ЗЪБЕН КАМЪК

Picture 044

В слюнката на всеки човек има минерални соли. Заради химичните процеси, протичащи в устата от тях се образува варовик, който полепва по зъбите. В този зъбен камък се натрупват пигменти, живеят бактерии и това може да доведе до куп проблеми. Какво можем да направим?

КОЙ КОЛКО ИМА?

Както твърдата вода образува повече котлен камък по тръбите, така и при хората, в чиято слюнка има повече минерални соли, по-лесно се натрупва зъбен камък. Ако вие сте от тях, нека това не ви безпокои, тъй като такива хора имат по-малко кариеси в сравнение с онези, които нямат зъбен камък.

КОРАЛОВ РИФ

Зъбният камък има пореста структура, приличаща на корал. Той е прекрасно място за бактериите, които живеят в устата ви. Ако имате зъбен камък, никога не може да си изчистите добре зъбите, защото бактериите живеят вътре в него и колкото и да търкате с всякакви пасти и разтвори, те си остават добре защитени и на сигурно място.

КАК СЕ ОБРАЗУВА?

След като идеално почистите зъбите си и върху повърхността им няма никакви налепи, след около 20 минути тя вече е покрита със слой бактерии. Те продължават прогресивно да се размножават и след няколко часа образуват толкова дебел слой, че можете да го усетите като по-хлъзгава (лигава) повърхност. За образуването на плаката помагат и белтъчните молекули, които се намират в слюнката. Цялата тази мрежа от фибри, бактерии и хранителни частици се нарича зъбна плака. Колкото повече старее зъбната плака, толкова по-трудно се маха. Когато в нея се фиксират и минерални соли, тя се превръща в зъбен камък.

ПРЕЧИ ЛИ МИ?

Picture 1488Пародонтозата е възпаление на тъканите около зъбите. Ако имате зъбен камък, непрекъснато имате инфекция около венците, те започват да кървят, (гингивит) разкъсват се колагеновите влакна, които държат зъбите и костта около тях се стопява. Малко по малко изчезва всичко, което държи зъбите стабилни (пародонтит).

Зъбният камък е като твърда яка на зъба – разранява венците и пречи на почистването. Освен че причинява пародонтоза, зъбният камък ускорява и образуването на кариеси.

ОЦВЕТЯВАНЕ

В порестата структура на зъбния камък могат да проникнат много пигменти – катран, кафе, червено вино, чай, кола, оцветители в храни и напитки. Понякога се развиват специфични бактерии, които образуват цветни колонии. По-слабите средства за избелване избелват именно зъбния камък. Ако искате по-светъл цвят на самите зъби (вж избелване).

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

Освен на венците и зъбите, зъбният камък затруднява и зъболекаря. Не може да се направи прецизен преглед, ако имате налепи по зъбите. Никоя пломба няма да стане хубава и няма да залепне добре, ако зъбът е покрит с нещо друго. Кървенето на венците пречи на всички дейности, които зъболекарят извършва.

Първото и задължителното нещо, което ще направя, когато дойдете при мен, е да изчистя зъбния камък и да полирам зъбите ви. Едва след това мога да свърша и останалата си работа добре.

Почистването на зъбите не е само козметична процедура, която се прави накрая и то пожелание.

КАК СЕ ЧИСТИ?

Ако беше лесно, човек щеше да се справи и сам с почистването на зъбния камък. Зъбният камък е здраво фиксиран за зъбите ви.. Премахва се с ултразвук – уред, който вибрира с много висока честота (ултразвукова). Накрайникът му се плъзга по зъбите и разкъртва зъбния камък. Вибрациите и твърдостта на накрайника са направени така, че да не надраскват повърхността на зъбите. Варовикът е много по-мек от зъбния емайл.

За да си тръгнете от кабинета със съвсем гладки и чисти зъби, освен ултразвука се използват четка и полирна паста. Колкото по-добре са полирани зъбите, толкова по-трудно плаката и зъбният камък ще се закрепят отново.

КОЛКО ЧЕСТО?

Зависи от това, колко варовик образува вашата слюнка и колко добре успявате да почиствате зъбите си с четка и конец.

Задължително е почистването, когато:

– имате кървене от венците

– имате оцветявания по зъбите

– преди избелване

– имате дълбоки венечни джобове

– по време на бременността.

Comments

  1. Лидия Абрашева says

    Здравейте д-р Попов, Възможно ли е след вадене на зъб мъдрец горен да се получи инфекция от упойката или от това, че на раната не е поставен тампон, а тя е обработена с лазер. Нямах болки при самата интервенция, не съм пила лекарства. Но след седмица незнам какво ми стана на венците, пареща болка, появиха ми се афти на долните зъби, под езика, след долните два мъдреца също бели афти. Бях в София при лекар орална патология, защото там ме изпрати ,ъболекаря ми
    . Лекарствата, които ми изписаха свърших, но само афтите изчезнаха. Венците ми са много зле, побелели, долните зъби кървят. Не мога да се храня. Никога не съм имала проблеми с венците, никога не съм имала и афти в устата. Няма ефект и от билките. Възможно ли е венците ми да са изгорени от лазера, или от упойката?? Лекарства: Преднизолон F 0,5 mg, Рупафин 10мг, Левофлоксацин 500мг. Моля за съвет. Благодаря Ви. Лидия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *