваждането правих гаргара с тетра и лайка.Предварително благодаря!
  .

 25. Стоил Попов says

  Здравейте, г-жо Иванова!
  Явно ситуацията ви е доста усложнена. Едва ли мога да дам мнение само по тази информация, след като колегите се затрудняват при толкова изследвания, прегледи, консултации един с друг. Сигурно няма да мога да ви бъда полезен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *